TomTom i NavRoad

• 4 Odpowiedzi
  • 4938 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
TomTom i NavRoad
« dnia: Czerwiec 16, 2007, 16:35:32 »
Jak w temacie, dotyczy TomToma i NavRoad430BT, szukałem rozwiązania i nie mogę nigdzie podpiąć swojego problemu, a może uda nam się wspólnie rozwiązać.

Idzie o to, że po rozmowie z serwisem informowano mnie, że nie ma najmniejszego problemu z instalacją TT w v5 (6 nie udało im się uruchomić i mówią o tym oficjalnie). Jedyne co potrzeba, napisali mi w lakonicznym emailu:

"Witam
Do uruchomienia TT5, potrzebne są poniższe pliki w folderze TomTom na karcie SD:

data.chk
navigator.cfg
TLCESRV.DLL
TomTom Navigator.exe

Oczywiście także foldery z mapami."

Ja może i nie należę do tej grupy znawców z najwyższej półki, ale i do kpl. debili też nie, a czegoś nie kumam ;)
Mam kartę SD, z TTv5, z katalogiem map, czyli wszystko OK. Kiedy klikam w plik, by uruchomić program, nic się nie dzieje,
poza komunikatem, że operacja jaką chcę wykonać tym plikiem jest niewykonalna i wszystko.
Oczywiście to dotyczy wersji w pełni legalnej, która działa mi na A636N, więc sama SD z TT jest ok.

Teraz celem testu włączam NavRoada pod USB, włączam "niekoniecznie poprawną policztycznize"* wersję instalacyjną TT5 dla PNA, coś się rozpakowuje, coś się niby wykonuje i koniec. Z rzeczy jakie się zrobiły, utworzony został katalog TomTom, gdzie są pliki głosów, kilka innych dziwnych, kilka .cab i wszystko w tym temacie. Kiedy klikam w .caby, nic się nie dzieje.
Zwyczajnie NIE DA SIĘ zainstalować TT i niech mnie ktoś oświeci, bo czuję się oszukany :(

Chciał bym, by ktoś mi powiedział konkretnie: zrób tak i tak, wgraj to tak, to tak, albo którą wersję idź i kup, włóż kartę i odpal soft, na 100% zadziała. W każdej chwili mogę iść do sklepu, kupić odpowiedni soft, bo stać mnie na to, mam tego sporo i za wszystko zapłaciłem, nie uznaję lewizny, płacę za ludzką pracę i takiej zasady trzymam się póki mnie stać, więc chcąc mieć TTv5 choćby dla frajdy lub do potwierdzenia słów napisanych przez producenta i dystrybutora sprzętu, chcę odpalić i zobaczyć działającego TT i już.

Proszę o jakieś konstruktywne rady i pomoc.

* - proszę nie potępiać tego działania, to naprawdę tylko w celu testu! wydać kilkaset zł. zdążę i z pewnością to uczynię, ale niech widzę, że to odpali i zadziała.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
Odp: TomTom i NavRoad
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2007, 16:06:42 »
No i nikt mi nie pomógł, to sobie sam poradziłem, nawet support Jamiconu guzik wie, a jak zadałem konkretne pytanie, to kazali mi  poczekać, a potem nagle połączenie się rozłączało, wstyd! :(

Rzecz jest następująca, wytłumaczę, bo może komuś się przyda:

Mamy TomToma v5, podłączamy PDA (inne niż NavRoad) do kompa, wkładamy naszą kartę SD i instalujemy soft TomToma na tym PDA wybierając miejsce instalacji na karcie SD. Potem wgrywamy na kartę mapy, wkładamy do NavRoada kartę, podłączamy nasz sprzęt do kompa, uruchamiamy instalację TTv5, wybieramy inst. dodatków, chodzi tutaj o głosy (Andrzej, Katarzyna). Po zainstalowaniu głosów odłączamy sprzęcicho i odpalamy TTv5. U mnie wszystko działa super, dużo szybciej łapie fixa jak AM na przykład, jestem przyzwyczajony do TT, więc jego czytelność podczas jazdy jest dla mnie bomba, nawet w tej starej wersji i jestem bardzo zadowolony, że pozbyłem się Destinatora. Może uda się w przyszłości odpalić na NavRoad v6, to już będzie czad. Wprawdzie udało mi się zainstalować na karcie i uruchomić, ale nie mam drugiej legalnej wersji, nie mogłem wrzucić swoich map, bo po ich wgraniu na kartę, po uruchomieniu TT kiedy dałem "Akceptuj" pojawia się plansza z informacją, że nie ma map do wybrania. Dla testu wrzuciłem całosć z innego urządzenia, udało się odpalić nawet z mapami, ale po kliknięciu w ekran, celem wejścia w ekran obsługi/ustawień pojawia się komunikat "....error file navigator.exe" i program się zamyka. Dzieje się tak tylko i wyłącznie kiedy chcemy wejść w sfere ustawień/wytyczania trasy/przeglądania już wytyczonej czyli wszędzie tam, gdzie mają pojawić się nam ikony. Daje się poza tym wejść w podgląd stanu GPS i ustawień. Przed przełożeniem karty z TTN6 i mapą W&CE wytyczyliśmy trasę do Hiszpanii, odpaliłem program, i co najlepsze złapał fixa, wytyczy ł drogę i prowadził.

Jaki wniosek? rzecz nie w całym sofcie czy mapach, bo wszystko działa, jest jakiś mały myk, do którego nie chcą dopuścić w TT, bo wypuszczają na rynek swoje nowe cuda w wersji 4,3" o rozdz. 480x272 i tutaj chyba widzę problem.

Myślę, że w końcu ktoś sobie z tym poradzi, bo jest już bardzo blisko, ale ja za krótki jestem do tego ;)

Miłej zabawy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2007, 23:40:17 wysłana przez Shrek.pl »
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline plnf

• **
  • 176
  • HTC HD2, SDHC 8GB, AM 6.5, navigon 7 na Symbian
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2007, 14:13:55 »
Witam,

Taki sam problem co powyżej TT się instaluję bez problemowo i nawet pokazuję pozycję ale kiedy chcemy wybierać trasy i/lub ustawienia przy wchodzeniu do menu TT się zawiesza.

Czy w ogóle ktoś może potwierdzić że TT działa na NAVROAD NR430BT z WinCe 5,0 z rozdzielczością 480x272.

Pozdrawiam
HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2007, 13:36:13 »
TT w wersji 5.21 działa ale zainstalowanie go w NR to niestety nie lada trudność.Tu poleciłbym się skontaktować w producentem urządzenia.
Ja mam własnego TT, przy pomocy i uczynności pewnej osoby z Jamicon'u zainstalowałem go w NR.Działał i problemu z zawieszaniem nie miałem.Ale po kilku dniach po prostu go wywaliłem i nie wrócę już do TT.
Również Wam to radzę :) ale każdy ma swoje zdanie na temat konkretnych nawigacji.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline plnf

• **
  • 176
  • HTC HD2, SDHC 8GB, AM 6.5, navigon 7 na Symbian
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2007, 13:49:29 »
Witaj,

Dzięki wystarczy mi twoje zdanie.

Pozdrawiam
HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60