HTC Diamond 2 vs. MDA COMPACT V ?

• 13 Odpowiedzi
  • 5106 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC Diamond 2 vs. MDA COMPACT V ?
« dnia: Styczeń 10, 2010, 14:48:00 »
Witam,

Wiem, że to jest to samo tylko w innej obudowie - przynajmniej tak mi sie wydaję !

Sprawa wygląda tak, ze jestem juz zdecydowany na zakup !
lecz, pojawiło sie pytanie czy iść do np. RtveuroAGD i po prostu kupić HTC Diamond 2 (1499pln)
czy lepiej, pokombinować i kupić od kogoś (zaufanego oczywiście) MDA COMPACT V  np. z ERY ??

mam stycznośc na codzień (kolega z pracy posiada) z MDA COMPACT V i super mi sie podoba, dobrze lezy w ręce itp

co do HTC Diamond 2  to nawet go jeszcze nie widziałem na żywo !!  i tu jest problem, bo niestety ale przed zakupem go nie zobacze !! bede kupował przez neta ze strony rtveuroagd !

Stąd moje pytanie:

co lepiej HTC Diamond 2 czy MDA COMPACT V ?

1- jest w ogóle jakaś różnica ??  wymiary ??  konfiguracja ??
     2- czy przy wyborze MDA nie będzie problemów z dostępem do akcesorii - na pewno będę dokupował stacje dokująca, dedykowany uchwyt samochodowy itp

co sugerujecie ??

Dzieki, pozdrawiam Maciej

« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 14:01:00 wysłana przez minister23 »

*

lipalipski

Odp: HTC Diamond 2 vs. MDA COMPACT V ?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2010, 14:52:31 »
Wymiary się nie różnią, a wszelkie różnice w wyglądzie widać na zdjęciach. W MDA jest soft od ERY i osobiście pozbyłbym się go, ale w niebrandowanym Diamondzie też zmieniłbym ROM.

Akcesoria pasują te same, ale chyba nie ma stacji dokującej dla Diamonda (przynajmniej od HTC).

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:03:08 »
Nie wszystkie rzeczy pasuje z MDA do niebrandowanego TD2.
Folia ma inny kształt i rozmiar.

No i kwestia gustu, mi się akurat bardziej podoba TD2 :)

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:08:36 »
nie ma to jak orginal, dla mnie tez lepiej wyglada niz te hybrydy od operatorów

przy okazji zakupów, mam 2 karty microSD 4 i 8 gb nie chce ktos kupic?
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:12:32 »
Stacje dokującą to planuje kupic niekoniecznie coś od HTC - może być jakis zamiennik

a co do gustu, to własnie tu jest problem, nie widziałem na żywca TD2  :worried:

przegladając na przykład allegro - i patrząc na akcesoria to prawie wszystko jest pod TD2, a jak widze MDA to ten "spód" telefonu jest jednak inny niż w TD2
TD2 jest kanciasty, a MDA ma spód pod lekkim łukiem ...

a jeśli chodzi o ROM, to raczej na pewno wymienię go czy będzie to MDA czy TD2

PYTANKO: jak to teraz jest ERA czy inne tego typu - to sprzedają teraz fony z SIMlockiem czy to już jest nie stosowane przez operatorów ??

*

lipalipski

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:17:24 »
Era nie zakłada simlocka.

*

Offline sosna@d2

• **
  • 143
  • Sprzęt: HTC Diamond 2
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2010, 19:58:58 »
Akcesoria pasują te same, ale chyba nie ma stacji dokującej dla Diamonda (przynajmniej od HTC).

A jest : http://www.allegro.pl/item873049422_htc_cr_g300_hero_magic_pro2_diamond2_stacja_vat.html
Life's good ...

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:22:19 »
Panowie,  jeszcze jedno dobre pytanko z mojej strony

warto kupić takie TD2 używane na allegro za np. 1100 -1300 zł ??

gdy nowy w  RTVeuroAGD jest za 1499 zł ??

z takimi sprzętami to chyba lepiej nie ryzykować ?

jak sądzicie ?

Parę aukcji wrzucę ale, to tylko przykłady :

1 - Nowy 1200 pln

2 - używany (porysowany) 999 pln

*

Offline Gregorybosss

• **
  • 146
  • Sprzęt: HTC TOPAZ ( Diamond 2 )
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:59:57 »
Dorwij na allegro używkę, ale w dobrym stanie ... za nówkę musisz zapłacić 1500, a jak przyczaisz na aukcji to dostaniesz spokojnie za 1000 w bardzo dobry stanie.

Co do wyglądu, to na początku zdecydowanie bardziej podobał mi się Diamond z ery. Gdyby był w momencie kupna to bym go brał, ale po czasie stwierdzam, że orginał bardziej m się podoba :)

A jakbyś pytał w czym erowy ma przewagę to już odpowiadam ... tylna obudowa !! To jest zdecydowany plus na rzecz compact-a. Nie rysuje się i nie palcuje, nie widać, że jest używany telefon. W przypadku D2 w momencie wyciągnięcia go z pudełka - obudowa z tylu już ma rysy .. hehe.

Ogólnie kwestia gustu ... mi się podoba ten i ten :D W tym momencie orginał bo taki mam :P

Wizard->Hermes->Topaz-> ...

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 11, 2010, 17:32:26 »
Piszę dla potomnych, może ktoś bedzie miał podobny dylemat co ja !

Jak wspomniałem wyżej, mam styczność na codzień z MDA Compact V z ERY i tak dziś się nim bawiłem

no i cóż, zwróćcie uwagę na to iz, MDA ma od spodu zaślepkę na port do ładowania "miniUSB" !!
a jak wspominałem, w moim przypadku nieodłącznym elementem tego typu urządzeń jest stacja dokująca - i tu pojawia się problem, z odkładaniem MDA na stację

Jedyne co mi przychodzi do głowy to oderwanie owej zaślepki ... ale to takie nie ludzkie ;-)

Tak, więc ja już wiem co kupie - będzie to HTC TD2

Pozdrawiam

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2010, 14:01:31 »
Może komuś pomogą w wyborze moje brednie

Jak pisałem w tym wątku, tak zrobiłem - zamówiłem w sklepie internetowym RTV euro AGD:

HTC TOUCH DIAMOND II  za  1499 pln  (+ przesyłka, płatnosc przy odbiorze)  wyszło wszystko 1519 pln

Wczoraj (13-01-2009), odebrałem przesyłke od kuriera

Dziś (14-01-2009) spakowałem tego HTC i chce skorzystac z mozliwośc zwrotu towaru w ciągu 10 dni !!

Może teraz odpowiem dlaczego go oddaję:    (dodam, iż wcześniej bawiłem sie MDA Compact V a dzis mogłem je porównac w realu !

- otóż to, z jednej w zasadzie przyczyny - źle leży w ręce, żle mi na nim operować palcem, podczas uzytkowania cały czas odnosiłem wrażenie, że jak sie nie bede pilnował to zaraz wyśliźnie mi sie z ręki itp itd ...

A teraz się wytłumaczę, żeby uzytkownicy TD2 mnie nie zlinczowali :
-  ktos kto trzymał MDA w ręce będzie wiedział o czym mówię - tak mi sie wydaję ?!?!  Niby to samo, wymiary, waga itp, ale MDA ma:
     1 - bardziej ergonomiczne kształty (dobrze leży w dłoni, można operować palcem po całym wyświetlaczu, bez przekładania go na dłoni)
     2 - jak wiadomo, ta nieszczęsna klapka w TD2 - oj, ona faktycznie jest nie ten tego "śliska" i faktycznie rysy wiadac w momencie - stąd przewaga MDA - tu klapka , dodatkowo poprawia trzymanie tego telefonu w ręce (ona jest jakby gumowana) no i nie rysuje się ...

Poza tym, Jeśli ktoś ma dylematy czy tego typu sprzęt zastapi mu np. Nokie e51 to moze brać śmiało - WM 6,5 Pro  spełni jego wymagania bez problemu

A obsługa wielu połączeń telefonicznych, za pomocą ekranu dotykowego jest naprawdę fajna
Dodam, że poprzednio używałem, HP 614c i tam to niezbyt fajnie wyglądało

Dzieki i pozdrawiam,

Ja widziałem, pomacałem, odsyłam TD2
kupuje MDA V  :ok:

Dziś (15-01-2010) dzwoniąc do sklepu rtv euro agd - dowiedziałęm się , że nie musze odsyłać telefonu (HTC) do ich siedziby, poinformowano mnie, że mogę telefon zanieść do najbliższego sklepu RTV euro AGD i tam zostaną zwrócone mi pieniążki.
I tak też zrobiłem ...

Pieniążki zostały zwrócone  :D

Jak już wspomniałem, będe kupował MDA Compact V - spytam tylko, czy do niego moge bez problemu wgrać WM 6.5
bo używając chwilke HTC - nawet mi się to spodobało (wm 6,5) i w MDA też chciałbym używać tego systemu

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 14:06:33 wysłana przez minister23 »

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 17, 2010, 00:10:42 »
Tak, możesz wgrać wszytko co jest na Topaza

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2010, 11:15:54 »
Przecież te telefony to to samo, a róznica to badziewny wygląd MDA Compact V w porównaniu do Topaza. No cóż rzecz gustu a gustach się nie dyskutuje. Reszta o czym piszesz mi nie przeszkadza a tylną klapkę (nie błyszczącą i nie śliską) do topaza mozna kupic na ebayu za smieszne pieniądze :mrgreen:

*

Offline bossbusko

• 308
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note III
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 03, 2010, 07:18:36 »
Od wczoraj jestm szczesliwym posiadaczem Compacta V.
I tu kolejne pytanie o akcesoria. Skoro tylna obudowa w TD2 i CV ma inny ksztalt to jak jest z uchwytami do telefonu.
Czy brac dedykowany na allegro?
http://www.allegro.pl/item975722022_mda_compact_v_dedykowany_uchwyt_glowica_oryginal.html

czy raczej spokojnie do TD2?
http://www.allegro.pl/item959850230_uchwyt_dedykowany_htc_diamond_2_do_samochodu_grati.html

Właśnie znalazlem interesujący mnie watek,
czyli lepiej kupic ten dedykowany
http://pdaclub.pl/forum/topaz/uchwyt-samochodowy-158090/msg1235900/#msg1235900
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2010, 07:21:47 wysłana przez bossbusko »
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III