Jak w temacie, dotyczy TomToma i NavRoad430BT, szukałem rozwiązania i nie mogę nigdzie podpiąć swojego problemu, a może uda nam się wspólnie rozwiązać.
Idzie o to, że po rozmowie z serwisem informowano mnie, że nie ma najmniejszego problemu z instalacją TT w v5 (6 nie udało im się uruchomić i mówią o tym oficjalnie). Jedyne co potrzeba, napisali mi w lakonicznym emailu:
"Witam
Do uruchomienia TT5, potrzebne są poniższe pliki w folderze TomTom na karcie SD:
data.chk
navigator.cfg
TLCESRV.DLL
TomTom Navigator.exe
Oczywiście także foldery z mapami."
Ja może i nie należę do tej grupy znawców z najwyższej półki, ale i do kpl. debili też nie, a czegoś nie kumam

Mam kartę SD, z TTv5, z katalogiem map, czyli wszystko OK. Kiedy klikam w plik, by uruchomić program, nic się nie dzieje,
poza komunikatem, że operacja jaką chcę wykonać tym plikiem jest niewykonalna i wszystko.
Oczywiście to dotyczy wersji w pełni legalnej, która działa mi na A636N, więc sama SD z TT jest ok.
Teraz celem testu włączam NavRoada pod USB, włączam "niekoniecznie poprawną policztycznize"* wersję instalacyjną TT5 dla PNA, coś się rozpakowuje, coś się niby wykonuje i koniec. Z rzeczy jakie się zrobiły, utworzony został katalog TomTom, gdzie są pliki głosów, kilka innych dziwnych, kilka .cab i wszystko w tym temacie. Kiedy klikam w .caby, nic się nie dzieje.
Zwyczajnie NIE DA SIĘ zainstalować TT i niech mnie ktoś oświeci, bo czuję się oszukany

Chciał bym, by ktoś mi powiedział konkretnie: zrób tak i tak, wgraj to tak, to tak, albo którą wersję idź i kup, włóż kartę i odpal soft, na 100% zadziała. W każdej chwili mogę iść do sklepu, kupić odpowiedni soft, bo stać mnie na to, mam tego sporo i za wszystko zapłaciłem, nie uznaję lewizny, płacę za ludzką pracę i takiej zasady trzymam się póki mnie stać, więc chcąc mieć TTv5 choćby dla frajdy lub do potwierdzenia słów napisanych przez producenta i dystrybutora sprzętu, chcę odpalić i zobaczyć działającego TT i już.
Proszę o jakieś konstruktywne rady i pomoc.
* - proszę nie potępiać tego działania, to naprawdę tylko w celu testu! wydać kilkaset zł. zdążę i z pewnością to uczynię, ale niech widzę, że to odpali i zadziała.