TT 5 z mapa Polski

• 199 Odpowiedzi
  • 30987 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwiec 24, 2005, 18:00:08 »
Cytat: Moi
Pomysł polega na tym, że potrzebna ci jest tylko dokładna mapa kraju przeznaczenia. Aby do niego dotrzeć, wystarczą Major Roads of Europe.
Przewaga nad dotychczasowym rozwiązaniem jest taka, że po dotarciu do kraju przeznaczenia nie trzeba przełączać map (MRoE->kraj docelowy).
Ułomność zaś tkwi w tym, że nie wzięto pod uwagę dwóch lub więcej krajów docelowych (np. zwiedzam Mediolan, Genuę, Monaco i Cannes).
W takim przypadku należałoby wgrać Włochy_plus (z MRoE, żeby tam dojechać) oraz, dodatkowo, Francję_plus (żeby zwiedzić Francję i z wrócić z niej do domu). Ewentualnie wgrać jeden z tych krajów w wersji plus (z MRoE, żeby przemieszczać się z domu, do domu i pomiędzy zwiedzanymi krajami), zaś drugi w wersji solo.
Chyba jednak prościej było w poprzednim wcieleniu...

Chyba jednak tak jest lepiej - jeśli jedziesz non-stop, to jedziesz na "Kraj_docelowy_plus", najczęsciej wtedy i tak jedziesz autostradami najszybszą trasą, a po wjechaniu do kraju docelowego masz dokładną nawigację bez przełączania i trasę jednak możesz zaplanować na 1 mapie - w ttn3 się tak nie dało.

Np. jadąc do Włoch planuję na Italia_plus i jest ok, a w TT3 trzeba było planowac na MRoE - jak do małego miasteczka to nie dało rady ...

A jak jadę z postojami, to pierwszą cześć planuję na DACHPL_plus, a drugą na Italia_plus i też jest ok.
Na kartę 1GB można w sumie z biedą wgrać:
Deutschland, Osterreich, Schweiz Plus - 414 MB
France - 255 MB
Italia - 200 MB
Espana, Andorra - 111 MB
razem 980 MB
i na AM nie ma miejsca

Przy obecnych cenach CF jeszcze nie jest to całkiem darmo, ale ostatecznie można dokupić druga 1BG za 300 PLN i mieć ze sobą całą Europę - i tak w jeden dzień nie obskoczysz ...

[Dodano: 2005-06-24 18:02:13]
Cytat: orte
jacek_wo, a może chcesz odsprzedać ta drugą paczkę ? ;)
raczej nie ... :(

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwiec 24, 2005, 20:21:26 »
Cytat: jacek_wo
No więc dziś dostałem drugą paczkę - zawartość identyczna, tylko kod rejestracyjny inny :)

Też już mam dwie, ale były hmm... lekkie problemy (chyba z 5 maili).
Gorzej mam z Navigonem, bo wszystkie maile olewa, a MN|5 jak nie było, tak nie ma :kill:

Instalacja DE_AT_CH_PL_CZ_Plus (440 MB) trwa zaledwie kilka minut - pod warunkiem, że robisz ją od razu na kartę w czytniku na USB 2.0 - warto wydać kilkadziesiąt PLN i oszczędzać czas ;)

Rozumiem, że po prostu kopiujesz, nie instalujesz?

Chyba jednak tak jest lepiej - jeśli jedziesz non-stop, to jedziesz na "Kraj_docelowy_plus", najczęsciej wtedy i tak jedziesz autostradami najszybszą trasą, a po wjechaniu do kraju docelowego masz dokładną nawigację bez przełączania i trasę jednak możesz zaplanować na 1 mapie - w ttn3 się tak nie dało.

Nie sprawdzałem, czy dokładna mapa Polski jest tylko w DACH plus, czy w każdym plusie?
Wydaje się, że jednak zachodzi ten pierwszy wariant. Więc wybierając mapę inny_kraj_plus trzebaby w Polsce dojechać najpierw gdzieś do głównej drogi.
Ale masz rację, po osiągnięciu takiej drogi w PL, nie trzeba już później przełączać mapy i jest to postęp/ułatwienie.
Mam nadzieję, że Major Roads of Poland są w innych _plusach przyzwoite, bo tego nie sprawdzałem.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwiec 25, 2005, 07:54:07 »
Mam pytanie. które pojawiło się w wyniku innego wątku AutoMapowego o ikonkach. Jak wyglądają POI na TT5 w układzie 3D??? Czy ktoś z już szczęśliwych posiadaczy może jakiś zrzut wkleic?!?!?!
Polecam Regulamin forum !!

*

• 6498
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwiec 28, 2005, 00:08:50 »
Ja mam, niestety, wciąż nierozwiązany problem z konfliktem TTN5 i Pocket Controllerem, którym robię zrzuty ekranowe.
Najfajniej byłoby, gdyby ktoś jakąś automapową ikonkę z poi.mobilne zapisał w standardzie ikon TTN i pokazał ją w wersji 3D. Nie próbowałem, ale wiem, że to możliwe.

*

Offline waflo

• 334
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwiec 29, 2005, 11:05:03 »
Panowie pytanko mam:

Czy mapa UK+ zawiera taka sama mape Polski jak Niemcy+ ? Tzn mam u siebie UK+ i szczegolowosc mapy Polski jest naprawde mizerna. Czy Polska w mapie Niemcy+ to taka sama mizerna mapa, czy inna bardziej szczegolowa ?

TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #125 dnia: Czerwiec 29, 2005, 12:57:21 »
Cytat: waflo
Czy mapa UK+ zawiera taka sama mape Polski jak Niemcy+ ? Tzn mam u siebie UK+ i szczegolowosc mapy Polski jest naprawde mizerna. Czy Polska w mapie Niemcy+ to taka sama mizerna mapa, czy inna bardziej szczegolowa ?

Nie nie zawiera na UK+ masz tylko glowne drogi europy. na mapie Niemcy+Austria+Szwajcaria+Czechy masz Polske + glowne drogi europy

ale same Niemcy+ maja chyba taka sama polske jak inne kraje+ bo polska tam jest mniej wiecej taka jak czechy czyli brak mapy a jedynie drogi glowne

*

• 6498
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #126 dnia: Czerwiec 29, 2005, 13:48:23 »
Mapa Polski w TTN5 jest całkiem dobra. Mówienie o niej jako o mapie z głównymi tylko drogami jest nieporozumieniem.
Daleko jej do AutoMapy i GPMapy, ale można jej spokojnie używać do nawigacji po Polsce (przejechałem z nią już ze dwa tysiące km). Ile ma planów miast z numeracją uliczną nie wiem, ale największe na pewno.

*

Offline waflo

• 334
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwiec 29, 2005, 16:31:43 »
Czyli reasumujac (dosc) szczegolowa mapa Polski jest zawarta TYLKO w mapie: Niemcy+Austria+Szwajcaria+Czechy ?? Czy to ta mapa ktora zajmuje ok 410MB ??

*

Offline iwi

• **
  • 240
    • http://www.inmo.com.pl/gps
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwiec 29, 2005, 16:40:20 »
dokladnie. Mapa Polski jest tylko razem z D i zajmuje 412MB

*

Offline iwi

• **
  • 240
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwiec 30, 2005, 01:41:53 »
Wprowadzilem punkty do TTN5 - fotoradary oraz MC Donald's dla Krakowa.
Dla zainteresowanych znajduja sie na stronie inmo.com.pl/gps

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #130 dnia: Lipiec 01, 2005, 04:18:24 »
Ja mam, niestety, wciąż nierozwiązany problem z konfliktem TTN5 i Pocket Controllerem, którym robię zrzuty ekranowe.
Najfajniej byłoby, gdyby ktoś jakąś automapową ikonkę z poi.mobilne zapisał w standardzie ikon TTN i pokazał ją w wersji 3D. Nie próbowałem, ale wiem, że to możliwe.

U mnie Pocket Controller współpracuje z TTN5 całkiem poprawnie. Wersja Controllera 5.01 Build 694.

Poniżej zrzut ekranu z ikonami fotoradaru AM.

[pic=http://republika.pl/jaccool/pc_capture6.JPG]

BTW dzięki iwi za wprowadzenie POI dla Krakowa ;)

*

Offline iwi

• **
  • 240
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #131 dnia: Lipiec 01, 2005, 07:05:57 »
Cytat: jacol

NIe ma sprawy. Jest juz ponad 70 punktow wprowadzonych, ale idzie koszmarnie wolno gdyz na stronie poi.mobilne.net punkty sa wprowadzane w stopniach i minutach, a TT przyjmuje w postaci dziesietnej. No a pozatym TT nie przyjmuje dziesietnych czesci sekund. Pierwsze punkty zostaly wprowadzone przez kalkulator programu poiedit, ale poniewaz troche odbiegaly od rzecywistosci, dlatego pozniej wprowadzalem przeliczajac recznie na kalkulatorku - to jes czasochlonne strasznie.
Co jest fajne to mozna wprowadzac w trybie tekstowym
np.
20.14423, 50.32253, "Nazwa punktu"
.....

Jak ktos znajdzie sposob na automatyczne przeliczenie z minut na dziesietne z pliku UAM to potem juz tylko chwilka i to wkleje do TT

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #132 dnia: Lipiec 01, 2005, 08:16:27 »
Cytat: jacol

U mnie Pocket Controller współpracuje z TTN5 całkiem poprawnie. Wersja Controllera 5.01 Build 694.

Poniżej zrzut ekranu z ikonami fotoradaru AM.

No to wygląda zupełnie ciekawie.

Czy w AM w wersji 3D też będą takie "stojące" ikony???!!!???
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline iampinki

• **
  • 168
  • Sprzęt: htc touch pro
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #133 dnia: Lipiec 01, 2005, 11:18:32 »
http://rjdavies.users.btopenworld.com/html/poiconverter.html tu jest ciekawy programik, nie obsluguje coprawda uam ale obsluguje csv i txt...moze sie przyda
pzdr

*

Offline iwi

• **
  • 240
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #134 dnia: Lipiec 01, 2005, 18:01:51 »
a z Automapy mozna wyeksportowac do csv czy txt?? Bo PoiEdit konwertuje z pliku tekstowego ASCII i dziala bezblednie

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #135 dnia: Lipiec 01, 2005, 18:58:37 »
Wystarczy poszukac. Po minucie przegladania strony producenta mozna znalezc np. to:
http://www.automapa.com.pl/Convert/Converter2.aspx

TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #136 dnia: Lipiec 02, 2005, 16:40:29 »
Cześć,

wczoraj napisałem sobie wreszcie konwertera, który z pliku uam, który można dostać na poi.mobilne.net wypluwa plik asc, który to znowu można batchem w POIEDIT zamienić na ov2.
Teraz mogę sobie w ciągu ułamka minuty przekonwertować z uam na ov2 kilkanaście kategorii z moich ulubionych.
Jak wiem, pracuje się nad stroną www.mobilne.net, żeby tam udostępnić również pliki asc albo ov2.
Dopóki tego nie ma, oferuję swoją pomoc w konwersji plików. Jeżeli chcecie, możemy je gdzieś wstawiać do pobrania, ewentualnie tam, gdzie już są te dla Krakowa (BTW: czy tam są jeszcze jakieś nie ujęte na poi.mobilne.net?).

Staszek

*

Offline iwi

• **
  • 240
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #137 dnia: Lipiec 04, 2005, 00:14:20 »
Cytat: saksończyk
wczoraj napisałem sobie wreszcie konwertera, który z pliku uam, który można dostać na poi.mobilne.net wypluwa plik asc, który to znowu można batchem w POIEDIT zamienić na ov2.

Mozesz podeslac ten konwerter do mnie? Jesli sobie zyczysz to umieszcze go na swojej stronie - szczegoly na priv: iwi na plusnet.pl
Cytat: saksończyk
ewentualnie tam, gdzie już są te dla Krakowa (BTW: czy tam są jeszcze jakieś nie ujęte na poi.mobilne.net?).

Sa 2 punkty nowe a jeden jest usuniety - dokladnie zeby nie byc goloslownym to usuniety zostal fotoradar z ul. Armii Krajowej (tak jest wpisany na POI.Mobilne.net)
a dopisany zostal w prawidlowym miejscu na AK oraz na Nowohuckiej kolo Tandety.

Cytat: admin
Po minucie przegladania strony producenta mozna znalezc np. to:
http://www.automapa.com.pl/Convert/Converter2.aspx

tylko zobacz co daje w wyniku ten konwerter: Zamiast
np
50.32443, 19.52342, "Nazwa"
daje
50324431;19523421;Nazwa;Opis;3

Mozna to obrobic w Excelu, ale troche zabawy jest.

Napisalem maila do PoiMobilne i dostalem odpowiedz ze calt czas pracuja nad konwerterem do formatu textowego (ktory moglby podebrac POIEDIT)

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #138 dnia: Lipiec 04, 2005, 10:26:27 »
Cytat: iwi
Napisalem maila do PoiMobilne i dostalem odpowiedz ze calt czas pracuja nad konwerterem do formatu textowego (ktory moglby podebrac POIEDIT)
Na pewno od nas dostales taka informacje?
Pracujemy caly czas nad nowym serwisem, ale raczej  z perspektywa uruchomienia za kilka miesiecy.

TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #139 dnia: Lipiec 04, 2005, 13:19:09 »
Jeżeli chodzi o ten konwerter, to nie chciałbym go puszczać w obieg, bo to jest takie moje trochę chałupnicze rozwiązanie w formie modułu w bazie danych access 97, tak że po pierwsze potrzebny jest access a po drugie moduł jest napisany pod moje potrzeby.

Co mogę zaoferować, to konwersję wybranych kategorii POI do formatu asc albo ov2 i przesłanie ich do wstawienia na stronę do pobrania.
To tak tylko przejściowo, aż rawco uruchomi po wakacjach ten zapowiadany serwis.

W związku z tym mam następujące pytanie do rawco:
czy można byłoby do pliku UAM w opisie POI dołączyć na początku (najlepiej w kwadratowym nawiasie) numeru POI w bazie danych? Wtedy przy ewentualnym odnoszeniu się do POI można byłoby podać jego numer i byłoby to jednoznaczne.
Np. ten radar, o którym iwi pisze, że trzeba go wyrzucić, to chyba nr 397.
A ten, którego jego zdaniem brak na poi.mobilne.net, to numer 394 (jest już od 21.12.2004).

Saksończyk

*

Offline iwi

• **
  • 240
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #140 dnia: Lipiec 04, 2005, 16:34:14 »
Na naszej stronie mozna tylko pobierac pliki w formacie UAM ale planujemy
uruchomienie serwisu w szerszej formie z konwersja do roznych formatow min.
ov2, wpt, gdb i innych.

Takie cos dostalem na pytanie czy istnieje mozliwosc przekonwertowania z UAM do TXT. Podpisal sie pod tym Slawomir

*

Offline Maap

• 737
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #141 dnia: Lipiec 04, 2005, 17:10:50 »
Cytat: iwi
Cieszę się IWI, że przytoczyłeś moją wypowiedź.
Ponieważ to co napisałeś powyżej nie jest prawdą, że pracujemy nad "konwerterem do formatu textowego (ktory moglby podebrac POIEDIT)".
My pracujemy nad konwersją do formatów końcowych a nie pośrednich a to istotna różnica.

*

• 6498
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #142 dnia: Lipiec 04, 2005, 18:15:47 »
Ponieważ Regulamin (pkt 2.10) poi.mobilne.net umożliwia udostępnianie (jak domniemywam - także w formie przetworzonej) zasobów serwisu dla zastosowań niekomercyjnych, udostępniam pliki z fotoradarami i suszarkami, opracowanymi pierwotnie dla AutoMapy.

Na moim serwerze są do pobrania aktualne (sprzed 3 dni) pliki Fotoradary.uam i Suszarki.uam z http://poi.mobilne.net skonwertowane do formatu TomTom Navigatora 5, z nazwami odpowiednio Fotoradary.ov2 i Suszarki.ov2.
Pełne adresy do ściągnięcia:
http://www.kubicki.pl/Fotoradary.ov2
http://www.kubicki.pl/Suszarki.ov2
Wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszy na powyższe linki i użyć opcji "Zapisz element docelowy jako".
W tych plikach są polskie litery, a niektóre z nich pokazują się w TTN5 jako "krzaczki".
Jeśli ktoś sobie życzy w transkrypcji czysto łacińskiej, to są tu:
http://www.kubicki.pl/Blitzer.ov2  (fotoradary)
http://www.kubicki.pl/Polizei.ov2  (suszarki i inne punkty kontroli)
"Łacińskie" pliki są nowsze - dzisiejsze.

Zwracam uwagę, że w TTN5 jest już kategoria "Radary" (pusta).
Ikonki można stosować z poi.mobilne.net. Ja wpisałem do siebie .bmp powiększone do rozmiaru 22x22 pikseli.
Zasada zgodności nazw .ov2 i .bmp dla tej samej kategorii jest analogiczna jak w AutoMapie. Oba pliki zapisujemy w katalogu (na karcie), gdzie jest mapa Niemcy_plus (ta z Polską).

Inne kategorie w opracowaniu, podobnie jak jakaś przyzwoita strona, z której będzie można pliki zaciągać (wykupiłem z rok temu domenę autonawigacja.com na takie rzeczy, ale nie została nigdzie fizycznie "położona" - szukam miejsca).

Podkreślam ponownie, że udostępniając pliki pochodzące źródłowo z mobilne.net, możemy czynić to wyłącznie dla użytku niekomercyjnego, z podaniem źródła, czyli poi.mobilne.net.
Stąd też podane przeze mnie linki do plików nie mogą być kolportowane poza PDA Club i mogą występować wyłącznie w tym poście, z pełnym wyjaśnieniem j.w.
Zwracam również uwagę, że plików .ov2 dla TTN5 z jakąkolwiek kategorią nie byłoby można tak szybko uzyskać, gdyby nie nasza wcześniejsza praca nad odpowiednimi POI dla AutoMapy.

Testując różne kategorie POI dla TTN5 (pochodzące z poi.mobilne.net dla AutoMapy) stwierdzam jednak, że mapę PL TeleAtlasu dzieli od mapy GeoSystemu lekka przepaść.

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #143 dnia: Lipiec 04, 2005, 18:54:36 »
moi, wielkie dzieki
moze jeszczez bys udostepnil fotoradary przenosne
aha, moze ktos wie jak dodac dzwiek ostrzegawczy w TT5
pozdrawiam
----------------------------
the born to be wild

*

• 6498
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #144 dnia: Lipiec 04, 2005, 19:48:09 »
Cytat: marcus
moze jeszczez bys udostepnil fotoradary przenosne
http://www.kubicki.pl/Blitzer2.ov2

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #145 dnia: Lipiec 05, 2005, 09:10:39 »
Testując różne kategorie POI dla TTN5 (pochodzące z poi.mobilne.net dla AutoMapy) stwierdzam jednak, że mapę PL TeleAtlasu dzieli od mapy GeoSystemu lekka przepaść.

Dzięki za POI.

A co do mapy to masz oczywiście zupełną rację. Muszę jednak przyznać, że to co jest zrobione jest zrobione całkiem dobrze. Nie znalazłem zbyt wielu błędów w czasie jazd po Polsce.

Natomiast ogólne wrażenia z używania nowej wersji TTN mam mieszane. Być może jeszcze za wcześnie na jakieś ogólne stwierdzenia i musi trochę potrwać zanim się całkowicie przestawię na nową wersję, ale jak dotąd to nie jestem specjalnie zachwycony.

Szczególnie brakuje mi zapisu śladu (choćby w najprostszej formie), możliwości definiowania prędkości dla określonego rodzaju dróg oraz opcji wyłączenia automatycznego zoomu.

Zdarzyło się tez parę razy w czasie podróży po niemieckich autostradach, że TTN5 nagle przeskoczył o parenaście kilometrów z pozycją, po czym w zabawny sposób wrócił na poprawne miejsce. Przez sekundę czy dwie wyglądało to tak, jakbym jechał szybko do tyłu... ;)

*

Offline iwi

• **
  • 240
TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #146 dnia: Lipiec 05, 2005, 10:02:44 »
Witam.
Otrzymalem punkty od Saksonczyka wiec  udostepniam je na mojej stronie.
Strona z punktami do TTN5

TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #147 dnia: Lipiec 09, 2005, 13:30:28 »
Miałem cały czas watpliwosci dotyczace upgrade'u z TTN2 (DE CH AT) i TTN3 (Italy) na TTN5 - napisałem do TomTom'a. I oto poniżej - rozwiewajaca watpliwosci odpowiedz:

Response
09/07/2005 10.21 AM
Dear Mr Turakiewicz,

Thank you for contacting Customer Support. When you upgrade to Navigator 5 you will receive the new software on a CD set, as well as the following countries: Great Britain, Germany, France, The Netherlands, Belgium, Italy, Spain, Portugal, Luxembourg, Austria, Switzerland, Denmark, Sweden, Finland, Norway, Polandand the Czech Republic. You will also receive a product code that can activate the mentioned countries.

With best regards,

The TomTom Customer Support Team

TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #148 dnia: Lipiec 10, 2005, 21:48:15 »
Witam.

Mam TomTom NAVIGATOR 5 ale Polski nie ma ani Czechow,co to jest,pisza w tomtom ze te mapy istnieja a jakos ich nie mam.

I skad teraz zdobyc Polska Mape do TTN5

Aha do jakiego katalogu skopiowac jezyk Polski bo nie moge zainstalowac,tylko mam wersjie Niemiecka.

Prosze o pomoc.

TT 5 z mapa Polski
« Odpowiedź #149 dnia: Lipiec 10, 2005, 21:52:46 »
Polska i Czechy są na CD 3 :)