po wyłączeniu i włączeniu pojawia sie tylko 4-kolorowy ekran

• 12 Odpowiedzi
  • 1711 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

po wyłączeniu i włączeniu pojawia sie tylko 4-kolorowy ekran
« dnia: Wrzesień 03, 2010, 20:25:07 »
Prosze o info co to za ekran i co zrobić by działao dalej. W Diamondzie 2 wszytko oryginalne jak fabryka dała. Może mi ktos pomóc ?

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
Odp: po wyłączeniu i włączeniu pojawia sie tylko 4-kolorowy ekran
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2010, 20:40:14 »
Bootloader. Gdybym mial Topaza to pewnie wyciagnalbym z tego zdjecia wiecej informacji, ale tak moge Ci tylko powiedziec ze jak normalnie z tego nie mozesz wyjsc to musisz wrzucic nowy rom.
A najlepiej poczekaj na kogos kto Ci powie jaki rom konkretnie itd.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2010, 20:43:06 »
ale nic w romie nie zmieniałem i ustaliłem jedną zmiane jak wyjme baterie i podłącze po USB do kompa - na białym kolorze zamiast napisu Serial pojawia sie USB.

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 03, 2010, 21:34:05 »
moze cos sie zle wgram rom podczas flashowania, wgraj jeszcze raz rom, najlepiej pobierz jeszcze raz z netu i sprobuj wgrac
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2010, 07:54:43 »
ale tak jak pisze nigdy nie wgrywałem żadnego ROMU ani nie updatowałem. No i mam sposób na uruchomienie - trzeba podłaczyć kabel USB do kompa (z wyjetą baterią), po pojawieniu sie napisu USB na białym pasku trzeba odłączyć, włożyć baterie i rusza. Problem jednak powraca po wyłaczeniu i włączeniu Diamonda. By go znów uruchomić potrzeba znów kabel usb z komputerem.

Połączone: Wrzesień 04, 2010, 14:03:02
A może ktoś podpowie co wywołuje ten ekran po restarcie ? może to tylko trzeba cos w rejestrach zmienić by normalnie się ładował i by pomijało ten ekran ?. Jak uda się go uruchomić wczesniej opisanym sposobem to działa i wygląda normalnie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2010, 14:03:02 wysłana przez john2000 »

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2010, 18:21:20 »
A może ktoś podpowie co wywołuje ten ekran po restarcie ?

No właśnie tak sobie myślę, że może zablokował ci się przycisk głośności? Mi kiedyś się zablokował w uchwycie w samochodzie (mam nieco uszkodzony uchwyt i nieraz topaz wchodzi za nisko) i uruchomienie go z wciśniętymi przyciskami głośności wywołuje ten ekran.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2010, 09:12:26 »
Sprawdzałem - działajż poprawnie zarówno Vol up jak i vol down.
Pytanie do znawców - co może jeszcze wywoływać ten ekran po restarcie ?? Nadal dział sposób uruchomienia opisany wyżej - czyli bez baterii po USB aż pojawi się napis "USB" na białym, potem odłączenie włożenie baterii i startuje normalnie (do następnego wyłączenia)

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2010, 09:20:10 »
moze zrob sobie kopie zapasowa np. SpriteBackup, potem zrob hard reset i zobacz czy to wina oprogramowania czy sprzetu
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2010, 09:52:24 »
własnie problem w tym że ostatecznością będzie hard reset. Chciałbym sie przez tym uchronić.

*

Offline Booz

• *
  • 67
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2010, 09:09:19 »
a czy sprzęt dopiero co kupiłeś (i czy nowy czy używany)? czy masz go już jakiś czas?- może poprzedni właściciel coś namieszał z flashowaniem i sprzedał Ci problem? wydaje się że Billy ma rację - uruchom sprzęcik i zrób na kartę backup danych i wykonaj hard reseta - wtedy się okaże co się stało - może nawet wtedy i tak trzeba będzie władować nowy ROM..
powo
t
jeszcze coś wymyślę :)

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 07, 2010, 10:23:23 »
sprzęt mam od nowości kupiony bezpośrednio u dystrybutora - działał jakieś 9 miesięcy bezproblemowo aż do ostatniego piątku. Nic nie instalowałem w piątek ani tydzień wcześniej i codziennie go wyłączam by zmienić baterie (mam 2 oryginalne od nowości bo bardzo dużo mówie i wystrzymuje mi jeden dzień, wiec by nie być podpiętym pod ładowarke mam 2 baterie na przemian). W piątek jak codzień wyłączyłem by zmienić baterie i masz............. 4 kolory.

*

Offline CeBeeR

• 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 07, 2010, 12:57:42 »
Może w takim wypadku warto rozważyć skorzystanie z gwarancji?

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 08, 2010, 10:05:19 »
Tak - oczywiście to możliwe, ale wtedy trzeba się pozbyć telefonu na jakiś czas. A rozwiązanie dla mnie laika jest proste - trzeba tylko wyłączyć funkcje która po resecie wywołuje ten ekran. Niestety jestem troche laik z programmowania, ale np taki program jak  TD2 Tools ma w options -> Boot Options -> Enter Bootloader mode. Co wtedy ten program zmienia i gdzie ?? bo po uruchomienu nastepuje reset i wstaje w bootloaderze.