Wiec tak... (podobno nie zaczyna sie zdania od "wiec" ale co tam...

)
Mam MDA Compact V. Wiadomo, jak stare przysłowie pszczół mówi "brandowany to gówniany". Ponieważ nie mogłem zdzierżyć tych wszystkich Erowych syfków w WM6.1 postanowiłem się przerzucić na WM6.5 oryginalny od HTC. Czyli oczywiście najpierw wrzutka HardSPL Olinex a potem oryginalny ROM.
No i niby wszystko było ok. Troche dziwnie wolno ten ROM działał momentami ale później się jakoś "rozkręcił". No i najciekawsze jest to, że update pogody zadziałał raz. Dosłownie raz. Potem kicha.
Zmieniałem rejestrze ServerURL itd itp. Po zmianie wartości CurrentLocation z 0 na 1 kilka razy zaktualizował mi Moja lokalizacje. A później już było tylko gorzej....
Zastanowił mnie fakt, ze zakładce Internet po usunieciu linka do YouTube wskoczyła mi ikona Ery. Trochę dziwne, że po upgradzie ROMu coś takiego się dzieje.
Miałem jeszcze kilka pomysłów jak np. czyszczenie rejestru automatem który usuwał złe wpisy etc. etc. Wszystko na nic.
I teraz deser. Rzecz banalna o której na xda i chyba tutaj też parę osób pisało.
Hard Reset!!!
Wgrałem po prostu jeszcze raz ROM i kiedy dalej były problemy z aktualizacją pogody zrobiłem Hard Reset. Windowsik wgrał się jak ta lala. Czyściutki, bez żadnych pozostałości po WM6.1 Ery. Zaczęła działać animacja pogody której wcześniej nie było a system chodzi szybko jak szalony. Próbowałem go wymęczyć żeby powstał chociaż jakis mały lag ale dupa. Działa szybko, sprawnie bez problemów.
Powtórzyłem to samo na Topazie kolegi który miał taki sam problem po wgraniu jakiegoś wczesniejszego ROMu od Dutty'ego jeszcze bez weather fixa i też jest teraz dobrze.
Nie pytajcie mnie jednak o więcej, bo jestem właścicielem Compact piątki dopiero od tygodnia i wiem po prostu tyle, że metodą łopatologiczną udało się problem rozwiązać.
Jezeli komuś moje wywody pomogą to super

Na koniec jeszcze jedna bardzo ważna obserwacja... Kiedy ten ROM od HTC działał razem z tymi resztkami od ERY WM6.1 bateria trzymała niecały dzień. Teraz po ponownej instalacji i HR, po jednym dniu działania (w takich samych warunkach i przy tej samej intensywności użytkowania ) mam jeszcze 90% stanu baterii. Interesujące...