Po upgd z WM6.1 do WMP6.5 problem z aktualizacją pogody

• 15 Odpowiedzi
  • 2040 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline miziak

• 21
  • Sprzęt: MDA Compact V, TG01
Po upgd z WM6.1 do WMP6.5 problem z aktualizacją pogody
« dnia: Luty 02, 2010, 18:20:45 »
No więc tak jak w tytule...
Zrobiłem upgrade ROMu z 6.1 do 6.5 oficjalnej wersji HTC i zrobil sie problem z pogoda. Zaraz po aktualizacji bylo dobrze...przez chwile. Teraz aktualizuje mi tylko pogode w "mojej lokalizacji" a podczas pobierania danych do poszczegolnych miast wywala blad "data connection error". Sprawdzalem w rejestrze - link do serwera pogody jest ok. Ma ktos jakis pomysl co sie dzieje?

Z gory dzieki

*

Offline miziak

• 21
Odp: Po upgd z WM6.1 do WMP6.5 problem z aktualizacją pogody
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2010, 08:22:16 »
Widze po prostu morze odpowiedzi na moj problem  :grin:
Ale nie szkodzi... juz sobie sam poradzilem...

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2010, 09:10:32 »
To napisz co zrobiles dla potomnych, bo moze nikt nie odpowiedzial, bo nie nikt nie umial pomoc!
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline uspcomp

• **
  • 197
  • Sprzęt: HTC D2
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2010, 09:20:31 »
Spoko, ja pytałem i nikt nie odpowiedział, każdy rom jaki wgrywam ma problem z pogodą, mimo udostępnienia aktualizacji, brak jest pogody w mojej lokalizacji. Jak czytam kolegów, to widzę, że u nich to nie występuje, więc pogodziłem się z tym, że u mnie nie działa  :(, napisz co robiłeś ?

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 05, 2010, 13:57:26 »
juz kiedys pisalem ze mam to samo, np. u mnie w domu nie dziala moja lokalizacja, a np. w innym miescie mi chodzi normalnie, to ma cos wspolnego z nadajnikami sieci gsm / operatorem sieci komórkowej. po prostu ten nadajnik kolo mojego domu musi byc jakis uwalony
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 05, 2010, 15:14:22 »
Wiec tak... (podobno nie zaczyna sie zdania od "wiec" ale co tam...  :E )

Mam MDA Compact V. Wiadomo, jak stare przysłowie pszczół mówi "brandowany to gówniany". Ponieważ nie mogłem zdzierżyć tych wszystkich Erowych syfków w WM6.1 postanowiłem się przerzucić na WM6.5 oryginalny od HTC. Czyli oczywiście najpierw wrzutka HardSPL Olinex a potem oryginalny ROM.
No i niby wszystko było ok. Troche dziwnie wolno ten ROM działał momentami ale później się jakoś "rozkręcił". No i najciekawsze jest to, że update pogody zadziałał raz. Dosłownie raz. Potem kicha.
Zmieniałem  rejestrze ServerURL itd itp. Po zmianie wartości CurrentLocation z 0 na 1 kilka razy zaktualizował mi Moja lokalizacje. A później już było tylko gorzej....
Zastanowił mnie fakt, ze zakładce Internet po usunieciu linka do YouTube wskoczyła mi ikona Ery. Trochę dziwne, że po upgradzie ROMu coś takiego się dzieje.
Miałem jeszcze kilka pomysłów jak np. czyszczenie rejestru automatem który usuwał złe wpisy etc. etc. Wszystko na nic.
I teraz deser. Rzecz banalna o której na xda i chyba tutaj też parę osób pisało.
Hard Reset!!!
Wgrałem po prostu jeszcze raz ROM i kiedy dalej były problemy z aktualizacją pogody zrobiłem Hard Reset. Windowsik wgrał się jak ta lala. Czyściutki, bez żadnych pozostałości po WM6.1 Ery. Zaczęła działać animacja pogody której wcześniej nie było a system chodzi szybko jak szalony. Próbowałem go wymęczyć żeby powstał chociaż jakis mały lag ale dupa. Działa szybko, sprawnie bez problemów.
Powtórzyłem to samo na Topazie kolegi który miał taki sam problem po wgraniu jakiegoś wczesniejszego ROMu od Dutty'ego jeszcze bez weather fixa i też jest teraz dobrze.
Nie pytajcie mnie jednak o więcej, bo jestem właścicielem Compact piątki dopiero od tygodnia i wiem po prostu tyle, że metodą łopatologiczną udało się problem rozwiązać.
Jezeli komuś moje wywody pomogą to super  :proud:
Na koniec jeszcze jedna bardzo ważna obserwacja... Kiedy ten ROM od HTC działał razem z tymi resztkami od ERY WM6.1 bateria trzymała niecały dzień. Teraz po ponownej instalacji i HR, po jednym dniu działania (w takich samych warunkach i przy tej samej intensywności użytkowania ) mam jeszcze 90% stanu baterii. Interesujące...

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2010, 15:35:20 »
Billy tak sobie mysle, ze chyba to nie jest wina BTSa bo jezdze duzo po moim wojewodztwie i w celach testowych aktualizowalem pogode dzisiaj w roznych miejscach, nawet na wsiach zabitych dechami gdzie konie gwizdza na kopytach a slonce popycha sie kijem zeby zaszlo. Teraz za kazdym razem idzie update pogody.

*

Offline uspcomp

• **
  • 197
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2010, 18:31:19 »
Billy, dzisiaj na twoim ostatnim Romie, pogoda uaktualnia się, ale jedynie przez kompa. Jak chce ją zaktualizować z telefonu, to już nie, no ale i tak jest postęp  :ok: , miziak myślę, że masz racje, ja także aktualizowałem w różnych lokacjach i poprzednio nic nie działało.

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2010, 18:45:31 »
A moze pomoze zmiana ustawien sieci? tzn zeby internet i intranet byly ustawione na operatora gsm... No bo tak sobie mysle, ze jak juz aktualizuje to teraz jest juz tylko kwestia ustawien dostepu do netu. Ale oczywiscie to moze byc tylko teoria   B)

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2010, 23:02:03 »
cholera go wie, mi to akurat nie jest do niczego potrzebne, tylko pisze co mi sie dzialo, ponoc zmiana z 3G na GSM pomaga, ale nawet nie sprawdzalem tego u mnie, bo uzywam tylko 3G, ale na pewno u mnie w Reading mi nie chodzi, a np. w Wokngham bez problemu, sam sie wtedy zdziwilem
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

*

Offline uspcomp

• **
  • 197
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 06, 2010, 16:59:07 »
No ja także na 3g działam, trzeba będzie pokombinować

*

Offline mastafoka

• 19
  • Sprzęt: HTC Diamnod 2
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 08, 2010, 07:30:43 »
Mam ten sam kłopot moja lokalizacja aktualizuje się wszędzie tylko nie w moim mieście, jeśli chodzi o 3G. Natomiast w 2G wszytko chodzi cacy. Korzystam z Ery. Molestowałem ich chyba z 10 razy ale zawsze twierdzą że wszystko jest ok.
Zainstalowałem na sztywno moje miasto i olałem sprawę. Ale wiem jedno pogoda z mojej lokalizacji pobiera dane z innego źródła niż accuweather.

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 19, 2010, 10:20:17 »
Hmm ja tez mam Ere i mysle, ze to nie jest problem operatora bo po tym misz-maszu ktory zrobilem z ROM-em teraz aktualizuje sie w 2G, 3G po HSDPA i WiFi a jak raz na 50 razy wyskoczy komunikat ze jest problem z polaczeniem z serwerem daje na ponowienie proby polaczenia i w ciagu sekundy sciaga pogode.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 26, 2010, 09:23:02 »
Potwierdzam, że hard reset pomaga w aktualizacji pogody ale...tylko na raz.  Już za drugim razem wyświetla "brak dostępnych informacji o pogodzie" Ktoś ma jakiś pomysł?

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 26, 2010, 20:07:30 »
a tym HR robiles restoryzacje danych z backupu?

Po??czone: Luty 26, 2010, 20:09:09
taadeo: tzn czy po tym HR przywracales dane z backupu?
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 20:09:09 wysłana przez miziak »

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 28, 2010, 08:23:43 »
nie, nie przywracałem danych