tt6 - kiedy nowe mapy

• 21 Odpowiedzi
  • 3268 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tt6 - kiedy nowe mapy
« dnia: Luty 03, 2008, 13:00:05 »
Są nowe, lepsze mapy dla TT one xl. Może ktoś wie, kiedy będą nowe mapy dla TT6 z 70% pokryciem Polski?

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
Odp: tt6 - kiedy nowe mapy
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2008, 16:14:41 »
W pierwszym kwartale 2008... było o tym już
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2008, 19:06:23 »
Do TT6 raczej map nie będzie. Ma wyjść TT7 dla PDA/Symbian/Palm OS który będzie kompatybilny z nowymi mapami - a do tego czasu Polska będzie już miała 99% (mapy tele atlasa na I kw 2008 mają mieć 99% siatki + około 50% adresacja)

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2008, 20:21:31 »
A TT7 będzie można kupić w Polsce przed wakacjami? Czy są jakieś linki na temat kompatybilności tego programu z telefonami na symbianie?
Napisane: Luty 03, 2008, 20:05:27
Wyczytałem w necie, że tt7 ukaże się na targach cebit w tym miesiącu.Nie wiem czy to info jest wiarygodne.

*

kichu1979

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2008, 23:30:15 »
Do TT6 raczej map nie będzie. Ma wyjść TT7 dla PDA/Symbian/Palm OS który będzie kompatybilny z nowymi mapami - a do tego czasu Polska będzie już miała 99% (mapy tele atlasa na I kw 2008 mają mieć 99% siatki + około 50% adresacja)

Oby tylko mapy byly lepiej weryfikowane w terenie. O ile jezdzac ze starymi mapami 6 problemow wiekszych nie bylo bo co
najwyzej jakichs drog nie bylo, o tyle jezdzac na mapach 7.1 (tych najnowszych) juz kilka razy spotkalem sie z drogami,
ktorych w realu nie bylo, albo byly jakimis sciezkami czy drogami "mocno gruntowymi", a TT je jak najbardziej pokazywal.

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2008, 09:55:31 »
Wyczytałem w necie, że tt7 ukaże się na targach cebit w tym miesiącu.Nie wiem czy to info jest wiarygodne.

Jeżeli TT Navigator/Mobile 7 ma ukazać sie na targach Cebit w Hanoverze to napewno nie w tym miesiącu, ponieważ targi Cebit będą od 4.03 - 9.03.2008. Ale narazie są to tylko nieoficjalne przypuszczenia. Do chwili obecnej TomTom nie wypowiedział sie na ten temat.

:mrgreen:

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2008, 19:19:53 »
No prosze. A czy TT7 będę musiał kupić czy jako użytkownik TT6 będę miał aktualizacje? Jak to bywało wcześniej?

*

kichu1979

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2008, 21:46:56 »
No prosze. A czy TT7 będę musiał kupić czy jako użytkownik TT6 będę miał aktualizacje? Jak to bywało wcześniej?

Bardzo watpie. Pewnie dlatego, ze mapy TT7 nie sa kompatybilne z TT6 i vice versa. I o ile program moglbys
pewnie dostac, to nowych map raczej na pewno nie.
Napisane: Luty 04, 2008, 21:46:24

A jeszcze sie zapytam, skad te wiadomosci ?

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2008, 09:27:06 »

Bardzo watpie. Pewnie dlatego, ze mapy TT7 nie sa kompatybilne z TT6 i vice versa. I o ile program moglbys
pewnie dostac, to nowych map raczej na pewno nie

No chodzi mi właśnie o program tylko bo mapy przecież wiadomoże są płatne. Niemniej jak mam już TT6 to za mapy płace mniej niż jakbym nie miał bo musiałbym kupić razem z programem no nie ;)
Więc jak to było z przesiadką na TT6 nigdyś?

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2008, 09:51:28 »
Więc jak to było z przesiadką na TT6 nigdyś?

Przy zakupie map dla urządzeń kompatybilnych z 6-ką była ona dodawana w komplecie.
Napisane: Luty 05, 2008, 09:41:05
A jeszcze sie zapytam, skad te wiadomosci ?

Od TeleAtlasa... choć teraz na ich stronie nie mogę się doszukac PDF'ów o pokryciu w Europie w 2008.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2008, 12:19:18 »
Dokładnie - wiadomości od tele atlasa pochodziły. Mniej więcej jesienią były dostępne PDF-y danych multinet, na nich właśnie widniała informacja że Polska w pierwszym kwartale 2008 roku ma mieć 99% siatki drogowej oraz ~50% szczegółowej informacji

@kichu1979 mapy z TT6 pasują do TT7  :ok: ale odwrotnie niestety już nie.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2008, 13:43:44 »
Dokładnie - wiadomości od tele atlasa pochodziły. Mniej więcej jesienią były dostępne PDF-y danych multinet, na nich właśnie widniała informacja że Polska w pierwszym kwartale 2008 roku ma mieć 99% siatki drogowej oraz ~50% szczegółowej informacji

Czyli do TT powinny trafić w okolicach maja-czerwca... chyba że się chłopaki sprężą i wypuszczą je wraz z wprowadzenie wersji na PDA.
Swoją drogą, zauważyliście, że TT ostatnio częściej aktualizuje mapy?
Ciekawe czy to wpływ MapShare, czy konkurencji.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2008, 14:24:46 »
Swoją drogą, zauważyliście, że TT ostatnio częściej aktualizuje mapy?
Ciekawe czy to wpływ MapShare, czy konkurencji.

TomTom zapowiedział 4 aktualizacje map roczne, co oznacza , że nowe mapy będą co kwartał, niestety aktualizacje pozostały płatne.
Ale kto kupił nową mapę w ciągu ostatnich 30 dni teoretycznie ma prawo do bezpłatnej aktualizacji mapy do wersjiv715.xxx (przynajmniej tak było przy wprowadzeniu map v710.xxx)

:mrgreen:

Pozdrawiam

Dariusz-s
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 14:32:26 wysłana przez dariusz-s »

*

kichu1979

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 06, 2008, 03:22:19 »
TomTom zapowiedział 4 aktualizacje map roczne, co oznacza , że nowe mapy będą co kwartał, niestety aktualizacje pozostały płatne.
Ale kto kupił nową mapę w ciągu ostatnich 30 dni teoretycznie ma prawo do bezpłatnej aktualizacji mapy do wersjiv715.xxx (przynajmniej tak było przy wprowadzeniu map v710.xxx)

Mnie sie wydaje, ze przy 4 aktualizacjach rocznie, jesli wszystkie beda platne troche zmieni sie podejscie uzytkownikow do kupna aktualizacji.
Obecnie przy powiedzmy 1 aktualizacji na rok problemu nie bylo, wiekszosc uzytkownikow aktywnych kupowala i juz. Obecnie wydaje mi sie,
ze bedzie wiekszy podzial grup uzytkownikow. I tak niektorych Ci nabardziej aktywni, beda kupowac wszystkie aktualizacje, duza czesc
uzytkownikow casual bedzie aktualizowalo mapy radziej, przy okazji jakichs wyjazdow itp itd. Dodatkowo sposob wydawania map przez TomTom
czyli duzy pakiet z cala Europe + mniejsze regiony moze spowodowac, ze beda osoby, ktore np. czesto beda akutalizowaly swoj region, a duza mape Europy kupia raz na rok czy dwa.

Patrzac na to jak wychodzily ostatnie mapy, wychodzi nam na to, ze co 3 miesiace, bedziemy mieli nowa mape Teleatlas sprzed 3 miesiecy.

Na poczatku listopada wyszedl 2007.07, teraz po 3 miesiacach wychodzi 2007.10, czyli na 1 maja mozemy spodziewac sie 2008.01 :)

W sumie jest TT bedzie tak regularnie wydawal aktualizacje, to moze byc wkrotce pod wzgledem swiezosci map nie do pobicia.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2008, 07:48:04 »
I tak niektorych Ci nabardziej aktywni, beda kupowac wszystkie aktualizacje, duza czesc
uzytkownikow casual bedzie aktualizowalo mapy radziej, przy okazji jakichs wyjazdow itp itd. Dodatkowo sposob wydawania map przez TomTom
czyli duzy pakiet z cala Europe + mniejsze regiony moze spowodowac, ze beda osoby, ktore np. czesto beda akutalizowaly swoj region, a duza mape Europy kupia raz na rok czy dwa.

Ja już teraz tak robię (robiłem, bo nie mogę kupić map v7.x do TT 6) - Europę wschodnią mam zaktualizowaną, zachód mam jeszcze na mapach v5.x. Za rzadko potrzebuję zachodu Europy, by aktualizować te mapy co każde wydanie.

Nawet przy aktualizacjach naszego regionu przepuściłem jedną z aktualizacji, bodaj przedostatnią dla 6-ki, która dawała minimalny wzrost pokrycia map.

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 06, 2008, 08:56:57 »
A mi sie wydaje że będzie jeszcze jedna część użytkowników. Tych co sie przesią dą na inny program ;) Sorki ale jak mam płacić kilka razy do roku po 200zł (powiedzmy) to ja wysiadam. Bardzo poważnie sie zastanawiam nad dokupieniem "Europy" do mojej AM. Nawet jeśli TT Zachód ma lepiej opracowany niż AM (nowsze mapy, lepsze algorytmy czy co tam jeszcze) to w Polsce mimo że bardziej mi sie podoba (sam wygląd i prostota użytkowania) niestety AM go przegania. Z Polski wyjeżdżam rzadko a za półtorej mapy TT mam upgrade do AM Europa. Za dwie mapy TT upgrade i  przedłużenie licencji do maja 2009 i roczną aktualizacje (czyt. gwarancje najnowszych map ;) )
No chyba że TT "poniży" ceny i mapa zamiast 200zł będzie kosztować 50zł

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 06, 2008, 09:54:48 »
W sumie jest TT bedzie tak regularnie wydawal aktualizacje, to moze byc wkrotce pod wzgledem swiezosci map nie do pobicia.

Sądzisz, że konkurencja będzie się tylko przyglądać?
Też będą musieli skrócić cykl aktualizacji map, dla nas to tylko lepiej. :)
A jeśli TT nie zmieni polityki cenowej, to niektórzy, mając roczny abonament na ulepszenia
w cenie jednej aktualizacji TT, w jego stronę nawet nie spojrzą.
Nawet jeśli aktualność map z abonamentu będzie trochę odbiegać tych tomtomowych.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 06, 2008, 10:35:02 »
A mi sie wydaje że będzie jeszcze jedna część użytkowników. Tych co sie przesią dą na inny program ;) Sorki ale jak mam płacić kilka razy do roku po 200zł (powiedzmy) to ja wysiadam.

Hmmm, a jest przymus kupowania aktualizacji?
AM owszem, oferuje update w rocznym pakiecie, ale potem już nie jest tak różowo.

Po pierwsze dlatego, że aktualizacje AM nie są regularne - owszem, wypełniają zobowiązanie do wypuszczania 3-ech aktualizacji rocznie, ale może się okazać że wszystkie wyjdą w IV kwartale (z tego co pamiętam co najmniej raz już prawie tak było)
Po drugie chcąc mieć dostęp do aktualizacji musisz wykupić roczną subskrypcję. Płacisz z góry i de facto nie wiesz, czy kolejne aktualizacje coś zmienią i czy będą dla Ciebie użyteczne. W przypadku TT płacisz w momencie decyzji o zakupie mapy i jeśli okaże się, że wg Ciebie nie warto robić upgrade'u (na terenach które mają 99% pokrycia częsta aktualizacja IMO wcale nie jest konieczna), to po prostu sobie odpuszczasz a kasę trzymasz w kieszeni.
Po trzecie wreszcie, TT robi często obniżki o 50% (ostatnia skończyła się w styczniu) i można mapy kupić za naprawdę przyzwoite pieniądze.

Myślę że Twój komentarz wynika z tego iż patrzysz wyłącznie z perspektywy Polski i polskiego użytkownika - który w chwili obecnej nie ma dostępu do pełnej sieci drogowej (najlepsze mapy mają na oko 70% pokrycia), więc dla niego każda aktualizacja jest towarem na wagę złota.
Ale to się błyskawicznie zmieni (TA ma mieć w pierwszym kwartale pokrycie Polski w 99%) i wtedy może się okazać, że przy tempie budowania dróg w naszym kraju wystarcza jedna aktualizacja na rok...
Jak wspomniałem wyżej, mapy zachodniej Europy mam sprzed ponad roku i nie czuję potrzeby ich aktualizacji - na pewno w miastach w których bywam (Monachium, Amsterdam itp.) trochę się przez ten czas pozmieniało, nie sądzę jednak żeby zmiany były na tyle istotne by potrzebować aktualizacji. Zresztą takie zmiany w sporej części przypadków "załatwi" MapShare.

A przecież "już za minutkę, już za momencik" Polska będzie w identycznej sytuacji - pełna sieć istniejących dróg a zmiany będą dotyczyć jedynie korekty błędów lub nowo wybudowanych odcinków.

Nie tyle tu bronię polityki TT, co staram się pokazać, że (np. dla mnie) nie musi się ona wiązać z jakimiś szczególnymi wyrzeczeniami.
Zwłaszcza w sytuacji pełnej siatki drogowej w PL, która powinna trafić na rynek w pierwszej połowie roku.
Szczerze mówiąc ja już od pewnego czasu nie śledzę zbyt intensywnie aktualizacji dla PL, bardziej interesuje mnie rozwój siatki drogowej na Bałkanach.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 06, 2008, 13:56:49 »
Cytat: kwieto
Po pierwsze dlatego, że aktualizacje AM nie są regularne - owszem, wypełniają zobowiązanie do wypuszczania
3-ech aktualizacji rocznie, ale może się okazać że wszystkie wyjdą w IV kwartale
(z tego co pamiętam co najmniej raz już prawie tak było)

Jak zwykle PRAWIE masz racje  :P
Na kłopoty z pamięcią pomoże Ci przejrzenie starszych postów w dziale AM.
Dowiesz się, że pierwsze w roku aktualizacje ukazywały się następująco:
2004 -koniec marca (28)
2005 -kwiecień
2006 -kwiecień
2007 -kwiecień (noc 30.IV/1.V)
Zadziwiający brak regularności, prawda? :P "... prawie w IV kwartale ... :E

Owszem w zeszłym roku sam pod koniec kwietnia narzekałem, że jeszcze jej nie ma...
Ty mnie wtedy na swój sposób pocieszyłeś:
Nawet TomTom wydał aktualizację map, mimo że wcześniej zdarzało mu się to raz w roku (w okolicach grudnia)

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2008, 14:44:28 »
warto również wspomnieć o usłudze MapShare którą po kwartale używania uznaję za bardzo przydatną, ponieważ tak naprawdę kompletnie nowy podkład mapowy powinien pojawiać się w miarę rzadko natomiast poprawki typu mapshare możesz aktualizować chociażby codziennie, w mapshare w zasadzie brakuje mi tylko opcji dodania nowej drogi z możliwością routingu po niej bezpośrednio po naniesieniu na mapę to wszystko ... jeśli to zrobią to "klękajcie narody" bez podobnych mechanizmów inni dostawcy rozwiązań zawsze będą o krok do tyłu z aktualnością materiału mapowego. Jeśli dorobią jeszcze dzielenie się POI pomiędzy użytkownikami to nie mam więcej pytań.

pozdr
S

*

kichu1979

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2008, 15:40:48 »
Poza tym cos mi sie wydaje, ze TomTom chyba tez bedzie sie przymierzal do jakiegos modelu subskrypcyjnego.
W kazdym razie w nowych sprzedawanych GO920 ma byc cos takiego:

http://www.tomtom.com/page/1yearmaps

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 06, 2008, 16:16:13 »
Jak zwykle PRAWIE masz racje  :P

A mógłbyś z łaski swojej podać pełne dane, a nie tylko te które są dla Ciebie wygodne?

Podaj proszę daty II i III aktualizacji w tych latach i będzie wiadomo o czym mówię :")

Stąd zresztą napisałem "prawie" - bo o ile pamiętam jakieś forumowe larum że dwie aktualizacje wyszły pod koniec roku, o tyle nie pamiętałem kiedy wychodziła pierwsza aktualizacja w danym roku.

Zresztą... terminowośc Automapy świetnie oddaje bardzo znane hasło: "przed wakacjami" :"P