Ja sobie to właśnie w sklepie obejrzałem i powiem szczerze - byłem pod wrażeniem.Nawet sie zastanawiałem czy nie zmienic Automapy na to.Wyświetliłem sobie parę tras,które znałem z Automapy i nie było różnic.Ekran sie bardzo fajnie sprawował,a do tego wreszcie trafiłem na program w którym ustawienia fabryczne były takie,że w sumie nic nie próbowałem zmieniać.Zmieniłem tylko widok w czasie jazdy na 2D.Głosy polskich lektorów od biedy uszły-choć wolałem faceta.Oczywiście na półce w sklepie nie byłem w stanie sprawdzić wszystkiego.Trasy robiłem przez prezentację.Niestety strasznie mało na ten temat pisza i niczego nie wyjasniają.Naprawdę nikt tego nie ma,żeby porządny test zrobić?? Wyjasnić komus kto z TT nie miał do czynienia na jakiej zasadzie tam wszystko działa-co to jest ten LIVE? Z tego co wyczytałem i zrozumiałem,to te urządzenie ma kartę SIM i ściaga dane przez nadajniki do komórkowych telefonów?? Podobno nie kupuje sie karty i nie wkłada w slot tylko jest ona fabrycznie montowana przez producenta(ki diabeł? Jaki operator to obsługuje? Roaming czy jak? Za transmisje się płaci raczej,więc jak doładowywać te kartę? No chyba,że płacąc za live i przedłużenie usługi,płaci się za kartę tym samym.Wiem,ze znawcom te pytania zabrzmią głupio,ale nikt jakoś tych kwestii nie porusza.W ogóle myslałem,że to działa na zasadzie sparowania telefonu uzytkownika z nawigacja via Bluetooth i stąd te aktualizacje.A opłaty za transfer danych doliczane do rachunku.Ten live jak rozumiem ma w założeniu aktualizować dane o sytuacji na drodze? Korki itp.? Słyszałem coś o bazach fotoradarów-ze niby można dodawać jak się spotka nowe a w mapie nie ma. Czy mam rozumieć,że docelowo to ma działać jak ten bajer o nazwie Yanosik?

Zgłaszamy lokalizację ,idzie ona do serwera i dostają ją wszyscy uzytkownicy??(gdyby to było dokładnie to samo,czyli nie tylko fotoradary,ale i patrole z radarem to byłby hit sezonu

,ale w to bym nie uwierzył).Jak to wszystko w ogóle działa!?? Wiem już,że podobno ma to obsługiwać inna strona jakaś MyTomTom-i że dopiero podobno zaczynają coś tam robić i podobno mało co tam na razie jest.Jak z mapami? Rozumiem,że Live nie oznacza,że będzie sciągał mapy tak jak Google tylko,że to dotyczy tylko usług.W ogóle niech ktos cholera cos o tym napisze.
Podobno można wydawać polecenia głosowe-znalazłem te opcję i podane były komendy jakie mozna wydawać,wszystkie po polsku.Niemniej urządzenie nie reaguje,a zatem albo trzeba cos wcisnąć przy wymawianiu(aby przypadkowo jakiejś funkcji nie włączyć),albo urządzenie nie reaguje na polskie komendy,tylko na przykład na angielskie,a fakt,że spis był po polsku wynika tylko z ustawienia polskiej wersji językowej jako profilu.Krew mnie zalewa jak potem czytam 3 strony o tym czy jest TMC,a człowiek niczego sie nie może dowiedzieć.Nawet na oficjalnej stronie tylko,że jest coś takiego albo innego i ma to spowodować to albo tamto.Ale jak to działa!? Prostym językiem dla laika,czego sie może spodziewać,czy warto nabyć itp.