zawiesil sie pewnie nie mógł obsluzyc jakiegos pliku flash, ale cos za cos albo masz flasha nie do konca obslugujacego wszystkie pliki swf, lub tez go wcale nie masz
- active sync wlacza mi sie za kazdym razem jak wlacze sie z wifi lub gprs
tego nie mam
Nie działa wybieranie głosowe z słuchawką bluetooth czy ktoś mógłby to sprawdzić bo ja mam dość starą słuchawkę i nie wiem czy to jej wina
na sluchawceNokia BH-800 dziala
klawiaturke mozna edytowac dowolnie poniżej opis
Pliki odpowiedzialne za mapowanie klawiszy znajdują się w folderze Windows, najważniejsze z nich to:
Pełna QWERTY:
0D09.xml - tryb portrait, 1 strona (qwerty..... itd)
0C09.xml - landscape, 1 strona (jw)
1D00.xml - portrait, 2 i 3 strona (symbole)
1C00.xml - landscape, 2 i 3 strona (jw)
Kompaktowa QWERTY (tylko portrait):
0B09.xml - 1 strona (qw er ...)
Klawiatura telefonu (tylko portrait):
0A09.xml - 1 strona (abc def.....)
1A00.xml - plik ten odpowiada za wszystkie 4 strony symboli w trybach telefonicznym i compact
Pliki edytujemy zwykłym notatnikiem na komputerze. Są standardowo ukryte więc aby je skopiować "pokaż ukryte pliki i foldery".
Składnia tych plików jest taka:
<Page id="LC">
<CharKey id="q">
<State seq="0">
<Char>0071</Char>
<LP_Char>0031</LP_Char>
</State>
<State seq="1">
<Char>0051</Char>
<LP_Char>0031</LP_Char>
</State>
<State seq="2" link="1" />
<PA x="4" y="5" w="63" h="52" />
</CharKey>
</Page>
Page - Identyfikator strony (w pliku może być więcej niż jedna, np 2 strony symboli w pliku 1C00.xml)
CharKey - Identyfikator klawisza (uwaga, część z klawiszy ma takie id jaki symbol przedstawia, łatwo je zidentyfikować ale nie wszystkie! trzeba być uważnym. Tu id="q" i symbol q )
State - Stan, np. state0 - q, state1 - 1 (po shifcie)
Char - symbol zapisany w UTF 16
LP_Char - długie wciśnięcie klawisza, UTF 16
PA - "współrzędne" gdzie ma być symbol wyświetlony (raczej nie ruszamy )
Co edytować? Głównie chyba wszystkich interesuje to co po Char i LP_Char. Zasadniczo możemy zmieniać jak nam się podoba, na klawiszu można umieszczać 1, 2, 3 symbole, tak tylko żeby się zmieściły. Można śmiało wywalić symbole w innych językach pojawiające się po długim naciśnięciu i zostawić np tylko ł. Symbole zakodowane są UTF 16 (jakoś tak szesnastkowo), konwerter -->
http://rishida.net/scripts/uniview/conversion.php (pola Character i UTF 16)
Jeżeli chcemy umieścić więcej niż jeden symbol na klawiszu robimy spacje między znakami.
Z odszukaniem symboli w plikach .xml napewno każdy sobie poradzi tym bardziej, że są ułożone w kolejności występowania na layoucie. Proponuję nie ruszać też klawiszy funkcyjnych
Dla osób, które chcą wykorzystać puste klawisze (nie robiłem tego bo nie potrzebowałem, podaje jedynie prawdopodobny scenariusz!)
Klawisze wstawiane są w równych odstępach zarówno współrzędne x i y (PA). Należałoby dodać pełny wpis dla klawisza (z tego co patrzyłem to nie ma uwzględnionych pustych klawiszy w plikach .xml) czyli id, char, state i współrzędne, tak aby wpasować w layout. Chętni i zdeterminowani na pewno sobie poradzą.
Po edycji wrzucamy pliki gdzieś do urządzenia i TotalComanderem wrzucamy do Windows podmieniając stare pliki. Soft Reset i cieszymy się nowym układem klawiszy