TT6 na różnych śmiesznych urządzeniach

• 5 Odpowiedzi
  • 1265 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
TT6 na różnych śmiesznych urządzeniach
« dnia: Lipiec 21, 2007, 21:30:58 »
Ostatnio zdarzyło mi się przetestowac TT6 instalowane na różnych dziwnych urządzeniach, oto wyniki:

- Mio 268+/269+ - działa generalnie bez żadnego problemu, wystarczy odblokować system i zrobić skróty
- Navman iCN510/510 - również bez żadnego problemu
- Navman iCn720 - poległem, nawet odblokowanie systemu i wgranie dll-i do /windows nie pozwala uruchomić, wciąż błędy zgłaszane przy starcie o braku komponentów, może to przez WinCe Core 5
- Typhoon 3500GO - działa nawet bez odblokowania, da się podmienić oryginalną aplikację, choć nie bardzo mieszczą się pliki z głosami, które niestety muszą być w katalogu TT. Poradziłem sobie specjalnym programikiem, który uruchamia właściwego tomtoma. W efekcie można używac oryginalnej aplikacji "zakrywającej" pulpit i jest to całkiem sympatyczne. Miłe wrażenie psuje wybiórcze "widzenie" map przez TT na Typhoonie. Mimo iż jest on dokładnym klonem Mio 268+ (nawet niektóre pliki w systemie mają nazwę Mio) uparcie nie chce zobaczyć niektórych map, w tym mapy Western Europe. Nawet przełożenie karty działającej bez zarzutu w Mio nie pomaga. Jeszcze nie rozgryzłem co go boli.
- iPaq 6915 - bardzo problematyczne urządzenie. Ma firmowo wgrane oprogramowanie identyczne z TomTomem (zapewne wersja OEM), ale zgodne z TT 5.xx Sam tomtom rozpoznaje urządzenie i blokuje ustawienia GPS i powinien rozpoznać odbiornik automatycznie. Powinien, ale nie zawsze tak jest. Wgrany upgrade do wersji 6.02 zadziałał - tzn. rozpoznał urządzenie, rozpoznał mapy, ale.. nie znalazł GPS. Sam HP nie przewiduje upgrade dla tego modelu do wersji 6.xx, dopiero 6950 i nowsze mają dostępny update.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: TT6 na różnych śmiesznych urządzeniach
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2007, 21:48:07 »
- iPaq 6915 - bardzo problematyczne urządzenie. Ma firmowo wgrane oprogramowanie identyczne z TomTomem (zapewne wersja OEM), ale zgodne z TT 5.xx Sam tomtom rozpoznaje urządzenie i blokuje ustawienia GPS i powinien rozpoznać odbiornik automatycznie. Powinien, ale nie zawsze tak jest. Wgrany upgrade do wersji 6.02 zadziałał - tzn. rozpoznał urządzenie, rozpoznał mapy, ale.. nie znalazł GPS. Sam HP nie przewiduje upgrade dla tego modelu do wersji 6.xx, dopiero 6950 i nowsze mają dostępny update.

Eeee... tam, podłączasz HP6515 do internetu (np. WiFi lub Active Sync)i robisz aktualizację oprogramowania automatycznie do wersji 6. Jednego "hapka" zaktualizowałem nawet przez GPRS. Program działa bez zarzutu.  ;)

Nie wiem jak sprawa wygląda na dzień dzisiejszy, ale jeszcze parę tygodni temu można było po pobraniu dowolnego planu miasta (jako demo), pobrać dowolne mapy od TT które działały bez podawania kodu licencyjnego. Wszystko oczywiście z poziomu samego PDA. Ale myślę że nie była to celowa promocja od HP tylko jakaś luka u producenta TT.  :D

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 21, 2007, 22:18:17 »
Raczej nie luka - dokładnie tak samo działa to w HTC Artemis w wersji Taser - jeden plan miasta jest za darmo. TT rejestruje numer urządzenia i pozwala jeden raz wybrac plan oraz wiele razy pobierać wybrany (więc można łatwo odtworzyć urządzenie po hardresecie).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2007, 23:45:26 »
Przeczytałeś uważnie mój post?

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2007, 23:54:47 »
Tak, czytałem. Skąd wiesz jakie mapy przysługiwały temu modelowi?
p3300 w wersji Taser miał prawo do map jednego miasta, ale identycznie wyglądała wersja Premium, która miała prawo do pełnych map Europy.
Wystarczy więc, że ten iPaq miał taką promocję jak wersja Premium p3300, żeby mógł pobierać dowolne mapy Europy.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 22, 2007, 10:20:59 »
Tak, czytałem. Skąd wiesz jakie mapy przysługiwały temu modelowi?
p3300 w wersji Taser miał prawo do map jednego miasta, ale identycznie wyglądała wersja Premium, która miała prawo do pełnych map Europy.
Wystarczy więc, że ten iPaq miał taką promocję jak wersja Premium p3300, żeby mógł pobierać dowolne mapy Europy.

A tego nie wiedziałem, zaskoczyło mnie to ponieważ aktualizację robiłem dla kilku uządzonek kupowanych w różnym okresie. Ale wszystkie pochodziły z tego samego kanału dystrybucji (dla partnerów handlowych HP).