TomTom 6

• 168 Odpowiedzi
  • 39937 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rkolo

• *
  • 76
TomTom 6
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 19, 2006, 10:50:13 »
...a ja z innej beczki ale dotyczy to TomToma 6!
Niech ktoś mi powie gdzie moge sprawdzić wersje mapy w TomTomie 6 ?
W TomTomie 5 była zakładka w menu / zmień ustawienia / pokaż versje mapy
a w TomTomie 6 tego nie widze! -gdzie to ukryli? -chyba mi coś na oczy padło ale nie widze!  :mysli:  :O

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 19, 2006, 11:39:59 »
Cytat: "rkolo"
a w TomTomie 6 tego nie widze! -gdzie to ukryli? -chyba mi coś na oczy padło ale nie widze!  :mysli:  :O

Poczekaj jeszcze dwa tygodnie az ruszy sprzedaz tego produktu, wtedy ktos kto kupi ten produkt bedzie w stanie odpowiedziec na Twoje pytanie.
Bo na podstawie informacji marketingowych takich szczegolow sie raczej nie da wywnioskowac :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

TomTom 6
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 19, 2006, 12:12:50 »
OK wszystko super.
Mam XDA II i chcialbym kupic TomTom-a.
Czy ktos moze mi powiedziec co dokladnie musze kupic?? Mam tylko XDA II
Wiem ze potrzebuje jakiegos nadajnika, softu i map, tylko nie wiem dokladnie czego.

Jak to jest z oplatami za korzystanie z nawigacji satelitarnej?? Czy jest jakis abonament albo jakies inne oplaty poza zakupem sprzetu??

Z gory dziekuje za pomoc.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
TomTom 6
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 19, 2006, 12:40:56 »
Cytat: "Beck"
OK wszystko super.
Mam XDA II i chcialbym kupic TomTom-a.
Czy ktos moze mi powiedziec co dokladnie musze kupic?? Mam tylko XDA II
Wiem ze potrzebuje jakiegos nadajnika, softu i map, tylko nie wiem dokladnie czego.

Jak to jest z oplatami za korzystanie z nawigacji satelitarnej?? Czy jest jakis abonament albo jakies inne oplaty poza zakupem sprzetu??

Z gory dziekuje za pomoc.

Musisz kupić GPS najlepiej na BT
Korzystanie z GPS nie jest płatne, nie ma abonamentów itp.

TomTom 6
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 19, 2006, 13:00:55 »
Czy moge kupic jakikolwiek GPS?? Czy moze musze kupic jakis odpowiedni do mojego XDA?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
TomTom 6
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 19, 2006, 13:02:18 »
jeśli kupisz na BT to każdy

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
TomTom 6
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 19, 2006, 19:07:20 »
Cytat: "rkolo"

wersję nap sprawdzasz w nastepujący sposób:
1. kilkasz na prawy dolny róg, tam gdzie jest godzina i wskażnik gps-u
2. masz okno "podsumowanie stanu" i w tym oknie kilkasz na "wersja", też dolny prawy róg
i masz to co chcialeś  ;)
----------------------------
the born to be wild

*

Offline rkolo

• *
  • 76
TomTom 6
« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 20, 2006, 11:06:06 »
Cytat: "marcus"

wersję nap sprawdzasz w nastepujący sposób:
1. kilkasz na prawy dolny róg, tam gdzie jest godzina i wskażnik gps-u
2. masz okno "podsumowanie stanu" i w tym oknie kilkasz na "wersja", też dolny prawy róg
i masz to co chcialeś  ;)

Dzięki bardzo właśnie oto mi chodziło -dokładnie tego szukałem
nie wiem dlaczego to tak ukryli?  :huh:

TomTom 6
« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 20, 2006, 15:37:37 »
Testował już ktoś TT 6 na Symbianie??

*

Offline williamsf1

• *
  • 53
  • Sprzęt: Loox n560 / Samsung Omnia / HTC Leo / Desire HD
TomTom 6
« Odpowiedź #99 dnia: Wrzesień 21, 2006, 14:33:04 »
Cytat: "jedrek86"
Testował już ktoś TT 6 na Symbianie??

Sprawdziłem Na noki n80 symbian 9.1 śmiga aż miło - co lepsze chodzi mapa PL-CZ-SK-HU v645 :)
 Teraz czekam  na oficjalną wersję w sklepach

TomTom 6
« Odpowiedź #100 dnia: Wrzesień 21, 2006, 22:34:10 »
A jak wygląda sprawa z Nokia 9300i?

TomTom 6
« Odpowiedź #101 dnia: Wrzesień 22, 2006, 15:08:59 »
No wlasnie jak to jest z TT6.0 i NOKIA 9300?

Pozdrawiam
WOJTEK

*

Offline rwyzga

• 26
  • Sprzęt: Sensation, i4, i2, Defy, Z12, Kindle, Buzz
TomTom 6
« Odpowiedź #102 dnia: Wrzesień 26, 2006, 15:01:42 »
A tu taka notka z strony iPAQ Choice
iPAQ Choice Customers that have recently purchased TomTom Navigator 5 Maps of Western Europe, can redeem your FREE upgrade to Navigator 6 here.

Mam nadzieje ze sie do nich zaliczam ;)

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #103 dnia: Wrzesień 27, 2006, 13:00:36 »
TomTom 6 chodzi bez problemu z mapami z "5-ki", przynajmniej z mapami v.6xx - widzi je i chce rejestrowac (a te ktore byly juz zarejestrowane na urzadzeniu bez problemu uruchamiaja)

Sam program daje niewielkie zmiany w porownaniu z 5-ka - dodano mozliwosc nawigacji do miejsca wskazanego wg wspolrzednych, zintegrowano z programem nawigacje do miejsc z ksiazki adresowej - tyle przynajmniej zauwazylem na pierwszy rzut oka.

Niestety nic nie wiadomo oficjalnie o mapie Eastern Europe dla tego ustrojstwa, prawdopodobnie na poczatku bedzie wylacznie PL-CZ-SK-HU, sprzedawana na karcie SD :/
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

TomTom 6
« Odpowiedź #104 dnia: Wrzesień 27, 2006, 19:18:42 »
Tak wiec napisalem do TOMTOM.com co z TT6 na Symbiana S80
/np NOKIA 9300/ i taka dostalem odpowiedz :(

Szanowny Panie
Dziękujemy za kontakt z TomTom Customer Support Team
Lista kompatibilnych telefonów znajduje sięna naszej stronie internetowej. Może Pan skorzystać z następującego linku:
http://www.tomtom.com/products/features.php?ID=237&Category=2&Lid=9
Na dzień dzisiejszy nie posiadamy informacji o dodaniu nowych modeli.

Z poważaniem
TomTom Customer Support Team

Tak wiec ... nawet nie podali mi daty/ zarysu kiedy i czy pracuja
nad TOMTOM6 pod NOKIE 9300

Troche dziwne. Przynajmniej mogli odpisac w tym roku , za rok czy NIGDY

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #105 dnia: Wrzesień 27, 2006, 21:33:28 »
Cytat: "Nax1000"
Troche dziwne. Przynajmniej mogli odpisac w tym roku , za rok czy NIGDY

Oni sami za bardzo nie wiedza...

Mi napisali np. cos takiego:

Obecnie nie widzę mapy Polski dostępnej w pakiecie Navigatora 6, jest ona dostępna do zakupu w ramach usług plus (na naszej stronie). Jest to Mapa DE, AT, CH, PL i CZ za 59.95 euro.

Sprawdzę dla Pana informację czy w pakiecie Navigatora 6 pojawi się również mapa Polski i odpiszę tak szybko jak to będzie możliwe.

A z kolei gdy zadzwonilem do firmy bajtel otrzymalem info ze bedzie mapa PL-CZ-SK-HU na karcie SD w cenie 450PLN brutto (dokladnie 449 wg cennika)

*

Offline jakub76

• **
  • 113
  • Sprzęt: Samsung S I9000
TomTom 6
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 05, 2006, 23:35:19 »
Nokia E50 i Tomtom Mobile 6.010 N80 działa idealnie z mapą PL-CZ-SK-HUMapv6.45, nareszcie, głos Andrzeja z mojej malutkiej Noki jak na telefon z Symbianem v3 jest wyraźny, dobrze słyszalny. Co mogę powiedzieć, dla mnie bomba, mały elegancki telefon biznesowy i takie narzędzie jak TT6 na nim, rewelacja.

Może ktoś wie o oryginalnym uchwycie coś ;-))))
Acer N30 > MDA Compact I > Nokia E50 > Nokia E52 > MDA Compact IV > Samsung S I9000 :))

*

Offline begus

• *
  • 63
TomTom 6
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 06, 2006, 19:49:42 »
Czy ktoś się orientuje czy TT6 na PDA potrafi automatycznie przełączać mapy po przekroczeniu granicy?

TomTom 6
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 06, 2006, 20:11:40 »
Cytat: "begus"
Czy ktoś się orientuje czy TT6 na PDA potrafi automatycznie przełączać mapy po przekroczeniu granicy?

W TT6 nie ma czegoś takiego jak przełączanie map - jest to nie potrzebne, gdyż kupując soft w zestawie masz scaloną mapę Europy (jedną) o wadze ~1GB
Tu masz linka do info:kliknij

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
TomTom 6
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 06, 2006, 21:32:46 »
Cytat: "bobo_rx"
Cytat: "begus"

W TT6 nie ma czegoś takiego jak przełączanie map [...]

jak nie ma jak jest.
scalona mapa europy jest jedna z dostepnych opcji.
Natomiast nadal mozesz uzywac dotychczasowych map krajow/regionow na identycznych zasadach jak w wersji 5

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 06, 2006, 22:58:42 »
Cytat: "bobo_rx"
W TT6 nie ma czegoś takiego jak przełączanie map - jest to nie potrzebne, gdyż kupując soft w zestawie masz scaloną mapę Europy (jedną) o wadze ~1GB

Hmmm, to co tam robi w takim razie menu "zarzadzanie mapami", identyczne jak w TTN 5? :")

Pamietaj ze zespolona mapa to tylko Zachodnia Europa, do tego jest osobno PL-CZ-SK-HU (plus Moskwa i St. Petersburg), oraz - rowniez osobno - slawetna juz Eastern Europe. (ta ostatnia, rzecz jasna, "nieoficjalnie").

Poza tym mozna tez miec mapy na podobnych zasadach jak w TTN 5 (czyli osobno poszczegolne regiony) - choc nie wiem na jakich zasadach bo na razie tylko wyczytalem ze taka opcja istnieje, nie wiem czy jako wariant instalacji "zwyklego" TTN 6, czy jako osobny produkt.

*

Offline lechupe

• 781
TomTom 6
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 07, 2006, 11:06:59 »
kwieto dokladnie tak samo jak było. TT6 nie wnosi nic (no moze poza tą scalona mapą WE) nowego do sposbu dystrybucji produktow. Mozesz kupic dokladnie te same mapy i w taki sam sposob jak to robiles dla TT5.

BTW mapy sa w pelni kompatybilne, a aktualizacja TT z wer 5 na 6 zachowuje ulubione, trasy, plany i co tam jeszcze sobie ustawiles.

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 07, 2006, 13:01:28 »
Cytat: "lechupe"
kwieto dokladnie tak samo jak było. TT6 nie wnosi nic (no moze poza tą scalona mapą WE) nowego do sposbu dystrybucji produktow. Mozesz kupic dokladnie te same mapy i w taki sam sposob jak to robiles dla TT5.

BTW mapy sa w pelni kompatybilne, a aktualizacja TT z wer 5 na 6 zachowuje ulubione, trasy, plany i co tam jeszcze sobie ustawiles.

Ulubionych akurat nie... W kazdym razie mi nie przenioslo.
Przy czym sam TomTom sie upiera ze produkty sa niekompatybilne i nie bedzie mozliwe uzywanie map z TTN5 na TTN 6 (choc mi mapy w wersji v.6xx dzialaja - ale ja mam TTN6 sciagnietego z sieci, ciekawe jak bedzie gdy kupie wersje "pudelkowa").
Mapy maja byc rozwijane jako osobne produkty dla tychze dwoch wersji - przynajmniej takie info zaserwowal mi support TT (nawiasem mowiac swego czasu odpisywali mi po angielsku, ostatnio dogaduje sie z nimi po polsku)

BTW, orientuje sie ktos moze kiedy trafi do sprzedazy wersja PL-CZ-SK-HU (plus Moskwa i St. Petersburg)? Western Europe juz jest, a jak z czescia najbardziej nas interesujaca?

*

Offline lechupe

• 781
TomTom 6
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 07, 2006, 14:22:33 »
No to chyba sam TomTom nie bardzo wie co mowi...

Ja kupilem we Wloszech TT One z mapa Włoch. Naturalnie v.5. Poniewaz mialem juz wczesniej TTN5 z calym zestawem WE, zatem przegralem mapy z TTN5 do TT One. Oczywiscie bez problemow.

Ostatnio zaktualizowalem TT One z v5 na v6, nie kupujac zadnych nowych map. Zachowalo mi pieknie wszystkie ustawienia (z ulubionymi włącznie) . Wszystkie mapy z TTN5 chodzą bez problemu.

Niestety poniewaz moje MDA3 na ktorym mam TTN5 jest aktualnie padniete, wiec nie bardzo moge zaktualizowac go na v. 6, a wgrac na np Mio tez nie moge, poniewaz wyczerpalem limit 3 instalek tego samego softu.

Ale zakladam, ze jak MDA podniose, to po upggradzie pojdzie az milo..

Nie bardzo chce mi sie wierzyc w ochote TT do utrzymywania dwóch rownoległych linii produktu. Nie ma ku temu zadnego uzasadnienia biznesowego

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 08, 2006, 15:48:51 »
No to chyba sam TomTom nie bardzo wie co mowi...

Ja kupilem we Wloszech TT One z mapa Włoch. Naturalnie v.5. Poniewaz mialem juz wczesniej TTN5 z calym zestawem WE, zatem przegralem mapy z TTN5 do TT One. Oczywiscie bez problemow.

To akurat nie problem

Ostatnio zaktualizowalem TT One z v5 na v6, nie kupujac zadnych nowych map. Zachowalo mi pieknie wszystkie ustawienia (z ulubionymi włącznie) . Wszystkie mapy z TTN5 chodzą bez problemu.

Mi ulubione wygubilo. Poza tym w innych miejscach zapisuje sobie pliki konfiguracyjne map - w TTN 5 bylo to w pamieci palmtopa, teraz pliki te pojawiaja sie na karcie...

Nie bardzo chce mi sie wierzyc w ochote TT do utrzymywania dwóch rownoległych linii produktu. Nie ma ku temu zadnego uzasadnienia biznesowego

Mi tez nie, ale skoro cos takiego pisze support... ale support uwazal ze jedyna mozliwoscia korzystania ze starych map (pisalem ze mam v631) jest uzywanie ich z TTN 5... A mi dzialaja, poki co, bez problemow.

*

Offline ryan26cs

• 8
  • Sprzęt: htc hd 2  automapa 6.1
TomTom 6
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 09, 2006, 09:35:16 »

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
TomTom 6
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 09, 2006, 09:45:57 »
Polecam przeczytanie regulaminu  :wkurzony: , jeszcze jeden taki post i ban
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline ryan26cs

• 8
  • Sprzęt: htc hd 2  automapa 6.1
TomTom 6
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 09, 2006, 11:20:38 »
co za wyrozumiałość ciekawe skąd miały oprogramowanie osoby co pisały wyzej ? zastanow sie

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
TomTom 6
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 09, 2006, 11:30:09 »
Nie do mnie nalezy ustalenie skad maja TTN6, to ze ukradles soft nie upowaznia Cie do mierzenia innych swoja miara, pisales ewidentnie o pirackiej wersji wiec wywalilem Twojego posta. Ciagle polecam przeczytanie regulaminu.
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 09, 2006, 12:10:48 »
Cytat: "ryan26cs"
co za wyrozumiałość ciekawe skąd miały oprogramowanie osoby co pisały wyzej ? zastanow sie

W nowych TT GO 6-ka jest juz od jakiegos czasu.
Sprzedaz TTN 6 rowniez ruszyla juz pare dni temu, wiec sa osoby ktore zdazyly ja kupic i zainstalowac.

Poza tym, wersja sciagnieta z internetu nie jest skrakowana i trzeba to zrobic dopiero na swoim palmtopie.
Jesli nie wgrasz kraka, masz wersje dzialajaca legalnie, przynajmniej w tym rozumieniu, ze mapy wymagaja rejestracji aby zadzialac, a mapy zarejestrowane na TTN5 - dzialaja rowniez z wersja 6.

Oczywiscie pozostaje kwestia tego czy legalne jest uzywanie nowszego softu sciagnietego z sieci (minimalne roznice w porownaniu z 5, ale jednak) w zestawieniu z jak najbardziej legalnymi mapami z 5-ki.
A takze tego, czy ktos instalujac soft chce go pozniej kupic (a instalacje traktuje jedynie jako sprawdzenie czy warto), czy tez w ogole nie ma takiego zamiaru.

Zwroc uwage, ze osoby opisujace TTN 6 przyznaja sie do legalnej wersji 5-ki. (a przynajmniej czesc z nich)