TomTom GO 720 - opine

• 23 Odpowiedzi
  • 4383 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline cameltd

• 41
TomTom GO 720 - opine
« dnia: Sierpień 18, 2007, 12:47:51 »
Od wczoraj posiadam TT GO 720
Śmiga super
Wszystkie zapowiadane bajery działają ( z wyjątkiem niedostępnych w IV RP )
Jest jeden wyjątek - uchwyt do szyby jest do d....
TTN5/TTN6,AM3/AM4
TomTom Go 720

Odp: TomTom GO 720 - opine
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2007, 14:47:04 »

- zakladam ze nie dziala polski text-to-speech,
- mozesz podac jaka wersje mapy jest wgrana do urzadzenia?
- czy dziala korygowanie mapy na terenie Polski?
- ciekaw jestem gdzie kupiles bo u moich dostawcow jeszcze nie ma nawet stanow magazynowych,
- moze jakis filmik na youtube?

pozdr
S

*

Offline cameltd

• 41
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2007, 17:22:50 »
Mapy :
Eastern_Europe'v 705.1480
Western_Europe'v 705.1480
Canary_Islands'v 705.1480
Zakup:  salon VOBIS - Gdańsk
TTN5/TTN6,AM3/AM4
TomTom Go 720

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2007, 17:58:13 »
Działa poprawianie map w każdej z nich, również na terenie RP i jest naprawdę ciekawie skonstruowane, można blokować, odblokowywać ulice/drogi, w obu kierunkach, na stałe lub czasowo, zmieniać kierunkowość, dodawać/korygować nazwy, dorysowywać brakujące ul/drogi, nawet ronda, zjazdy, poprawiać błędnie prowadzące np. zjazd z ronda itp.,  jest tego sporo i nie sposób opisać tu całą funkcjonalność. Fajnie działa transmiter FM, działają też karty SDHC, więc wrzucenie muzy na 4GB kartę daje spore możliwości. Do tego wiele fajnie zrobionych ułatwień, skrót na głównym ekranie, któremu możemy przypisać wg. siebie odpowiednie guziki, wreszcie poprawnie działająca funkcja ustawień głośności względem szumów zewnętrznych (w xl zawsze wyłączana przez wadliwy soft) oko czujnika natężenia światła, samoczynnie zmieniające moc wyświetlacza, czy przełączając samoczynnie na tryb nocny po ustawieniu właściwych opcji itp. rzeczy bardzo cieszą i wspomagają leniwców takich jak ja :) . Niestety w temacie głośnomówiącego zestawu telefonicznego się nie popisali. Bardzo licha jakość rozmowy, trzaski, szumy, próbowałem z kilkoma telefonami SE K750, Nokia 6300, 6288 i każdy rozmówca zgłaszał dokładnie te same objawy, słyszalność w stronę z TT daje się przeżyć, ale w porównaniu np. z Garminem NUVI660 jaki posiadam, niestety ocena 1:10. Poza tym, chyba nie podoba mi się opcja, że gdy np. słuchamy muzyczki/komunikatów przez transmiter i kiedy zadzwoni tel. to wyłącza się transmisja FM i rozmowa odbywa się przez głośnik wbudowany w TT. W tym czasie radio jak by traci komunikację z TT i zaczyna szumieć, a to wyklucza jak dla mnie tą funkcję. Jedno jest podnoszące na duchu, że dzięki temu cała baza POI została uzupełniona o nr. tel. i wystarczy znaleźć np. aptekę czy co kolwiek i pojawia się opis, adres i nr. tel. a tego w v6.80 czy 6.75 nie mamy, dzwonić zawsze można z telefonu, a numery się przydają :) Oczywiście musieli gdzieś dowalić z tą bazą POI i np. gdy wejdziemy w pomoc i w lekarzy, to szukając w pobliżu akt. pozycji (ja będąc w Poznaniu) mamy zawsze tą samą listę zaczynającą się od czeskich i niemieckich gabinetów  :shock:

Nie działa text-to-speech w pl języku, wystarczy przełączyć na enl. czy deutche i po problemie. Poza tym działa nieporównywalnie szybciej w stosunku do XLa na przykład. Wyszukiwanie miast/ulic, przeliczanie trasy jest kilku krotnie szybsze do porównywanego XLa. Mapy się w sumie nie zmieniły, pokrycie dokładnie takie samo jak w EE v6.80 czy WE&CE v6.75, przynajmniej to, co sam jestem w stanie porównać i sprawdzić, ponieważ z tych wersji korzystam na codzień.

W poznaniu dostępny jest w centrali Komputronika za 1852PLN brutto od ręki, w Znaku w tej samej cenie na zamówienie kolejnego dnia, w P.W. DIGITAL ul. Jawornicka 8/1 za 1899PLN też od ręki.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2007, 20:01:25 »
Mapy :
Eastern_Europe'v 705.1480
Western_Europe'v 705.1480

czy mozesz zaplanowac trase z Wawy do Berlina? czy musisz przelaczas sie pomiedzy mapami tak jak w 6?

pozdr
S

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2007, 21:28:00 »
Niestety, jeśli masz tylko te mapy (7.05) które są sprzedawane razem z 720, to musisz planować do granicy i przełączać mapę. Ja kupiłem dodatkowo mapę WE&CE w v6.75, łatwiej mi organizacyjnie, mam świadomość km, czasu potrzebnego na podróż, nowe mapki służą mi przede wszystkim do latania po kraju, ew. jak już jestem w zachodniej eu i tam mam kilka celów lub jadę na południe przez Czechy/Słowację, korzystam z nowej i jest OK.

Swoją drogą kolejny raz nie kumam polityki firmy TT. Mając taki piękny produkt jak WE&CE poszli krok w tył, rozdzielając w najnowszym produkcie europę na dwie części lepszą i gorszą, kiedy wiadomo, że gro ludzi korzysta właśnie ze wschodu na zachód. Komplikuje to życie niesamowicie, ale co możemy zrobić? czas pokaże, może nie rozumiemy ich posunięć, a jest to sprawa techniczna, żeby zrobić tą mapę trzeba czasu i za parę mieesięcy można będzie kupić taką kompletną, zespoloną mapę jak obecnie WE&CE 6.75, tylko już z możliwością poprawek i działającą włąśnie pod Navcore7. Ja na to liczę.

*

Offline cameltd

• 41
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 20, 2007, 09:32:37 »
Niestety w temacie głośnomówiącego zestawu telefonicznego się nie popisali. Bardzo licha jakość rozmowy, trzaski, szumy, próbowałem z kilkoma telefonami SE K750, Nokia 6300, 6288 i każdy rozmówca zgłaszał dokładnie te same objawy,

Z NOKIĄ 6680 działa idealnie , bez trzasków itp.
Może te trzaski z samochodu , jechałeś po bruku ?
TTN5/TTN6,AM3/AM4
TomTom Go 720

*

qenq

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2007, 14:36:16 »
Od wczoraj posiadam TT GO 720
Śmiga super

"cameltd" napisz proszę odnosnie tegu uchwytu do szyby, co z nim jest nie tak ? (trzęsie się sprzęt na dziurach, źle się go zakłada ?)

*

Offline cameltd

• 41
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2007, 15:33:11 »
Uważam , że uchwyt jest za delikatny w stosunku do masy urządzenia.
Mimo czystego podłoża i dokładnego dociśnięcia , odkleił się kilka razy w ciągu zaledwie paru dni użytkowania.
Zapewniam , że nie jest to przyjemne ze względu na jazdę i cenę spadającego TT.
TTN5/TTN6,AM3/AM4
TomTom Go 720

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 20, 2007, 16:02:13 »
Hmmm, jednak zapytam ... a wytarłeś dobrze szybę przed przyklejeniem uchwytu?
(zwłaszcza jeśli w pobliżu jest nawiew na szybę)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

qenq

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 20, 2007, 16:42:52 »
a czy podczas jazdy trzęsie się, czy jest stabilny?
i czy sam "zatrzask" urządzenia na uchwyt jest dobrze wykonany ?

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 20, 2007, 18:34:20 »
Może te trzaski z samochodu , jechałeś po bruku ?
No niestety nie, stałem pod domem, z wyłączonym silnikiem, boję się pomyśleć, co by było podczas jazdy :)

Co do uchwytu, jest od bliźniaczo podobny i wykonany jak w TT XL, jedno czym się różni, to samą konstrukcją zaczepu do samego urządzenia. W XL była to spora łuza, w którą poewnie wsuwało się urządzenie, do tego stopnia pewnie trzymające, że mam to zamontowane na motocyklu i zdarza mi się z niego korzystać, a jak to na motocyklu, trzęsie czasem dużo bardziej jak w samochodzie, szczególnie na kostce czy jakichś mniej uczęszczanych wiejskich dróżkach, ale TT trzyma się pewnie i nie zdarzyło się, by się nawet spróbował wysunąć.

W 720 całość konstrukcji przyssawki razem z ramieniem jest dokładnie taka sama, tylko ta ostatnia część, zamocowana na kulce, to dosłownie kawalątek plastiku, który wsuwa się w otworek w TT, wsuwa i wysuwa tak lekko, że pacnięcie ręką od dołu urządzenia powoduje jego wyskoczenie. Nie miałem przyjemności jechać po ostrych "kocich łbach", ale boję się, że może być różnie. Samo przyssanie do szyby nie budzi u mnie wątpliwości, trzyma się pewnie i przez 4 ostatnie dni nie oderwało się samoczynnie, dwa dni auto stoi w garażu z zapiętym TT i wisi tak, jak je przyssałem.

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2007, 20:33:40 »

Swoją drogą kolejny raz nie kumam polityki firmy TT. Mając taki piękny produkt jak WE&CE poszli krok w tył, rozdzielając w najnowszym produkcie europę na dwie części lepszą i gorszą, kiedy wiadomo, że gro ludzi korzysta właśnie ze wschodu na zachód. Komplikuje to życie niesamowicie, ale co możemy zrobić? czas pokaże, może nie rozumiemy ich posunięć, a jest to sprawa techniczna, żeby zrobić tą mapę trzeba czasu i za parę mieesięcy można będzie kupić taką kompletną, zespoloną mapę jak obecnie WE&CE 6.75, tylko już z możliwością poprawek i działającą włąśnie pod Navcore7. Ja na to liczę.

Na to jet bardzo proste wytłumaczenie. Prawdopodobnie zespoloną mapę WE&CE otrzyma wkrótce GO 920. TomTom nieoczekiwanie zaplanował na koniec września konferencje prasową i jak nieoficjalne źródła donoszą, zostanie tam zaprezentowany TT GO 920.

PS. @Shrek.pl  I znowu będziesz mógł sobie nowy  gadget kupić... He he  :mrgreen:

http://www.jouwnav.nl/content/prod/193/1/TomTom_GO_920.html

Pozdrawiam

Dariusz-s

edit:   30.08.2007 TomTom GO 920 T został oficjalnie zaprezentowany: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78369.0
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 12:38:18 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 20, 2007, 21:15:27 »
Nie wiem czy zmiana na 920 będzie miała sens, ale rzeczywiście jeśli  będzie dostępna mapa we&ce w tej nowej wersji z możliwością poprawiania, to z pewnością się o nią postaram  :mrgreen: :ohreally:

*

Offline kniuk

• 18
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2007, 21:23:34 »
Mnie ciekawi czy na Polske zdecyduja sie na wprowadzenie Text To Speech.
Na koncu manual'a GO720 jest napisane ze wykorzystali technologie TTS  Loquendo.

Zobaczcie:
http://actor.loquendo.com/actordemo/default.asp?page=id&voice=Krzysztof
oraz:
http://actor.loquendo.com/actordemo/default.asp?page=id&voice=Zosia

Glosy sa na prawde ladne.

I pytanie do posiadaczy GO720. Czy funkcja rozpoznawania glosu dziala po polsku i na polskiej mapie?

Pozdrawiam,
kniuk

DOPISEK:
Ze strony:
http://www.loquendo.com/en/technology/automotive_features.htm
wynika, ze faktycznie jezyk polski jest dostepny w wersji automotive/embedded.
Wszystko wskazuje na to, ze czy bedziemy mieli polskie TTS w TomTom'ie czy nie, zalezy tylko od decyzji marketingowo/ekonomicznych TomTom'a.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2007, 22:57:58 wysłana przez kniuk »

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 21, 2007, 14:04:08 »
A ja dzisiaj poszedłem po bandzie i zmieniłem sobie uchwyt na mocny, stabilny i wyższy, co pozwala mi przypiąć sobie TT na desce w aucie, w którym szybę mam naprawdę daleko i nie widzę używania tomka na niej.

Dla chcących poprawić sobie mocowanie polecam znaleźć uchwyt od Garmina z serii NUVI, zdejmujemy część zatrzaskową z kulki, z oryginału TT ściągamy dekielek maskujący, odkręcamy 4 mikro malutkie śrubki, trochę siły przy ściąganiu zaczepu z kulki trzeba użyć i nic nie pęknie, bo kulka jest lekko miękka/gumowata. Następnie wciskamy zaczep przez otwór na kulkę w uchwycie Garminowskim, wciskamy dekielek z 4 wąsikami, zakręcamy śrubki, zakładamy dekielek maskujący i mamy nowy, stabilny, z wyższym wysięgiem, w pełni regulowalny uchwyt do naszej 720. Polecam :)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 22, 2007, 12:39:17 »
Mam pytanie odnośnie mapek - nie wiecie czy to nadal 2007.04 z 51% pokrycia czy też 2007.07 z 65% ?

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 22, 2007, 12:50:09 »
niestety nadal 2007.04 z 51% pokryciem
----------------------------
the born to be wild

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 22, 2007, 15:14:03 »
Witam. Od razu uprzedzam – szukałem i nie znalazłem.
Jeśli chodzi o zestawy TomTom-a to jestem zupełnie „zielony” i dlatego proszę o pomoc. Mam możliwość zakupu bezpośrednio w dystrybucji, ale tam się kupuje „pudełka” i żadnej kompetentnej odpowiedzi nie otrzymam :( .
Chcę kupić (tylko legalnie, bez żadnych lewizn  :) :
•   TomTom GO 720 zestaw nawigacji samochodowej GPS – wg opisu dystrybutora Mapy: Polska, Czechy, Chorwacja, Estonia, Litwa, Łotwa, Słowacji, Słowenia, Węgry
•   TomTom GO mapy Europy Zachodniej na karcie SD(2GB) v6.75 – wg opisu Mapy: Niemcy, Andora, Austria, Belgia, Watykan, Dania, Hiszpania, Finlandia, Fracja, Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Lichtenstein, Luksemburg, Monako, Norwegia, Portugalia, San Marino, Szwecja, Szwajcaria
Teraz moje pytania, bo nie wszystko jest dla mnie jasne:
1.   Czy wyżej wymieniony zestaw jest „kompatybilny”.
2.   Czy mapy które są wraz z urządzeniem są wgrane „do środka” czy są na karcie pamięci
3.   Jeśli są wgrane „do środka” to czy można je aktualizować
4.   Czy jest możliwość jednoczesnego używania obu map (czyli trasa z PL np. do GB) – z przeczytanych postów wynika że nie, proszę o jednoznaczne potwierdzenie.
5.   Jeśli nie jest możliwe używanie jednocześnie obu map (patrz pytanie 4) to czy jest jakakolwiek inna możliwość używania jednocześnie obu map (zakup innych map)? – zaznaczam legalnie.

Pozdarwiam

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 22, 2007, 16:41:31 »
4.   Czy jest możliwość jednoczesnego używania obu map (czyli trasa z PL np. do GB) – z przeczytanych postów wynika że nie, proszę o jednoznaczne potwierdzenie.

Potwierdzam, że nie można

5.   Jeśli nie jest możliwe używanie jednocześnie obu map (patrz pytanie 4) to czy jest jakakolwiek inna możliwość używania jednocześnie obu map (zakup innych map)? – zaznaczam legalnie.

Chyba zostanie wydana nowa mapa zachodniej i centralnej Europy ( jest teraz chyba taka na rynku teraz, ale jest  stara- WE&CE v6.75)

Jeśli są wgrane „do środka” to czy można je aktualizować

W TT nie ma takiego czegoś jak aktualizacja map za darmo- wydawane są nowe mapy za które trzeba zapłacić
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2007, 16:49:38 wysłana przez lukas63 »

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 23, 2007, 19:27:49 »
Co do tych darmowych aktualizacji może się to zmienić. Dostawca map dla TomTom - firma TeleAtlas stała się własnością właśnie TomTom'a. Jeżeli  konkurenci (MioMap, iGO) dają póki co darmowe aktualizacje (Automapa) lub abonamentowo. Jeśli tomtom nie chce stracić klientów będzie musiał zaoferować chociaż rok bezpłatnych aktualizacji dla swoich produktów. Klientela z dnia na dzień będzie bardziej wymagająca.

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 23, 2007, 19:43:54 »
Co do tych darmowych aktualizacji może się to zmienić. Dostawca map dla TomTom - firma TeleAtlas stała się własnością właśnie TomTom'a. Jeżeli  konkurenci (MioMap, iGO) dają póki co darmowe aktualizacje (Automapa) lub abonamentowo. Jeśli tomtom nie chce stracić klientów będzie musiał zaoferować chociaż rok bezpłatnych aktualizacji dla swoich produktów. Klientela z dnia na dzień będzie bardziej wymagająca.

A gdzie znalazłeś takie rewelacje, że Teleatlas jest własnością TomToma ???  :mrgreen:
Narazie to tylko TomTom złożył ofertę Teleatlasowi. A co z tego wyniknie to dopiero się okaże.

MfG

Dariusz

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 25, 2007, 11:21:57 »
Tak masz rację, ale większość takich propozycji przeważnie kończy się finalizacją. Ponoć Google też są zainteresowane tą firmą. Gdyby sam TeleAtlas nie był zainteresowany to wiadomości o "sprzedaży" w ogóle by nie było...

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 25, 2007, 15:01:17 »
@ radoskur

Podanie takiej informacji do pblicznej wiadomości jest w interesie obu firm, ponieważ  w związku z tym, wzrasta wartość ich akcji.
Narazie nic nie jest przesądzone, a czy coś z tego wyniknie to czas pokaże.

:)

Pozdrawiam

Dariusz-s