Tom Tom 6 na X7500 Advantage - brak GPS

• 9 Odpowiedzi
  • 754 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tom Tom 6 na X7500 Advantage - brak GPS
« dnia: Wrzesień 15, 2007, 16:25:32 »
Witam

To moj pierwszy post na tym forum , chcialbym sie przywitac .
Mam problem . NIe potrafie uruchomic GPS na mpim X7500 Advantage. Kupilem go z WM50 , zrobilem upgrade legalnie przez strone htc.com do WM60 ( bo moze to ma jakies znaczenie). Dodoam ze nie sprawdzalem czy GPS dziala na WM5. Probowalem juz wszystkich mozliwych chyba ustawien . W programie nie mam do wyboru opcji " wewnetrzny odbiornik GPS" , wybieram " Inny NMEA GPS" . Bede wdzieczny za wszelka pomoc.  Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 11:45:48 wysłana przez tommed »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Tom Tom 6 na X7500 Advantage - brak GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:01:05 »
Poszukaj programu do testowania odbiornika GPS. Jest ich sporo ( chyba nawet na DL Pdaclubu ). W Athenie Ustawienia-System-Ustawienia GPS- Port programu COM4 -Port sprzętu-Brak,Zarzadzaj- Automatycznie.
Wgraj oryginalnego TT ( scracowany nie ma opcji wewnetrznego odbiornika GPS w wyborze odbiornika).I pamiętaj wyjdź na zewnątrz inaczej nie złapiesz sygnału.
Jeśli mimo wszystko nie uda Ci się to może masz coś skopane . Podaj jakie masz radio.Może tu leży przyczyna.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:26:02 »
Dzieki bardzo za odpowiedz. Tom toma mam oryginalnego z plytki dostarczonej ze sprzetem (ver 6.030),  takie mam parametry: ROM version 2.21.405.2, ROM date: 07/20/07/, Radio version 1.50.00.00. Skanowalem i wyszlo ze GPS chodzi na COM5 ( uzylem GPS info - moze sa lepsze).  Jak wybieram teraz " wewnetrzny odbiornik GPS"  nawet nie pokazuja sie satelity.  W windows nie mam wyboru wewnetrznego tylko w setting mam " external GPS". Bede probowal jeszcze raz.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 11:45:27 wysłana przez tommed »

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:49:45 »
spróbuj wykorzystać w ustawieniach odbiornik na BT. Trochę to dziwne ale w przypadku mojego ETENA X500+ pomogło GPS działa jako BT AGPS.

*

• 7793
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:57:50 »
Czyli GPS łapie satelity - nie masz problemu z radiem ( bywają takie po zdejmowaniu Simlocka z radiem.W takim razie pozostaje Ci odpowiednie zmienianie ustawień w zakładce GPS w System  aby TT zobaczył satelity. U mnie wszystkie programy nawigacyjne widzą sygnał na COM4  może to wynika z ustawień które podałem. A TT widzi GPS wewnętrzny. A czy korzystasz z programu typu QuickGPS on pomaga w szybkim ustaleniu pozycji .
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2007, 12:06:17 »
tak w Quick GPS mam aktualne wszystko.  Myslalem zeby uzyc programu Unlocker czy cos w tym stylu ale strace gwarancje po pierwsze a po drugie nie wiem czy to ma cos wspolnego z GPS.

*

• 7793
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2007, 12:20:17 »
Unloker byłby Ci potrzebny do zdjęcia  SIMLOCKA i CIDLOCKA ale nie musisz tego robić. Jego nieprawidłowe użycie powoduje problem z GPS-em ale tefo w Twoim przypadku nie ma GPS działa przecież. Prawdopodobnie problem wynika wyłacznie z ustawień  zakładki GPS.
Podałem Ci moje :
Port programu COM4
Port sprzętu Brak
Automatycznie zarządza systemem GPS
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2007, 12:24:17 »
w tej chwili mam pokazane satelity, i czasami pojawia sie jeden pasek  ( wychodze na balkon wiec chyba wystarczy) , ustwiony mam COM5 bo tak mi wyszlo , na com 4 klapa. Zastanawiam sie po prostu czy w jakis sposob nie jest zablokowana sila tego GPS skoro tak sie dzieje. Jak nic mi sie nie uda to chyba pojde go oddam do naprawy (dopiero co go kupilem)

*

• 7793
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2007, 12:32:27 »
Czułość wbudowanego GPS-u zawsze jest dużo niższa niż zewnętrznego. Jeśli łapie Ci jeden pasek to jest OK. Poczekaj dłużej złapie Ci fix-a . wszystko masz w porządku .Jeśli do tej pory jeszce ani razu nie złapał fix-a to musi to trochę potrwac zanim wczyta sobie pełen alamanach satelit.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2007, 12:36:43 »
Dzieki ..wiec poczekam

pozdrawiam