Uwagi na temat nowych map 8.25

• 37 Odpowiedzi
  • 9801 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
Odp: Uwagi na temat nowych map 8.25
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 05, 2009, 09:29:01 »
W warunkach ww. przetargu stoi:
2.2. Aplikacja mobilna
Aplikacja mobilna powinna być zgodna z telefonami komórkowymi obsługującymi Java i powinna zawierać co najmniej następujące funkcje:
- autoryzacja użytkowników;
- płynne, szybkie skalowanie i przesuwanie mapy;
- wyszukiwarka miejscowości, ulic i adresów;
- wyszukiwarka lokalizacji wg numeru drogi i pikietaża;
- współpraca z GPS;
- wyświetlanie utrudnień na mapie;
- możliwość wprowadzania i edycji utrudnień zawierających następujące informacje:
-- lokalizacja utrudnienia;
-- typ zdarzenia (wypadek, roboty, zima, etc...);
-- oczekiwane opóźnienie na trasie;
-- czas ważności komunikatu;
-- opis tekstowy.
Ani słowa o TMC ... Myślę, że może być to pomyślane tak, że GDDKiA robi informacje on-line o utrudnieniach w ramach "misji", a potem te informacje w formie abonamentu Indigo poprzez np. Automape oferuje indywidualnym klientom.

TMC to jest w pewnym stopniu końcowy produkt. Żeby użytkownik mógl odbierać informacje o korkach, trzeba te dane najpierw zbierać, przetworzyć, aktualizować... Ktoś to musi robić. Samo nadawanie sygnalu RDS przez stacje radiowe (bo to już można robić; byly już testy) nie jest problemem. Trzeba jednak mieć co nadawać :)

Żeby nie bylo calkiem OT :D
TT już obsluguje TMC, więc jak tylko ruszą (choćby testy), to użytkownicy TT będą o tym wiedzieć :)

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 05, 2009, 11:27:34 »
to ja jeszcze o mapach: poprzednia wersja w Niemczech byla bardzo zubozona o predkosci dozwolone, w tej juz jest duzo lepiej...
--
pozdrawiam :-)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 05, 2009, 11:52:32 »
mnie ciekawi jeden zapis:

Aplikacja mobilna powinna być zgodna z telefonami komórkowymi obsługującymi Java i powinna zawierać co najmniej następujące funkcje

Hmmmm Automapa i Java ? Moze symbian przy okazji  :mrgreen:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 05, 2009, 12:10:12 »
Pewnie nie AM tylko Targeo-mobi.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 05, 2009, 12:36:03 »
eeee to fuj i ble ;-)

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 05, 2009, 14:34:29 »
Kupiłem GO 930 po podłączeniu do TT Home chce mi pobrać i zainstalować nową mapę chyba tą 8.25 ale nic nie pyta o wolne miejsce i nie wiem co robić czy on podmieni obecną mapę 8.00 na tą 8.25 czy ja mam usunąć tą poprzednia wersje mapy żeby zrobić miejsce w urządzeniu czy włożyć mu kartę SD podpowiedzcie mi bo ja mam wolnego neta pobierał będzie tą mapę 11godzin tak pisze i szkoda jak na końcu napisze mi komunikat że z powodu braku miejsca przerywa instalacje?

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 05, 2009, 15:05:55 »
Kupiłem GO 930 po podłączeniu do TT Home chce mi pobrać i zainstalować nową mapę chyba tą 8.25 ale nic nie pyta o wolne miejsce i nie wiem co robić czy on podmieni obecną mapę 8.00 na tą 8.25 czy ja mam usunąć tą poprzednia wersje mapy żeby zrobić miejsce w urządzeniu czy włożyć mu kartę SD podpowiedzcie mi bo ja mam wolnego neta pobierał będzie tą mapę 11godzin tak pisze i szkoda jak na końcu napisze mi komunikat że z powodu braku miejsca przerywa instalacje?
Najpierw zrób sobie backup  urzadzenia :ok: a potem (np na DVD) skopiuj sobie na wszelki wypadek zawartość katalogu TomTom z "Moich dokumentów" - pamiętaj że każdy nowy backup nadpisuje poprzedni.
Nowa mapa nadpisze ci starą w urządzeniu, z tym że najpierw ściągana jest oczywiście na PC, później rozpakowywana i dopiero na koniec wgrywana do urządzenia. Czyli na PC musisz mieć tak z 9 GB wolnego miejsca (4GB na backup + 2GB na ściągnięcie mapy + 2GB (tymczasowo) na jej rozpakowanie). Najlepiej zostaw sobie to na noc  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 17:51:30 wysłana przez sbi »

*

Offline mazok

• 15
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 06, 2009, 15:39:23 »
Czy to są już mapy z zawartymi poprawkami MapShare?
Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy da się już jeździć po centrum Katowic?
Czy w końcu poprawili błędy kierunkowości ulic:
Zabrska, Opolska, Dworcowa, Słowackiego, Chopina, P. Skargi, Ligonia, Powstańców Śl.,
Podchorążych, Rymera, gen. Zajączka, Strzelecka, Raciborska, Lisieckiego, Kominka,
Koszarowa, Wita Stwosza, Kościuszki od Rynku, Żwirki i Wigury, Kochanowskiego,
Szeligiewicza, część Mariackiej, Mickiewicza... ?
Albo czy z ulicy Wybickiego na Załęską, przestał już prowadzić kilometr polną drogą przez las (ul.Szadoka)?
Miło by było przeczytać, że ten koszmar w końcu minął.

A obwodnice  Białej k/Prudnika, Mińska, Śremu, Słomczyna, Hrebennego, Poborszowa,
czy Trasa Kwiatkowskiego w Gdyni?

Większość błedów kierunkowości porawiona