TomTom 6

• 168 Odpowiedzi
  • 39750 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TomTom 6
« Odpowiedź #120 dnia: Październik 09, 2006, 21:38:21 »
Witam - mam pytanko a propos TT6 - czy osoby ktore mialy stycznosc z TT6 moga powiedziec czy zostala usunieta funkcja obracania ekranu? W TT5 byla a w TT6 podobno znikla? Chcialbym go zakupic, ale na smartfonie (Qtek S200) na "normalnym" ekranie prezentuje sie miernie - sporo lepiej wyglada gdy obrocimy o 90°, no i uchwyt w samochodzie mam tak wpasowany ze mocuje qteka poziomo. Pozostaje jeszcze obrot ekranu w systemie, ale potem z kolei jest malo praktyczne uzywanie pada... no coz - "jeszcze sie taki nie urodzil zeby wszystkim dogodzil". Cofam pytanie - juz znalazlem w innym temacie - fucktycznie sie nie da... szkoda.

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #121 dnia: Październik 09, 2006, 21:55:33 »
Cytat: "medyk72"
Witam - mam pytanko a propos TT6 - czy osoby ktore mialy stycznosc z TT6 moga powiedziec czy zostala usunieta funkcja obracania ekranu? W TT5 byla a w TT6 podobno znikla? Chcialbym go zakupic, ale na smartfonie (Qtek S200) na "normalnym" ekranie prezentuje sie miernie - sporo lepiej wyglada gdy obrocimy o 90°, no i uchwyt w samochodzie mam tak wpasowany ze mocuje qteka poziomo. Pozostaje jeszcze obrot ekranu w systemie, ale potem z kolei jest malo praktyczne uzywanie pada... no coz - "jeszcze sie taki nie urodzil zeby wszystkim dogodzil". Pozdr.

Nie wiem - Pod Palm OS nie bylo tej opcji juz w TTN 5, ale tam jest bardzo wygodny przycisk obracania ekranu dostepny z poziomu kazdej aplikacji.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

TomTom 6
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 09, 2006, 22:09:11 »
Dzieki za rade - w wersji 5 byla mozliwosc obracania ekranu - i bylo to o tyle fajne ze samo sie obracalo przy wlaczeniu TT a po zakonczeniu wracalo do poprzedniego stanu. Teraz trzeba bedzie dwa razy kliknac... ale faktycznie mozna przeciez przypisac guzik zeby obracac ekranem.

*

Offline mslaw

• **
  • 131
  • Sprzęt: HTC P-3300 "Artemis", MicroSD 4GB,TomTom 6,HTC TOUCH
TTN6 a WM5 for smartphone ??
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 10, 2006, 00:09:45 »
Witam!

Ma ktos informacje czy nowy TTN6 dziala na telefonach z WM5 for Smartphone czyli Qtek 8310 lub SPV C600 ?? Przegladalem strone tom toma ale w specyfikacji nie dopatrzylem sie tych modeli telefonow.

Dzieki z gory za oswiecenie

Pozdrawiam

TomTom 6
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 12, 2006, 23:05:21 »
Dzis mialem okazje pobawic sie TT6 przez kilka godzin - kumpel przyszedl sie pochwalic. Dziala napewno z Qtek s200 i WM5 wiec z innymi podobnymi tez powinien. Zestaw - Qtek s200 + Globalsat BT338 + mapa Francji.
Podobalo mi sie:
 - ze wyswietla miniaturke drogowskazu przy zjezdzie z autostrady na przyklad - czasem zjazd ma 3 nitki i kazda prowadzi w inna strone - a tutaj rzut oka wystarczy zeby bylo wiadomo ktorej sie trzymac.
 - ze drogi "w tunelach" sa przyciemnione - w sumie zaden z tego pozytek , ale jest...
 - ze jest mapa calej Europy - co zakonczy problemy przelaczania map na granicach (chociaz nie wiem jak to bedzie hulac na mniej wypasionych maszynach - Qtek s200 z prockiem 200Mhz juz teraz sie dosc dlugo namysla przy zmianie zoom mapy , a mapka ma ledwie 200MB - przy 1,5 GB cienko go widze...)
 - ze pokazuje kiedy przekraczamy predkosc - zamiast wyswietlania predkosci zaczyna mrugac podswietlone na czerwono np. 130/110 co znaczy ze jedziemy 130 na drodze gdzie jest dozwolona jazda 110
 - ze doszla ikonka "planowany czas przyjazdu" i pokazuje "na zywo" ile mamy zapasu, lub ile spoznienia do planowanego czasu przybycia

Nie podobalo mi sie:
 - ze nie ma ikony obracania ekranu , ani ikony do sprawdzenia wersji oprogramowania i mapy (do obracania ekranu trzeba przypisac guzik w ustawieniach PDA i wtedy dziala bez problemu)
 - pomiar predkosci dozwolonej mylil sie czasem i na autostradzie gdzie od zawsze jest 130 pokazywal limit do 110 (napewno z czasem beda poprawki)
 - brakuje nadal mozliwosci ustawienia wyprzedzenia pozycji na mapie wzgledem odczytu gps - w automapie chyba jest taka mozliwosc

Nie wiem czemu przy kazdym wlaczeniu programu usilowal sie natychmiast laczyc przez GPRS ???

Konkluzja - jak dla mnie bez rewolucji wzgledem TT5 - mysle ze jesli bym kupowal to jedynie ze wzgledu na calosc Europy , ale musialbym sprawdzic jak PDA sobie z nia poradzi - na codzien i tak uzywamy mapy jednego kraju - wiec tylko po to zeby 2 razy do roku wytyczyc droge Francja Polska i z powrotem ... Zobaczymy

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
TomTom 6
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 14, 2006, 13:05:12 »
Cytat: "Bobix"
w tym sęk, że na stronie tomtoma są wyszczegółowione jedynie PDA...

Po polsku.
Po angielsku już są wszystkie.

*

Offline Cavallino

• 664
TomTom 6
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 14, 2006, 13:08:24 »
Cytat: "lukjod"
ttn6 dziala idealnie

A gdzie tam idealnie.
Jak przekłamywał tt5 na Ipaq 6515 tak tt6 przekłamuje tak samo (to znaczy przewiduje położenie zamiast brać je z gps) - efekt jest taki że nie zauważa manewrów, orientuje się że skręciłem z drogi po kilku/kilkunastu sekundach, nawet jeśli skręcam zgodnie z wytyczoną trasą.
Czyli w obsłudze gps nie poprawili nie.

A 6515 ma TomToma domyślnie na pokładzie !!!!

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
TomTom 6
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 14, 2006, 15:05:32 »
A mi tam pokazuje, idealnie, jak lekko zjade, od razu kursor wychyla się poza trase, moze masz jakies utrudnione warunki odbioru sygnalu gps (szyba ogrzewna lub metalizowana, itp)

*

Offline Cavallino

• 664
TomTom 6
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 14, 2006, 17:59:45 »
Cytat: "radoskur"
A mi tam pokazuje, idealnie, jak lekko zjade, od razu kursor wychyla się poza trase, moze masz jakies utrudnione warunki odbioru sygnalu gps (szyba ogrzewna lub metalizowana, itp)

Nie.
Gps w 6515 nie jest super jakości, ale np. I-go działa poprawnie.

TomTom 6
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 15, 2006, 00:39:10 »
Cytat: "Cavallino"

Nie.

mi tak "slimakowo" dzialal jak mialem wlaczone punkty POI wraz z tymi z mobilne (ulubione kategorie szt 13, a wiec kilka tys punktow)

*

Offline Cavallino

• 664
TomTom 6
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 15, 2006, 11:18:24 »
Cytat: "Mar_1910"
Cytat: "Cavallino"

Nie.

mi tak "slimakowo" dzialal jak mialem wlaczone punkty POI wraz z tymi z mobilne (ulubione kategorie szt 13, a wiec kilka tys punktow)

A mi tak działa nawet po świeżej instalacji i z najmniejszą mapą.

*

Offline orte

• 252
TomTom 6
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 16, 2006, 01:11:03 »
Cytat: "medyk72"
....ani ikony do sprawdzenia wersji oprogramowania i mapy
....na autostradzie gdzie od zawsze jest 130 pokazywal limit do 110

Nie wiem czemu przy kazdym wlaczeniu programu usilowal sie natychmiast laczyc przez GPRS ???

2 kliknięcia, w poziom sygnału GPS i w pokazaną tam wersję softu
tam gdzie stoją "od zawsze" znaki ograniczenia predkości tak właśnie jest (Niemcy)
TomTom PLUS -> wyłącz dostęp bezprzewodowy

TomTom 6
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 19, 2006, 19:41:22 »
Dzieki Orte - przekaze dalej - ja zostalem na poczciwym TT5.2 - poczekam az troche sie dotrze 6ta wersja i wyjda ze dwa update'y - moze wtedy sie skusze... To troche jak z samochodami - nie kupowac modeli z pierwszego roku produkcji ;)

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
TomTom 6
« Odpowiedź #133 dnia: Grudzień 11, 2006, 22:15:09 »
medyk72, odnosnie tego przyciemniania obrazu w tunelu to jest to reakcja na zgubienie sygnalu GPS.

TomTom 6
« Odpowiedź #134 dnia: Grudzień 16, 2006, 15:26:18 »
Witam

Mam spv c500 z wm3. Czytałem że tomtom chodzi tylko na wm5 ale mi chodzi bardzo dobrze. Tylko mam mały problem można jakoś zmienic ustawienia klawiszy bo nie można użyc niektórych funkcji przy wpisywaniu, wie może ktos co można z tym zrobic??

TomTom 6
« Odpowiedź #135 dnia: Grudzień 16, 2006, 15:27:22 »
Chodzi mi oczywiście o tomtoma 6 z mapami polski czech słowacji

TomTom 6
« Odpowiedź #136 dnia: Luty 06, 2007, 16:21:27 »
Mam pytanie,
Czy Tomtom 6 pójdzie na Win CE Core 4.2 , mam odblokowane urządzenie i domyślam się że brakuje bibliotek. Jednak standardowy pakiet jaki ściągnałem nie pozwala mi na instalację TT6. Moze mi ktoś pomóc z tą instalacją lub bibliotekami ?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
TomTom 6
« Odpowiedź #137 dnia: Luty 06, 2007, 16:51:26 »
Standardowo to to urządzenie nie jest zgodne z TTN6
potrzebna zgoda

TomTom 6
« Odpowiedź #138 dnia: Luty 06, 2007, 19:06:39 »
Znalazłem coś takiego
http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=77503
tylko nie bardzo wiem jak te nazwy plików pozmieniać.

TomTom 6
« Odpowiedź #139 dnia: Luty 07, 2007, 16:20:06 »
Sprawdzał to ktoś ?

*

Offline loto

• **
  • 147
  • Sprzęt: MSI Wind
TomTom 6
« Odpowiedź #140 dnia: Luty 15, 2007, 11:16:33 »
jakis czas temu (rok, moze dwa) moj ojciec kupil w Niemczech odbiornik gps tomtom wraz z pakietem tomtom 5 (brak polski)

na allegro sa aukcje na ktorych mozna kupic karte SD z oryginalna i nieuzywana mapa

http://allegro.pl/item166905225_nowa_mapa_pl_cz_sk_hu_kazdy_tomtom_gwarancja.html

z tego co wiem to kazda mape w tomtom trzeba aktywowac unikatowym kodem. tak wiec czy ta aukcja to nie jest jakis przekret? zalezy mi na Polskiej mapie, a raczej nie da sie zaktualizowac tt5 na 6?

z gory dzieki za pomoc.

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #141 dnia: Luty 15, 2007, 13:16:32 »
Cytat: "loto"
jakis czas temu (rok, moze dwa) moj ojciec kupil w Niemczech odbiornik gps tomtom wraz z pakietem tomtom 5 (brak polski)

na allegro sa aukcje na ktorych mozna kupic karte SD z oryginalna i nieuzywana mapa

http://allegro.pl/item166905225_nowa_mapa_pl_cz_sk_hu_kazdy_tomtom_gwarancja.html

z tego co wiem to kazda mape w tomtom trzeba aktywowac unikatowym kodem. tak wiec czy ta aukcja to nie jest jakis przekret? zalezy mi na Polskiej mapie, a raczej nie da sie zaktualizowac tt5 na 6?

z gory dzieki za pomoc.

Wszystkie mapy wymagają aktywacji (w tym również takie dedykowane dla GO/ONE), poza tym, wszelkie mapy które widzę w sieci dla TT GO mają zupełnie inny design nalepki.

IMO to jakaś ściema.
Co do update'u ze strony producenta - zainstaluj TT Home i spróbuj kupić mapy przez sklep.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Geny

• *
  • 55
    • http://www.gf.waw.pl
TomTom 6
« Odpowiedź #142 dnia: Marzec 02, 2007, 08:37:31 »
a mozecie mi podpowiedziec czy da sie wgrac do TT 6 radary czy punktyy niebezpieczne z np. poi.mobilne.net tak, aby tomtom o nich ostrzegal? wgralem sobie radary i pokazuje je na mapach, ale nie wiem jak zrobic, zeby ostrzegal o nich ?

pozdrawiam

*

Offline kwieto

• 2785
TomTom 6
« Odpowiedź #143 dnia: Marzec 02, 2007, 11:32:56 »
Cytat: "Geny"
wgralem sobie radary i pokazuje je na mapach, ale nie wiem jak zrobic, zeby ostrzegal o nich ?

Przeczytać instrukcję obsługi?

Odp: TomTom 6
« Odpowiedź #144 dnia: Kwiecień 09, 2007, 21:18:30 »
Podczepie sie pod watek.

Tomtom sptraszy na swojej stronie, ze nie z wszystkimi odbiornikami bedzie dzialala wersja szosta. Czy ktos moze znalazl liste kompatybilnych odbiornikow? Ewntualnie moze powiedziec, ze z odbiornikami GPS Bluetooth GB 621 Sony lub Fortuna Slim Bluetooth GPS bedzie to na Palm TX dzialalo?

Z gory dzieki
pzdr
dosent

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #145 dnia: Kwiecień 10, 2007, 07:36:56 »
Ewntualnie moze powiedziec, ze z odbiornikami GPS Bluetooth GB 621 Sony lub Fortuna Slim Bluetooth GPS bedzie to na Palm TX dzialalo?

Chyba jeszcze nikt nie raportował odbiornika który by mu nie zadziałał...
Najlepiej by było jednak sprawdzić.

« Odpowiedź #146 dnia: Kwiecień 10, 2007, 08:59:03 »
Ewntualnie moze powiedziec, ze z odbiornikami GPS Bluetooth GB 621 Sony lub Fortuna Slim Bluetooth GPS bedzie to na Palm TX dzialalo?

Chyba jeszcze nikt nie raportował odbiornika który by mu nie zadziałał...
Najlepiej by było jednak sprawdzić.

Ale jak? Czy support Tomtoma odpowie na takie pytanie?

pzdr
d.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #147 dnia: Kwiecień 10, 2007, 11:50:33 »
Ale jak? Czy support Tomtoma odpowie na takie pytanie?

Nie masz możliwości przetestowania przed zakupem?
Ja Fortunę pamiętam jako bardzo dobrą firmę (miałem U2) i nie sądzę by były jakieś problemy. Druga sprawa, to fakt, że z T|X chodzą bez większych problemów odbiorniki które miewają problem z pocketami (np. Nokia LD-3W), więc jest większa szansa że odbiornik zadziała.

Support TomToma powie, że odbiornik nie jest supportowany i że w związku z tym nie są w stanie udzielić odpowiedzi :/

Ja bym tam brał tę Fortunę :")

« Odpowiedź #148 dnia: Kwiecień 10, 2007, 12:40:21 »
Nie masz możliwości przetestowania przed zakupem?

No wlasnie nie bardzo. Nie mam jeszcze ani odbiornika ani mapy :) Powiedzmy, ze jeszcze moglbym miec w testach ta Fortune przed zakupem, ale to i tak niczego nie rozwiazuje, bo nikt mi nie da softu zarejestrowac na Palmie, zeby sprawdzic, czy bedzie chodzil z odbiornikiem...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #149 dnia: Kwiecień 10, 2007, 13:28:24 »
No wlasnie nie bardzo. Nie mam jeszcze ani odbiornika ani mapy :) Powiedzmy, ze jeszcze moglbym miec w testach ta Fortune przed zakupem, ale to i tak niczego nie rozwiazuje, bo nikt mi nie da softu zarejestrowac na Palmie, zeby sprawdzic, czy bedzie chodzil z odbiornikiem...

No ale przecież odbiornik w przypadku TomToma nie jest przypisany do softu, więc robisz tak, że kupujesz soft, rejestrujesz, pożyczasz odbiornik i jeśli wszystko OK to go bierzesz, a jeśli nie - oddajesz i szukasz innego.
Zwłaszcza że naprawdę bym się zdziwił, gdyby ten odbiornik nie zadziałał. Mi z TomTomem chodziły wszystkie które miałem okazje z nim używać (czyli dwa), różne modele różnych firm.