Pomocy!! Gps Bluetuth w TOMTOM

• 19 Odpowiedzi
  • 2316 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 01, 2006, 18:33:22 »
Po wagraniu drugi raz programu i map nie moge połączyć sie z odbiornikiem BT. Straciłem pamieć bo siadła bateria i po drugim wgraniu programu z mapami przestało działać. Pomocy !!!! Program odpala się bez problemu. tylko nie załącza się jak wcześniej port BT.  Co robić bo sobotę mam wyjechać za granice. mam HP 2100 a antenę   I-TEC BT-308

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2006, 06:26:16 »
co znaczy nie zalacza sie port BT? wlacz BT, odpal program i wybierz jesli dobrze pamietam... "inne polaczenie kablowe"

jesli nie zadziala to dokladniej opisz problem

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2006, 09:37:12 »
W TTN5 nie trzeba odpalac bt :-), program sam to robi
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2006, 20:28:17 »
No właśnie w tym cały problem  że TT5 nie odpala portu przy starcie. Pożniej przechodze do gps w menu i ustawiam tak jak zawsze i nic tj- złączam inny bezprzewodowy gps z BT, następnie konfiguruje port com3 lub com6 i nic. ale dziękuje za podpowiedzi wszystkim narazie klops nic nie hula

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2006, 04:11:18 »
Cytat: "max9810"
złączam inny bezprzewodowy gps z BT

a moze bys przeczytal dokladnie odpowiedzi?

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2006, 10:13:56 »
Dla odbiornika BT wybieramy "inny odbiorniK BT". Wersje 5.12 i 5.21 lepiej sobie radzą z wykrywaniem niż 5.00

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2006, 19:30:53 »
Dziękuje wszystkim za rady. Działa i to jest najcenniejsza wiadomość.
!!!!! D Z I E K U J E!!!!!!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2006, 05:33:54 »
Cytat: "vajera"
Dla odbiornika BT wybieramy "inny odbiorniK BT"

no wlasnie nie zawsze

max9810 - przyznaj sie co wybrales?

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2006, 06:58:58 »
Chciałem odpalic BT i wogóle znikneła ikonka (ta na dole). Zrobiłem soft reset i według wskazówek Kolegi Lipciopda zestroiłem sprzęta i działa. Myśle ze problem tkwił w samym programie BT( tak jakby się zawesił ). Ale tak przy okazji to dlaczego dla bezprzewodowego BT miałem użyć "inne polaczenie kablowe" - nie rozumiem?
Mam jeszcze jedno pytanie. Odpalam TT5 namierzają moją pozycję satelity, na ekranie w 3D pokazuje sie trójkącik z miejscem w którym aktualnie sie znajduje. W jaki sposób mogę dokładnie ten punkt dodać do ulubionych lub go zapamiętać. W AM poprostu rysik trzymam na aktualnej pozycji i wyskakuje menu gdzie między innymi jest podpunkt "dodaj do PU" i zapisuje . I o takie rozwiązanie mi chodzi.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2006, 07:03:05 »
Ale tak przy okazji to dlaczego dla bezprzewodowego BT miałem użyć "inne polaczenie kablowe" - nie rozumiem?

to juz musialbys zapytac producenta - fakt jest taki, ze czasami wlasnie tylko na tym ustawieniu dziala

*

Offline dylek

• **
  • 192
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2006, 15:59:55 »
Chciałem odpalic BT i wogóle znikneła ikonka (ta na dole). Zrobiłem soft reset i według wskazówek Kolegi Lipciopda zestroiłem sprzęta i działa. Myśle ze problem tkwił w samym programie BT( tak jakby się zawesił ). Ale tak przy okazji to dlaczego dla bezprzewodowego BT miałem użyć "inne polaczenie kablowe" - nie rozumiem?
Mam jeszcze jedno pytanie. Odpalam TT5 namierzają moją pozycję satelity, na ekranie w 3D pokazuje sie trójkącik z miejscem w którym aktualnie sie znajduje. W jaki sposób mogę dokładnie ten punkt dodać do ulubionych lub go zapamiętać. W AM poprostu rysik trzymam na aktualnej pozycji i wyskakuje menu gdzie między innymi jest podpunkt "dodaj do PU" i zapisuje . I o takie rozwiązanie mi chodzi.

dodaj ulubione/>/pozycja GPS... ;o)

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2006, 07:52:46 »
Jakie to wszystko proste jak ktoś podpowie. No że wcześniej na to nie wpadłem.
Dziękuje i serdecznie pozdrawiam Klubowicza  DYLKA.

utrata komunikacji pomiedzy palmem HP a GPS (BT) - TomTom
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 29, 2006, 19:26:32 »
Witam,

Od ok miesiaca mam duzy problem z nawigacja: HP 5550 + GPS BT Socket + TomTom 5.

Zaczelo na jakby na zlosc zaraz po tym jak wyjechalem za granice do nowego miasta w ktorym bylem zupelnie zielony (tak na marginesie - dobra szkola).

Wszystko dzialalo niby normalnie ale po 10-15 minutach palm zupelnie tracil komunikacje z GPS.
Pozniej nie onajdywal pozycji w ogole - tylko sporadycznie po czym komunikacja zanikala i mapa robila sie szara.
Przekopalem juz wszystkie istniejace posty w tej sprawie.
Od poczatku komunikacje uruchamialem na polaczeniu kablowym pomimo ze faktycznie jest via BT.
Ostatnio zmienilem nazwe urzadzenia GPS na "BT GPS" oraz wyjalem baterie z GPS na noc - i nic.
Co prawda od razu po uruchomieniu mam prawidlowy sygnal ale znow po 10-15 minutach siada znowu zupelnie.

Uzywkownik Lipciopda sugerowal kiedys wyjecie baterii podtrzymujacej GPS ale boje sie ze uszkodze antene na amen.

Bardzo prosze o pomoc!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 29, 2006, 21:02:19 »
nic nie uszkodzisz - po takiej operacji wystaw go tylko na otwartej przestrzeni na kilkanascie minut pod gole niebo, zeby spokojnie mogl sobie zaktualizowac baze

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 30, 2006, 07:14:39 »
bardzo dziekuje za odpowiedz

problem w tym ze ja sam nie wiem czy moja antena GPS w ogole posiada taka baterie podtrzymujaca
czy mam na sile probowac dostac sie do scalaka?
ten plastikowy model Socket nie ma zadnych srubek - wiec chyba bede musial cos oderwac?

pst
wczoraj wgralem nowa wersje programu do obslugi Bluetooth Widcomma ale nic to nie dalo
system wykrywa wszystko ladnie, pracuje prawidlowo moze 5-6 minut po czym zupelnie traci przytomnosc
i jej nie odzyskuje nawet po resetowaniu

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 30, 2006, 07:27:49 »
probowales resetowac GPS do ustawien fabrycznych np. programem GPS Maus? sprawdzales GPS z innym PDA lub np. z laptopem? chodzi o to zebys byl pewien, ze to wina GPS, a nie np. zerwania polaczenia ze strony PDA - sprawdz go z innym oprogramowaniem - np. Visual GPS
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=49&sortby=t&sort=asc&f_id=187

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 31, 2006, 06:33:47 »
Witam ponownie.

Skorzystalem z rady i wgralem do palma program Vitrual GPS (swoja droga bardzo ciekawa aplikacja na do lesnych wycieczek z papierowa mapa). Okazuje sie ze komunikacja miedzy palmem a antena jest stala i bezprzerwowa. Caly czas mruga zielone swiatelko w programie, satelity sie zmieniaja, predkosc odczytuje dobrze. Wydaje sie ze wszystko jest w porzadku.

Po uruchomieniu TomToma - kryzys powraca. Komunikacja nadal gasnie.

Sprawdzalem to samo kiedys jak jeszcze mialem Automape - z AM tez bylo wszystko w porzadku a TomTom przestwal 'rozumiec' GPS. Pomyslalem wtedy ze moze AM gryzie sie z TT i ja usunalem. Jednak problem jest nadal.

Nie mam niestety mozliwosci sprawdzenia komunikacji z innym palmem albo laptopem a tego drugiego programu (GPS Maus) nigdzie nie moge znalezc.

Czy z mojej proby nie wynika jednak ze cos nie tak jest z samym TT?
Pamietam ze w poprzedniej wersji (3) byla osobna aplikacja do ustawien GPS. Tutaj tego nie widze.
A moze sa jakies biblioteki gdzies w katalogu (jakas historia ktora trzeba skasowac?) ktore blokuja komunikacje i sprawiaja ze to wszystko zanika?
Nie ma pojecia jak ten system zreanimowac..
Co Pan radzi?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 31, 2006, 08:57:44 »
po pierwsze naucz sie, ze nie masz palma tylko PDA, pocketa lub palmtopa

po drugie czy ty czasem nie masz pirata? ewidentnie z PDA i GPS wszystko jest OK

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 31, 2006, 15:08:44 »
Prawda - ewidentnie z PDA i GPS wszystko jest ok.

Aluzje zrozumialem - skonaktuje sie z pomoca techniczna producenta programu.

Myslalem po prostu ze moge liczyc na kolegow na necie i przy okazji nauczyc sie czegos wiecej.

Moj PDA (bo przeciez nie palm) oraz antena GPS tez moga byc kradzione, prawda? ;)

No offence.

*

Offline p.janowski

• 649
  • Sprzęt: aktualnie : HTC Touch Pro, SPV m650,  eeePC 701 1G
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 05, 2006, 16:27:48 »
ja mam oryginala i po wgraniu nowego romu do qteka - mam ten sam problem z BT i TomTom - po prostu zawiesza cały system ...

jak mam BT odpalonego i TT pozniej to wszystko jest ok ...

Pzdr
P.