TomTom GO LIVE 10XX

• 401 Odpowiedzi
  • 155435 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
Odp: TomTom GO LIVE 10XX
« Odpowiedź #330 dnia: Listopad 03, 2011, 13:29:29 »
Niestety problem jest znany. Przy jakiejkolwiek naprawie TT wymienia urządzenie na "nowe". I polski klient z reguły nie dostaje polskiej dystrybucji. Nie byłoby problemu gdyby dało się PL zainstalować przez My TomTom. Wcześniej na pewno było to niemożliwe. Nie wiem jak jest teraz.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #331 dnia: Listopad 04, 2011, 08:43:14 »
serwis ani PRODUCENT nie może zapewnić mi tego głosu Paranoja ,olanie polskiego klienta, obłęd jakiś Po dłuższej rozmowie Pan zamawia kuriera bez gwarancji naprawy Co tym sadzicie ?

Oni nie panują nad tym nowym MY TomTom. Problemu ciągną się już od roku. Skoro nie potrafią wgrać głosu komputerowego, to powinni dać inna usługę w ramach rekompensaty. Wymiana na nowe urządzenie jest OK, na używane niezbyt. To nie jest w końcu chińska nawigacja za 200 zł.
Zawsze możesz odstąpić od umowy.

« Odpowiedź #332 dnia: Grudzień 18, 2011, 12:22:25 »
Tu masz zakres usług LIVE: http://www.tomtom.com/pl_pl/services/. W ich skład wchodzi HD Traffic. Usługi LIVE powinny działać w każdym kraju, w którym są dostępne, niezależnie od tego, w jakim kraju zakupiono urządzenie.

Uważaj na oferty z alledrogo. Często są to urządzenia importowane z zagranicy. Chodzą różne opinie o takich urządzeniach, np. że nie mają polskiego głosu TTS.
Kiedyś zapytałem sprzedawcę na alledrogo, dlaczego oferowany przez niego TT jest taki tani. Odpowiedź: bo nie zawiera bezpłatnej 2-letniej subskrypcji map.

Tylko  urządzenia z polskiej sieci dystrybucji dystrybucji maja polski głos TTS oraz roczną bezpłatną subskrypcję usług live, niestety bez aktualizacji mapy którą trzeba wykupić oddzielnie. Natomiast  sprowadzone z zagranicy i sprzedawane na allegro mają specyfikacje obowiązujące w danym kraju i może się okazać konieczne wykupienie subskrypcji na usługi live albo na aktualizacje mapy.

Ja posiadam od Wczoraj TomTom Go 1015 ( zakupiony w Niemczech z 3 lata Live i 3 lata gwarancja aktualnych map za 225 Euro) i jezeli TTS = Text To Speech to dziala na 100% rowniez po polsku. Pani Edyta  :P mowi wszystkie ulice ( bardzo wyraznie po polsku. A i tez STT = Speech to Text dziala prawidlowo !!

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #333 dnia: Grudzień 18, 2011, 12:53:00 »
Ja posiadam od Wczoraj TomTom Go 1015 ( zakupiony w Niemczech z 3 lata Live i 3 lata gwarancja aktualnych map za 225 Euro) i jezeli TTS = Text To Speech to dziala na 100% rowniez po polsku. Pani Edyta  :P mowi wszystkie ulice ( bardzo wyraznie po polsku. A i tez STT = Speech to Text dziala prawidlowo !!

Gdzie kupowałeś ? Idealo.de pokazuje najniższą cene 260 ojro

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #334 dnia: Grudzień 18, 2011, 14:57:56 »
Niemieckie TomTom-y mają 2 lata LIVE - To i tak sporo.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2011, 15:33:25 wysłana przez andgoldi »
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #335 dnia: Grudzień 18, 2011, 17:35:32 »

... i w promocji 3 lata aktualizacji map. A więc jeszcze więcej :)

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #336 dnia: Grudzień 18, 2011, 21:28:15 »

... i w promocji 3 lata aktualizacji map. A więc jeszcze więcej :)

... i najnowszy model  :ok:

« Odpowiedź #337 dnia: Grudzień 19, 2011, 00:09:44 »
Popytam w firmie bo zakupilismy aż 10 takich TomTom ów, i jeden dostaniemy gratis do tego. Może jakiś specyficzny deal, ale wątpię bo nie za bardzo się natrudzilismy aby dostać takie warunki kupna. Sami zaproponowali!  Jutro postaram się dać znać gdzie kupiliśmy.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #338 dnia: Styczeń 01, 2012, 22:08:32 »
Hej,

TT 1015 sprzedawany w DE ma zainstalowane polskie głosy komputerowe. Wszystko ładnie działa.
Soft: 11.023.774543.74
Gdyby tylko A2 była na aktualnych mapach... a nie pole :)

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #339 dnia: Styczeń 02, 2012, 00:26:33 »
Hej,

TT 1015 sprzedawany w DE ma zainstalowane polskie głosy komputerowe. Wszystko ładnie działa.
Soft: 11.023.774543.74
Gdyby tylko A2 była na aktualnych mapach... a nie pole :)

Będzie za 45 dni ;)
Fajny ten soft 11? Różni się czymś szczególnym od 10?

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #340 dnia: Styczeń 02, 2012, 09:05:26 »
Będzie za 45 dni ;)

Póki co wygląda to jak w załączniku ;-))
Mam nadzieję, że zdążą wydać mapę przed feriami ! A dla mnie osobiście przed 18-tym lutego !!!
Edit: na dodatek na tym odcinku A2 nie działał LIVE przez 50km :/

Fajny ten soft 11? Różni się czymś szczególnym od 10?

Nie miałem 10-tki, więc nie mam porównania. Działa OK. Wydaje mi się, że jest mapshare.
Sam TT 1015 wygląda identycznie jak 1005, tylko na dole ma slot na kartę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2012, 11:47:46 wysłana przez Bankier »

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #341 dnia: Styczeń 02, 2012, 10:39:56 »
MapShare też mamy w 10. Czyli możesz po swojemu ustawić, będzie poprawnie pokazywać U Ciebie po zmianach ale innym nie wyślesz i od innych pobierzesz :-|
Oby się to szybko zmieniło...

« Odpowiedź #342 dnia: Styczeń 08, 2012, 22:39:30 »
Coś te nowe 1000 Live strasznie padają. W październiku miałem wymieniony na nowe urządzenie i po dwóch miesiącach znowu to samo. Jakieś delikatne te urządzenia, tak więc nie wiem czy nie zakupić nowego w DE i nie skorzystać z aktualnej tam promocji tylko że 5 calowe wyświetlacze to straszne cegłówki do przenoszenia są ;)

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #343 dnia: Styczeń 09, 2012, 15:59:35 »
Co konkretnie nawaliło w nawigacjach?

« Odpowiedź #344 dnia: Styczeń 09, 2012, 18:03:27 »
Najlepsze że nawigację padły w trasie, jadę sobie spokojnie gdy tu nagle nawigacje się restartuje i zawisa na ekranie startowy ale komunikaty głosowe nadal było słychać.  Dobrze że zazwyczaj jeżdżę po tych samych trasa a nawi wykorzystuje głownie do informacji o korkach.  Po powrocie do domu podłączyłem do kompa mytomtom pomyślał chwilkę  i urządzanie ożyło, przetestował wszystkie funkcje były sprawne więc urządzenie powędrowało do torby. Niestety podczas kolejnego powrotu urządzenie się zawiesiło i pokazywało cały czas jedną pozycję. Ponowne włącznie powodowało nieustane restarty, mytomtom nic nie pomógł tym razem ani "Hard Reset". Więc powędrowało do serwisu, tam stwierdzili że nie da się tego naprawić i wymienili na nowy egzemplarz.  Niestety i ten egzemplarz po dwóch miesiącach ulega awarii tak samo jak poprzednik restartuje się cały czas. Tak więc jak wróci z serwisu to sprzedam ten model któremu i tak za parę dni kończy się usługa Live. 

*

ratajczyk

« Odpowiedź #345 dnia: Styczeń 09, 2012, 20:34:05 »
wystarczzy wylaczyc urzadzenie i naladowac do pelna, odrzywa. cos z zarzadzaniem bateria jest skopane.
warto wylaczyc w ustawieniach oszczedzanie energii gdyz po wyjeciu zasilania przypadkowym (szczegolnie na naszych rownych drogach) tak sie dzialo. podobniez przy takim zawieszaniu bardzo pomaga HD traffic - na tomtomie czy innym forum pisali, ze wyjecie karty sim pomaga.
osobiscie mialem 3 takie przypadki. za kazdym razem naladowanie do pelna pomaga. tez mi chodzi po glowie TT 1015 - lepsze warunki daja w DE.

« Odpowiedź #346 dnia: Styczeń 10, 2012, 00:37:06 »
wystarczzy wylaczyc urzadzenie i naladowac do pelna, odrzywa. cos z zarzadzaniem bateria jest skopane.
warto wylaczyc w ustawieniach oszczedzanie energii gdyz po wyjeciu zasilania przypadkowym (szczegolnie na naszych rownych drogach) tak sie dzialo. podobniez przy

Urządzenie było naładowane do pełna z opcji oszczędzanie energii nie korzystam. Poruszam się głównie po DE więc wszystko trzyma się solidnie w zapalniczce ;)
Mój model akurat był z dystrybucji francuskiej, ten wymieniony to nie mam pojęcia z jakiej ale wersja map była dokładnie taka sama jaką miałem.

takim zawieszaniu bardzo pomaga HD traffic - na tomtomie czy innym forum pisali, ze wyjecie karty sim pomaga.
osobiscie mialem 3 takie przypadki. za kazdym razem naladowanie do pelna pomaga.

Rozkręcenie i wyjęcie karty sim może spowodować utratę gwarancji. Więc lepiej wysłać urządzanie do serwisu. TomTom korzysta z dwóch firm kurierskich DHL i UPS tym pierwszym przesyłka zdecydowanie idzie szybciej do serwisu niestety wraca zawsze już tym drugim.

tez mi chodzi po glowie TT 1015 - lepsze warunki daja w DE.
Standardowo Live jest na dwa lata, promocja z aktualizacją map kończy się 14 stycznia i żeby z niej skorzystać to trzeba przesłać pocztą lub skan dowodu zakupu oraz kod z opakowania. Tylko bardzo trzeba uważać jaki adres jest na rachunku ponieważ promocja jest przeznaczony tylko dla Niemców.

*

Offline planetabardo

• 6
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #347 dnia: Styczeń 10, 2012, 21:45:29 »
pawelpl na jakiej podstawie twierdzisz , że promocja trwa do 14 i jest tylko dla mieszkańców Niemiec?Przeglądałem stronę niemiecką i nie doczytałem nic na ten temat.
Tak to jest jaki się nie ogląda reklam ,a tam wyraźnie pisze do 14 .Przepraszam za niedopatrzenie , ale co z "tylko dla Niemców"?
Fakty w szczegółowych warunkach pisze tylko dla mieszkańców Niemiec.
U nas oficjalnie jeszcze niedostępna.Jeszcze trochę poczekam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2012, 21:59:46 wysłana przez planetabardo »

*

ratajczyk

« Odpowiedź #348 dnia: Styczeń 11, 2012, 00:00:44 »
nie wiem dlaczego ale jednak u niemiaszkow sa lepsze oferty na TT. sam kupilem swojego Tomka u nich nieplanowo - planowalem pozniej lecz AM sie wysrala dokumentnie kolo Plauen. update map pal licho ale uslugi live sa na 2 lata - to jest najfajniejsze w tomkach. moj tomek nie ma jeszcze 1 roku a juz mi chodzi po glowie 1015 bo ma troche fajniejszych rzeczy dodanych. dla mnie extra jest google wyszukiwanie - jezeli nie ma POI czy czegos to przez to google prawie wszedzie trafiam.

« Odpowiedź #349 dnia: Styczeń 11, 2012, 00:24:09 »
Czy ktoś z udzielających się w tym wątku, próbował skorzystać z tej promocji na 3 letnią bezpłatną aktualizację map? Zamówiłem urządzenie TomTom Go Live 1015 ze strony Cyberport.de i na fakturze będzie moje imię i nazwisko plus miejsce zamieszkania jako Polska. W regulaminie jest napisane dla osób mieszkających na terenie Niemiec przez minimum 18 lat. I teraz moje pytanie: na jakiej podstawie zespół marketingu TomTom w Niemczech będzie to sprawdzał? W regulaminie jest napisane, że zastrzegają sobie prawo do weryfikacji poświadczonych danych a nawet zadośćuczynienia w przypadku próby oszustwa. Tak jak napisał, ktoś wyżej, nawet jeżeli ta 3 letnia aktualizacja się nie należy to i tak 2 lata usług Live się otrzyma w przeciwieństwie do polskiej dystrybucji - tylko rok. Promocja obejmuje urządzenia zakupione do 14 stycznia 2012. Należy zgłosić chęć skorzystania z promocji do 14 lutego maksymalnie. Odpowiedź z kodem promocyjnym to max. 28 dni.

« Odpowiedź #350 dnia: Styczeń 11, 2012, 13:21:51 »
I teraz moje pytanie: na jakiej podstawie zespół marketingu TomTom w Niemczech będzie to sprawdzał? W regulaminie jest napisane, że zastrzegają sobie prawo do weryfikacji poświadczonych danych a nawet zadośćuczynienia w przypadku próby oszustwa. Tak jak napisał, ktoś wyżej, nawet jeżeli ta 3 letnia aktualizacja się nie należy to i tak 2 lata usług Live się otrzyma w przeciwieństwie do polskiej dystrybucji - tylko rok.

Właśnie po to masz im przesłać skan faktury zakupu plus kod kreskowy z opakowania. Jeśli na fakturze nie masz Niemieckiego adres to nie ma sensu wysyłania tego do nich. Myślę że mogę też sprawdzić gdzie urządzenie się najczęściej loguje. Obecnie cenowo najkorzystniej wychodzi 1000 który można kupić już za 150euro więc prawie o połowę tańszy niż 1015.

Mój 1000 powrócił z naprawy. Egzemplarz trochę trochę wykastrowany tzn dostępne są głosy Polski, Niemiecki, Angielski, Turecki i jak na złość pozostałe trzy są z "wypowiada nazwy ulic". Za to serwis pomylił się z wersją mapy i dostałem o oczko wyżej obecnie mam 8.70. Niestety urządzenie nie mogłem przypisać do istniejącego konta mimo iż zostało przypisane ręcznie to jednak urządzenie nie dawało się sparować z kontem i wyskakiwał błąd dopiero ponowny telefon i całkowita blokada konta i założenie go na nowo pomogły. Dodatkowo okazało się usługi Live i tak nie działają ponieważ serwis w Holandii pomieszał coś z nr seryjnymi i w bazie TT widać nr z dziwnymi literowymi końcówkami. Na rozwiązanie przyjdzie poczekać do jutra ponieważ musi się tym zająć druga linia wsparcia tzn Holandia która notabene poprosiła dodatkowo o podanie SIM ID. Pozostało tylko zacytować klasyka "Ja tu widzę niezły b...." ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2012, 19:55:02 wysłana przez pawelpl »

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #351 dnia: Styczeń 11, 2012, 22:27:50 »
Czy ktoś z udzielających się w tym wątku, próbował skorzystać z tej promocji na 3 letnią bezpłatną aktualizację map?

Promocja dot. tylko mieszkańców Niemiec. U nas może też kiedyś będzie taka promocja ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 11:45:10 wysłana przez Bankier »

*

Offline wacos

• 12
« Odpowiedź #352 dnia: Czerwiec 04, 2012, 22:10:21 »
Witam
mam pytanko
zakupiłem Tomtoma GO 1005, usługi LIVE i takie tam. Gdy w sklepie oglądałem wersję wystawową TT nie miał wejścia na kartę pamięci.
Natomiast gdy w domu rozpakowałem zakupioną wersje okazało się, ze ten ma wejście na karty micro SD, ale chodzi o to, że nie wiem po co ono jest. Gdy włożyłem pustą kartę TT ją sformatował a następnie utworzył plik tomtom.0001.
Więc moje pytanko jest czy mogę jakoś z tego wejścia skorzystać czy to po prostu taki bajer?
dzięki wacos

*

Offline toton

• 44
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 Live, TomTom GO 930, TomTom GO 510
« Odpowiedź #353 dnia: Czerwiec 05, 2012, 04:15:32 »
Witam
mam pytanko
zakupiłem Tomtoma GO 1005, usługi LIVE i takie tam. Gdy w sklepie oglądałem wersję wystawową TT nie miał wejścia na kartę pamięci.
Natomiast gdy w domu rozpakowałem zakupioną wersje okazało się, ze ten ma wejście na karty micro SD, ale chodzi o to, że nie wiem po co ono jest. Gdy włożyłem pustą kartę TT ją sformatował a następnie utworzył plik tomtom.0001.
Więc moje pytanko jest czy mogę jakoś z tego wejścia skorzystać czy to po prostu taki bajer?
dzięki wacos
Kolego, a ta navi to TomTom GO 1005 Live Europa, czy World, bo ja szukałem wszędzie 1005 EU z wejściem na kartę i nigdzie nie mogłem znaleźć i jak dużo zapłaciłeś?
TomTom GO 510, soft 17.3 Europa v995, TomTom GO 1005 Live WORLD, soft 12.074, Europe v980, TomTom GO 930 T, soft 9.510, Europe v975, Samsung Galaxy S2, Nokia E52, Samsung Galaxy A5, Huawei P9 Lite

*

Offline wacos

• 12
« Odpowiedź #354 dnia: Czerwiec 05, 2012, 10:31:11 »
Witam
TT GO 1005 Europa, problem w tym, że zakupiłem w UK, cena 269 F, ale jak się wypełni formularz na stronie TT to oddają 50F na paliwo, ot taka promocja teraz :)
jeśli chodzi o Polskę to znalazłem w sklepie internetowym z kartą pamięci

http://domsary.bitstore.pl/produkt/962658/nawigacja-tomtom-go-live-1005-world
pozdr
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 10:42:21 wysłana przez wacos »

« Odpowiedź #355 dnia: Czerwiec 28, 2012, 21:30:51 »
Tak mnie zastanawia jak producent widzi funkcjonowanie bądź co bądź bieżącego modelu GO 1000 i GO 1005 z wbudowanymi 4 GB pamięci bez gniazda SD w przyszłości. Moje nowo zakupione GO 1000 ma aktualnie ok. 150 MB wolnej pamięci. A dopiero teraz zaczynają publikować poprawki mapshare ... Czyżby była możliwość lepszego kompresowania tych map w przyszłości?

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
  • Sprzęt: TomTom
« Odpowiedź #356 dnia: Czerwiec 29, 2012, 00:45:59 »
Mam ten sam dylemat... Dwa lata temu za 700zł kupiłem urządzenie TomTom XXL 2 GB zawierające całą mapą Europy, ale niestety już po drugiej aktualizacji okazało się, że ta mapa nie mieści się w moim urządzeniu, więc została podzielona na 5 wycinków i tym samym urządzenie stało się dla mnie zupełnie nieprzydatne... Kupiłem wówczas za kolejne 900zł nowe GO 1000, sądząc, że 4 GB pamięci zapewni mi już pełen komfort na długie lata. Moja radość nie trwała jednak długo, bo bardzo szybko okazało się, że z niezrozumiałych dla mnie powodów, ta sama mapa Europy w nowym urządzeniu jest o ponad 1 GB większa i przez to kolejne nowe urządzenie niemal natychmiast ponownie zrobiło się zbyt ciasne... Jak więc to można nazwać: złodziejstwo, oszustwo, czy może jeszcze dosadniej?!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2012, 00:49:28 wysłana przez Akwafan »

*

Offline piotr19772

• **
  • 132
  • Sprzęt: Tomtom GO 740 Live
« Odpowiedź #357 dnia: Czerwiec 29, 2012, 01:26:03 »
Mam ten sam dylemat... Dwa lata temu za 700zł kupiłem urządzenie TomTom XXL 2 GB zawierające całą mapą Europy, ale niestety już po drugiej aktualizacji okazało się, że ta mapa nie mieści się w moim urządzeniu, więc została podzielona na 5 wycinków i tym samym urządzenie stało się dla mnie zupełnie nieprzydatne... Kupiłem wówczas za kolejne 900zł nowe GO 1000, sądząc, że 4 GB pamięci zapewni mi już pełen komfort na długie lata. Moja radość nie trwała jednak długo, bo bardzo szybko okazało się, że z niezrozumiałych dla mnie powodów, ta sama mapa Europy w nowym urządzeniu jest o ponad 1 GB większa i przez to kolejne nowe urządzenie niemal natychmiast ponownie zrobiło się zbyt ciasne... Jak więc to można nazwać: złodziejstwo, oszustwo, czy może jeszcze dosadniej?!

Właśnie dla tego nie zmieniam swojego 740 Live z karta 8GB i mam spokój ale na twoim miejscu tez bym się wkurzył  :kill:  :-| praktycznie co chwile zmieniasz urządzenie do nawigacji to można by rzec ze jesteś zawsze wyposażony w najnowsze urządzenie  :mrgreen: :ok: ale kasy w kieszeni mniej   :evil: dziwna ta polityka Tomtom-a ale co się dziwić to Holendrzy jak się jara to takie są efekty  :mrgreen: :mrgreen:
TT GO 740 Live ;)
Od dnia (05/03/2012) Navcore 9.401.862279.1 mapa (22/05/2011) v870.3406
Od dnia 26/07/2012 HTC Desire C

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
  • Sprzęt: TomTom
« Odpowiedź #358 dnia: Czerwiec 29, 2012, 07:59:48 »
Gdybym miał GO 740 Live, to też bym go nie zamienił. To urządzenie jeszcze na długo pozostanie nowoczesne, a co najważniejsze, to jest obsługiwane przez TomTom HOME, co oczywiście jest kolejną jego zaletą.

« Odpowiedź #359 dnia: Czerwiec 29, 2012, 10:14:54 »
Ja miałem wcześniej Tomtom 930 Traffic. Chciałem coś z funkcją live działającą w Polsce. Muszę przyznać, że zawiodłem się trochę okrojeniem nowych modeli z tego co miał model 930 (pilot bt, gniazdo sd, EPT, jakość obudowy itp.). Do samego końca w 930 wystarczała mi wbudowana pamięć. Przestała się jedynie mieścić cała mapa świata. Niestety nie ma teraz odpowiednika modelu 930 w ofercie. W 740 Live zdaje się live traffic w Polsce nie działa?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2012, 10:24:47 wysłana przez krzysiek__m »