W&CE - 07.2008

• 40 Odpowiedzi
  • 5513 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
W&CE - 07.2008
« dnia: Lipiec 11, 2008, 23:09:04 »

jaki powinna miec numerek najnowsza W&CE ???
wlasnie zupgradeowalem mape w moim nowym ONE europe traffic w ramach gwarancji najnowszych map i zaciagnelo 1,2 GB wersji 720.1802 ???:mad:
nie ma nic nowszego ???

pozdrowienia!
--
pozdrawiam :-)

*

kichu1979

Odp: W&CE - 07.2008
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2008, 23:14:12 »
Dokladnie taki jak piszesz. To najnowsza mapa, ktora zostala wypuszczona 5 maja tego roku. Nowe wyjda
na poczatku sierpnia. Nie rozumiem skad to oburzenie ?

*

Offline HP3715

• 393
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2008, 23:21:03 »
z niedoinformowania.
dzieki za info, wydawalo mi sie, ze sa juz duzo nowsze mapy, a tak okazalo sie, ze stracilem kuupe czasu na download czegos co juz w zasadzie mialem w urzadzeniu (mam limitowany net przez satelite)

sa jakies zapowiedzi co bedzie zawierala kolejna wersja map?

pozdrowienia.
--

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2008, 23:38:54 »
z niedoinformowania.
dzieki za info, wydawalo mi sie, ze sa juz duzo nowsze mapy, a tak okazalo sie, ze stracilem kuupe czasu na download czegos co juz w zasadzie mialem w urzadzeniu (mam limitowany net przez satelite)

sa jakies zapowiedzi co bedzie zawierala kolejna wersja map?

Pokrycie dróg już teraz jest 99,9% (i moje testy to potwierdzają), a więc pozostają dane adresowe i poprawki błędów.

*

kichu1979

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2008, 23:39:06 »
W mapach ktore posiadasz czyli 7.20 TeleAtlas dorobil sie wreszcie 100% pokrycia odwzorowania sieci rejonie centralnej europy (Polska, Czechy, Slowacja, Wegry, kraje nadbaltyckie). Skoro teoretycznie wszystkie drogi mamy juz na mapach wytyczone, to to co bedzie sie zmienialo w nastepnych wersjach to wzrost pokrycia adresowego (w sensie numeracja budynkow). Generalnie TeleAtlas podajac pokrycie rozbija je na 2 glowne elementy:

1. pokrycia z podstawowymi atrybutami - czyli kierunkowosc drog, nazwa ulicy (w nawigacji mozesz wybrac miejscowosci, nazwe ulicy ale bez numeru domu)

2. pokrycie z pelnymi atrybutami - czyli wlacznie z numeracja budynkow i dodatkowymi informacjami, czyli np. pasy ruchu - w nawigacji wybierasz
miejscowosc, nazwe ulicy oraz jej numer.

W obecnej mapie na 100% pokrycia Polski jakies 50% populacji opisana jest w pierwszej kategorii, i 50% w drugiej czyli pelne dane. Obie
cyfry procentowo daja w sumie 100% pokrycia. Czego mozna sie spodziewac w najblizszych mapach to zmiany tych proporcji, czyli zwiekszac
sie bedzie pokrycie ulic wszystkimi atrybutami, a sila rzeczy zmniejszac bedzie podstawowe.

O ile i w jakim tempie... nie wiem...

Aaa no i TomTom odgraza sie, ze do konca roku maja zostac naniesione na mapy TeleAtlasa poprawki zglaszane przez uzytkownikow za pomoca MapShare.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2008, 23:41:16 wysłana przez kichu1979 »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2008, 23:48:53 »
Dopowiem, że znacznie ma wzrosnąć ilość informacji dla "asystenta pasa ruchu" - w Polsce jest jak na razie szczątkowa.

*

kichu1979

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 12, 2008, 00:02:35 »
No to fajnie, bo informacje o pasach ruchu (nie ta ladna grafika, tylko same strzalki na niebieskim pasku) to ja tylko w Wawie spotkalem.
Napisane: Lipiec 11, 2008, 23:58:46
A tak nota bene to co ciekawe google maps pokazuje nowsze dane na mapie dla mojej miejscowosci (a wiec i bardziej aktualne) niz mapka w TomTom :)

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 12, 2008, 00:30:53 »

W obecnej mapie na 100% pokrycia Polski jakieś 50% populacji opisana jest w pierwszej kategorii, i 50% w drugiej czyli pelne dane. Obie
cyfry procentowo dają w sumie 100% pokrycia. Czego można sie spodziewać w najbliższych mapach to zmiany tych proporcji, czyli zwiekszac
sie będzie pokrycie ulic wszystkimi atrybutami, a silą rzeczy zmniejszać będzie podstawowe.

O ile i w jakim tempie... nie wiem...

Aaa no i TomTom odgraża sie, ze do końca roku maja zostać naniesione na mapy TeleAtlasa poprawki zgłaszane przez uzytkownikow za pomocą MapShare.

Jak wynika z raportu (prognoz) Teleatlasu pełnych danych będzie przybywać o ok. 3%/ kwartalinie czyli ok. 12% rocznie.

Pozdrawiam

*

Offline HP3715

• 393
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 12, 2008, 09:20:36 »
No to fajnie, bo informacje o pasach ruchu (nie ta ladna grafika, tylko same strzalki na niebieskim pasku) to ja tylko w Wawie spotkalem.

nie kumam, czyli sa dwie wersje asystenta pasa ruchu?
jadna graficzna na caly ekran (ktorej zdaje sie nie ma dla tomtom ONE), oraz ew. mala wersja z narysowanymi pasami ale pokazana w okienku tam, gdzie zawsze wyswietla sie nastepny manewr na niebieskim pasku?

pozdrowienia
--

*

kichu1979

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 12, 2008, 09:34:34 »
No tak jakby. W ustawieniach sa 2 opcje dotyczace pasow ruchu i obie mozna wlaczac i wylaczac niezaleznie.

Pierwsza  nazwana po angielsku advanced lane guidance czyli na nasze asysten pasa ruchu. Jej wlaczenie spowoduje, ze beda
sie pojawialy obrazki tego typu.

Druga, po polsku nazwana 'wyswietlaj informacje o pasach ruchu', ktora ustawia sie tam, gdzie konfiguruje sie co ma byc wyswietlane na niebieskim pasku (czasy przybycia, predkosci itd... doszla tam nowa opcja). Jej wlacznie spowoduje, ze beda sie wyswietlaly wylacznie dane o pasach ruchu na niebieskim pasku informacyjnym, bez ladnej grafiki.

Czyli niebieski pasek bedzie pokazywal zamiast pojedynczej strzalki informacje jak na ekranie wyzej, natomiast zamiast duzego graficznego
obrazka bedziemy mieli normalna grafike tomtomowska wyswietlana w czasie jazdy.

Obie opcje mozna zalaczac i wylaczac niezaleznie od siebie. Co kto lubi.

*

Offline HP3715

• 393
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 12, 2008, 10:03:43 »

ladne!
teraz zaczynam widziec za co tomtom kaze sobie doplacac 200 euro bo mniej wiecej taka jest roznica w cenie miedzy GO730, a XL czy zwyklym ONE.

dzieki
grzegorz
--

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 12, 2008, 11:43:42 »
Pokrycie dróg już teraz jest 99,9% (i moje testy to potwierdzają), a więc pozostają dane adresowe i poprawki błędów.

Tak, ale jest to 99,9% ludności objętej mapą, a nie 99,9% sieci dróg! Do pełnego pokrycia sieci dróg w Polsce Tele Atlasowi jeszcze daleeeeko.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 12, 2008, 15:19:08 »
Nie wiem jak to oni liczą, ale jestem własnie po teście porównawczym (4 tys. km.) i stwierdzam że dróg jest znacznie więcej niż tych w AM 5.1, w zasadzie wszystkie drogi i dróżki które mijałem były na mapie TA.

*

kichu1979

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 12, 2008, 15:59:56 »

Tak, ale jest to 99,9% ludności objętej mapą, a nie 99,9% sieci dróg! Do pełnego pokrycia sieci dróg w Polsce Tele Atlasowi jeszcze daleeeeko.

Jestes pewien? A moglbys zarzucic jakies przyklady? Bo moje obserwacje z tras - nieco krotszych co prawda - pokrywaja sie z tym co mowi emisiu.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 12, 2008, 17:48:47 »
Nie wiem jak to oni liczą, ale jestem własnie po teście porównawczym (4 tys. km.) i stwierdzam że dróg jest znacznie więcej niż tych w AM 5.1, w zasadzie wszystkie drogi i dróżki które mijałem były na mapie TA.

Jestes pewien? A moglbys zarzucic jakies przyklady? Bo moje obserwacje z tras - nieco krotszych co prawda - pokrywaja sie z tym co mowi emisiu.

Jestem pewien. Załączam ten dokument, w którym stoi jak byk na stronie 42, że pokrycie dla Polski wynosi:
Street Network (STNW) % population: 100  100 100

Czyli 100% pokrycia populacji, a nie dróg. Mówiąc inaczej, jak jakaś droga przebiega przez teren niezamieszkały, to jej nie ma. A co do przykładów z życia wziętych - równolegle do drogi Kraków Zakopane na odcinku Stróża - Lubień przebiega stara droga (o tyle ważna, że właśnie z niej, a nie z nowej drogi, można skręcić do Tokarni). A u Tele Atlasa tej drogi nie ma (dodaję, że nowa trasa powstała już ze 2 lata temu, stąd nie jest to problem aktualności mapy - a z tą, jak wykazano w jednym z sąsiednich wątków porównując mapę Emapy i Tele Atlasa dla iGO - cieniutko).
Co gorsza, Tele Atlas uważa, że sieć dróg w Polsce jest jak dla niego gotowa - w mapie 2008.04 przybędzie niecałe 300 km dróg (w tym samym czasie w o wiele mniejszej od Polski Portugalii przybędzie 1000 km dróg), a w mapie 2008.07 nie przybędzie nic.
Tak oto Tele Atlas robi wszystkich w konia zapewniając, że ma 100% pokrycia Polski.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 17:55:01 wysłana przez Krakus »

*

kichu1979

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 12, 2008, 18:51:50 »
Co gorsza, Tele Atlas uważa, że sieć dróg w Polsce jest jak dla niego gotowa - w mapie 2008.04 przybędzie niecałe 300 km dróg (w tym samym czasie w o wiele mniejszej od Polski Portugalii przybędzie 1000 km dróg), a w mapie 2008.07 nie przybędzie nic. Tak oto Tele Atlas robi wszystkich w konia zapewniając, że ma 100% pokrycia Polski.

A to jest moim skromnym zdaniem czysta demagogia... jesli juz przegladasz datasheety TA to polecalbym zapoznac sie z tym, co TeleAtlas rozumiem przez poszczegolne pojecia opisujace pokrycie map... czyli interconnect network, street network oraz w ramach tych ostatnich jak rozrozniaja pokrycie na basic attributes i full attributes. Gdybys przyjrzal sie wszystkim cyfrom dokladnie widzialbys, ze TA nie twierdzi, ze mapa PL jest skonczona... co sie obecnie zmienia, kiedy opisano 100% street network, to proporcje basic attributes vs pelne atrybuty ulic.

Jeszcze jedna uwaga, odnosnie kilometrow. TeleAtlas w swoich datasheetach w prognozach na nastepny release map nigdy nie podaje liczby kilometrow, tzn podaje ale zawse to jest ta sama cyfra co aktualny release, takze tym radze sie nie sugerowac. Jak przejrzysz cytowany przez Ciebie dokument to zauwazysz, ze prognozy kilomtorw sa zawsze takie same jak te w obecniee wydanych mapach.

Natomiast co do ilosci kilometorw, owszem teraz jest tego troche malo. Jednakze o ile pokrycie drogowe dodaje
sie szybko - miedzy 2007.10 a 2008.1 przybylo 70 tys kilometrow drog, o tyle pokrycie adresowe robi sie juz wolniej... i tutaj patrzac na ilosc miast objetych pelnymi planami to cos okolo 30 jesli dobrze pamietam, wiec ich ilosc wcale nie rozni sie od tej, ktora np. dodawana jest z aktualizacji na aktualizacje w GPmapie, z ktora mialem jakis czas przyjemnosc.

Caly czas trzeba miec na uwadze, ze TA startuje z pozycji firmy, ktora kwestia pokrycia map w naszym regionie
nieco przespala... i teraz musi gonic. I zgodze sie, ze jesli ktos szuka nawigacji z mapa polski z bardzo dokladnym pokryciem adresowym (numeracja) to powinien poszukac gdzies indziej, natomiast to co TA zrobil od 2007.4 do 2008.1 to jest kupa roboty i doprowadzilo mape na taki poziome, ze da sie z tym po Polsce normalnie jezdzic.

W swietle powyzszego |Twoje teksty o oszukiwaniu TeleAtlasa to jak dla mnie czysta demagogia.

Natomiast nie widze sensu licytowanie sie bledami map... u kazdego producenta jakies znajdziesz... wez np. pod uwage forum Garniaka i watki z bledami GPmapy.

Mówiąc inaczej, jak jakaś droga przebiega przez teren niezamieszkały, to jej nie ma.

A jesli jakas droga zaczyna sie w terenie zamieszkalym w konczy w niezamieszkalym, to co ... bedzie w polowie, a moze w 3/4 ? Daj spokoj prosze...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 19:03:14 wysłana przez kichu1979 »

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 12, 2008, 19:12:13 »
W swietle powyzszego |Twoje teksty o oszukiwaniu TeleAtlasa to jak dla mnie czysta demagogia.

Zdecydowanie przesadzasz. Jest kilka map Polski, ale zdaje się, że producent żadnej z nich nie twierdzi, że ma 100% pokrycia - nawet Emapa, która ma sieć dróg dłuższą o bodaj 50%.

Gdybys przyjrzal sie wszystkim cyfrom dokladnie widzialbys, ze TA nie twierdzi, ze mapa PL jest skonczona... co sie obecnie zmienia, kiedy opisano 100% street network, to proporcje basic attributes vs pelne atrybuty ulic.

Nie dyskutuję z Tobą o jakości mapy, czyli o pokryciu adresowym, ani o atrybutach dróg. Kwestionuję raz jeszcze, że Tele Atlas ma 100% pokrycia sieci drogowej Polski.

Jeszcze jedna uwaga, odnosnie kilometrow. TeleAtlas w swoich datasheetach w prognozach na nastepny release map nigdy nie podaje liczby kilometrow, tzn podaje ale zawse to jest ta sama cyfra co aktualny release, takze tym radze sie nie sugerowac.

Masz rację, moja pomyłka - cytowany przeze mnie datasheet opisuje mapy 2008.04, stąd liczby dla 2008.07 są prognozami.

Natomiast nie widze sensu licytowanie sie bledami map... u kazdego producenta jakies znajdziesz... wez np. pod uwage forum Garniaka i watki z bledami GPmapy.

Ależ ja nie zarzucam Tele Atlasowi, że ma błędy w mapie - ja mu zarzucam kreatywne podawanie pokrycia sieci drogowej Polski.

*

kichu1979

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 12, 2008, 19:35:16 »
Ależ ja nie zarzucam Tele Atlasowi, że ma błędy w mapie - ja mu zarzucam kreatywne podawanie pokrycia sieci drogowej Polski.

Hmm... zrobilem maly przeglad i wyglada tak...

GPMAPA - za strona www
Najbardziej dokładne i aktualne mapy Polski
402 262 km dróg

Automapa XL - za strona www
drogi wszystkich kategorii    [km]   627 827

Emapa
651 640 km

TA
482 tys km z ogonkiem

NAVTEQ
645 tys km z ogonkiem

Wszyscy producenci deklaruja pelne pokrycie sieci drogowej w Polsce. To jak na moje oko wszyscy sa rownie kreatywni.

Natomiast w praktyce powiem tak, sam nie dowierzalem temu deklarowanemu 100% odwzorowaniu sieci drogowej w PL i jadac
zawsze obserwuje wszystkie drogi poprzeczne i patrze czy TT pokazuje i jakos na razie pokazuje. I jakos mozna na razie smialo
powiedziec, ze wszystkie te mapy osiagnely juz pewien poziom pokrycia PL, ze de facto konkuruja ze soba iloscia danych adresowych
w sensie numeracji przede wszystkim.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 19:38:59 wysłana przez kichu1979 »

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 12, 2008, 19:42:17 »

Hmm... zrobilem maly przeglad i wyglada tak...

GPMAPA - za strona www
Najbardziej dokładne i aktualne mapy Polski
402 262 km dróg

Automapa XL - za strona www
drogi wszystkich kategorii    [km]   627 827

Emapa
651 640 km

TA
482 tys km z ogonkiem

NAVTEQ
645 tys km z ogonkiem

Wszyscy producenci deklaruja pelne pokrycie sieci drogowej w Polsce.

To jak na moje oko wszyscy sa kreatywni.

Zaraz, zaraz, pełne, czy 100%? Choć prawdę mówiąc, i tak nie ma to za wielkiego znaczenia. Rozumiesz jednak, czemu twierdzę, że Tele Atlasowi daleko jeszcze do deklarowanych 100% pokrycia.

*

kichu1979

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 12, 2008, 19:53:50 »
No rozumiem, chociaz mam wrazenie, ze biorac pod uwage to jak kazdy producent mapowy liczy i podaje swoje dane
jest to dyskusja stricte akademicka. W praktyce czy pojade z automapa, gpmapa, tomtomem, to roznice na chwile
obecna beda sie przekladaly w 95% przypadkow na ilosc i jakosc dokladnych danych adresowych w sensie numeracji
budynkow.

Tak to przynajmniej wygladalo, gdy jakis czas jezdzilem w ramach domowych testow z TomTomem oraz Garminem z GPMapa.

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 12, 2008, 20:50:01 »
Skoro o procentach mowa to ja dorzucę swoją opinie wierze, że TA ma 99% pokrycia PL, ale zgadzam się z @Krakus z jego podanymi długościami dróg i wynika z nich, że Emapa Navteq i Automapa mają 130% pokrycia dróg to tragedia 30% to są drogi polne dukty leśne drogi fikcyjne  :worried:

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 13, 2008, 18:31:42 »
Skoro o procentach mowa to ja dorzucę swoją opinie wierze, że TA ma 99% pokrycia PL, ale zgadzam się z @Krakus z jego podanymi długościami dróg i wynika z nich, że Emapa Navteq i Automapa mają 130% pokrycia dróg to tragedia 30% to są drogi polne dukty leśne drogi fikcyjne  :worried:

Myślę, że się mylisz. Mapa Tele Atlasa również zawiera drogi bite.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 13, 2008, 20:08:29 »
Nie tylko bite, ale również: polne, dukty leśne, wewnątrzzakładowe, i kilka innych.

*

Offline zbych1

• **
  • 233
  • Sprzęt: Asus 639, HTC Diamond, laptop dell
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 14, 2008, 06:36:21 »
Nie tylko bite, ale również: polne, dukty leśne, wewnątrzzakładowe, i kilka innych.
No i to jest tragiczne w TT bo tak jak sugerują inni nie jest to pokrycie 100% dróg a przynajmniej 130% , są zawarte drogi które nie są przejezdne dla normalnego samochodu a wybierając opcje trasy "najkrótsza" nawigacja właśnie wpuszacza w takie drogi informujac tylko przed zatwierdzeniem że droga może być niebezpieczna czy napewno chcesz nią pojechać.

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 14, 2008, 20:31:51 »
Tu się raczej mylisz bo TomTom informuje, że wyznaczona trasa obejmuje drogi nieutwardzone i pyta czy chcesz je ominąć - przynajmniej w 930T tak jest.

A co do pokrycia to jest oczywiście całkiem niezłe ale zastanawiam sie ile potrzebuje TA by mapy zawierały nowe obwodnice miast (np. Gorzowa Wlkp) bo tak istotne zmiany jak obwodnice powinny być priorytetowo wprowadzane, gdyż wpływają dosyć znacznie na proces planowania trasy.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 14, 2008, 22:49:23 »
Za parę dni będę jechał przez Gorzów, na jakiej mapie jest ta obwodnica?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 14, 2008, 23:30:44 »
Hmmm, może AM od v4.5 począwszy?   B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 14, 2008, 23:36:41 »
Hmmm, może AM od v4.5 począwszy?   B)

A to o tę obwodnice chodzi - myślałem że oddano do użytku jakąś jeszcze nowszą.  :smile:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 14, 2008, 23:41:05 »
No tak, ta już pewnie niedługo będzie do remontu, a Bartos pisał o nowej  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:31:00 »
Ta obwodnica ma trochę ponad 7 miesięcy i na trasie Poznań - Szczecin jest dosyć istotna. Z okolic Szczecina nie ma jeszcze jednej "nowej" (około roku) drogi między Szczecinem, a Stargardem Szcz.