Tomtom5 a Palmax.

• 9 Odpowiedzi
  • 1817 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kapec

Tomtom5 a Palmax.
« dnia: Listopad 13, 2005, 17:12:06 »
Witam.
Mam maly problem. Zastanawiam sie nad zakupem Palmaxa (dotychczas uzywam Mio) i doszly mnie sluchy, ze TomTom 5 nie chce zbyt dobrze dzialac z palmaxem. Moj kolega posiada takowy zestaw i regularnie podczas pracy (nawigowania) wylacza mu sie program. Dzwonil do jakiegos dystrybutora i dowiedzial sie, ze TomTom nie wspolpracuje z Palmaxem, podobno jakis chipset jest niekompatibilny. CZy moglby ktos to potwierdzic/zdementowac? Czy palmax dobrze dziala tylko z Destinatorem PN? Zmiana palma spowodowana jest tylko i wylacznie checia ewentualnego posiadania  TMC - wiem, TomTom nie obsluguje, ale moze w przyszlosci. CZy ktos uzywal juz Destinatora PN na zachodzie i sprawdzal dzialanie tej funkcji? Pozdrawiam

Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2005, 18:04:03 »
to kolega ma cos nie tak z softem, bo ja uzywam z powodzeniem tomtom navigatora 5 z palmaxem, dziala wysmienicie, zwlaszcza ze tomtom znakomicie radzi sobie z pozioma orientacja ekranu, fajnie tez uklada sie wspolpraca tomtoma z imusic, na "joysticku" mozna zmieniac sobie piosenki i glosnosc bez wychodzenia z trybu nawigacji. podsumowujac - polecam :D
chervee

*

Offline baton

• **
  • 190
  • Sprzęt: HTC TyTN , Nokia N73 , Palmax
Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2005, 20:21:31 »
Czyli jestes zadowolony z zestawu: Palmax+TomTom?

2 Pytania:

- Na jakiej karcie masz nagranego TomToma i czy dziala wystarczajaco szybko?

- Czy do nawigacji po Polsce korzystasz z Automapy?

Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2005, 21:33:34 »
witam
od kilku dni testuje TomTom5 i Destnatora PN w Londynie
no rzeczywiscie TomTom jak mu sie cos nie podoba poprostu sie wylacza, z tego co zauwazylem dzieje sie tak jak mialem wlaczony polski glos Andrzej, zmienilem na Angielski i dzis znowu bede testowal
tom tom sie wylancza a Destinator zawiesza sie i jedyne co to reset pomaga
nie wiem ile prawdy z ta bateria  bo podlaczam zasilnie zewnetrze, ale Destinator przy tomtom (jak ktos juz napisal) wyglada smiesznie, mimo wszystko daje rade, i wszedzie cie zaprowadzi :)
nie miale wczesniej nawigacji i z ciekawostek
Tom Tom jak wjedzie sie do tunelu to jedzie dalej z pamieci :), po wyjezdzie z tunelu oszalal na chwile :)
na rondzie nie przelicza dopiero po zjezdzie
fajna jest opcja z tymi fotoradarmi
tom tom jest tak zrobiony ze mozna go obslugiwac bez pomocy rysika, a w palmaxie jak nie wyciagnesz rysika przed wlozeniem do zestawu car to juz sie do niego nie dostaniesz bez wyciagania,
jak ktos jezdzi sam i lubi zeby ktos do niego caly czas gadal polecam Tomtoma :)
Destinator
wersja pn ma jakis blad ze nie da sie wgrac map na karte , podobno nowe wersje juz tego nie maja
bez rysika ani rusz (moze to sie da zmienic ?)
fajna opcaj z przekroczenien predkosci mowi ze predkosc zostala przekroczona , czyli powtarza ciegle to samo :)
latwo dodaje sie punkty, kamery i inne
juto dalsze testy

Killem
ps. czy gdzies mozna kupic rysik do palmaxa, albo jaki pasuje (jeszcze mam ale czuje ze to sie zmini), na allegro sa z dlugopisami za 25zl

*

Offline xpablo

• 1294
Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2005, 00:03:16 »
Co do Palmaxa ja jestem OGLNIE do niego zrażony, wydaje sie być jakiś niedopracowany jak swojego czasu Acery N35. Sugeruję mio169. Ale to moja subiektywna opinia.
Co do rysika: mam jeden luzem, koszt 50 zl (wiem że to sporo ale po takiej cenie go mam) jeśli ktoś zainteresowany-zapraszam

*

Offline lipciopda

• 6801
Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2005, 06:49:17 »
Cytat: Killem
Destinator przy tomtom (jak ktos juz napisal) wyglada smiesznie
a co cie tak rozsmieszylo???????

Destinator wersja pn ma jakis blad ze nie da sie wgrac map na karte , podobno nowe wersje juz tego nie maja bez rysika ani rusz (moze to sie da zmienic ?)
bzdury opowiadasz kolego.... zarowno mapy, jak i sam program mozna wgrac na karte (w obu wersjach - w D3 i w DPN) oraz mozliwa jest obsluga bez rysika (no chyba, ze palca masz wiekszego niz ekran 3.5 cala)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2005, 09:57:21 »
Cytat: lipciopda
Destinator wersja pn ma jakis blad ze nie da sie wgrac map na karte , podobno nowe wersje juz tego nie maja bez rysika ani rusz (moze to sie da zmienic ?)
bzdury opowiadasz kolego.... zarowno mapy, jak i sam program mozna wgrac na karte (w obu wersjach - w D3 i w DPN)

W każdej bzdurze jest ziarnko prawdy ;)
Tu prawdą jest, że nie da się wgrać polskiej wersji Desti PN na kartę.
Znaczy instalacja niby się udaje, ale program po uruchomieniu jest
w wersji angielskiej, a katalog w którym miała być polska wersja jest pusty.
Ręczne przeniesienie zawartości nie pomaga.
Po kilku nieudanych próbach spytałem w Jamiconie,
gdzie potwierdzili, że tak się nie da.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline lipciopda

• 6801
Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2005, 10:01:48 »
a jesli chodzi o polska wersje to byc moze - nie sprawdzalem - zwracam honor w takim razie

*

Offline waflo

• 334
Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 17, 2005, 15:08:41 »
...ja tylko dodam od siebie, ze Tomtom'a oblsuguje sie ze pomoca palca, a nie koniecznie rysika. Dla tego ikony sa tak duze i jak podaje instrukcja nie musisz klikac idealnie na ikonke (np symbol "+" aby powiekszyc obraz) lecz starczy gdzies w jej okolicy.
Poza tym mialem tez problem z wieszaniem sie destinatora i wyskakiwanie Tomtoma. Pomoglo zwolnienie wiekszej ilosc pamieci, to chyba najczestszy powod takiego zachowania....

*

kapec

Tomtom5 a Palmax.
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2005, 21:25:29 »
Wlasnie dostalem Palmaxa no i potwierdzilo sie to, co mowil dystrybutor.Program sie wywala. Zaczyna sie uruchamiac i w momencie przeliczania trasy, czasami zaraz po tym jak uruchomi sie gps po prostu wylacza sie. Co to moze byc? Moze jakies ustawienia w palmie albo w programie sa trafione? Ratujcie!