Wegług mnie radio rom moze byc oszczędniejszy dla lokalziacji z dużym sygnałem BTS a inny dla małego sygnału.
Chdzi tu o częstotliwość przeszukiwania lepszego połączenia (inny kanał, inny sektor inny BTS) i progi poziomów mocy zależne od poziołmu sygnału wejściowego oraz szumu w eterze;
Sam kiedyś bawiłem się zmiannami nastawów progów mocy w komórce a efekty były całkiem ciekawe.
W prównywaniu, że jeden radio rom uzywany miesiąc temu był lepszy niż obecny bym był bardzo ostrożny z kilku względów:
a) wgrany inny ROM i ustawienia zarządzania energią majawiele do powiedzenia.
b) sytuacja nawet na tym samym biurku leżakowania telefonu przez noc tez się zmienia a starczy nawet inne ułżożenie telefonu w stosunku do BTS (a co się stanie gdy akurat testowej nocy telefon przerzuci na inny trochę dalszy BTS ...) albo przekręcimy telefon antenkąw przeciwnym kierunku niż najlepsze odbicie sygnału od ściany (a telefon pracuje na kilku odbiciach na raz

) No i te odbicia zależą od warunków pogodowych i drzwi do przedpokoju jak są szeroko otwarte a wielkość szumów czy akurat sąsiad za ścianą ogląda mecz no i czy sąsiadka przyszła ze swoją komórką i śpi piętro nizej czy jednak nei wróciłą na noc do domu

Owszem wierzę w to, że jeden radio rom może być spartolony a inny dobry