TomTom GO 700 nie widzi satelitów. Dlaczego ?

• 2 Odpowiedzi
  • 1906 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 19, 2006, 20:28:32 »
Mam urządzenie TomTom GO 700, Aplik. 5,440, GPS v1.21, Mapa: Western Europe-Map" v606. Mam dwa pytania:
1. Od kilku dni bardzo słabo TT "widzi" satelity. Włączy sie na kilka minut a później np. przez 0,5 godz. jazdy jest komunikat "Czeka na prawidłowy sygnał GPS...." Zatrzymam się postoje 10 minut i nic - nie "załapuje". Zrobiłem "przywróć ustawienia fabryczne" i nie pomogło. Czy mogę zrobić bez konsekwencji "reset" i czy pomoże? Ten od strony stacji dokującej. Mam go na gwarancji - czy pozostał mi tylko serwis ?
2. Podałem na wstępie swoja konfigurację - czy i gdzie moge dokupić szczegółowsze mapy ?
Tomasz

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2006, 09:55:28 »
Pożycz od kogoś (albo kup - 40 PLN) zewnętrzną antenę, którą wyrzuć na dach samochodu. Jeśli to nie pomoże, to IMHO masz coś zwalone w elektronice i tylko serwis/reklamacja sprawę uleczy.
Jeżeli zaś zadziała, to pownieneś się zastanowić co w aucie może powodować zakłócenia sygnału (ogrzewane/ekranowane/powlekane szyby, bliskie sąsiedztwo radioodtwarzacza, CB-radio, etc.).

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2006, 18:43:24 »
Niestety antena zewnętrzna nic nie pomoże gdyż na świeżym powietrzu TomTom też jest "ślepy" i głuchy.