Billy ROM 2.53.21913.3 WM6.5 Topaz PLK M2.5 [29paz10]

• 2553 Odpowiedzi
  • 314565 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
Odp: Billy ROM 2.53.21905.1 WM6.5 Topaz PLK M2.5 [02cze10] Nowość wersje MiniROM
« Odpowiedź #2040 dnia: Czerwiec 06, 2010, 13:20:18 »
zobacz te mms na innym romie, bo mi odbiera bez problemu, dlatego nie chce tam mieszac, bo wina moze byc po stronie konfiguracji ustawien operatora, poszukam jakis nowych wersji tych plików, moze znajde

czas i godzina? o co dokladnie z tym chodzi bo nie kumam

co do usuniecia pustych katalogów, moze przygotowac skrypt morta co zrobi to automatycznie, wystarczy go tylko trzymac na karcie pamieci i dopisac do pliczku instaluj_init.txt, bedzie za kazdym wgraniem romu kasowal te zbedne chcesz taki skrypt?

sktools cab jest zle zlozony poprawie go zaraz, drugi pliczek exe odpal na kompie zobaczysz co to jest

gomez.pl - jakby co to mozna lekko zmodyfikowac rom mini dodac Wyłacz dane i Teetera? czy w cabie, a co wywalic jeszcze?

jeszcze jedna sprawa, takie moje spostrzezenie, ostatnio telefon zaczal mi przymulac, czasami zawieszal sie na amen w Total Commanderze, wolno chodzil po katalogach, skopiowalem sobie karte na laptopa, sformatowalem ja w exFat, potem w FAT32 normalnym formatowaniem (nie szybkim), przegralem dane spowrotem, teraz telefon uruchamia sie szybciej, smiga po karcie blyskawicznie, po trzecie szybko przechodzi w tryb dysku po podlaczeniu d laptopa i tak samo szybko z niego wychodzi

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 13:27:58 wysłana przez billyj80 »
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

*

Offline gomez.pl

• 471
  • Sprzęt: Galaxy S (root), LEO
Odp: Billy ROM 2.53.21905.1 WM6.5 Topaz PLK M2.5 [02cze10] Nowość wersje MiniROM
« Odpowiedź #2041 dnia: Czerwiec 06, 2010, 15:30:08 »
@billy:
- data i godzina po instalacji romu to godz. 20 i jakiś dzień stycznia 2010 roku
- liczniki uruchomienia nie jest zresetowany :P pokazuje że uruchomiony jest od stycznia 2010 :D
- po uruchomieniu AM z zakładki Nawigacja na karcie SD tworzy się pusty katalog "automapa eu" za każdym razem
co do aplikacji które powinny być w wersji mini to:
- wyłącz dane
- total commander
- teeter
- opera 10 (zamiast 9.7) - kwestia do dyskusji którą wersje bardziej lubimy

jeśli chodzi o mnie to wyrzuciłbym również:
- schematy dźwiękowe Ewa i Jacek
- Router wifi
- Microsoft My phone (chyba nikt z tego nie korzysta)
- MS Marketplace

Oczywiście reszta w cabach:
- facebook (ten do pobrania ze strony jest jakiś dziwny i nie chce działać poprawnie)
- mobilegg
- palringo
- dzwoniki (te które kiedyś podesłałem ze strony htc)
- tapety

HTC HD2: Dorimanx
Samsung Galaxy S: Cyanogen Mod v9 stable

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #2042 dnia: Czerwiec 06, 2010, 15:40:37 »
z data to zauwazylem dziwna sytuacje, bo mi nie ustawialo nigdy godziny, ale ostatnio wsadzilem karte z innej sieci i sie ustawila data i godzina, z tym ze o 2 godziny byla przesunieta (bo jestem w innej strefie czasowej)

*

Offline marcink121

• *
  • 66
  • HTC D2+8Gb "Rom zawsze najnowszy - billyj80"
  • Sprzęt: HTC D2 + 8GB / iPhone 3G 8Gb
« Odpowiedź #2043 dnia: Czerwiec 06, 2010, 16:03:58 »

jeśli chodzi o mnie to wyrzuciłbym również:
- Microsoft My phone (chyba nikt z tego nie korzysta)

Po czym wnosisz?? Ja korzystam ;)

*

Offline pejotl4

• *
  • 98
    • pejotl - fotoblog
  • Sprzęt: HTC D2 (Topaz)
« Odpowiedź #2044 dnia: Czerwiec 06, 2010, 16:17:15 »
czas i godzina? o co dokladnie z tym chodzi bo nie kumam

Po instalacji romu u mnie był grudzień 1993. Godzina też była inna. Na innych Twoich romach data ustawiała się dobrze, tylko godzina była przesunięta.

co do usuniecia pustych katalogów, moze przygotowac skrypt morta co zrobi to automatycznie, wystarczy go tylko trzymac na karcie pamieci i dopisac do pliczku instaluj_init.txt, bedzie za kazdym wgraniem romu kasowal te zbedne chcesz taki skrypt?
Ja i tak robię przemeblowania w menu więc mogę ręcznie kasować te katalogi.

gomez.pl - jakby co to mozna lekko zmodyfikowac rom mini dodac Wyłacz dane i Teetera? czy w cabie, a co wywalic jeszcze?

Ponieważ Teeter jest grą od htc więc myślę, że można ją wgotować tak jak Bubble Breaker. Ale może być również w cabie, nie przeszkadza mi to.

Moje propozycje co wgotować:
- Wyłącz dane
- Teeter
- Menadżer ten, który jest w Twoim romie
- Total Commander
- G-Config
- bateria procentowa

Co jeszcze usunąć:
- Router wifi z Internet - jest w Połączeniach więc po co dublować
- Microsoft My Phone - jest w Ustawieniach
- schematy dźwiękowe
- nich będzie ten katalog edukacja (nawet w normalnym romie był tam tylko jeden program, więc jak na mój gust można go śmiało przenieść do Biuro i będzie przejrzyściej w menu start, w Biuro już gorzej...)

Programów, których mi brakuje, czyli co dodać na chomika (również te propozycje, które zaproponowałem do wgotowania):
- Teeter
- Menadżer ten, który jest w Twoim romie
- bateria procentowa
- automatyczne nagrywanie
- stoper
- trymer mp3
- lite note, czyli edytor tekstu

« Odpowiedź #2045 dnia: Czerwiec 06, 2010, 23:54:40 »
My Phone - ja równiez korzytsam!

Billy plik nadal nie działa - wywala bład ze instalacja niepowiodla sie :/

Ten drugi, ktory nalezy odpalic na kompie..tez wywala jakis blad :D

*

Offline pejotl4

• *
  • 98
    • pejotl - fotoblog
« Odpowiedź #2046 dnia: Czerwiec 07, 2010, 13:10:53 »
Mam jeszcze sugestię dotyczącą ikon i położenia programów w menu start.

Ponieważ ja nie lubię mnożenia katalogów w menu start, a szczególnie tych w których są programy z których korzysta się bardzo sporadycznie, czyli np. sensor, tweak, proponuję aby w rejestrze wpisy do programów z tych katalogów wrzucić również do katalogu narzędzia.
Głównie chodzi o to, że jak zainstaluje np. g-config i wrzucę skrót do narzędzia to będzie on z oryginalną ikoną. Natomiast w katalogu sensor wyświetli się z ładną ikoną od Billy.
Chciałbym również aby do rejestru wrzucić wpis Advance Config zamiast act, ponieważ właśnie nazwa Advance Config pokazuje się po instalacji Advance Configuration Tools - tu również chodzi o ikony.

Wiem, że to co zasugerowałem to pierdoły ale mnie skróciłyby czas na ustawianie telefonu po instalacji romu.

« Odpowiedź #2047 dnia: Czerwiec 07, 2010, 17:14:50 »
Dalej MMS nie działa a na oryginalnym romie działało

*

Offline Piron

• **
  • 124
  • Sprzęt: LG KS20, HTC WildFire
« Odpowiedź #2048 dnia: Czerwiec 07, 2010, 19:32:37 »
Mam pytanie dotyczące aparatu. Jeszcze do wczoraj w moim MDA miałem zainstalowany ROM z T Mobile. Po zainstalowaniu MiniROMu jakość zdjęć bardzo się pogorszyła :(. W ROMie TMobile po naciśnięciu ikony "spustu" aparat włączał autofokus i robił wyraźne zdjęcie. W MiniROMie po uruchomieniu aparatu telefon próbuje od razu dostrajać ostrość, a po użyciu spustu od razu wykonuje zdjęcie co powoduje jego rozmazanie. Generalnie sama jakość także wyraźnie spadła. Czy nie da się tego jakoś naprawić?

I przy okazji kilka spostrzeżeń.(nie jest to żadne narzekanie i by uprzedzić ewentualne komentarze w stylu "wgraj se inny" zaznaczam , że to takie moje osobiste spostrzeżenie :) )
 Przerażający jest spadek pamięci po wgraniu ROMu z SENSE. Pamięć potrafi spaść do 36 MB. Oczywiście jest to ilość wystarczająca do uruchomienia większości programów dla WM, ale zacząłem się zastanawiać czy nie jest to przesadą by dla latających wycieraczek, fruwających zdjęć i temu podobnych ekranowych wybryków poświęcać tak wiele pamięci. Nie wspomnę już o tym, że ma to ogromny wpływ na pracę samego urządzenia i oczywiście długość działania baterii. Nie ma problemu z wyłączeniem tej nakładki, tylko pojawia się tu pytanie, co w takim wypadku powinno oznaczać słowo "Mini". Każdy "wgotowany" w ROM program zabiera pamięć urządzenia w której możemy instalować programy. Im więcej ich w ROMie tym mniej miejsca dla programów, które chcemy i musimy zainstalować w pamięci telefonu.
Zaczynam coraz częściej dochodzić do wniosku, że to co lansują nam firmy, jeśli chodzi o obsługę ich urządzeń to przerost formy nad treścią. Nie da się ukryć, że stawiając na wygląd tracimy na funkcjonalności urządzeń, które przecież nie służą tylko do dzwonienia i oglądania "rozanimowanego" menu, które pożera pamięć i baterię :). Myślę, że warto się nad tym zastanowić przy tworzeniu kolejnych wersji "Mini".
Oczywiście doceniam pracę billyj80 i niech potwierdzeniem tego będzie to, że właśnie od jego ROMu zacząłem przygodę z moją nową zabawką.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 19:35:03 wysłana przez Piron »
LG KS20 KiS ROM 20.4 (spocky12)
HTC WildFire (Android 2.1)

*

Offline eref

• **
  • 140
Odp: Billy ROM 2.53.21903.2 WM6.5 Topaz PLK M2.5 [24maj10]
« Odpowiedź #2049 dnia: Czerwiec 08, 2010, 09:24:16 »
A co do smsów i powiadomień dostarczenia, to zauważyłem że działa to tak, że jak zaznacze w opcjach aby był raport i zapiszę zmiany to raporty są, mimo, że wychodząc do ustawień to niby zmian nie pamięta. Niestety z mms-ami już tak nie jest, żadnych zmian mi nie zapamiętuje i zdjęcia lecą w najniższej rozdzielczości.
Witam,
widzę że jestem mocno do tyłu z nowymi romami, ale właśnie jestem na etapie testu tego z 24 maja, więc tak: dzwonki już działają, nie ma problemów z tym, że telefon milczy jak ktoś dzwoni, ale w HTCMSG niestety nic się nie poprawiło, a do tego nie działa jeszcze opcja z Unicode, tzn pokazuje że sms z polskimi znakami pójdzie jako jeden, ale wychodzą jako np 3 smsy, wcześniej wiem, ze to działało, bo przed wysłaniem usuwał polskie znaki i dochodziło tyle smsów ile pokazywał edytor.
Może można dograc jakiegoś caba z nowszym HTCMSG, tak aby te wszystkie opcje były zapamiętane i działały?

« Odpowiedź #2050 dnia: Czerwiec 09, 2010, 00:13:02 »
Billy help ta Era mnie dobije :(

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #2051 dnia: Czerwiec 09, 2010, 08:10:27 »

Wgraj najnowszy rom Sardor nie ma problemu z mms w erze
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #2052 dnia: Czerwiec 09, 2010, 08:52:28 »
no wlasnie, mial ktos sprawdzic na innym romie ta era

poza tym musze wiedziec, na ktorym to romie nie dzialaja te mms, na htc cz wm msg? bo juz teraz sam nie wiem,

jak wiecie ja uzywam wmmsg i wczoraj mms przyszedl do mnie bez najmniejszego problemu

poprawilem pliki do wiadomosci htc, nowy rom powinien za kilka godzin wleciec, moze ktos tylko sprawdzi czy teraz dziala htcmsg, tylko prosze na czystym romie sprawdzac, ok

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #2053 dnia: Czerwiec 09, 2010, 09:03:56 »
no wlasnie, mial ktos sprawdzic na innym romie ta era
poprawilem pliki do wiadomosci htc, nowy rom powinien za kilka godzin wleciec, moze ktos tylko sprawdzi czy teraz dziala htcmsg, tylko prosze na czystym romie sprawdzac, ok

Na wcześniejszych romach od Ciebie jak używałem wmmsg nie miałem problemu z mms
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline paczes

• 5
  • Sprzęt: HD 2
« Odpowiedź #2054 dnia: Czerwiec 09, 2010, 14:52:57 »
Jak mam era wiadomosci htc i mms chodza bez problemu

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #2055 dnia: Czerwiec 09, 2010, 18:39:51 »

wgraj rom Sardora i sprawdz te mms, daj potem znac, bo nie wiem czy to wina romu, czy moze cos u Ciebie z era

*

Offline lukaszek1981

• **
  • 103
  • Sprzęt: Leo
« Odpowiedź #2056 dnia: Czerwiec 09, 2010, 23:40:34 »
Ja wgrałem ten rom mini i poza brakiem programów to różnic nie widzę, topaz tak samo muli, wolnego ramu jest niewiele więcej a te mms-y tojuż zupełnie w ciula lecą... Mam sieć orange pl, rom wmMSG. Mmsa nie mogę wysłać a jak już pokombinuję i jakoś zamiast emaila puszczę na nr tel to wysyła go ze 6-8 razy i tyle razy dochodzi do adresata a mi na koniec wywala komunikat że nie można wysłać wiadomości mms.
Ja to normalnie wracam do romu z manillą 2,1 tam się takie kwiatki nie robiły a mmsa można było wysłać z poziomu galerii.

Billy a może spróbujesz reaktywować manillę 2.1

Mam też duże problemy z automapą ale to raczej nie tu...
Pozdrawiam

*

Offline gomez.pl

• 471
« Odpowiedź #2057 dnia: Czerwiec 10, 2010, 08:47:38 »
wczoraj przetestowałem mmsy. mam tel. w Erze i udało się wysłać jednak moja żona go nie odebrała :P w ogóle do niej nie doszedł :(

edit. udało się po ponownym skonfigurowaniu usługi mms ze strony Era.pl (http://www.eraomnix.pl/konfigurator/WebEra/app/indywidualny/selectConfiguration.do)
zatem może i tu tkwi problem większości z nas z tymi mmsami.

Odnośnie mmsów, billy można zrobić tak aby foto dołączone do mmsa pokazywało się od razu?? póki co jest "Kliknij aby zobaczyć mms" ...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 09:01:01 wysłana przez gomez.pl »

*

Offline Gregorybosss

• **
  • 146
  • Sprzęt: HTC TOPAZ ( Diamond 2 )
« Odpowiedź #2058 dnia: Czerwiec 10, 2010, 10:18:43 »
na romie Sadora wiadomości mms wychodzą i dochodzą ... ale dodam, że  on ma obsługę wiadomości z HTC.
Wizard->Hermes->Topaz-> ...

*

Offline pejotl4

• *
  • 98
    • pejotl - fotoblog
« Odpowiedź #2059 dnia: Czerwiec 10, 2010, 10:40:27 »
udało się po ponownym skonfigurowaniu usługi mms ze strony Era.pl (http://www.eraomnix.pl/konfigurator/WebEra/app/indywidualny/selectConfiguration.do)
zatem może i tu tkwi problem większości z nas z tymi mmsami.

Gomez, pochwal się krok po kroku jak to zrobiłeś. Wydawało mi się, że z ręczną konfiguracją niektórych rzeczy sobie radzę bez problemów ale to mnie chyba przerosło ;)

Ja to robię tak:
Adres Proxy: 213.158.194.226 - to wpisuje w ustawieniach połączenia ERA MMS
Port Proxy: 8080 - wpisuje w ustawieniach SMS/MMS w Serwery GSM
APN: eramms - wpisuje jako nazwa punktu dostępu w ustawieniach polaczenia ERA MMS
Nazwa użytkownika: pozostaw puste pole - zostawiam puste w ustawieniach połączenia ERA MMS
Hasło: pozostaw puste pole - zostawiam puste w ustawieniach połączenia ERA MMS
Pobieranie: automatyczne - wybieram w ustawieniach SMS/MMS
Serwer: http://mms.era.pl/servlets/mms - wpisuje w ustawieniach SMS/MMS w Serwery GSM

W ustawieniach SMS/MMS jest jeszcze bramka. Zostawiam to puste.

Czy coś jeszcze trzeba zmienić? Coś źle robię?

*

Offline gomez.pl

• 471
« Odpowiedź #2060 dnia: Czerwiec 10, 2010, 11:15:22 »
chyba źle napisałem :P ta konfiguracja dot. Nokia N97 mini :) która widnieje w konfiguratorze. jeśli chodzi o HTC to trzeba zadzwonić do BOK i po prosić o przesłanie smsa z ustawieniami :)

*

Offline Gregorybosss

• **
  • 146
« Odpowiedź #2061 dnia: Czerwiec 10, 2010, 11:29:14 »
no, ale co Ci da sms jak masz ustawienie w telefonie :)

Nawet jest opcja pobrana nowej bazy dla danej sieci. Jeżeli era coś zmieniła to aktualnie poprawi ustawienia :)

*

Offline Vasco

• 15
  • Sprzęt: HTC Pure, HTC Dream
« Odpowiedź #2062 dnia: Czerwiec 10, 2010, 12:41:46 »
Witam,
Nie ukrywam, że sam miałem problemy z tymi MMSami w Erze, najczęściej objawiającymi się tym, że mój Piurek wysyłał wciąż MMSa i za każdym razem próba wysłania kończyła się komunikatem, że nie można wysłać wiadomości, a potem adresat tejże, błagał, co bym już dał sobie spokój z tym wysyłaniem, bo już ma pięć czy sześć sztuk. Na szczęście przygoda z HTC Dream-em pomogła o tyle, że tam za każdym razem po flashowaniu G1 nowym ROMem trzeba było ręcznie wprowadzać ustawienia dla EraInternet i EraMMS, więc wszystkie ustawienia jakie są potrzebne do konfiguracji usług znam już prawie na pamięć!  :wink: A zatem, do poprawnej obsługi wiadomości wystarczy ustawić:
Nazwa użytkownika: eramms
Hasło: eramms
Poza tym nic nie zmieniałem i jeszcze raz zaznaczam - u mnie - to wystarczyło. Mam nadzieję, że coś to pomoże w sprawie tych nieszczęsnych MMSów. Pozdrawiam!
HTC Pure (ERA MDA Compact V) + 8GB microSDHC Transcend Class6
ROM: NhatHoa TopazRom WWE 23123 June30
Radio: 4.49.25.91

« Odpowiedź #2063 dnia: Czerwiec 10, 2010, 13:45:50 »
A gdzie to zmienić ??

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #2064 dnia: Czerwiec 10, 2010, 14:02:48 »
wgralem na chomkia nowy rom z wersja ArcsoftMMS z Topaza orginalna, ta co stosowalem byla z amerykanskiego romu Sprint, moze to powodowalo tez problemy, teraz idzie wysylac MMS bezposrednio z galerii obrazów, przedtem nie szlo, sam sprawdzalem

potem jeszcze wgram rom Mini z ta wersja programu

*

Offline Vasco

• 15
  • Sprzęt: HTC Pure, HTC Dream
« Odpowiedź #2065 dnia: Czerwiec 10, 2010, 14:49:37 »
A gdzie to zmienić ??

Będę odnosił się do wersji angielskiej bo takową na chwilę obecną u siebie posiadam.
->Settings -> Connections -> Connections -> Manage existing connections -> pojawia się okno gdzie jest ERA MMS, zaznaczam ją i daję Edit... -> pojawia się kolejna karta gdzie mam dwa pola: "Enter a name for the connection": jest ERA MMS i tutaj nic nie zmieniam; "Select a modem:" jest i tak nieaktywne więc zmienić się tutaj nic nie da; daję Next -> pojawia się kolejna karta tym razem z jednym polem: "Access point name:", jest eramms i ją zostawiam; daję Next -> kolejna karta i tutaj właśnie jest: "User name:" - daję eramms; "Password:" - daję eramms; "Domain:" - zostawiam pustą; klikam Finish i byłoby tego na tyle.

U mnie to zadziałało.

Acha, jeszcze jedno. Możliwe, że po operacji edycji ustawień ERA MMS, zmieni się domyślna sieć która ma być automatycznie używana do łączenia z siecią: z ERA Internet na ERA MMS. Co by z powrotem była ERA Internet wchodzę ponownie: ->Settings -> Connections -> Connections -> zakładka "Advanced", pierwsza linijka od góry to "Select which networks are automatically used.", pod nią jest przycisk "Select Networks" - > otwiera się nowa karta gdzie rzucając patrzałką od góry jest "Programs that automatically connect to the Internet should connect using:" - zmieniam ERA MMS na ERA Internet.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 15:01:49 wysłana przez Vasco »
HTC Pure (ERA MDA Compact V) + 8GB microSDHC Transcend Class6
ROM: NhatHoa TopazRom WWE 23123 June30
Radio: 4.49.25.91

*

Offline pejotl4

• *
  • 98
    • pejotl - fotoblog
« Odpowiedź #2066 dnia: Czerwiec 10, 2010, 15:10:58 »
potem jeszcze wgram rom Mini z ta wersja programu

Billy, a czy w mini będą jakieś dodatkowe zmiany, czy tylko ArcsoftMMS?

« Odpowiedź #2067 dnia: Czerwiec 10, 2010, 19:24:24 »
Rom z 7 maja.

Telefon w Erze.

Windows msg. MMS wysyła sie do 99% i... zapisuje sie w roboczych :/

We wczesniejszych Romach chodziło wszytsko miodzio z MMS'ami :( :( :( :(

*

Offline Gregorybosss

• **
  • 146
« Odpowiedź #2068 dnia: Czerwiec 10, 2010, 21:14:16 »
kolego parę postów na tej stronie jest o tym ... na razie nie wiadomo dlaczego tak się dzieje ...

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #2069 dnia: Czerwiec 11, 2010, 20:20:56 »
to raczej wina byla Arcsoft MMS, bo ja sam nie moglem na starym wyslac, tylko odbierac moglem, na nowym dziala (Topaz WM65 2. 53. 21905. 2 M25 [09-cze] wmMSG noLZX MMS ORG.rar) przynajmniej u mnie, zastanawiam sie czy by nie uaktualnic wersji manili jest juz wersja 2015, tylko czy tam jest cos nowego?