TomTom 6

• 168 Odpowiedzi
  • 39556 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: TomTom 6
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 10, 2007, 13:46:50 »
kupujesz soft, rejestrujesz, pożyczasz odbiornik i jeśli wszystko OK to go bierzesz, a jeśli nie - oddajesz i szukasz innego.

W sumie mozna :-) Nie pomyslalem - dzieki.

pzdr
d.

*

Offline Marcin Ryszard

• 29
  • Above Us Only Sky
  • Sprzęt: MDA I, III, Pro, Compact III, Compact IV, HTC HD2
« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 16, 2007, 04:23:33 »
Witam

TTN5 w momencie rejestracji "przypisywal sie" do urzadzenia (u mnie tak bylo z FS Loox 720) i byly "schody", gdy chcialem go zapuscic na innym sprzecie.
A jak jest z TTN6 ? W tej chwili mam go na MDA Compact III, a co jezeli bede chcial go "przeniesc"  ???

pozdrawiam  8)

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 16, 2007, 10:36:59 »
Jest dokladnie tak samo
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 23, 2007, 22:13:03 »
Czy możesz powiedziec jak zainstalowałeś tt6 na E50? Poprzez TTHome czy Nokia Suite? I skąd wziąć aplikację na Symbiana? Mam program (ostatni 6. 030) na Pocket Loox 720 i mapy 6. 75 PL, SK, CZ, HU.  Planuję kupić przez TTHome takie same mapy do E50, ale nie mam pewności jak to będzie działać i skąd pobrać program TT6 (na PPC pobrałem z supportu uaktualnienie i to działa, ale na symbiana tam nic nie ma).  Mam jeszcze poprzednią wersję 5 (pudełkowa, legalna na dyskach CD), czy tam jest oprogramowanie na symbiana?
Jeśli chodzi o uchwyt, to ja kupiłbym BRODIT aktywny (kod dla NOKII E50 - 965 132) do zamówienia w BAJTEL - trwa 3 tygodnie i kosztuje ok 270 PLN.  Mam taki uchwyt do Pocket Loox 720 - cudeńko.  Potrzebny jest jeszcze PROCLIP do posiadanego modelu samochodu - można dobrać na www. brodit. com - kupić chyba najłatwiej na www. bajtel. pl

*

Offline macac

• 23
« Odpowiedź #154 dnia: Czerwiec 07, 2007, 13:28:28 »
Proszę użytkowników  TomTom6 o informację, czy użytkowanie go na palmtopie z "pionowym" ekranem nastręcza jakichś problemów?
Mam looxa 420 z win bez możliwości obracania ekranu i nie chcę robić aktualizacji do wersji SE.
Czy widok w pionie "utrudnia" użytkowanie?
Może jest "wbudowana" możliwość obracania ekranu w TomTomie?
Dziękuję.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #155 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:52:36 »
W pionie samo pole na którym jest mapa jest kwadratowe czyli ciut wyższe ale węższe. Mi to zupełnie nie przeszkadza. Ale nie wiem jak Tobie by to pasowało. Musiałbyś zobaczyć.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #156 dnia: Czerwiec 07, 2007, 23:47:53 »

Hmmm, generalnie używam nawigacji właśnie w pionie i uważam że jest to najbardziej naturalna pozycja.
Nie widzę przewag poziomego układu.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwiec 08, 2007, 07:47:55 »

Hmmm, generalnie używam nawigacji właśnie w pionie i uważam że jest to najbardziej naturalna pozycja.

W poziomie masz szersze horyzonty ;)
Ale fakt że jest to raczej bez różnicy, bo niby po co w czasie jazdy widzieć więcej na boki (choć więcej niewiele).

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #158 dnia: Czerwiec 08, 2007, 09:08:45 »
W poziomie masz szersze horyzonty ;)
Ale fakt że jest to raczej bez różnicy, bo niby po co w czasie jazdy widzieć więcej na boki (choć więcej niewiele).

Zgadza się, a lepiej widzieć o te dwie uliczki dalej (w które można np. skręcić by ominąć korek) z przodu :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline macac

• 23
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwiec 08, 2007, 11:29:28 »
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

*

Offline rico

• 9
  • Sprzęt: Qtek 2020, Eten M700
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwiec 09, 2007, 13:52:00 »

No cóż ja własnie układ poziomy uznaję jako najbardziej naturalną pozycje ze wzgledu, że sama szyba w samochodzie czyli obszar jaki obserwujemy jest w takiej orientacji. To czy widzimy troche wiecej obrazu przed nami nie ma duzego znaczenia jezeli jedziemy prosto przed siebie. Nawigacja sprawdza sie dopiero kiedy wykonujemy wszelkie manewry skretu, zmiany pasa, ulicy itp. i wówczas to, że widzimy po bokach wiekszy obszar po którym bedziemy manewrować pomaga kierowcy. Oczywiście wszystko to subiektywne odczucia.
Jedynie jako potwierdzenie moich opinii moge zaznaczyć fakt, że wszysktie dedykowane urządzenie do nawigacji so w orientacji poziomej. Czyżby to zbieg okoliczności ?

/Rico

*

Dżeju

« Odpowiedź #161 dnia: Czerwiec 09, 2007, 16:49:22 »
... Nawigacja sprawdza sie dopiero kiedy wykonujemy wszelkie manewry skretu, zmiany pasa, ulicy itp. i wówczas to, że widzimy po bokach wiekszy obszar po którym bedziemy manewrować pomaga kierowcy. Oczywiście wszystko to subiektywne odczucia.
Jedynie jako potwierdzenie moich opinii moge zaznaczyć fakt, że wszysktie dedykowane urządzenie do nawigacji so w orientacji poziomej. Czyżby to zbieg okoliczności ?

/Rico

Taaaak, to się może i sprawdza, ale w mieście  ;D   W trasie to tylko pionowy - według mnie oczywiście   ;D

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwiec 09, 2007, 17:07:23 »
A ja mam ekran kwadratowy, i to właśnie on jest najlepszy do nawigacji  :D :D :D

Nie muszę się stresować co lepsze w danym momencie - pion czy poziom  ;D ;D ;D

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwiec 09, 2007, 17:20:46 »
A ja mam ekran kwadratowy, i to właśnie on jest najlepszy do nawigacji  :D :D :D

Nie muszę się stresować co lepsze w danym momencie - pion czy poziom  ;D ;D ;D

dobre dobre

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwiec 09, 2007, 22:18:08 »
No cóż ja własnie układ poziomy uznaję jako najbardziej naturalną pozycje ze wzgledu, że sama szyba w samochodzie czyli obszar jaki obserwujemy jest w takiej orientacji. To czy widzimy troche wiecej obrazu przed nami nie ma duzego znaczenia jezeli jedziemy prosto przed siebie.

Nie do końca, bo wcześniej widzimy następny manewr, widzimy też wcześniej układ ulic przed nami (np. stojąc w korku wcześniej widzę, że jest boczna ulica w którą mogę skręcić - i wtedy sprawdzam czy mnie taki objazd jakoś ratuje).

Nawigacja sprawdza sie dopiero kiedy wykonujemy wszelkie manewry skretu, zmiany pasa, ulicy itp. i wówczas to, że widzimy po bokach wiekszy obszar po którym bedziemy manewrować pomaga kierowcy. Oczywiście wszystko to subiektywne odczucia.

I tak i nie. Po pierwsze - jak wyżej, po drugie - jeśli na trasie jest kilka bliskich sobie manewrów (np. zjazd z trasy, i zaraz potem kolejny zjazd lub wjazd na wiadukt) to IMO łatwiej jest się zorientować w przypadku pionowego, niż poziomego układu.

Dedykowane nawigacje mają też zwykle większy ekran, więc i czytelność jest inna.
Poza tym rzecz może zależeć zwyczajnie od trybu nawigacji - ja np. używam płaskiej mapy, dedykowane nawigacje domyślnie są ustawiane w 3D

« Odpowiedź #165 dnia: Czerwiec 11, 2007, 18:59:00 »
dodam coś od siebie

do nawigacji wolę układ pionowy, bo widzę więcej mapy przed sobą, zwłaszcza w układzie 2D

do przeglądania mapy wolę układ poziomy bo wolę szersze spojrzenie na boki, jak na tradycyjnej mapie

dodam, że jeździłem z oboma układami, najpierw poziomym potem pionowym, do jazdy wolę zdecydowanie ten drugi

« Odpowiedź #166 dnia: Czerwiec 12, 2007, 22:25:30 »
a jak ma sie sprawa z radarami do TT 6? sa jakies?

« Odpowiedź #167 dnia: Czerwiec 12, 2007, 23:52:33 »
Jest programik konwertujący pliki z AM do pliku, który odczytuje TT - poszukaj na forum

*

Offline judam

• 11
    • www.pdjauto.com
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwiec 14, 2007, 13:17:47 »
Witam

Czy ktoś zauważył ze w nowych mapach a dokładniej w Western And Central Europe v 1409 występuje wielki problem z wyszukiwaniem miejscowości po kodach pocztowych ?? Dla mnie bardzo potrzeba rzecz. Kiedyś na starszej mapie gdy wpisalem jako adres kod pocztowy np 83135 od razu wyświetlała sie poprawna nazwa miejscowości "Schechen" a teraz gdy w nowej mapie wpisze ten sam kod pocztowy 83135 wyszukuje pod nazwa Deutschland. Brakuje nazwy miejscowości. Tak samo np podczas wpisywania Italy 59100 na starej mapie wyświetlało od razu miejscowość  "pranto" a teraz wyświetla tylko pod tym kodem jako miejscowość "ITALY". Problem nie występuje na mapie Western Europe. Związku z tym czy jest możliwość podmiany pliku z kodami z starej mapy Western and Central Europe do nowej mapy tej samej kategorii ?? A jeśli tak to jaki to jest plik do podmiany??