Skąd brać info o nowych wersjach map i aplikacji?

• 2 Odpowiedzi
  • 970 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 09, 2006, 21:03:25 »
Witam!

Kupiłem PDA z WM5.0 i TTN5 od firmy, która likwidowała część swojej floty. TTN mam zainstalowany w werscji 5.21 (chyba najnowszy) a mapy "naszego regionu" 5.71. Na płytach instalacyjnych mam właśnie taką wersję map, ale widzę, że nie są one najświeższe.
Przeryłem forum i net, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi: czy ktoś znalazł jakies zaufane miejsce w Sieci (najlepiej strona tomtom'a (!)), gdzie jest napisane:
1. Obecnie najnowszą wersją zestawu map <wyliczone_państwa> jest wersja <numer_wersji>
2. Obecnie najnowszą i jedyną słuszną wersją aplikacji na system WM5 jest <numer_wersji> (np. 5.21 - dokładny numer, a nie jak gdzieś znalazłem 5.2xx dla np PPC).
Innymi słowy, czy ktoś gdzieś wprost mówi, do jakiej najnowszej wersji zestawu mogę zaktualizować swój soft i mapy??
Proszę nie o tymczasowe odpowiedzi o wersjach, ale o linka (jeśli istnieje) lub dyskusję na ten temat, bo chciałbym móc zawsze sprawdzić, jaka jest najnowsza obecnie wersja interesujących mnie map.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 09, 2006, 21:13:49 »
Jak się zalogujesz na stronie TomTom'a to będziesz dostawwał newsy o wszystkim co się tam dzieje. Od nowego sprzętu poczynając przez aktualizację map na info o konkursach, wydarzeniach itp kończąc.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 09, 2006, 22:53:02 »
Ktoś porównał na jakimś anglojęzycznym forum GPS szukanie informacji o najnowszej wersji map dla TTN oraz jej odniesienia do kwartalnych wydań TeleAtlasa, do poszukiwań Świętego Graala.
Można przeprowadzać takie poszukiwania na opakowaniu softu/map, u sprzedawcy, w internecie, w supporcie TomToma, na forach - skutek jest podobny do sukcesu z Graalem.

To jakaś najpilniej chyba strzeżona tajemnica TomToma, nie wiedzieć dlaczego. Przecież te mapy nie są złe, a w naszym regionie dużo lepsze, przynajmniej na razie, od Navteqa. Inni producenci mają mniejszy opór przed klasyfikacją wydań.

Oczywiście, każdy może sprawdzić u siebie na PDA symbol wersji mapy. Tylko że to musztarda po obiedzie (już kupił!). Zaś konia z rzędem temu, kto odpowie jakiemu wydaniu TeleAtlasa (kwartał i rok) ona odpowiada.
Pewnie część winy jest po stronie TA, bo o ile o mapach Navteqa można znaleźć precyzyjne dane o pokryciu dla każdego kraju, łącznie z wyszczególnionymi miastami objętymi adresacją uliczną, to u TeleAtlasa trzeba wnioskować ze strzępów informacji, rozsianych po całym internecie.