tomtom w mio P550 i problem z gps nierozwiazany!!!POMOCY!!!

• 11 Odpowiedzi
  • 1930 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 02, 2006, 01:11:53 »
Witam!!

Nabylem niedawno mio p550 z tomem. Mam wielki problem z gpsem.. czytalem na forum jak ustawiac porty itd, ale zadne rozwiazanie nie zdalo egzaminu!!! Po wlaczeniu toma, caly czas widnieje  komunikat o szukaniu sygnalu...i w ogole go nie lapie...
Ustawilem w mio gps tak: port programowy:com4, port hardware'owy: com2, w nastepnej zkladce zaznaczylem auto. Predkosc 4800.
W tomie pykam konfiguruj->nmea->4800-> okienko "GPS jest polaczony z:
com4:
com3:
tmc_com
gps_com"
po wybraniu czegokolwiek innego niz gps_com, daje komunikat:"Brak urzadzenia gps!". Wiec pykam na gps_com, i mam:" Brak prawidlowego sygnalu GPS!". Widze kolo NWSE i na nim szare koleczka z cyframi. Na dole slopki z takimi samymi koleczkami, wszystkie koleczka na samym dole slupkow.
Prosze pomozcie!!!Co mam zrobic zeby wreszcie dzialal?? Nigdzie nie znalazlem odpowiedzi, probowalem go konfigurowac jak tylko inaczej sie da, ale nic z tego!! Co mam zrobic?? Prosze pomozcie...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2006, 01:45:30 »
Czy robisz to w domu czy na zewnątrz budynku? Bo w domu masz małe szanse aby uzyskać prawidłowy sygnał GPS. Jesli nie złapiesz fixa na zewnątrz to bedzie problem - bo jak na razie wszystko OK. A nawet nipotrzebnie ustawialeś ten port hard/soft  bo wygląda na to że włąściwym portem jest gps_com. :))
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2006, 10:15:21 »
na zewnatrz tez nie chce lapac...co robic?? czy cos zle ustawilem??

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2006, 10:21:24 »
To może potrwać nawet ładnych kilka minut. Patrz co się będzie działo na ustawieniach TT .
GPS w urządzeniu musi odświeżyć swoj alamanach - czyli dane wszystkich satelit . W pewnym momencie nad kóleczkami zrobią się slupki a nastepnie zmienią kolor na niebieski - własnie w tym momecie zlapiesz fix satelit.
 :))
potrzebna zgoda

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2006, 12:49:41 »
Mam mio P350 i ustawienia takie same, port w TT ustawiasz jako GPS_COM i na zewnatrz budynku zlapanie sygnalu zajmuje ok. 5 minut. Jest to normalne. Ustawienia masz dobre, nie zmieniaj ich bo u mnie na takich dziala (odbiornik w TT wybierasz "inne NMEA zewnetrzny" czy
 jakos tak). Wyjdz na zewnatrz, ustaw sprzet w samochodzie i poczekaj ok. 5 minut lub wiecej.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2006, 13:06:22 »
Bez jaj u mnie fixa lapie ponizej 1 minuty ...

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2006, 19:25:40 »
AM 393 - lapie fix'a w zasadzie natychmiast, TT 5.21 doktoryzuje się nad tym nieslychanie dlugo. Lapie fix'a po 2 - 3 minutach ...  Dziala bardzo dobrze, ale ten czas. Sam się drapię po głowie czy to normalne czy też coś nie tak ? Zmiana ilosci przesylanych danych w samym konfigu GPS'a nic nie daje. CZy u innych userow tez tak jest ????

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 06, 2006, 20:53:06 »
Cytat: "raven5826"
AM 393 - lapie fix'a w zasadzie natychmiast, TT 5.21 doktoryzuje się nad tym nieslychanie dlugo. Lapie fix'a po 2 - 3 minutach ...  Dziala bardzo dobrze, ale ten czas. Sam się drapię po głowie czy to normalne czy też coś nie tak ? Zmiana ilosci przesylanych danych w samym konfigu GPS'a nic nie daje. CZy u innych userow tez tak jest ????

Kilka-kilkanascie sekund... ale GPS mam zewnetrzny, no i kompletnie innego palmtopa.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2006, 18:13:14 »
Nie ma co się licytować, bo wszystko zależy od warunków. W budynku generalnie nie działa. Najlepiej wyjść na otwarty teren gdzie jest jak najmniej budynków i drzew. Nalezy pamiętać, że pogoda też ma znaczene !!

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 09, 2006, 05:44:05 »
reset łosie reset...... tam zawiesza sie GPS i nie łapie sygnału. Jak nie pomoze to soft od nowa trzeba wrzucic. juz z niejednym to przerabialem. A co do sygnalu to lapie w niektorych wypadkach nawet przez lekki (czyli niezelbetowy) strop budynku. powodzonka :)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2006, 23:51:41 »
a ja robie tak: uruchamiam jakikolwiek inny program ktory korzysta z gpsu i czekam az mi zlapie fixa na min 5 satelit (co trwa dosyc krotko, w przeciwienstwie do tomtoma...), a nastepnie wylaczam ten program i wlaczam tomtoma, wtedy tt lapie mi fixa prawie od razu... inaczej trzeba czekac i czekac.......

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2006, 14:44:28 »
Kolego od łosi ... zanim zaczniesz dzielic sie swoimi blyskotliwymi uwagami dot. resetowania sprzetu i obrazac innych pomysl, poczytaj. Ja to zrobilem i znalazlem rozwiazanie konfiktu BT z COM4, po zastosowaniu gpsutil v2 z 4pages mam fix'a  w +/- 15 sek.