Wyspy Kanaryjskie

• 8 Odpowiedzi
  • 1583 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyspy Kanaryjskie
« dnia: Wrzesień 28, 2006, 07:36:06 »
Witam!
W październiku wyjeżdżam na Wyspy Szczęśliwe i prawdopodobnie przyjdzie mi tam spędzić trochę czasu.Zainstalowałem na swoje MIO A201 TomTom 5.21 wraz z mapami "Canary Islands".Nie chcę tutaj lamentować,ale cieszę się że najpierw na to spojżałem przed kupnem.
Stąd moja prośba do forumowiczów - ma ktoś pomysł w jaki program i jakie mapy można uzbroić PDA żeby w miarę swobodnie poruszać się po Wyspach Kanaryjskich ?
Może istnieje coś takiego jak nasza AutoMapa gdzie zawarte są obrysy budynków?
Z góry dziękuję za posty!

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Wyspy Kanaryjskie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2006, 07:54:43 »
Nie ma żadnego innego programu który bylby lepszy niż Tomtom który obejmuje ( Gran Canarię ) w moim przypadku ,używałem map o numerku chyba 5.09. Od momentu wejścia TT6 najnowsza wersja map to Canary Islands V650.1111.
Ale i dla mnie ta poprzednia wersja była wystarczająca do nawigacji na safari . Przejechałem ponad 1500 km i ani razu mnie nie zawiodła  a była olbrzymią pomocą w szczególności w górzystej okolicy części zachodniej . Oczywiście niezbędne było używanie również wersji papierowej - wydanej w tym roku wersji.
O ile wiem nie ma programu który pokazuje obrysy budynków, zaś wielu kierowców hiszpańskich używa nawigacji typu gotowych TT/Destinator .
potrzebna zgoda

Wyspy Kanaryjskie
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2006, 08:30:54 »
Dziękuję za tak szybką reakcję.
Zaskoczyła mnie trochę powyższa wypowiedź.Przyglądałem się siatce dróg na Fuertaventura w porównaniu z mapą papierową i powiem szczerze, że tak jak na papierowej widziałem całą siatkę ulic tak TomTom pokazał mi jedynie dwie (Corralejo).
Looknę jeszcze na Destinatora i podejmę jakąś decyzję.
Może okazać się, że ktoś jeszcze będzie miał jakieś sugestie,którymi się podzieli (będę bardzo wdzięczny).

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Wyspy Kanaryjskie
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2006, 08:38:34 »
Cytat: "serdelka1"
Przyglądałem się siatce dróg na Fuertaventura w porównaniu z mapą papierową i powiem szczerze, że tak jak na papierowej widziałem całą siatkę ulic tak TomTom pokazał mi jedynie dwie (Corralejo).

może wystarczy zmienić skalę - tj. przybliżyć?

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
Wyspy Kanaryjskie
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2006, 09:32:39 »
Ja prawie co roku bywam na Wyspach Canaryjskich .Do roku 2004 praktycznie nie było dobrego programu nawigacyjnego obejmującego wszystkie wyspy .W roku ubiegłym zrobił to TomTom i Destinator , lecz siatka dróg była niedostateczna .W tym roku wersja Destinatora 6 ma wydaje się pełne pokrycie dróg na wszystkich wyspach. Natomiast TomTom 5 Mob. pozostał na poziomie 20% pokrycia .Dlatego radzę wziąść Destinatora 6 . Jedna uwaga, Wszystkie wyspy Canaryjskie to w 90% góry o średniej wysok. 2500 m. ( lawa wulkaniczna, kratery ) to powoduje, że w niektórych miejscach tracisz na moment sygnał GPS.Ponadto  wiele dróg nowych, wybudowanych jest o kilka metrów od dawnych dróg  i czasem wskażnik przeskakuje na starą drogę a program zaczyna przeliczć nową trasę .Ale tak się dzieje tylko w takich miejscach.
Poza tym Destinator 6 sprawuje się znakomicie. Jeszcze jedna uwaga ,_mam zainstalowane licencyjne oba programy i wszystko to opisałem z własnego doświadczenia.

*

Offline kwieto

• 2785
Wyspy Kanaryjskie
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2006, 09:46:28 »
Cytat: "marcinl"
może wystarczy zmienić skalę - tj. przybliżyć?

Zapewne :")
Co prawda nie mam tej mapy zainstalowanej u siebie, ale wg google maps siatka drog jest bardzo dobra, a na pewno wieksza niz dwie ulice na krzyz :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Wyspy Kanaryjskie
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2006, 11:41:59 »
JAk wspomnialem używalem TTN wersji map 5.09 - siatka pokrycia dróg wszedzie była Ok łacznie z drogą dojazdową do mojego hotelu ,Las Palomas , mapa papierowa jest niezbędna bo wciąż powstają nowe drogi a wielkim utrudnieniem są nowo powstałe ronda( satelickie), nie było też nowego dojazdu do Playa Meloneras.
W górskim terenie sprawdzała się idealnie ( w szczególności jak widzi się na ekranie najbliższe serpentyny i skręty)  - ale to wynik działania odbiornika SIRFIII.
 Przetestowalem też Destinatora PN - i byłem zawiedziony.
potrzebna zgoda

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
Wyspy Kanaryjskie
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2006, 14:08:32 »
Destinator PN miał pokrycie 25% ,natomiast Destinator 6 ma pokrycie podobno 99% . Ja przynajmniej nie zauważyłem braku jakiejkolwiek drogi . Ponadto są nazwy w zasadzie wszystkich ulic . Nie muszę mówić ,że tak jak w TomTomie jest także 3D. W Desti6 są wszystkie drogi dojazdu do Playa Meloneras , w tym ta oddana wiosną .Chociaż pewno w roku przyszłym, coś będzie znowu brakować .Żeby tak budowali drogi w Polsce ,chce się westchnąć. A cha , jeżdziłem z Desti.6 po Teneryfie , Gran Canarii i Gomerze ,wszędzie pokrycie doskonałe.

Wyspy Kanaryjskie
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 29, 2006, 14:42:30 »
Pragnę podziękować za cenne informacje i poinformować że wybór padł na Destinatora 6.Naprawdę jestem pod dużym wrażeniem.Jak sie będzie sprawował to już inna para kaloszy,ale to już historia na inną opowieść. Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ.