TomTom GO LIVE 10XX

• 401 Odpowiedzi
  • 155254 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
Odp: TomTom GO LIVE 10XX
« Odpowiedź #120 dnia: Styczeń 19, 2011, 12:00:22 »
To świetna cena, choć to pewnie nie jest urządzenie serii LIVE. Mój kupiony w Niemczech z dwuletnia usługą LIVE kosztował w przeliczeniu 1200 zł. TT ma do końca stycznia zaktualizować myTomTom i udostępnić mapy 8.60.

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #121 dnia: Styczeń 19, 2011, 12:53:20 »
za 969 był  w komputroniku z dwuletnią aktualizacją mapy, a za 1200 to jest GO 1005 też z dwuletnią aktualizacją... także ceny topnieją...

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #123 dnia: Styczeń 21, 2011, 19:57:13 »
dopóki w Polsce ruszy HD-traffic - to może się zmienią te odległości... ja tam jestem spokojny.. zawsze CB jest pod ręką...

*

Offline cezarcezar

• 17
  • Sprzęt: TomTom GO 1000 LIVE .HTC Tatoo.iPhone
« Odpowiedź #124 dnia: Styczeń 22, 2011, 21:38:18 »
Witam
Ruszy w Polsce,tak ,ale kiedy,narazie sie tam nie wybieram,ale jak cos nie ruszy do wakacji to chyba w gram nowe mapy do Garmina i go wezme ze soba.
Z tego co czytam tutaj i na innych forach zagranicznych to jazda na nowych mapach 8.60 w 1000 live to troche ryzykowne bez LIVE ,z reszta sam doswiadczylem tego przez trzy dni jak cos sie u mnie zwalilo na ich serverach,nie dosyc ze zastanawial sie na rądach,czy zjazdach,to nie uwzglednil mi drogi otwartej jakies pol roku temu.
Teraz wchodza nowe mapy ,a ja nie mam zamiaru wykupowac nowej licencji ,az do listopada .Ratuje mie tylko LIVE , a co tu zrobic jak to nie bedzie dzialac,masakra.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2011, 11:27:52 wysłana przez cezarcezar »

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
« Odpowiedź #125 dnia: Styczeń 26, 2011, 11:57:51 »
Wczoraj (25.01.2011) była aktualizacja myTomTom 3.01.223 Niestety są to jakieś małe poprawki, które nie umożliwiają pobrania najnowszych map, ani aktualizacji urządzenia. :-|

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
  • Sprzęt: TomTom
« Odpowiedź #126 dnia: Styczeń 26, 2011, 11:59:12 »
Porażka...

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
« Odpowiedź #127 dnia: Styczeń 26, 2011, 12:03:13 »
Porażka...
Raczej żenada.
Ja już złożyłem wniosek do TT aby za poniesione szkody (moralne?) firma przyznała półroczny abonament na usługi aktualizacji map. TTPolska nie powiedział "nie".

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 26, 2011, 13:24:34 »
To co oni robią woła o pomstę do nieba!
Wypuścili sporo modeli i jest problem. Naprawdę współczuje wam, bo okazaliście się beta testerami.
Coś się wam należy. Zgadza się.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #129 dnia: Styczeń 26, 2011, 15:24:28 »
Tak się dzieje jak się kombinuje na siłę... trzeba było nie zmieniać formatu map - dać nowe nacore z obsługą tych map co ma navcore 9. Przedobrzyli i teraz się drapią po głowach.

*

Zachu

« Odpowiedź #130 dnia: Styczeń 26, 2011, 16:52:56 »
Ile można być okradanym?
To nie format map jest zmieniony tylko cały system plików /o ile dobrze zrozumiałem tłumaczenie googla/. Coś jak NTFS.
Mieli uporać się w Styczniu. Także jest jeszcze pięć dni.

*

Offline cezarcezar

• 17
  • Sprzęt: TomTom GO 1000 LIVE .HTC Tatoo.iPhone
« Odpowiedź #131 dnia: Styczeń 30, 2011, 09:44:13 »
Witam
Tez tak mysle ,ze jestesmy beta testerami tej marki,ale nie slyszalem zeby firmy od gps takie cos stosowaly,moze dlatego,ze nie interesowalem sie tym tematem dopuki nie kupilem TTM.
Teraz niestety musze bo i dla mnie ponad 300 Funow zaplacone za to cos to jest jednak nie maly wydatek.Co moge powiedziec na plus,chm?-to,ze do shakowania bedzie trudne,to ze nawe ladnie wyglada,nawet szybko dziala,,nie zawsze,chyba za wolno jezdze :P. Jak dziala LIVE to jest zarabiaste uzadzenie, ale jak padnie to jest totalna kicha.
Minusy ?jest ich wiele,jak na samych mapach mialbym jechac to wole starego Garmina z dodatkowa antenka Live,bo na TT tylko z mapami nie dojechalbym za daleko.Usluga my Tom Tom to jakies nieporozumienie ,tu nie mozna nic zrobic, jetes zdany na laske firmy.Zeby chociaz dodali usluge robienia kopi,albo w grania wlasnych komend,juz by cos lepiej bylo,niestety nie ma tego,a to jest kicha.
Pozdrawiam
PS:wlasnie cos sie dociagnelo :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 17:43:25 wysłana przez cezarcezar »

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #132 dnia: Styczeń 30, 2011, 11:39:46 »
Ile można być okradanym?
okradanym to zbyt przesadne słowo... zawsze można reklamować sprzęt że niezgodny z opisem.. powinni oddać kasę bądź wymienić na zgodny z opisem..

0 800 800 008 - rzecznik praw konsumenta...

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #133 dnia: Luty 01, 2011, 15:48:02 »
Ja sobie to właśnie w sklepie obejrzałem i powiem szczerze - byłem pod wrażeniem.Nawet sie zastanawiałem czy nie zmienic Automapy na to.Wyświetliłem sobie parę tras,które znałem z Automapy i nie było różnic.Ekran sie bardzo fajnie sprawował,a do tego wreszcie trafiłem na program w którym ustawienia fabryczne były takie,że w sumie nic nie próbowałem zmieniać.Zmieniłem tylko widok w czasie jazdy na 2D.Głosy polskich lektorów od biedy uszły-choć wolałem faceta.Oczywiście na półce w sklepie nie byłem w stanie sprawdzić wszystkiego.Trasy robiłem przez prezentację.Niestety strasznie mało na ten temat pisza i niczego nie wyjasniają.Naprawdę nikt tego nie ma,żeby porządny test zrobić?? Wyjasnić komus kto z TT nie miał do czynienia na jakiej zasadzie tam wszystko działa-co to jest ten LIVE? Z tego co wyczytałem i zrozumiałem,to te urządzenie ma kartę SIM i ściaga dane przez nadajniki do komórkowych telefonów?? Podobno nie kupuje sie karty i nie wkłada w slot tylko jest ona fabrycznie montowana przez producenta(ki diabeł? Jaki operator to obsługuje? Roaming czy jak? Za transmisje się płaci raczej,więc jak doładowywać te kartę? No chyba,że płacąc za live i przedłużenie usługi,płaci się za kartę tym samym.Wiem,ze znawcom te pytania zabrzmią głupio,ale nikt jakoś tych kwestii nie porusza.W ogóle myslałem,że to działa na zasadzie sparowania telefonu uzytkownika z nawigacja via Bluetooth i stąd te aktualizacje.A opłaty za transfer danych doliczane do rachunku.Ten live jak rozumiem ma w założeniu aktualizować dane o sytuacji na drodze? Korki itp.? Słyszałem coś o bazach fotoradarów-ze niby można dodawać jak się spotka nowe a w mapie nie ma. Czy mam rozumieć,że docelowo to ma działać jak ten bajer o nazwie Yanosik???? Zgłaszamy lokalizację ,idzie ona do serwera i dostają ją wszyscy uzytkownicy??(gdyby to było dokładnie to samo,czyli nie tylko fotoradary,ale i patrole z radarem to byłby hit sezonu  :)  ,ale w to bym nie uwierzył).Jak to wszystko w ogóle działa!?? Wiem już,że podobno ma to obsługiwać inna strona jakaś MyTomTom-i że dopiero podobno zaczynają coś tam robić i podobno mało co tam na razie jest.Jak z mapami? Rozumiem,że Live nie oznacza,że będzie sciągał mapy tak jak Google tylko,że to dotyczy tylko usług.W ogóle niech ktos cholera cos o tym napisze.
Podobno można wydawać polecenia głosowe-znalazłem te opcję i podane były komendy jakie mozna wydawać,wszystkie po polsku.Niemniej urządzenie nie reaguje,a zatem albo trzeba cos wcisnąć przy wymawianiu(aby przypadkowo jakiejś funkcji nie włączyć),albo urządzenie nie reaguje na polskie komendy,tylko na przykład na angielskie,a fakt,że spis był po polsku wynika tylko z ustawienia polskiej wersji językowej jako profilu.Krew mnie zalewa jak potem czytam 3 strony o tym czy jest TMC,a człowiek niczego sie nie może dowiedzieć.Nawet na oficjalnej stronie tylko,że jest coś takiego albo innego i ma to spowodować to albo tamto.Ale jak to działa!? Prostym językiem dla laika,czego sie może spodziewać,czy warto nabyć itp.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 15:58:42 wysłana przez Yoggi »
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #134 dnia: Luty 01, 2011, 16:43:42 »
Usługa LIVE to przedewszystkim informacje/zdarzenia drogowe przesyłane i odbierane przez urządzenie poprzez wbudowany w to urzadzenie moduł GPRS. W module tym jest już karta SIM, która loguje się do tej usługi we wszystkich krajach w jakich jest dostępna bez dodatkowych opłat za roaming itd. W przypadku TomTom-a dostęp do usług LIVE jest płatny 4.95 EUR/m-c z tym, że kupując nowe urządzenie usługa ta jest juz przedpłacona na najczęściej 12 m-cy. Poza informacjami drogowymi w usługach LIVE dostępne są jeszcze informacje o pogodzie oraz wyszukiwarka Google. Należy wspomnieć, że urządzenia LIVE nie są pozbawione dostępu do darmowych informacji o zdarzeniach drogowych przesyłanych drogą radiową TMC (Traffic Message Channel) kanałem RDS (Radio Data System), do odbioru których potrzebna jest dodatkowa antena. Należy wiedzieć też, że na obecną chwilę ani LIVE ani TMC nie są dostępne w Polsce dla urządzeń TomTom-a .

Jeśli chodzi o polecenia głosowe to nie mam pewności czy j.polski jest oficjalnie wspierany. Tak czy inaczej gdzieś tu na forum był/jest opis jak dodać "Polaka". Testowałem to kiedyś i nie działało to najlepiej.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 16:54:20 wysłana przez andgoldi »
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #135 dnia: Luty 01, 2011, 18:23:54 »
Jeśli chodzi o polecenia głosowe to nie mam pewności czy j.polski jest oficjalnie wspierany
Nie wiem czy jest wspierany względem komend głosowych.Faktem jest,że nawi oglądałem w markecie Carrefour - albo Kaufland-nie pamiętam :-)
I nawigacja miała profil polski.Wszystkie ikony,podpisy,napisy w menu itp. były w języku polskim,włącznie z komendami dotyczącymi trasy(prezentacja).Gdy otwarłem plik gdzie było napisane jakie można komendy wydawać(plik pomoc?),były one opisane po polsku.Inna sprawa,że nie było reakcji gdy je wymawiałem.Byc moze tylko spis był po polsku.Musiałbym będac tam następnym razem zmienic profil językowy na angielski sprawdzic jak powinny brzmiec i wtedy sprawdzic ich działanie.
BTW:nie jestem pewien,ale wydawało mi sie,że w cenie była usługa LIVE opłacona na dwa lata,a cena wyniosła 899zł??? złotych.Wydaje mi się ,że tak pisało na reklamie obok,ale tak byłem zajety obczajaniem sprzetu,że nie chciało mi sie czytać tej reklamy.Poza tym jakaś babka ledwo zdjąłem nawi z półki podeszła do mnie i powiedziała,że moge już do nich podejść,bo zrobiła mi już umowę na ratalną sprzedaż i ze moge juz przyjść podpisać.byłem w szoku.Słyszałem,że towar macany należy do macanta,ale żeby aż tak dosłownie? ? ? ? Przecież minutę towar miałem w ręku!!! Zaczynałem juz sie cieszyć,że laptopa nie zdjąłem z półki,gdy sie okazało,że pomyliła mnie z kimś innym.Ale resztę wieczoru byłem już kompletnie rozstrojony.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 18:37:49 wysłana przez Yoggi »

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #136 dnia: Luty 01, 2011, 20:00:58 »
... Należy wiedzieć też, że na obecną chwilę ani LIVE ani TMC nie są dostępne w Polsce dla urządzeń TomTom-a

Niedawno na Facebooku przedstawiciel TT napisał że ".. Jest jeszcze za wcześnie żebyśmy mogli zdradzać szczegóły, ale na pewno możemy powiedzieć, że zostanie uruchomiona taka usługa "

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #137 dnia: Luty 01, 2011, 20:54:28 »
Oby tak było... Z braku wspomnianego przesiadłem się na Navigona choć TMC w Polsce nie miałem jeszcze okazji testować.
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #138 dnia: Luty 02, 2011, 07:02:30 »
Nie należy chyba mylić Live z usługą TMC.
Nie wiem czemu samo Live nie mogłoby działać np. możliwość wyszukania adresów przez Google czyli przez Internet. Bo to chyba tez wchodzi w skład usługi Live czy ściągać prognozę pogody. Takie dane idą przez nadajniki sieci komórkowych a Polska to ma niemal od początku . TMC wymaga chyba jakiejś dodatkowej infrastruktury. Przecież pogodę i adresy z Google to ja mam już teraz w IPhone . Nie wierze żeby tam się nie dało . TMC owszem- tam trzeba mieć choćby specjalny odbiornik dokupywany osobno , no i to bardziej skomplikowane- tu już rozumiem pewne trudności ,choć fakt ze nadal u nas nie ma tego uważam za skandal.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #139 dnia: Luty 02, 2011, 08:16:33 »
TMC działa w Polsce od maja 2010. Ale TT nie dogadał się jeszcze z dostawcą
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 08:18:40 wysłana przez sbi »

*

Offline MaBo49

• 19
  • Sprzęt: Samsung GalaxyS I9000
« Odpowiedź #140 dnia: Luty 03, 2011, 10:33:16 »
Witam.
Zmieniłem język w TT 1000 Live na Polski i rozkazy glosowe funkcjonują, o ile tak to można tak nazwać t.z.n. nie lepiej nie gorzej niż inne języki. Live jest funkcja która teraz i w tym momencie pokazuje sytuacje na drodze i w razie zmiany koryguje natychmiast. Poza tym Google, meteo są bardzo przydatne. Jeśli nie znajdziemy POI w aparacie to z dużym prawdopodobieństwem na Google. TMC czyli wiadomości przez radio od momentu podania wiadomości do jej wykasowania w urządzeniu pozostaje 5 godzin. Prowadzi to do tego ze  o korku wysłana o godz. 8 do godziny 13 będzie ostrzegala przed korkiem którego juz dawno nie ma. Zdarzyło mi sie to kilka krotnie ze jadąc o godzinie 23 pusta autostrada zostałem skierowany na normalna drogę ( miał być korek) i po 20km. wprowadzony na pusta autostradę. Do TMC nie mam zaufania i dlatego kupiłem Live.Mieszkam w Szwajcarii i to całkiem nie źle funkcjonuje.Co do My TomTom czytam inne fora jak franuzkie i niemieckie i wszyscy są oburzeni polityka TomToma . Jeden napisał ze to tak jakby kupił Porche, ale na razie dali mu tylko 80KM a resztę 300KM kiedyś dodadzą. Co do radarów to wiem ze są wgrane, ale niema jeszcze aktualizacji ( My TomTom ) i ze wspolpracuja z Francuzka firma Coyote, która jest podobno liderem europejskim.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #141 dnia: Luty 05, 2011, 11:28:51 »
Dostaliśmy do testów redakcyjnych PDAClubu TT Go 1005 - niestety na dość krótko. Przeczytałem wcześniej wszystkie uwagi na temat tego urządzenia, jakie zgłosiliście i w pełni się z nimi zgadzam - w egzemplarzu testowym jest mapa 855.3019 i aplikacja 10.040, oczywiście MyTomTom nic nie aktualizuje (raz niby napisał, że coś pobiera, ale nie wspomniał co to takiego, a pobieranie trwało może ze 2 minuty, więc był to jakiś drobiazg). Macie może jeszcze jakieś uwagi do urządzenia, które mógłbym dodać? Bawiąc się sprzętem przez 7 dni z pewnością nie wyłapię tylu szczegółów, co Wy.

*

Offline MaBo49

• 19
« Odpowiedź #142 dnia: Luty 05, 2011, 16:24:58 »
Mój kupiony 15 grudnia ma mapę v850.2827 i app.10.024.596308.29 (0) (3110,2/11/2010). Chciałem jeszcze przekazać moje spostrzeżenia o nowym ekranie. Jest lepszy niż TT 950 i jaśniejszy , ale bardzo czuły i do pisania dla ludzi i wiekszych palcach denerwujący. Kupidem rysik ,ale ten do iPhone ( funkcjonuje tez z Samsungiem galaxy) i problem rozwiązany.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #143 dnia: Luty 06, 2011, 13:36:27 »
Dostaliśmy do testów redakcyjnych PDAClubu TT Go 1005 - niestety na dość krótko. Przeczytałem wcześniej wszystkie uwagi na temat tego urządzenia, jakie zgłosiliście i w pełni się z nimi zgadzam - w egzemplarzu testowym jest mapa 855.3019 i aplikacja 10.040, oczywiście MyTomTom nic nie aktualizuje (raz niby napisał, że coś pobiera, ale nie wspomniał co to takiego, a pobieranie trwało może ze 2 minuty, więc był to jakiś drobiazg). Macie może jeszcze jakieś uwagi do urządzenia, które mógłbym dodać? Bawiąc się sprzętem przez 7 dni z pewnością nie wyłapię tylu szczegółów, co Wy.

A co można powiedzieć o urządzeniu, w którym połowa usług nie działa ?:)
http://uk.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/12566/?locale=en_GB

Oglądałem Go 1000 i podoba mi się ekran i szybkość działania i odświeżania ekranu. 940 działa spoooro wolniej. Uchwyt już mniej mi się podoba, bo nie jest aktywny, tylko jakiś wynalazek rodem z Mio (podpinany kabelek). Pomijam już fakt, że to znowu nowa wtyczka... w jakimś dziwnym standardzie.
Jak znam TT, to mapy w serii 1000 też są ciut inne i pewnie subskrypcja od 940/950 nie będzie działać.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 13:39:33 wysłana przez Bankier »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #144 dnia: Luty 06, 2011, 13:48:23 »
Dzięki za potwierdzenie - przez pewien czas się zastanawiałem, czy może coś robię źle, że MyTomTom niczego nie ściąga. Czytałem wprawdzie wcześniej o problemach (także na te linki trafiłem), ale sądziłem, że producent już sobie z nimi poradził. Doprawdy dziwne, że aż tak niedopracowany pod względem softu sprzęt wypuścili.

*

Zachu

« Odpowiedź #145 dnia: Luty 07, 2011, 00:10:22 »
Wypuścili, bo musieli odpowiedzieć na Garmina 37xx. A że dalej soft dalej kulawy to kwestia czasu aż opanują sytuację i poprawią.
Ekran jest zupełnie nie używalny w rękawiczkach ;)

*

Offline MaBo49

• 19
« Odpowiedź #146 dnia: Luty 09, 2011, 12:39:33 »
Przed chwila dzwoniłem do TomToma, zapewnili mnie ze 15 lutego wychodzą nowe mapy i ma sie cos zmienić z My TomTom. Zobaczymy .

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
« Odpowiedź #147 dnia: Luty 09, 2011, 13:28:13 »
Ja słyszałem coś o 18 lutego, ale jednym słowem czekamy i odliczamy dni. Wychodzi, że w przyszłym tygodniu coś ruszy.

« Odpowiedź #148 dnia: Luty 13, 2011, 22:53:19 »
Witam :-)

Mam w zasadzie dwa pytania:

1. Czy TomTom Go Live 1000/1005 oraz Via120/125 maja mapy Europy tak samo podzielone na obszary jak w modelu TomTom ONE IQ ROUTES EUROPE 42 ? Uzytkownicy tego ostatniego skarzyli sie na to.

2. Czy moglby ktos dokladniej opisac idee tego sterowania glosowego ? Jak to uruchomic  (ja klikalem w ikonke mikrofonu (w menu odblokowane sterowanie glosowe). Dzis testowalem w sklepie i cos nie teges z ta funkcja - widzialem tylko liste ponumerowana i tyle. Rozpoznawanie nie dzialalo jak trzeba,  a czytalem recenzje, ze dziala wysmienicie. Cudow nie oczekuje, ale pytanie, czy to rzeczywiscie dziala w jezyku polskim ? Czy mozna nawigowac po menu komendami polskimi ? Czy mozna wybierac slownie nazwy ulic i miast w jezyku polskim? Czy mozna nawigowac i wybierac nazwy polskich miejscowosci po angielsku ?
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 22:58:22 wysłana przez limo79 »

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #149 dnia: Luty 15, 2011, 11:17:48 »
na FB , TT oficjalnie oznajmił o dostępnych aktualizacjach dla najnowszej seri GO i Via...