TomTom mapa WE&CE_Europe v710.1561 za darmo

• 14 Odpowiedzi
  • 12468 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
TomTom mapa WE&CE_Europe v710.1561 za darmo
« dnia: Luty 23, 2008, 11:28:36 »
Witam,

Muszę pochwalić podejście TomTom do swoich klientów, właśnie otrzymałem od TomToma mapę WE&CE_Europa v710.1561 absolutnie za darmo. A jak do tego doszło chciałbym w skrócie opisać;

Zaraz po ukazaniu sie map v710.xxx (01.11.2007) zakupiłem do swojego TT GO 720 T mapę WE&CE_Europe v710.1561, w związku z tym, że nie było wtedy dostępnej mapy WE&CE_Europe_2GB (przeznaczonej do GO 720), musiałem przy zakupie wybrać inne urządzenie tz. wybrałem GO 920. Po ok. 30 minutach po zakupie mapa była już na moim TomTom Plus Konto dostępna i gwarantował download mapy do 30.10.2008. Download oraz instalacja mapy na moim urządzeniu TT GO 720 przebiegła bezproblemowo (przy czym obecnie od około 1 miesiąca TomTom Home nie dopuszcza możliwość downloadu i aktywacji map zakupionych do innych urządzeń > TomTom twierdzi, że nie są one kompatybilne z innymi urządzeniami, niestety w dalszym ciągu nie zablokował możliwości zakupu "obcych" map o czym pisał kolega waszko tutaj; http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=89483.0 )
Ale wracając do tematu, w związku z tym, że TomTom gwarantował mi możliwość downloadu zakupionej mapy do 30.10.2008, natomiast TT Home nie dopuszczał obecnie downloadu (na moim TT GO 720)  mapy WE&CE_Europe v710.1561 (teoretycznie przeznaczonej do TT GO 920) zwróciłem się się do TT Suport z prośbą o wyjaśnienie, dlaczego nie mam możliwości downloadu zakupionej mapy, skoro przy zakupie (01.11.2007) zagwarantowano mi download do 30.10.2008.
W ciągu 2 dni otrzymałem "standardowa) odpowiedź od TT Suport, że powinienem zainstalować najnowsze firmware oraz TT Home, oczywiście odpisałem, że wszystko zrobiłem zgodnie z ich zaleceniami, ale niestety problem z downloadem mapy nadal istnieje tz. TT Home nadal wyświetla komunikat "Ten Element nie może być zainstalowany na twoim urządzeniu".
Po około tygodniu otrzymałem odpowiedź od TT Suport, że zakupiona mapa niestety nie jest kompatybilna z moim urządzeniem (co jest absolutną bzdurą ponieważ mapa chodzi bezproblemowo na moim urządzeniu już ponad 3 miesiące)  i przekazują sprawę do innego oddziału celem przypisania na moje TomTom Plus Konto, mapy kompatybilnej z moim urządzeniem.
Natomiast wczoraj otrzymałem kolejnego maila od TT Suport z wiadomością, że niestety z przyczyn technicznych przypisanie nowej mapy do mojego TT Plus Konta nie jest możliwe i w związku z tym przekazują sprawę do działu finansowego, celem zwrotu mi zapłaconej kwoty 59,95€ (cena w promocji) za zakupioną mapę, oraz dodatkowa informacja, że zwrot może potrwać około 5-6 tygodni.
Ale dzisiaj pieniądze są już na moim koncie bankowym czyli trwało 1 dzień.

I tym sposób mogę cieszyć się darmową mapą WE&CE_Europe v710.1561, gdyż otrzymałem od TomToma pełny zwrot zapłaconej kwoty, natomiast działająca mapa została oczywiście na moim urządzeniu.

:mrgreen:

Pozdrawiam

Dariusz-s

« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2008, 11:32:51 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
Odp: TomTom mapa WE&CE_Europe v710.1561 za darmo
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2008, 12:07:32 »
Czyli masz teraz piracką kopię mapy.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2008, 12:14:17 »
Czyli masz teraz piracką kopię mapy.
Nie całkowicie legalną, zakupioną, ściągnietą i aktywowaną przez TT Home (rachunek oczywiście też mam, że mapa jest legalnie zakupiona), a że TomTom zrócił mi pieniądze za zakupioną mapę to już nie mój problem. Mówiąc szczerze wcale mnie to nie martwi, poczekam na następną promocję tz. nowe mapy

Pozdrawiam

dariusz-s
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2008, 12:17:38 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline cameltd

• 41
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2008, 07:02:14 »
(rachunek oczywiście też mam, że mapa jest legalnie zakupiona)
Czy to uczciwe ?
Po zwrocie pieniędzy ta mapa nie ma statusu kupionej .
TTN5/TTN6,AM3/AM4
TomTom Go 720

*

kichu1979

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2008, 09:50:25 »
Moim zdaniem tak. Zwroc uwage, ze autor nie domagal sie zwrotu pieniedzy ani rozwiazania umowy a tylko pelnego wykonania przez TomTom
zobowiazania wynikajacego z umowy sprzedazy, czyli udostepnienia mapy do sciagniecia przez okres 1 roku. Wiec mozna takie zachowanie TT zainterpretowac jako rekompensate za szkode powstala z tytulu nienalezytego wykonania zobowiazania, czyli. niemoznosci sciagniecia mapy do przez nabywce przez okres 1 roku od daty zakupu.

Poza tym odstapienie jednostronne od umowy wzajemnej (ze TT zwraca kase i mowi game over), jaka jest kupno-sprzedaz, co do zasady jest niemozliwe.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2008, 10:15:37 »
Jeśli TT twierdzi że mapa nie pracuje na danym sprzęcie (stanowisko oficjalne) i w związku z tym zwraca kasę za jej zakup to dalsze jej posiadanie, zwłaszcza na innym niż przeznaczony sprzęcie jest zwykłym piractwem.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

kichu1979

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2008, 12:35:01 »
Oni sobie moga twierdzic, ale prawo jest prawem.

Mapa zostala nabyta w legalny sposob w dobrej wierze zgodnie z obowiazujacymi warunkami sprzedazy i prawem w chwili jej nabycia.
To, ze pozniej zmienily sie warunki licencjonowania map nie ma znaczenia, poniewaz TT nie ma prawa ot tak jednostronnie zmienic Ci
warunkow licencji "przyklepanej" w momencie zakupu tej mapy. Sytuacja ktora miala miejsce polega na niemoznosci swiadczenia  (w postaci udostepnienia mapy do sciagniecia), TomTom zeby zwolnic sie z tego zobowiazania moglby albo spelnic swiadczenie zastepcze (czyli np. udostepnic do sciagnieia inna wersje mapy, co sami wczesniej proponowali) albo zwolnic sie z tego obowiazku zwracajac kwote, ktora
kolega zaplacil (co mialo miejsce). Skutek prawny ma miejsce od momentu zdarzenia w przyszlosc a nie wstecz.

TT zwolnil sie z obowiazku swiadczenia na przyszlosc zwracajac wplacona kwote. Wczesniejsza umowa cywilnoprawna zostala
waznie zawarta, w dobrej wierze i podlega ochronie prawnej i nie ma podstaw ani przeslanek do stwierdzenia ze jest niewazna
od samego poczatku (co moglby stwierdzic tylko sad) albo zostala rozwiazana wskutek porozumienia stron (co tez nie mialo miejsca).

« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2008, 12:37:10 wysłana przez kichu1979 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2008, 13:32:26 »
Cytat: kichu1979
Mapa zostala nabyta w legalny sposob w dobrej wierze zgodnie z obowiazujacymi warunkami sprzedazy i prawem

No właśnie nie do końca, tu masz najlepszy dowód:
Cytat: sariusz-s
związku z tym, że nie było wtedy dostępnej mapy WE&CE_Europe_2GB (przeznaczonej do GO 720), musiałem przy zakupie wybrać inne urządzenie tz. wybrałem GO 920
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2008, 15:28:21 »
Cytat: kichu1979
Mapa zostala nabyta w legalny sposob w dobrej wierze zgodnie z obowiazujacymi warunkami sprzedazy i prawem

No właśnie nie do końca, tu masz najlepszy dowód:
Cytat: sariusz-s
związku z tym, że nie było wtedy dostępnej mapy WE&CE_Europe_2GB (przeznaczonej do GO 720), musiałem przy zakupie wybrać inne urządzenie tz. wybrałem GO 920

Celem wyjaśnienia;

W związku z tym, że w momencie zakupu mapy (01.11.2007) nie była dostępna mapa WE&CE_2GB do TT GO 720, po konsultacji lelefonicznej z TT Suport (przed zakupem mapy) sami mi doradzili, abym w celu zakupy mapy WE&CE wybrał inne urządzenie tz. TT GO 920, GO 910 lub GO 700 i zapewnili, że będzie działać na TT GO 920, ponieważ w owym czasie tylko do tych urządzeń była już dostępna mapa WE&CE
W związku z tym uważam, że mapę nabyłem calkowicie legalnie, gdyż w momencie zakupu było to zgodne z obowiązującymi warunkami licencyjnymi i TomTo sam na to zezwalał (wręcz informował o takiej możliwości)

Natomiast tak jak kolega kichu1979 napisał, Tomtom nie miał ani prawa ani podstaw do jednostronnego zerwania umowy (czyt. niedotrzymania warunków umowy). TomTom miał również inne rozwiązania;
1.Mógł dotrzymać umowy i udostępnić mi w dalszym ciągu możliwość downloadu tej mapy
lub
2.Mógł wymieniź tą mapę na inną tz. przeznaczoną do TT GO 720

Natomiast wybrał trzecie rozwiązanie tz. jednostronnie bezwarunkowo zerwał umowę i zwrócił mi koszty związane z zakupem tej mapy

W związku z powyrzszym nie mam żadnych wątpliwości co do legalności posiadanej mapy.
W podobnej sytuacji znajduje sie tysiące posiadaczy TomTomów, którzy zakupili między mapy   01.11.2007 a 25.02.2008 (wybierając inne urządzenie). Prawdopodobnie TomTom będzie również dla nich znaleźć jakieś rozwiązanie tego problemu tz. zwróci im zapłaconą kwotę lub udostępni mapę do ściągnięcia (zgodnie z zawartą umową) Ponadtto do chwili obecnej TomTom w tej kwesti oficjalnie się nie wypowiedział, również do tej pory nie zamieścił na swojej stronie interetowej żadnej informacji, że należy wybierać mapy tylko do swojego urządzenia gdyż download tych map nie będzie możliwy lub mógł poprostu tą opcję zablokować. Niestety do chwili obecnej nic nie zrobił w tym kierunku.

Pozdrawiam

Dariusz-s
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2008, 15:39:03 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2008, 19:30:44 »
ednostronnie bezwarunkowo zerwał umowę i zwrócił mi koszty związane z zakupem tej mapy

Aspekt prawny jest dla mnie niejasny, ale...
Logika podpowiada, że biorąc kasę zgodziłeś się na zerwanie umowy. Odeślesz im ją, czy co?

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 25, 2008, 19:56:36 »
jednostronnie bezwarunkowo zerwał umowę i zwrócił mi koszty związane z zakupem tej mapy

Aspekt prawny jest dla mnie niejasny, ale...
Logika podpowiada, że biorąc kasę zgodziłeś się na zerwanie umowy. Odeślesz im ją, czy co?

He he, zwrot kasy mogę potraktować jako odszkodowanie od TomToma za niedotrzymanie warunków umowy.

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

kichu1979

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 25, 2008, 19:59:23 »
[Aspekt prawny jest dla mnie niejasny, ale... Logika podpowiada, że biorąc kasę zgodziłeś się na zerwanie umowy. Odeślesz im ją, czy co?

No wlasnie to nie jest zerwanie umowy w prawnym slowa tego znaczeniu. W potocznym slowa tego znaczeniu tak sie mowi, ale
to nie jest to samo co "zerwanie umowy" z prawnego punktu widzenia. W prawnym tego slowa znaczeniu gdy mamy umowe
wzajemna i dochodzi do jej rozwiazania za porozumieniem stron nalezy sobie zwrocic to co juz bylo wczesniej swiadczone.
Taka sytuacja nie miala tu miejsca.

Natomiast tu mamy do czynienia z sytuacja nazywana w prawie niemoznoscia swiadczenia, ktora dodatkowo reguluja tzw. przepisy
o sprzedazy konsumenckiej. I wyglada to tak, zawarlismy jakas umowe, wszystko jest ok i po jakims czasie okazuje sie, ze sprzedawca
nie moze swiadczyc czegos do czego sie zobowiazal (TomTom do udostepniania map do sciagniecia przez okres 1 roku)... i w przepisach
o sprzedazy konsumenckiej regulacja mowi tak, ze zeby sie zwolnic z tego obowiazku sprzedawca moze wedlug wlasnego uznania
albo  spelnic jakies rownowazne alternatywne swiadczenie (czyli np. udostepnic inna mape) albo zwrocic zaplacona kwote pieniezna (co
mialo miejsce - najpierw proponowali inna mape, pozniej jak sie okazalo ze sie nie da wyslali pieniadze bez pytania o zgode).

Skutek prawny takiej sytuacji nie dziala wstecz, czyli TomTom z momentem zaplaty zwolnil sie z obowiazku udostepniania tych map od
momentu zaplaty na przyszlosc, natomiast sytuacja taka nie wywoluje skutkow prawnych wstecz.

Zwroc uwage, ze to nie bylo elementu "zgody" po stronie kupujacego... nie bylo sytuacji, ze ktos mowi, jesli Pan sie zgodzi to wyslemy pieniadze.
TomTom sam podejmowal decyzje o tym co zrobi, najpierw probowal udostepnic mape, pozniej jak sie okazalo ze sie nie da wyslal kase bez pytania i zgode. Do czego mial zreszta prawo wg przepisow o sprzedazy konsumenckiej.

Skutek jest taki, ze umowa ktora kolega zawarl kupujac mape jest nadal wazna, ale bezskuteczna... wraz z zaplata kasy TomTom zwolnil sie
z obowiazku jej udostepniania kupujacemu przez rok, a kupujacy nie moze domagac sie od TomTom jej udostepnienia w przyszlosci, gdyby
np. ja przypadkowo skasowal.

Natomiast skutek ten nie dziala wstecz i nie uniewaznia ani czyni nielegalna wczesniej zakupiona mape, poniewaz umowa nie zostala rozwiazana ani uniewazniona.

Nota bene strony moga prawnie umowe tylko rozwiazac i tu wymagana jest zgoda obu stron, natomiast ewentualnego uniewaznienia moze dokonac wylacznie sad wyrokiem.

Mam nadzieje, ze teraz to juz jest troche bardziej zrozumiale.

« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2008, 20:03:18 wysłana przez kichu1979 »

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 25, 2008, 20:22:26 »
@kirchu1979´

Brawo, dzięki za twój wykład, dla mnie było to od początku jednoznaczne, niestety dla niektórch pozostanie to w dalszym ciągu nie zrozumiałe dlaczego mogę użwam mapy skoro zwrócono mi za nią kasę

:ok:

pozdrawiam

Dariusz-s

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 25, 2008, 21:43:03 »
W podobnej sytuacji znajduje sie tysiące posiadaczy TomTomów, którzy zakupili między mapy   01.11.2007 a 25.02.2008 (wybierając inne urządzenie). Prawdopodobnie TomTom będzie również dla nich znaleźć jakieś rozwiązanie tego problemu tz. zwróci im zapłaconą kwotę lub udostępni mapę do ściągnięcia (zgodnie z zawartą umową).

Ja również chciałem do TomTom XL dokupić mapę dedykowaną do 720/920 i nie dało się jej ściągnąć z serwera. TomTom odda jednak pieniądze, pod warunkiem iż złoże nowe zamówienie i kupie już właściwą mapę. I tak tez uczyniłem...

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 25, 2008, 23:59:29 »
Mam nadzieje, ze teraz to juz jest troche bardziej zrozumiale.

Absolutnie tak!  :ok: