TomTom HD Traffic

• 512 Odpowiedzi
  • 215827 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
  • Sprzęt: TomTom Go 600 / Go 1005 Live
Odp: TomTom HD Traffic
« Odpowiedź #360 dnia: Lipiec 21, 2012, 00:34:22 »
Skoro dane ida co 2 minuty nieglia by byla funkcja zglaszania korka - stajemy w korku, klikamy zglos korek i wysylamy info do innych (i na przyklad jezeli 3 czy iles osob zglosi w ym samym miejscu korek pojawia sie we wszystkich urzadzeniach w rejonie).

W ten sposob tez by polecialy bezcenne statystyki jezeli chodzi o korki.

Przyklad: dzisiaj byl korek na dobre 15 minut w miejscu, gdzie w poatki tworzy sie zawsze a nawigacja milczala na ten temat.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #361 dnia: Lipiec 21, 2012, 08:02:25 »

Skoro dane ida co 2 minuty nieglia by byla funkcja zglaszania korka - stajemy w korku, klikamy zglos korek

Przecież jest - Omiń blokadę drogi

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #362 dnia: Lipiec 21, 2012, 15:50:27 »
Sbi to nie jest ta funkcja. Jest kilka opcji wyjazdu z warszawy w kierunku sulejowka i wyboru musisz dokonac na slepo na trasie siekierkowskiej - nie widac gdzie za rozjazdami stoi korek. Jak juz w niego wjedziesz, to nic nie zdzialasz.

Piza tym omijanie korka w ktory wjechales jest bez sensu - lepiej chyba nie wjechac w korek, prawda?

*

Offline sbi

• 592
« Odpowiedź #363 dnia: Lipiec 21, 2012, 17:00:10 »
To jest odpowiedź dokładnie na to co napisałeś
... nieglia by byla funkcja zglaszania korka - stajemy w korku, klikamy zglos korek i wysylamy info do innych
dodatkowo masz obliczoną nową trasę.

Piza tym omijanie korka w ktory wjechales jest bez sensu - lepiej chyba nie wjechac w korek, prawda?

Prawda, ale to już raczej kwestia jakości i ilości danych o ruchu. Tutaj mam wrażenie, że TT dał ciała rezygnując z trafficu w Polsce dla użytkowników ze starszymi nawigacjami.

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #364 dnia: Lipiec 22, 2012, 00:49:57 »
zgadza sie, ale...
jezeli ja stane w korku, klikne omin blokade drogi to... nadal tylko ja wiem, ze jest korek i Ty za chwile sie w niego wladujesz.
fajnie by bylo, jakby po zgloszeniu, iz jedzie sie w korku, nawi sciagala na serwer srednia predkosc i obliczala czas utrudnienia ;)

mi chodzi o system: ja wjezdzam w korek, klikam guzik: "zglos korek", Ty za 2 min masz to u siebie, a tt sam Ci zasygnalizuje, ktoredy jechac.

*

Offline teleatlas

• 266
  • Sprzęt: TT GO5200, iPh SE
« Odpowiedź #365 dnia: Lipiec 22, 2012, 15:48:52 »
Ale po co guzik, przecież to się dzieje automatycznie - nie znam szczegółów algorytmów ale z grubsza wygląda to właśnie tak, że jak określona liczba urządzeń Live napotka utrudnienie w ruchu to inni zostają o tym ostrzeżeni (TT informuje że znalazł szybszą trasę). Jeśli stoicie w korku i system go nie "widzi" to znaczy że nikt z TT Live nie władował się w niego przed Wami, za to jest szansa że inni zostaną ostrzeżeni. Tak działa system - użytkownik jest jednocześnie dostarczycielem i odbiorcą danych, oczywiście są i inne źródła danych np. urządzenia mierzące natężenie ruchu i średnie prędkości (na bramownicach) ale nie wszędzie one są (głównie na krajówkach).

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #366 dnia: Lipiec 22, 2012, 23:50:15 »
No wlasnie...
Problem polega na tym, ze w pl malo urzadzen z live jest.
Sam sie zastanawiam, czy wykupic nastepny rok, bo za 2 tyg subskrypcja sie konczy.
Koszt to spore 50€ za cos, co de facto nie dziala :O

*

karoalex

« Odpowiedź #367 dnia: Lipiec 23, 2012, 09:51:24 »
No wlasnie...
Problem polega na tym, ze w pl malo urzadzen z live jest.
Sam sie zastanawiam, czy wykupic nastepny rok, bo za 2 tyg subskrypcja sie konczy.

w PL wszystkich urządzeń z Live - jest masa
tylko nie dane było wszystkim móc z tego płatnego "dobrodziejstwa" skorzystać  :S
gdybym miał możliwość opłacenia w PL tej funkcji, to na pewno bym to zrobił :wink:
ale zmusza się mnie i wiele tysięcy innych użytkowników starszych serii go, do kupienia nowego shitu
nie kupię nowego niedopracowanego badziewia jeszcze bardzo długo - zdecydowanie wolę dopracowane stare Tomki !

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #368 dnia: Lipiec 23, 2012, 10:16:11 »
w PL wszystkich urządzeń z Live - jest masa
tylko nie dane było wszystkim móc z tego płatnego "dobrodziejstwa" skorzystać  :S
gdybym miał możliwość opłacenia w PL tej funkcji, to na pewno bym to zrobił :wink:
ale zmusza się mnie i wiele tysięcy innych użytkowników starszych serii go, do kupienia nowego shitu
nie kupię nowego niedopracowanego badziewia jeszcze bardzo długo - zdecydowanie wolę dopracowane stare Tomki !

a co niedopracowanego jest w nowych live'ach (pomijajac cene)?  :O
ja od roku jezdze z hd traffic i korki sa oznaczane wtedy, kiedy ich nie ma, a jak juz jest korek na drodze to na urzadzeniu nie.

bardzo sporadycznie rzeczywistosc ze wskazaniami urzadzenia sie pokrywa.

wg mnie, jezeli TT chce dopracowac ten system, powinien ruszyc troche dzial marketingu i wykombinowac zachete dla uzytkownikow, zeby nawet jadac znana trasa odpalali swoje tomki i wysylali dane jak szybko sie przemieszczaja...

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #369 dnia: Lipiec 23, 2012, 11:26:48 »
Też mi się kończy Live ale przedłużam. Podoba mi się pogoda, wyszukiwarka Google, Traffic o niebo lepszy niż rok temu. Nigdy nie będzie idealnie. Żyjemy w Polsce Panowie, trzeba na to wziąć poprawkę...

*

Offline teleatlas

• 266
« Odpowiedź #370 dnia: Lipiec 31, 2012, 17:00:21 »
Że nie działa to trochę przesada - ostatnio się przekonałem jak w niedzielę jechałem siódemką,  mega korek od końca południowej obwodnicy Gdańska praktycznie do samego Elbląga (zaczęło lać nad morzem i dużo ludzi zawinęło do domu). TT wyznaczył mi objazdy, największy przez Ostaszewo i Marzęcino - drogi lokalne ale nawierzchnia super, a jak przecinałem trasę wiaduktem w Nowym Dworze Gdańskim i spojrzałem w dół to mi się szkoda zrobiło tych ludzi - dwujezdniowa 7mka po prostu STAŁA (do ruchu włączał się sznur aut ciągnących od Stegny). Działa, tylko jeszcze TT z LIVE są za mało u nas popularne żeby system widział każdy koreczek (zwłaszcza poza głównymi trasami w miastach, gdzie ludzie rzadko jadą po nawigacji np. do pracy) - ale sądzę że to się niedługo zmieni, niech tylko wreszcie wejdą na Androida :)

*

Offline Komarek.pl

• 429
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
« Odpowiedź #371 dnia: Sierpień 01, 2012, 16:25:21 »
... TT z LIVE są za mało u nas popularne ...
A nie zauważyłeś, że nikła popularność wynika z dziwnej strategii firmy TT w Polsce.
Live jest dostępny z najdroższymi nawigacjami ale nie z popularną via.
W dużo zamożniejszej Holandii oczywiście jest dostępny  :P
Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

*

karoalex

« Odpowiedź #372 dnia: Sierpień 02, 2012, 11:24:47 »
... TT z LIVE są za mało u nas popularne ...
A nie zauważyłeś, że nikła popularność wynika z dziwnej strategii firmy TT w Polsce.
Live jest dostępny z najdroższymi nawigacjami ale nie z popularną via.
W dużo zamożniejszej Holandii oczywiście jest dostępny  :P

Oczywiście, My Polacy jesteśmy bogatszym narodem niż Holendrzy, Niemcy i reszta biedującego zachodu Europy...TomTom - takie traktowanie to po prostu żenada.

Dlaczego na zachodzie EU dalej działa LIVE na starych urządzeniach ?

Dlaczego Via 12x nie ma LIVE ?

« Odpowiedź #373 dnia: Sierpień 07, 2012, 07:16:11 »
Jak długo trzeba zgłaszać nieistniejący fotoradar (biała puszka - dawny gminny) w Skarżysku Kościelnym by został w końcu uwzględniony w fotoradarach?
Jak długo trzeba zgłaszać nowo powstały (czyli od co najmniej 3 miesięcy) istniejący fotoradar w Pamiątce (przy E77) ?

Skoro Live pobiera informacje o fotoradarach na bieżąco to dlaczego te (a pewnie i inne) fotoradary nie zostają w tych aktualizacjach uwzględnione? Jeżdżąc po Francji czy Niemczech nie natrafiłem na podobne problemy, a u nas co krok (że nie wspomnę o trasie Kielce-Kraków, na której puste maszty fotoradarów gminnych pojawiają się w co drugiej miejscowości).

*

Offline pws31

• 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
« Odpowiedź #374 dnia: Sierpień 07, 2012, 13:59:37 »
A ja mam pytanie dotyczące problemu z połączeniem z serwerem. Jechałem 28 lipca z Kamienia Pomorskiego w kierunku na A2 i stanąłem w korku na S3 (TT niczego nie pokazał) bo w ciągu 30min od włączenia urządzenia nie miałem połączenia z serwerem a radia nie włączyłem i nic o korku nie wiedziałem.

4 sierpnia jechałem z Radomia do Niemiec przez A2 i po włączeniu urządzenia dopiero pod Poznaniem TT się połączył. Pół Polski zdążyłem przejechać, na szczęście korków nie było. Potem jeszcze w Polsce urządzenie znowu się rozłączyło i próbowało się połączyć. Po niemieckiej stronie w większości takich problemów nie ma. Czyżby słabo rozbudowana sieć GSM po polskiej stronie?

*

Offline teleatlas

• 266
« Odpowiedź #375 dnia: Sierpień 14, 2012, 15:09:58 »

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #376 dnia: Sierpień 14, 2012, 15:34:00 »
W porównaniu z sierpniem 2011 Live wygląda już duużo lepiej ;)
Mimo wszystko ciągle jeszcze są opóźnienia w dostarczaniu informacji. Ale jak to mówią- byle do przodu ;)

« Odpowiedź #377 dnia: Sierpień 14, 2012, 22:19:36 »
Używam od dawna i polecam.
Polecam lekturę regulaminu forum

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #378 dnia: Sierpień 21, 2012, 19:42:46 »
Dzisiaj zrobilem trase Warszawa - Debki z TT, caly soft najaktualniejszy, live aktywne (ostatni dzien :D ).
Wnioski? Generalnie jest dramat - przynajmniej na tej trasie...
Od Plonska do Torunia de facto non stop sygnalizowal korki i remonty w obie strony. Zadnch utrudnien z wyjatkiem korka pod Toruniem, ktory notabene byl oznaczony jako 5-cio minutowy i bez trasy alternatywnej nie bylo, ruch szedl plynnie w obie strony (utrudnienia byly oznaczone w obie strony).

Remont tej trasy zakonczyl sie juz daaaawno temu, droga jest przejezdna a live zamet wprowadza niepotrzebnie :/

Ja na ta chwile nie przedluze abonamentu... Moze za rok sie skusze i sprawdze jaki jest progres, ale dzisiejsza podroz mnie mocno zniechecila do live'a.

*

ratajczyk

« Odpowiedź #379 dnia: Sierpień 21, 2012, 22:11:25 »
Ale dzieki Tobie nastepni mieli juz "zielone".  :mrgreen:
w polsce uslugi live sa hm dyskusyjne - wiele danych jest od roznych instytucji. do europy nie ma sie co rownac gdzie zarzadca drog ma caly system do informowania o utrudnieniach online a przy okazji te dane sa pozyskiwane do urzadzen GPS z uslugami LIVE. u nas odpowiedzialnosc i zarzadzanie sie rozmywa   :(

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #380 dnia: Sierpień 21, 2012, 23:24:01 »
Niestety w Polsce się przyjęło że jak coś nie działa to najlepiej olać i nie wykupywać bo po co.
A ten system tak właśnie działa. Jak Driv3r i reszta nie będą mieli Live to inni na tym stracą. Czyli Kolego za rok to sobie możesz pomarzyć o lepszej jakości   B)
Oczywiście piszę niejako żartując ale taka jest prawda.

*

Offline sbi

• 592
« Odpowiedź #381 dnia: Sierpień 22, 2012, 00:11:58 »
Ale to TT samo się ogranicza, dlaczego HD traffic nie działa na starszych modelach Live (940, 950), że nie wspomnę już o trafficu dla urządzeń bez Live (oczywiście w Polsce, na zachodzie te wszystkie usługi działają).

*

ratajczyk

« Odpowiedź #382 dnia: Sierpień 22, 2012, 07:26:20 »
Ale to TT samo się ogranicza, dlaczego HD traffic nie działa na starszych modelach Live (940, 950), że nie wspomnę już o trafficu dla urządzeń bez Live (oczywiście w Polsce, na zachodzie te wszystkie usługi działają).

bo polska to specyficzny rynek. w zasadzie nie istnieje cos takiego jak prawa konsumenckie - klienta mozna robic w bambuko na kazdym kroku. vide patrz przyklad AM na androida - platna beta i RC. i ciachanie z kasy na kazdym kroku - szkoda slow.

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #383 dnia: Sierpień 22, 2012, 08:22:32 »
Waszko a dlaczego mam placic niemalo - 50€ za cos co nie przynosi mi zadnej korzysci?

Jezeli TT zalezy na danych z ruchu to niech je pobiera rowniez z urzadzen z nieaktywnym live'em - nie mam nic przeciwko. Moge dawac info o swoich predkosciach nie pobierajac w zamian informacji.

« Odpowiedź #384 dnia: Sierpień 22, 2012, 09:42:55 »
Jeżeli TT zależy na danych z ruchu to niech je pobiera również z urządzeń z nieaktywnym live'em - nie mam nic przeciwko. Mogę dawać info o swoich prędkościach nie pobierając w zamian informacji.
Ehmm, ale to chyba tak działa, że brak opłaty za Live = nie opłacony dostęp do sieci komórczanej = brak transmisji danych.
Wtedy TT nie sobie nie może pobrać bo urządzenie nic nie transmituje (nie jest zalogowane do sieci komórkowej)

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #385 dnia: Sierpień 22, 2012, 10:13:31 »
Slawek wiem, ze tak to dziala, ale wg mnie to wlasnie jeden z bledow TT - o ile dokladniejsze byloby dzialanie tego systemu gdyby uswrzy bez wykupionej subskrypcji wysylali dane?

System by dzialal zdecydowanie sprawniej a co za tym idzie wykupilbym przedluzenie pewnie jak wiele innych osob.

Btw za 50€ moge tez kupic mapy na rok na iPhone a tam tez chyba juz live w tej cenie by byl.....

« Odpowiedź #386 dnia: Sierpień 22, 2012, 10:47:38 »
Slawek wiem, ze tak to dziala, ale wg mnie to wlasnie jeden z bledow TT - o ile dokladniejsze byloby dzialanie tego systemu gdyby uswrzy bez wykupionej subskrypcji wysylali dane?
Zapominasz o podstawowej sile napędzajacej wszystkie działania - kasa
Potrafisz nawiązac połaczenie GPRS przy uzyciu karty SIM, której termin ważności wygasł?
Fajnie by było gdyby TT płacił za użyszkodników za ich karty SIM, ale nie chce ;-)
Jakoś mu się nie dziwię..

System by dzialal zdecydowanie sprawniej a co za tym idzie wykupilbym przedluzenie pewnie jak wiele innych osob.
Żaden system nie napędzany kasą nie działa sprawniej
IMHO

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #387 dnia: Sierpień 22, 2012, 19:40:24 »
Zasada w biznesie jest prosta: zeby zarobic trzeba zainwestowac.

Ja placic za cos co mie przynosi mi korzysci nie zamierzam.
Aryument, ze inny user ma info do mnie nie przemawia - jak place to wymagam.

*

Offline guzzi

• 22
  • Sprzęt: TT 1000 LIVE
« Odpowiedź #388 dnia: Sierpień 23, 2012, 07:59:06 »
Podzielę się moimi spostrzeżeniami:
Przejechałem w lipcu i sierpniu po Europie ponad 5000 km (TT 1000 Live) niestety muszę stwierdzić, że HD Traffic nie pomógł mi ani razu, a nawet zaszkodził (zawiesił urządzenie 3 razy) - hard reset nic nie pomógł, kontakt z TT BOK zresztą też (pan kazał podłączyc urządzenie do internetu i przywrócić ustawienia fabryczne - nie bedę tego komentował). W większych miastach niestety wprowadzał mnie w błąd, kierując na zakorkowane ulice. Jestem pewny, że nie będę już przedłużał HD traffic. Co do fotoradarów również jestem sceptycznie nastawiony. O aktualności map w Polsce (szczególnie na Śląsku) przez grzeczność nię będę wspominał.
Sama nawigacja sprawowała się bez zarzutów o wiele lepsza niz użytkowane w zeszłym roku Becker.

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #389 dnia: Sierpień 23, 2012, 08:08:38 »
a ja tam mam live w ios w go 820 i jakoś problemu nie widzę  :P

« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2012, 08:20:05 wysłana przez jansol »