HTC Touch Diamond 2 - Windows nie działa

• 28 Odpowiedzi
  • 5832 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC Touch Diamond 2 - Windows nie działa
« dnia: Maj 07, 2010, 12:01:23 »
Kupiłem HTC Touch Diamond 2, byla to angielska wersja, wiec odrazu wziolem sie do spolszczania, instalowałem pliki na telefonie po czym telefon sie resetował, i zaczoł sie włanczac, pojawia sie ekran startowy -> pierwszy Touch Diamond 2 potem animacja HTC-> potem napis windows na pomaranczowy tle i dalej nie chce ruszyc telefon wylancza sie, i tak jest za kazdym razem. Proboje zrobic hard reset ale albo mi to nie działa, albo zle go robie, jakie sa inne drogi rozwiazania aby zaczoł działac? zmienic softa? jak? bardzo prosze o pomoc

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: HTC Touch Diamond 2 - Windows nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 07, 2010, 12:29:56 »
Przeniosłem do odp. działu Topaz. Poczytaj ten dział a  nie Diamonda.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline sardor

• 507
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2010, 16:14:59 »
Kupiłem HTC Touch Diamond 2, byla to angielska wersja, wiec odrazu wziolem sie do spolszczania, instalowałem pliki na telefonie po czym telefon sie resetował, i zaczoł sie włanczac, pojawia sie ekran startowy -> pierwszy Touch Diamond 2 potem animacja HTC-> potem napis windows na pomaranczowy tle i dalej nie chce ruszyc telefon wylancza sie, i tak jest za kazdym razem. Proboje zrobic hard reset ale albo mi to nie działa, albo zle go robie, jakie sa inne drogi rozwiazania aby zaczoł działac? zmienic softa? jak? bardzo prosze o pomoc

Może wgraj sobie na początek HardSPL,a potem zainstaluj któryś z dostępnych w tym dziale polskich romów-nie będziesz musiał niczego spolszczać:)pozdrawiam

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2010, 17:15:28 »
Jak kolega tak zmienial ROM jak pisze po polsku to nigdy mu nic nie wyjdzie  :mrgreen:

*

Offline Pawbrotm

• 582
  • Sprzęt: TF101, Galaxy Nexus i9250, Iconia W500, XDA Zest
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2010, 17:22:37 »
Na początek spróbujmy odpalić to co jest. Custom ROM-y zostawmy na później

Spróbuj zrobić hard reset tak - wyłącz telefon, naciśnij głośność w dół, trzymając to naciśnij głośność w górę i trzymając oba te klawisze naciśnij przycisk włączania. Powinien wyskoczyć niebieski napis na białym tle (chyba) informujący o tym, że zrobienie HR powoduje utratę danych itd. Puść przyciski. Potem trzeba nacisnąć bodajże przycisk zasilania by rozpocząć HR.

Poza tym nie polecam instalacji takich nakładek spolszczających - ingerują one głęboko w system i gdy cokolwiek pójdzie nie tak system nie będzie wstawał. Telefon jest z angielskiej sieci, czy jest z polskiej dystrybucji i ma po prostu wgrany system po angielsku? Jeśli to pierwsze, to najprawdopodobniej wgranie HSPL będzie niezbędne, gdyż telefon nie przyjmie ani custom ROM-ów ani oficjalnych aktualizacji przeznaczonych dla naszej części Europy. Jeśli zaś to polski telefon, to po HR powinien od razu pokazać się wybór języka.

Jeśli zaś nie jest to oficjalny system, to HSPL pewnie już masz. Aby się upewnić wyłącz telefon, naciśnij przycisk głośność w dół i trzymając go naciśnij przycisk włączania. Pojawi się trójkolorowy ekran. Poszukaj napisu "SPL:" i czy jest napisane obok niego "... OliNex". Jeśli tak, to ściągaj dowolny ROM z forum i wgrywaj.
Toshiba G500 > Toshiba G810 > HTC Touch Diamond 2 + Toshiba G900 + HTC Dream > HTC HD2 > HTC Desire HD + Nokia N900 > HTC Sensation > HTC EVO 3D > Samsung Galaxy S2 > Samsung Galaxy Nexus -> Nexus 5 32GB

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
  • Sprzęt: Milestone, Wildfire, HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2010, 22:29:34 »
Najprawdopodobniej zainstalowałeś nakładę spolszczającą nie do tej wersji systemu co trzeba. Zrób Hard Reset, jak nie pomoże to spróbuj wgrać na nowo jakiś rom, sprawdź tylko to nieszczęsne Hardspl, jeśli i to nic nie da - masz cegłę :E

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 08, 2010, 03:11:27 »
Panowie Topazik trafil do mnie - niestety jego stan jest imo beznadziejny.

1. Przy próbie hard resetu wywala następujące komunikaty:

czyli co? Pradu mało? Chyba nie da rady naładować baterii w telefonie, co?

2. Send key + end key + power button - telefon odpala, wywala "Downloading" - przy probie podpiecia go pod kompa - urządzenie nie zostaje zidentyfikowane.

3. Wgranie softu poprzez kartę pamięci. Brak takiej mozliwości. Powód?  Uszkodzony przycisk soft resetu. (sic!)

Jakies rady? Osobiscie kieruje sie w strone zewnetrznego ładowania baterii, może inne pomysły?

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 08, 2010, 07:10:03 »
Jesli po podlaczeniu ladowarki nie swieci na pomaranczowo dioda od powiadomien to naladuj w innym Topazie lub kup nowy akku, jesli nie masz gdzie i dopiero kontynuuj. Wszystko pojdzie i bedzie dzialac. Powodzenia.

*

Offline Pawbrotm

• 582
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 08, 2010, 12:19:22 »
Wgranie softu poprzez kartę pamięci. Brak takiej mozliwości. Powód?  Uszkodzony przycisk soft resetu. (sic!)
Przecież spokojnie da radę wgrać ROM z karty bez przycisku soft reset - jego rolę przejmie wyciąganie baterii i przycisk włączania.
Toshiba G500 > Toshiba G810 > HTC Touch Diamond 2 + Toshiba G900 + HTC Dream > HTC HD2 > HTC Desire HD + Nokia N900 > HTC Sensation > HTC EVO 3D > Samsung Galaxy S2 > Samsung Galaxy Nexus -> Nexus 5 32GB

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 08, 2010, 15:44:21 »
Panowie są postepy - bateria troche podładowana, jednak nadal nie da rady zrobic HR - przy jego próbie

Czyli co? Wgrywać ROMa z karty pamięci? Gdzie znajde ROM? Użyteczna informacją może być fakt iż telefon nie pochodzi z polskiej dystrybucji.

*

Offline Pawbrotm

• 582
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 08, 2010, 16:05:04 »
Z napisu nie wynika, że to HR - updating (aktualizowanie), card operate (operacje na karcie). Ty na pewno włączyłeś HR?

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 08, 2010, 16:10:18 »
vol+, vol- + power button.

*

Offline Pawbrotm

• 582
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 08, 2010, 18:16:39 »
Skoro to nie działa to spróbujmy inaczej. Jeśli chcesz wgrywać inny ROM to sprawdź, czy masz HSPL - naciśnij Vol- i Power. Jeśli po napisie SPL: będzie "... OliNex" to znaczy, że masz HSPL i można wgrywać dowolny ROM. W przeciwnym razie możesz poszukać oficjalnego ROM-u dla regionu z którego pochodzi telefon, np. tutaj: http://htcpedia.com/soft/htc-topaz-rom?page=1 (są na końcowych stronach). Niestety nie wiem czy da się uruchomić flashowanie oficjalnego ROM-u z karty pamięci.

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 08, 2010, 22:10:15 »
Niestety i ta kombinacja nie działa - jak wiekszość. Na 99% procent nie ma HSPL - tel został ubity przy wgrywaniu nakladki spolszczajacej (podobno). Pobieram oficjalny rom - niby jest exe. Miejmy nadzieje ze da sie go rozpakowac ;)

*

Offline Pawbrotm

• 582
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 08, 2010, 22:46:32 »
Hmm. skoro tak podstawowa kombinacja nie działa, to nie jest dobrze. Jest ona niestety niezbędna do wgrywania ROM-u przez kartę. Czy na pewno robisz to jak na tym filmiku:
http://www.speedyshare.com/files/22337413/IMAG0002_2_.avi

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 08, 2010, 22:57:31 »
tak jasne. Troche juz telefonów flashowałem - co prawda nie na WM ale juz troche sie przewineło tego i z takimi rzeczmi daje rade

coś czuje ze poflashowane. co ciekawe - gdy wlaczy sie tel podlaczony pod usb - zaczyna sie synchronizacja lecz tel sie resetuje i nie mozna jej ukonczyć.

*

Offline Pawbrotm

• 582
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 08, 2010, 23:01:00 »
No to inne pytanie. Coś wyskakuje, gdy chcesz wejść w bootloader (Vol- + power), czy po prostu nic się nie dzieje?

*

Offline Pawbrotm

• 582
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 08, 2010, 23:35:15 »
No nie wygląda to za ciekawie. Jeśli nie wchodzi w bootloader to możesz zapomnieć o wgrywaniu ROM-u przez kartę. Ogólnie nieciekawa sytuacja i mi już brakuje pomysłów co to może być. Można tylko próbować zrobić HR. Jeśli się nie da, to ja już nie wiem co zrobić. Może ktoś bardziej zorientowany ode mnie będzie wiedział co zrobić. Ja muszę się poddać. Przykro mi. :(

*

Offline mrk26

• *
  • 87
  • Sprzęt: LG Optimus 2x
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 09, 2010, 10:51:38 »
To ja poproszę filmik jak kolega próbuje wejść do trybu botloadera bo coś mi ciężko uwierzyć że nie chce, i jak będzie próbował to proszę bez karty pamięci

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 09, 2010, 13:35:16 »
Bootloader? Czyli vol- + power button? Filmik wyzej. Telefon zaczyna sie uruchamiac jak gdyby nigdy nic, i w pewnym momencie sie resetuje.
Co do wgrywania z karty pamieci - fotka powyzej.

*

Offline mrk26

• *
  • 87
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 09, 2010, 14:45:34 »
Bootloader? Czyli vol- + power button? Filmik wyzej. Telefon zaczyna sie uruchamiac jak gdyby nigdy nic, i w pewnym momencie sie resetuje.
Co do wgrywania z karty pamieci - fotka powyzej.
Nie nie, botloader to vol down plus power button a nie vol up, i poproszę bez karty pamięci
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 14:49:39 wysłana przez mrk26 »

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 09, 2010, 14:52:34 »
Taki wlasnie filmik wrzuciłem - vol- (+ wcieśniety) power button.

*

Offline mrk26

• *
  • 87
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 09, 2010, 17:46:13 »
nie chce sie czepiać do tego filmu ale jak byś mógł to wyjmij baterie z Topaza, włóż spowrotem wciśnij i trzymaj przycisk vol down i przytrzymując vol down wciśnij power button, a dlaczego nie wierze że nie możesz wejść w tryb bootloadera? bo ja też tak załatwiłem swojego Topaza z dystrybucji UK i windows nie mógł sie zabotować tak jak u ciebie: pomarańczowa tapeta, niby coś robi i reset i tak w kółko i ja mogłem wejść do trybu bootloadera bez problemu, na pewno bym nie próbował robić hard-reset na twoim miejscu bo to raczej nic nie da bo jak nakładka wgrała się w rom to nawet po hard-reset będzie próbowała się zainstalować jedyna opcja to na nowo zainstalować rom

*

Offline mrk26

• *
  • 87
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 09, 2010, 21:55:15 »
No z tego co widać to nawet nie pokazuje ani wersji radia ani protokołu, tak że to na pewno nie było instalowanie nakładki polonizującej a jak przerwało instalacje romu bo np słaba bateria czy z jakiegoś powodu komunikacja z Active sync-iem była zerwana to nawet bootloader może być uwalony bo przy wgrywaniu nowego systemu jest on aktualizowany np: wm 6.1-1.33, wm 6.5 - 1.83 itd., chyba że ktoś ma sprzęt żeby się podpiąć do tego: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=669871 no i oczywiście odpowiednie oprogramowanie, no a jak nie to przykro ale chyba tylko serwis

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 09, 2010, 22:10:11 »
Ja juz dostałem sprzet w takim stanie - ale fakt, bateria była słaba bo gdy probowałem odpalic telefon z vol- + col+ + power button otrzymałem komunikat o słabej baterii - bodajrze pierwszy moj post w temacie. Czyli co? W domu nici ze stawiania topaza?

*

Offline mrk26

• *
  • 87
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 10, 2010, 20:14:12 »
Jedna rzecz mi do głowy przychodzi, tam wyżej w postach była fotka że nie może znaleźć pliku a na drugim że przekroczyło czas oczekiwania to może spróbuj wrzucić plik romu na kartę tj: sformatować kartę na FAT32, plik ship.....exe, który pobrałeś ze strony htc wypakować, po rozpakowaniu "RUU_signed.nbh" zmienić nazwę na "TOPAIMG.nbh" i skopiować na kartę pamięci bez folderu tak po prostu na kartę, i jak włożysz kartę do tel to spróbuj zrobić hard reset aby mieć takie komunikaty jak w postach wyżej jak będziesz miał szczęście to może zacznie robić update z karty. Powodzenia  :ok:

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 14, 2010, 10:02:24 »
tez bym stawial na update z karty, sprobuj tez z roznych kart sd wgrywac rom, bo nie ze wszystkich dziala, telefon ogolnie dziala bo sie w koncu uruchamia, wyglada jakby czegos brakowalo, wgraj koniecznie rom oficjalny, ktory zawiera w sobie radio i rom
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!