TomTom HD Traffic

• 512 Odpowiedzi
  • 215921 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
Odp: TomTom HD Traffic
« Odpowiedź #390 dnia: Wrzesień 01, 2012, 00:05:07 »
Super. Bo niestety info o robotach drogowych, wypadkach itp. w Polsce pół na pół. Może się polepszy  :ok:

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #391 dnia: Wrzesień 28, 2012, 18:53:38 »
Szkoda tylko, że nie udostępniają HD traffic dla swoich urządzeń bez live  :S

*

Offline janekp

• 11
  • Sprzęt: TT GO 400
« Odpowiedź #392 dnia: Wrzesień 28, 2012, 19:22:04 »
W wakacje trochę jeździłem po Europie.
Generalnie tomek dawał radę.
Problem jedynie z usługami live - w Czechach, Słowacji i Słowenii nie mógł się zalogować.
W Austrii było spoko.

Macie może pomysł o co może chodzić. Jak w zimie jechałem na narty w Czechach live działało, a w Słowacji  nie ... w Austrii zaoszczędziłem godzinę czasu dzięki live.
Po powrocie na łono RP wszystko zaczęło hulać z powrotem.

Moje urządzenie to go live 820 z polskiej dystrybucji (napisy po polsku na pudełku, wgrany polski głos komputerowy).

*

Offline kolczan

• *
  • 92
  • Sprzęt: GO Premium - były GO 500, 825 LIVE, GO 920, PDA
« Odpowiedź #393 dnia: Wrzesień 28, 2012, 23:10:21 »
Nie za często ruszam w mało lub nie znane trasy a ostatnio sporo się naczytałem jaki to HD Traffic jest be :) - ja jak do tej pory miałem pozytywne doświadczenia.
Pojawiło się kilka dni wolnego to postanowiłem sobie z familią wyskoczyć do trójmiasta.
Pierwsza przeszkoda to Częstochowa - remont wiaduktu i zwężka - TT informuje o tym wydarzeniu i proponuje objazd przez miasto - całkiem rozsądny (szwagier mieszka w Częstochowie, więc często tam bywam). Dalej Sporo jazdy bez stresu, no ale jest Tuszyn i utrudnienia związane z budową S8 bodaj - TT informuje o 12 minutach postoju i nie proponuje objazdu, na CB mówią 20 - decyduję więc to objechać - klikam na symbol korka, potem przycisk objedź (czy jakoś tak :) ) - proponuje zjazd w prawo za kilka km i pięknie korek objeżdżam :).
Jazda po trójmieście, wycieczka na Hel - jak do tej pory bez uwag - wracając dzisiaj z Sopotu do Gdańska miałem info o 2 minutowym korku, którego nie było, ale było zwężenie drogi - 3 pasy do 2 na chwilę na skrzyżowaniu i pewnie jakiś czas wcześniej (wracaliśmy około 19) było tam małe zamieszanie.
W skrócie - moim zdaniem działa to dobrze - nie idealnie, ale zaskakująco dobrze jak na szacowaną liczbę urządzeń z Live w posiadaniu Polaków.

Co do poprzedniego wpisu - od czasu jak uruchomiłem GO 825 Live to miałem okazję być jedynie na Słowacji - Live działało. Mój TT jest kupiony we Francji.
Pozdrawiam - Mirek

*

Offline Komarek.pl

• 429
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
« Odpowiedź #394 dnia: Wrzesień 29, 2012, 14:27:05 »
... Problem jedynie z usługami live ...

Miałem to samo z moim 1005.
Zacznij od zaktualizowania navcore - potem wgraj od nowa swoje mapy.

Takie rozwiązanie dostałem od supportu i pomogło  :ok:
Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

« Odpowiedź #395 dnia: Październik 04, 2012, 18:50:19 »
Od kilku miesięcy używam HD Traffic w Trójmieście. Tylko kilka razy zdarzyło mi się, żeby informacje pokrywały się z rzeczywistością.
Przeważnie tam gdzie korek jest Tomtom go nie pokazuje. Często też korka już dawno nie ma, a Tomtom sugeruje objazd.
Coraz bardziej jestem zawiedziony. Usługa powinna mieć status eksperymentalny i nie powinna wg mnie być traktowana komercyjnie - przynajmniej nie w Polsce. A teraz na dodatek zlikwidowali wyszukiwanie Google ...
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2012, 08:18:45 wysłana przez krzysiek__m »

*

Offline guzzi

• 22
  • Sprzęt: TT 1000 LIVE
« Odpowiedź #396 dnia: Październik 05, 2012, 06:31:55 »
Od kilku miesięcy używam HD Traffic w Trójmieście. Tylko kilka razy zdarzyło mi się, żeby informacje pokrywały się z rzeczywistością.
Przeważnie tam gdzie korek jest Tomtom go nie pokazuje. Często też korka już dawno niema, a Tomtom sugeruje objazd.
Coraz bardziej jestem zawiedziony. Usługa powinna mieć status eksperymentalny i nie powinna wg mnie być traktowana komercyjnie - przynajmniej nie w Polsce. A teraz na dodatek zlikwidowali wyszukiwanie Google ...

Popieram. HD Traffic w Trójmieście to pomyłka

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #397 dnia: Październik 07, 2012, 15:51:02 »
Wiadomo, różnie bywa. Może sytuacja się zmieni jak dojdą ludzie z Androida. Poza tym do końca roku mają w PL wprowadzić Traffic 6.0. Zobaczymy.

*

Offline Komarek.pl

• 429
« Odpowiedź #398 dnia: Październik 09, 2012, 18:45:53 »
... Może sytuacja się zmieni jak dojdą ludzie z Androida ...

Oby kupowali jak w NL to szybko poprawią się usługi live.
Tu szaleństwo z androidem, na 15 ludzi w firmie gdzie pracuje 11 już kupiło w tym ja na samsunga żony  :O
Pozdrawiam!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #399 dnia: Październik 26, 2012, 15:25:55 »
Przeważnie tam gdzie korek jest Tomtom go nie pokazuje. Często też korka już dawno nie ma, a Tomtom sugeruje objazd.
W ciągu  2 dni obserwowałem na Śląsku 2 wypadki na głównych drogach, przedwczoraj w tunelu
pod rondem w Katowicach, dziś na DK1 w Pszczynie. Trafik TomToma w obu przypadkach spisał się
najgorzej sposród obserwowanej trójki AM, NE i TT.
W Katowicach konsekewntnie prowadził przez zamknięty przez kilka godzin tunel, a dziś w Pszczynie
również omija tylko część korka przed miejscem wypadku a potem prowadzi wprost na zablokowany odcinek.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline teleatlas

• 266
  • Sprzęt: TT GO5200, iPh SE
« Odpowiedź #400 dnia: Październik 26, 2012, 16:06:20 »
Tak działa algorytm - utrudnienia mają charakter czasowy dlatego nie wszystkie widoczne w momencie planowania trasy są od razu omijane, wszystko zależy od tego skąd jest wyznaczana trasa (jak daleko od utrudnienia). Gdybyś jechał z TT Live to pewnie w którymś momencie zaproponowałby objazd (bo wypadek był "widziany" przez system - ikonka) jeśli utrudnienie nadal by występowało.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #401 dnia: Październik 26, 2012, 16:31:49 »
No właśnie to mnie najbardziej dziś zdziwiło, przedwczoraj TT wypadku w tunelu nie widział
(nie było ikony), a dziś mimo że wypadek był oznaczony we właściwym miejscu, ominął tylko korek
na głównej drodze przed miejscem wypadku a potem pakował się na kompletbie zablokowany odcinek.
Dopiero teraz, ponad 3 godziny po wypadku, jak droga została już częściowo odblokowana
(pojawił się ruch na tym odcinku), wyznaczana przez Routeplaner trasa zaczęła omijać i to miejsce.
Niestety nie mam TT, więc pozsataje mi tylko obserwować działanie trafika na stronie www.
(poza tym nie wiem czy w TT da się 'zdalnie' testować działanie Live)

« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2012, 16:37:03 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #402 dnia: Październik 26, 2012, 19:15:12 »
Jeżdżę dużo po Polsce i z doświadczenia oceniam traffic TT na dobrą czwórkę. Miejmy nadzieje że będzie coraz lepiej. W końcu użytkownicy marki Fiat, Renault, Toyota, Lexus, Opel, Mazda, Alfa Romeo stale powiększają zapewne ilość informacji o utrudnieniach. Do tego od października TT na Androidzie. To cieszy. Bywa jedank jeszcze tak że nie wszystkie korki i wypadki są zaznaczone. Brakuje mi zgłoszenia wypadku lub korka z poziomu TT np. jak fotoradary.

teleatlas: licze gorąco na TT Traffic 6.0, podobno ma w Polsce ruszyć do końca roku. Wiesz może więcej szczegółów kiedy u nas ruszy i czy będzie to widoczne?

Firma TomTom zaprezentowała podczas targów IFA w Berlinie najnowszą wersję usług HD Traffic, źródła o bieżącej sytuacji na drodze. HD Traffic 6.0 oferuje jeszcze dokładniejsza informację o robotach drogowych, zamkniętych drogach i korkach.

Nowości w HD Traffic:
- Jeszcze dokładniejsza informacja o sytuacji na drodze. Lokalizacja korków drogowych jest raportowana 5 razy dokładniej niż w poprzednich wersjach usługi i 15 razy dokładniej niż standardowe TMC (Traffic Message Channels).
- Dokładniejsze informacje o robotach drogowych i zamkniętych drogach. Społeczność TomTom na co dzień poruszająca się po drogach otrzymuje informacje o robotach i zamkniętych ulicach nawet w przypadku, gdy nie informują o tym oficjalne źródła. Testy wykazały, że wersja 6.0 jest dokładniejsza od 5.0 pod kątem zamkniętych dróg aż o 65%. Automatyczne aktualizacje usług TomTom obejmują do 90% informacji o pracach drogowych pochodzących ze źródeł rządowych i medialnych.

TomTom HD Traffic otrzymał rekomendację organizacji TÜV SÜD Group za bardzo dokładną i szczegółową informację o korkach na autostradach, drogach szybkiego ruchu i innych głównych drogach.

HD Traffic 6.0 jest dostępny jako część usług TomTom LIVE. Automatyczna aktualizacja do wersji 6.0 jest dostępna dla osób korzystających obecnie z usług LIVE.

HD Traffic 6.0 będzie dostępny w Polsce przed końcem 2012 roku.

*

Offline teleatlas

• 266
  • Sprzęt: TT GO5200, iPh SE
« Odpowiedź #403 dnia: Październik 26, 2012, 22:52:23 »
Niestety nic mi nie wiadomo na temat HDTraffic, też jestem ciekawy jako użytkownik co tam wymłodzili (mam nadzieję że obędzie się bez żadnych wpadek)  :E

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #404 dnia: Październik 28, 2012, 16:28:08 »
muszą zdecydowanie zwiększyć ilość sygnałów oddziaływujących  na traffic , ja włączam w głównej mierze temu żeby zwiększyć tą ilość  :E

Na chwilę obecną jestem średnio zadowolony z tego działania, sporo jeżdżę po mieście i okolicach więc wiem co mówię  :P
... dodatkowo już to pisałem nie raz , siatka dróg musi być aktualna w przeciwnym razie traffic ma mniejsze możliwości żeby ominąć przeszkodę (chodzi mi tu głównie o infrastrukturę miejską) ale poza też  :wink:

« Odpowiedź #405 dnia: Listopad 03, 2012, 16:18:12 »
W wakacje trochę jeździłem po Europie.
Generalnie tomek dawał radę.
Problem jedynie z usługami live - w Czechach, Słowacji i Słowenii nie mógł się zalogować.
W Austrii było spoko.

Macie może pomysł o co może chodzić. Jak w zimie jechałem na narty w Czechach live działało, a w Słowacji  nie ... w Austrii zaoszczędziłem godzinę czasu dzięki live.
Po powrocie na łono RP wszystko zaczęło hulać z powrotem.

Moje urządzenie to go live 820 z polskiej dystrybucji (napisy po polsku na pudełku, wgrany polski głos komputerowy).

Witam, mam ten sam problem. Mianowicie w czechach i na slowacji Live nie dziala.
Na wegrzech i w Polsce nie ma problemu. A zeby bylo smiesznie z tym problemem moja nawigacja juz byla w serwisie, wymienili na nowy i ten tez nie dziala na slowacji i w czechach. O co chodzi???
Jak temu zaradzic?

*

Offline toton

• 44
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 Live, TomTom GO 930, TomTom GO 510
« Odpowiedź #406 dnia: Listopad 05, 2012, 11:20:29 »
Koledzy ten problem z usługami LIVE na Czechach występuje we wszystkich urządzeniach z Polskiej dystrybucji, tylko jak ktoś nie jeździ przez Czechy to nawet o tym nie wie. Po prostu TomTom wprowadza Polskich klientów w błąd i sprzedaje nie sprawne urządzenia. Ja sam osobiście dzwoniłem kilka razy i zgłaszałem problem, ale wsparcie techniczne nie wie o co chodzi i według nich powinno działać i za każdym razem proponują wysyłkę urządzenia do serwisu, nie gwarantując że serwis naprawi.

usunięty cytat całego postu poprzedzającego wypowiedź nM
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2012, 14:55:15 wysłana przez nocnyMarek »
TomTom GO 510, soft 17.3 Europa v995, TomTom GO 1005 Live WORLD, soft 12.074, Europe v980, TomTom GO 930 T, soft 9.510, Europe v975, Samsung Galaxy S2, Nokia E52, Samsung Galaxy A5, Huawei P9 Lite

*

Offline Komarek.pl

• 429
« Odpowiedź #407 dnia: Listopad 05, 2012, 17:58:09 »
....Koledzy ten problem z usługami LIVE na Czechach występuje we wszystkich urządzeniach z Polskiej dystrybucji ...

Nie do końca się z tym zgadzam.
Problem z LIVE występował w moim 1005 na Węgrzech, Słowacji i Czechach ale akurat mam
tomka z holenderskiej dystrybucji.
Support polecił wgrać navcore 12.035 i ponownie zainstalować wszystkie mapy.
Tomek odzyskał szmoc  :]
LIVE hula w CZ bez zarzutu - tam teraz sprawdzałem.
Pozdrawiam!

« Odpowiedź #408 dnia: Listopad 05, 2012, 21:02:26 »
Ja mam navcore 12.045 ale jak wgrac na nowo wszystkie mapy?
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.

« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2012, 14:55:50 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline toton

• 44
« Odpowiedź #409 dnia: Listopad 06, 2012, 01:43:42 »
Support polecił wgrać navcore 12.035 i ponownie zainstalować wszystkie mapy.
Tomek odzyskał szmoc  :]
Kolego ja jak zakupiłem nawigacje miałem navcore 11.037 i po kolei wszystkie aktualizacje co wychodziły, ale to nie miało żadnego wpływu, a po drugie co ma mapa do LIVE
Chyba że w support w Holandii to magicy, bo Polski to wie jedynie żeby odesłać urządzenie do serwisu który jest taki sam!!!

Mam prośbę czy mógł byś sprawdzić w Ustawienia>Połączenia>Sieć i jaki masz model:.................
TomTom GO 510, soft 17.3 Europa v995, TomTom GO 1005 Live WORLD, soft 12.074, Europe v980, TomTom GO 930 T, soft 9.510, Europe v975, Samsung Galaxy S2, Nokia E52, Samsung Galaxy A5, Huawei P9 Lite

« Odpowiedź #410 dnia: Listopad 06, 2012, 10:28:27 »
Witam ponownie,
Zadzwoniłem na support line tomtoma. Pan mi się przyznał że problem rzeczywiście istnieje, partia trafiła do Polski a druga partia do Czech.
Poprosił mnie o podanie numeru karty SIM i ze względu na to ze moje urządzenie już 2 razy był w serwisie, ściągną urządzenie ze innej partii do wymiany. Nawi trafi teraz do holenderskiego serwisu (do tej pory 2x była w Rumunii).
Jeżeli do mnie wróci nawi (myśle że za ok. 2 tyg.) to zajada do Czech i sprawdzę.

Połączone: Listopad 22, 2012, 14:57:08
Witam wszystkich zainteresowanych. Obiecałem że napisze jak co i jak... Sprzęt wrócił z holenderskiego serwisu i jest sprawny. Dziś przejechałem do Czech, nawigacja zalogowała się do czeskiego operatora (a co za tym idzie mam nadzieje że słowacka sieć też nie stanowi już problemu).

Do tej pory moja nawigacja 2x była w Rumuńskim serwisie ale nic to nie dało. Po holenderskim serwisie usunięto problem LIVE w Czechach.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2012, 14:57:08 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline toton

• 44
« Odpowiedź #411 dnia: Listopad 22, 2012, 14:06:32 »
Potwierdzam że działa od 13 listopada, i nie potrzebne było wysyłanie urządzenia do serwisu. Też proponowali mi wysłanie urządzenia do Holandii, ale jakoś się wstrzymywałem i okazało się że działa bez potrzeby wizyty w serwisie!!!

« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2012, 14:57:51 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #412 dnia: Listopad 22, 2012, 15:04:58 »
Znaczy coś widocznie poprawili. Zastanawia mnie lokalizacja serwisu TT- Rumunia. Czyżby tania siła robocza a co za tym idzie nie za dobre opinie?

« Odpowiedź #413 dnia: Listopad 24, 2012, 10:43:30 »
Znaczy coś widocznie poprawili.

Może ta poprawa ma związek z tomtom hd traffic 6, podobno ma działać do końca tego roku i to w dodatku 23 krajach. Mi jeszcze brakuje tej usługi na Słowacji i na Węgrzech.

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #414 dnia: Listopad 24, 2012, 20:31:48 »
Ano też próbuje się dowiedzieć coś o tym Traffic 6.0 ale nikt nic nie wie :/

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #415 dnia: Listopad 24, 2012, 22:04:37 »

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #416 dnia: Grudzień 30, 2012, 11:16:07 »
Ano też próbuje się dowiedzieć coś o tym Traffic 6.0 ale nikt nic nie wie :/
może Holandia liczyła na koniec świata ...  :E

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #417 dnia: Styczeń 10, 2013, 09:05:41 »
Niestety jak zwykle jest to opóźnione. Tez z zainteresowaniem czekam. Oby tylko nie okazało się że już jest bo ja oprócz jednego wypadku po drodze co wprawiło mnie  w osłupienie to nie widzę różnicy ;)

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #418 dnia: Luty 17, 2013, 11:23:43 »
Mimo to nie macie wrażenia że od pewnego czasu Traffic działa gorzej? Zdarzyło mi się w tamtym tygodniu pare razy jechać e75/1 i 86 (główne drogi). Na cb korek, a TT nie pokazuje. Kiedy ten Traffic 6.0 w Polsce? Miał byś do końca 2012 roku.

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #419 dnia: Luty 22, 2013, 19:33:05 »
u mnie działa ciągle na tym samym poziomie  :grin:  - czyli bez zmian za mało jest sygnału ....

konkurencja może nie pokazuje opóźnień tak jak TT ale za to robi swoje i wytycza sensowniejsze trasy ... - dość często odpalam trzy programy jednocześnie i porównuje ze stanem rzeczywistym drogi i TT jest na trzecim  :P
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2013, 13:59:06 wysłana przez jansol »