TomTom i 50% pokrycie PL...

• 14 Odpowiedzi
  • 3736 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kilazz

• **
  • 218
« dnia: Kwiecień 08, 2006, 20:24:30 »
"Kolorowy Naviflash jest już testowany z nową mapą Polski, w której pokrycie wzrosło z 24% do 50%"

To jest cytacik z pewnego magazynu moto. Poniewaz mapy do Naviflash dostarcza TeleAtlas i o ile mnie pamiec nie myli do TomToma rowniez, to chyba mozna sie w najblizszym czasie spodziewac nowej znacznie poprawionej mapy...

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 08, 2006, 20:40:50 »
Jakby to była prawda to po prostu rewelacja !!!

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2006, 11:20:40 »
Tomtom coś niby szykuje i przed wakacjami ma wydać nową mapę zawierającą znacznie poprawione pokrycie polski. Pewnie wyda razem z TomTom Navigator 6.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2006, 11:21:27 »
Obawiam się, że nie jest tak różowo...

Faktycznie, TeleAtlas podaje w swoich opracowaniach pokrycie 50% dla Polski. Tylko co to faktycznie oznacza? Skąd się wzięła ta cyfra? Nie mam zielonego pojęcia. Jeśli się bowiem przyjrzymy liczbom w statystykach pokrycia dla map TA, to Polska przedstawia się skandalicznie na tle absolutnie wszystkich krajów Europy. Po raz pierwszy jesteśmy znów nawet za Albanią, od nie wiem jak długiego czasu.

W tych 50% zawartych jest 24.000 km dróg. Jak się to ma np. do AutoMapy (GPMapa nie podaje takich danych), która twierdzi, że ma niemal 500.000 km dróg (99%)?
http://www.automapa.com.pl/?PEI=32493&article_id=34822
Dla ułatwienia: to ponad 20 razy więcej.

Niższy wskaźnik pokrycia (ilość dróg/pow. kraju) ma wśród danych TeleAtlasa tylko Rosja. Dla Czech i Słowacji jest 10-krotnie wyższy.
Wskaźnik ilość mieszkańców/ilość dróg jest w Polsce wyższy nawet, niż  w Gwatemali, Kambodży i Tajlandii (tylko te kraje mają nieco zbliżony wskaźnik, bo Polska ma absolutnie najwyższy na świecie).

To są dane cytowane z opracowania z analizy fundamentalnej TeleAtlasa przygotowanej przez ABN Amro Bank w ramach rekomendacji dla papierów TA (6 styczeń 2006):
http://42.pl/u/hnx_Dokument_PDF

Strona 25 i dalej.

*

Offline p.janowski

• 649
  • Sprzęt: aktualnie : HTC Touch Pro, SPV m650,  eeePC 701 1G
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2006, 14:02:32 »
witam,

czekam na przyslanie mi tt5 + mapy europy ... mam pytanie : jak to jest w tomtom z upgradami : są jakieś zniżki ?

Pzdr
P.

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2006, 14:48:54 »
Standardowo - czyli płacisz za coroczny upgrade ok. 30%.

*

Offline p.janowski

• 649
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2006, 14:59:11 »
ten coroczny upgrade to jakas dodatkowa usługa  (tzw rozszerzona gwarancja) , czy jak wyjdzie nowy soft to moge za 1/3 kupic nowszą wersję ?

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2006, 15:12:03 »
Upgrade softu i map odbywa się w TT raz w roku. Dla zarejestrowanych użytkowników ostatniej wersji nowa kosztuje 1/3 ceny.

*

Offline kilazz

• **
  • 218
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2006, 19:50:58 »
Cytat: "Moi"
Obawiam się, że nie jest tak różowo...

Faktycznie, TeleAtlas podaje w swoich opracowaniach pokrycie 50% dla Polski. Tylko co to faktycznie oznacza? Skąd się wzięła ta cyfra? Nie mam zielonego pojęcia.

Co by ta cyfra nieoznaczala, to i tak wynika z tego ze jest 2x dokladniejsza niz aktualnie najlepsza czyli PL, CZ, SK, a ta jest juz niezla (sprawdzalem wioski u mnie w okolicy, sa w nich wszystkie glowne drogi, w DE,AT,CH,PL ich nie bylo)

*

Offline p.janowski

• 649
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2006, 19:59:01 »
drogi wiejskie sa w eastern europe ... ale lepiej dopracowana (ale mniej dróg)  jest w tej pl-sk-cz-hu : lepiej dopracowana, to znaczy lepiej zorganizowane przejazdy po rondach itp ... da sie jezdzic.

Dlatego zdecydowalem sie (kupno) na ttm zamiast czekac jak automapa wyjdzie na smartphone - zobaczymy, pozyjemy ... AM 4.0 nie wiadomo kiedy wyjdzie.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:15:32 »
Cytat: "p.janowski"
drogi wiejskie sa w eastern europe ... ale lepiej dopracowana (ale mniej dróg)  jest w tej pl-sk-cz-hu : lepiej dopracowana, to znaczy lepiej zorganizowane przejazdy po rondach itp ... da sie jezdzic.

Zgadza sie - na PL-SK-CZ-HU jest o wiele mniej bledow, podczas gdy na EE momentami (w duzych miastach) nie da sie jezdzic.

Niektore rejony lepiej sa zrobione w EE, niektore - w PL-SK-CZ-HU, choc EE generalnie ma wieksze pokrycie.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

MILOOO

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 09, 2006, 23:40:16 »

Zakładając prawdziwość tych danych, a źródło wydaje się OK bo oficjalne dane GUS to i TT i AM mijają się z prawdą.

TT ze swoimi 24.000 to drogi krajowe i trochę pozostałych (jednak to "dość" daleko do 50 % odwzorowania siatki dróg).
W AM z kolei (jeśli mają faktycznie "prawie 500.000 km dróg") to 122.712 km (32,5 %!!!) "siatki drogowej AM" stanowią drogi prywatne i dojazdy, parkingi, ścieżki, miedze, dukty leśne itp. Dodając wadliwą kategoryzację dróg w AM pojawia się wytłumaczenie problemów z "trasą krótką".

Niższy wskaźnik pokrycia (ilość dróg/pow. kraju) ma wśród danych TeleAtlasa tylko Rosja. Dla Czech i Słowacji jest 10-krotnie wyższy.

Jest to klasyczna "żonglerka danymi statystycznymi", dodatkowo nie wiadomo czemu służąca (przynajmniej ja nie rozumiem :? :?:). Co to za porównanie, które uwzględnia jedynie ilość odwzorowanych dróg do powierzchni bez uwzględnienia faktycznej ilości dróg w danym państwie. A przyjmując Monako ten współczynnik jest 312,5 razy większy - i co to ma pokazać? A gdyby przyjąć za pascal.onet, że powierzchnia Monako wynosi nie 2 a 1 km^2 to współczynnik byłby większy o 625 razy, no i co to zmienia?

Słowacja ma 42 970 km dróg, w tym utwardzonych 37698 km (za pascal.onet) więc odwzorowanie ich siatki dróg w TT wynosi 46,54%.
Monako ma 50 km dróg (za pascal.onet) więc odwzorowanie ich siatki dróg w TT wynosi 100%.

Odwzorowanie siatki dróg w Polsce wynosi w TT  6,36 % (w AM 132,5%).

*

• 6498
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 10, 2006, 00:12:45 »
A co zmienia cały Twój wywód?
Mamy wśród mapowych opracowań TeleAtlasa absolutnie najgorsze dane. Nie potrzeba tu żadnej żonglerki.
Dodatkowo, "optymizm zionie" z poniższego fragmentu:

"Investments in Eastern Europe/Russia and Central America are driven by tourism from Western Europe and the US, which is why limited coverage in these areas will probably do for now. Furthermore, Tele Atlas does not really lag Navteq in this area."

*

MILOOO

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 10, 2006, 00:53:56 »
BUHAHAHA

Moi,

po raz kolejny mnie atakujesz bez powodu.
A co wniósł Twój?
Otóż mój "wywód" wnosi więcej, niż Twój, bo podparty konkretnymi danymi. I tyle.
Merytorycznej dyskusji już z Tobą toczył nie będę - jak napisałem Ci gdzie indziej. Ale nie będę tolerować Twoich nieustannych prztyczków w moją stronę, no chyba, że w ten sposób rozumiesz przywilej swojej "Niebieskości".

I nie zawsze ostatni post musi należeć do Ciebie.

Najlepiej włącz sobie (w sobie) funkcję ignorowania moich wypowiedzi i po kłopocie.

PS Jeśli poczujesz się lepiej, to możesz na ten post odpowiedzieć. Ja i tak Ci nie odpowiem.

*

• 6498
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 10, 2006, 01:01:11 »
Dobre:
Cytat: "Moi"
A co zmienia cały Twój wywód?

Cytat: "MILOOO"
Moi, po raz kolejny mnie atakujesz bez powodu.