Pokrycie Polski przez TT - niby niewielkie ale...........

• 49 Odpowiedzi
  • 9686 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 21, 2006, 23:35:19 »
wcześniej był tylko Navteq, ok. miesiąca temu pojawiła się wersja beta i tam zobaczyłem już Tele Atlas
nie zagłębiałem się w temat, choć z tego serwisu korzystam dość często,
jak mam wyjazd w nowe miejsce to sprawdzam tam odległości z domku
chodzi mi o Niemcy oczywiście, bo tam robie 95-98% swoich tras

« Odpowiedź #31 dnia: Maj 22, 2006, 23:58:29 »
Cytat: "Moi"
A skąd, przepraszam, takie teorie?

Podstaw tej teorii jest kilka.
Po pierwsze jest to ogolna polityka firmy TomTom. Jako potwierdzenie proponuje odwiedzić http://www.tomtom.com/plus/services/mds.php i zobaczyć opis pokrycia dla Czech w mapie DE-AT-CH-PL-CZ a następnie wyjaśnienie gwiazdki.
Po drugie mapa PL w nowszej wersji map w GO 700 określana jest jako 23%, natomiast mapa z ONE ma niby niewiele więcej bo 26%. W praktyce pojawiła się zdecydowana większość dróg lokalnych, których w GO 700 jest bardzo mało. Jasne jest, ze drogi lokalne stanowią większość dróg w kraju, a ilość dodanych km stanowi na pewno dużo więcej niż 3% wszystkich dróg w kraju.

Jak dla mnie - pokrycie dróg w Polsce na terenie niezabudowanym w GO 700 jest symboliczna, podczas gdy w ONE jest zdecydowanie wystarczająca.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 24, 2006, 08:01:09 »
Cytat: "PaluH"
A skąd, przepraszam, takie teorie?

Podstaw tej teorii jest kilka.
Po pierwsze jest to ogolna polityka firmy TomTom. Jako potwierdzenie proponuje odwiedzić http://www.tomtom.com/plus/services/mds.php i zobaczyć opis pokrycia dla Czech w mapie DE-AT-CH-PL-CZ a następnie wyjaśnienie gwiazdki.

Co to znaczy "polityka ogólna firmy TomTom"?
Przecież objaśnienia gwiazdek, to nic innego jak oznaczenia stopnia szczegółowości map stosowane przez TeleAtlasa:
* BA - Basic Attributes - siatka dróg z podstawowym zestawem atrybutów do nawigacji (nie wszystkie drogi/ulice), nawigowanie tylko po nazwach dróg/ulic zawartych w bazie,
* FA - Full Attributes - mapa/plan o kompletnej szczegółowości, zawierająca adresy uliczne (numery domów), umożliwiająca nawigację door-to-door.

W przeciwieństwie do Navteqa nigdy nie wiadomo co to znaczy Basic Attributes w mapach TeleAtlasa.
Navteq jest tu bardziej precyzyjny:
* DC - Detailed Coverage - jak FA w TeleAtlasie,
* RNC - Road Network Coverage - wszystkie drogi poza lokalnymi/osiedlowymi, mniejsze miejscowości bez adresów ulicznych, w takich miejscowościach nawigacja tylko po nazwach ulic/dróg, w większych miastach również część małych/bocznych ulic nie ma adresów,
* ITC - Inter Town Coverage - jak RNC, ale mniejszych/bocznych ulic brak,
* Major Roads - tylko autostrady/drogi ekspresowe (w Polsce wszystkie drogi międzynarodowe),
* No coverage - hic sunt leones  :D

Po drugie mapa PL w nowszej wersji map w GO 700 określana jest jako 23%, natomiast mapa z ONE ma niby niewiele więcej bo 26%.

Zarówno TeleAtlas (w konsekwencji i TomTom), jak i Navteq odnoszą stopień pokrycia map kraju do odsetka ludności kraju objętego mapą o danym poziomie szczegółowości (jeśli jest jedna cyfra, to dotyczy map z kompletną szczegółowością/pełną atrybucją).
Dlatego też np. dla Polski, jeśli tylko Warszawa/aglomeracja była objęta mapą szczegółową, podawano 4-6% pokrycia.
Zatem, jeśli dodaje się w kolejnych wydaniach map kilka szczegółowych planów miast kilkusettysięcznych, to pokrycie wzrosta o odpowiednią ilość procent (ok. 380.000 stanowi 1%). Zwykle dodawany jest plan miasta wraz z okolicznymi miejscowościami.

W praktyce pojawiła się zdecydowana większość dróg lokalnych, których w GO 700 jest bardzo mało. Jasne jest, ze drogi lokalne stanowią większość dróg w kraju, a ilość dodanych km stanowi na pewno dużo więcej niż 3% wszystkich dróg w kraju.

Z powodów wspomnianych wyżej, drogi te nie wchodzą do procentowego określenia stopnia pokrycia.

Jak dla mnie - pokrycie dróg w Polsce na terenie niezabudowanym w GO 700 jest symboliczna, podczas gdy w ONE jest zdecydowanie wystarczająca.

To zależy jak dla kogo, czyli jakie kto ma potrzeby i wymagania. Ja abolutnie nie uznaję ich za wystarczającą.

*

• 6498
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 24, 2006, 08:04:32 »
Aha - a ilość POI kompletnie nie ma tu żadnego znaczenia. Jeśli jest jakaś korelacja, to pewnie niezamierzona.

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
TomTom - aktualizacja
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 26, 2006, 18:33:38 »
Pracownik firmy TomTom (Amsterdam) zapytany telefonicznie (dzisiaj 26 maja) o aktualizację mapy Polski stwierdził, że nic takiego w najbliższym czasie nie przewidują. Tak że "szeptać" na ten temat możemy jeszcze długo..długo...

*

Offline mkycler

• *
  • 87
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 29, 2006, 12:32:08 »
Być może pytanie było zadane niedokładnie: mapy Polski nie ma, więc również nie ma czego aktualizować. Natomiast Polska jako część map Western Europe, Eastern Europe itp. ma szanse być zrobiona dokładniej.
Czy rzeczywiście tak będzie - czas pokaże.

*

Offline mabo

• **
  • 198
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 30, 2006, 23:41:00 »
Rzeczywiście wyraziłem się niedokładnie, ale pytanie było zadane precyzyjnie; o "obszar Polski".
Mam teraz problem bo chciałem doinstalować do MioMap v 2.0 mapę TomTom`a, ale jeżeli obie są z TeleAtlasa i o tym samym stopniu szczegółowości to nie ma to sensu.
Pytanie: Czy można osobno kupić mapę TomTom`a w wersji ONE (Pl-Cz-Sk-Hu)?
Prośba: Czy mógłby któryś z kolegów podesłać mi zrzut ekranowy z TomTom ONE, np. 73-200 Choszczno (siatka ulic) i ewentualnie obszar gminy 73-220 Drawno (siatka dróg) - chcę porównać z MioMap.
Z góry serdeczne dzięki, pozdrawiam,
mabo

*

Offline mkycler

• *
  • 87
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 31, 2006, 22:39:32 »
Cytat: "mabo"
Rzeczywiście wyraziłem się niedokładnie, ale pytanie było zadane precyzyjnie; o "obszar Polski".

W takim razie zwracam honor. Jednak na tym forum pojawiły się plotki o wersji testowej ze znacznie lepszą Polską. Być może ludzie w call center TomToma mają zakaz informowania o nowej wersji produktu (bo wtedy sprzedaż starej spadnie do czasu ukazania się nowej). A może informacja na forum była zwykłą kaczką (ooops... przepraszam za to słowo - miałem na myśli dezinformację, a nie ubliżanie władzy ;))? Pozostaje uzbroić się w cierpliwość - wszak czerwiec tuż-tuż...

Pytanie: Czy można osobno kupić mapę TomTom`a w wersji ONE (Pl-Cz-Sk-Hu)?

W tej chwili niestety nie - odpowiedź również z supportu TomTom.

*

Offline mabo

• **
  • 198
Mapy TomTom
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 01, 2006, 23:09:46 »
mkycler

Kilka dni temu widziałem na Allegro ofertę  samych map (firma z Wrocławia) w wersji DE-AT-CH-PL-CZ  i mieli również jeden egzemplarz w wersji PL-CZ-SK-HU  (300 zet!).
Po prostu są podobno klienci którzy kupują urządzenia  a rezygnują z map.

*

• 6498
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 02, 2006, 07:54:40 »
Pytanie tylko, czy ttcode.com zarejestrowałby na PDA mapę dla TT One?
Kody linuksowe (jeśli w ogóle były w tej ofercie dołączone do karty SD z mapą) mogą się różnić od kodów na pozostałe platforrmy.

*

Offline mkycler

• *
  • 87
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 02, 2006, 22:35:36 »
Pytanie tylko, czy ttcode.com zarejestrowałby na PDA mapę dla TT One?
Kody linuksowe (jeśli w ogóle były w tej ofercie dołączone do karty SD z mapą) mogą się różnić od kodów na pozostałe platforrmy.

Mogą, ale nie muszą. Ja razem z TT Mobile dostałem Maps of Western Europe dla Navigatora, Mobile, Go i (chyba) One. Więc aktywacja na każdym z tych urządzeń odbywa się za pomocą tego samego kodu (karta z kodem była tylko jedna).

Mapa PL-CZ-SK-HU
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 03, 2006, 11:33:01 »
Jest, testuje, jak na razie zdaje egzamin. Prawie wszystkie drogi i poprawione plany miast. Mniej dokladna od mapy Eastern Europe.

*

• 6498
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 03, 2006, 11:49:26 »
Że niby PL-CZ-SK-HU jest mniej dokładna od Eastern Europe?
A w którym, detalicznie, miejscu?

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 03, 2006, 14:33:56 »
Chyba chodziło @pitk o pokrycie dróg loklanych których jest nieco więcej w Eastern Europe ale na pewno są mniej dokładne niż PL-CZ-SK-HU (przynajmniej w moim regionie)  :wink:

Dokladnosc PL
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 04, 2006, 19:44:29 »
Mieszkam (niestety) w Kielcach ;) w mapie Eastern Europe sa prawie wszystkie ulice mego pieknego miasteczka, w Mapie 645 PL-CZ-HU-SK sa tylko glowne, poza tym Eastern Europe musi być oparta na nowszych mapach, ponieważ jest na niej uwzgledniona roczna obwodnica przez Jedrzejow, a na mapie 645 nie ma jej jeszcze. Nie uwazacie, ze to troche dziwne???

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 04, 2006, 20:29:14 »
Identycznie jest to w wielu innych miastach - mapa EE ma wilele ulic których nie ma na PL-CZ-HU-SK 6.45 aczkolwiek nie ma numeracji .
potrzebna zgoda

*

• 6498
Re: Dokladnosc PL
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 05, 2006, 01:49:16 »
Cytat: "pitk"
Mieszkam (niestety) w Kielcach ;)

Jak możesz! Nie ma lepszego miejsca na świecie! :D

w mapie Eastern Europe sa prawie wszystkie ulice mego pieknego miasteczka, w Mapie 645 PL-CZ-HU-SK sa tylko glowne,

To prawda, ale:
- tych głównych jest w 645 całkiem sporo,
- jak się przyjrzeć wierności odtworzenia faktycznej siatki ulic na mapach EE, to włos się czasem jeży na głowie. W wielu miejscach nie poznaję swojego miasta.
W Kielcach tylko AM, która też ma sporo błędów. Nie zapominając o GPMapie, która jest jeszcze lepsza IMHO.

poza tym Eastern Europe musi być oparta na nowszych mapach, ponieważ jest na niej uwzgledniona roczna obwodnica przez Jedrzejow, a na mapie 645 nie ma jej jeszcze. Nie uwazacie, ze to troche dziwne???

W AutoMapie nie było jej z pół roku, mimo że na pół roku przed wydaniem map przebieg był już znany.
Tak to jest z mapami nawigacyjnymi. Zależy kto z jakich źródeł korzysta.

*

Offline Michel

• **
  • 183
  • HTC HD2
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 07, 2006, 21:11:23 »
A mnie ciekawi dlaczego Wayfinder działający na mapach z TeleAtlasu jest dokładniejszy od map z TomToma. Dokładność jest identyczna, ale pokrycie jest nieco większe. Czy szykuje sie jakiś update polskich map do TT?
HTC HD2
HTC Hero
TomTom Go 920T

*

• 6498
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 08, 2006, 00:18:02 »
Bo to chyba jest kompilacja mapy TeleAtlasa (TT Polska 645) i AND (TT Eastern Europe). Tak przynajmniej pisze na mapce Wayfindera.
Ale nie widzę tam sensacji w szczegółowości. W Kielcach nadal kiszka.

*

Offline Michel

• **
  • 183
  • HTC HD2
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 08, 2006, 19:42:04 »
dla mnie natomiast jest super. w Rybniku gdzie się głównie poruszam pokazał mi drogę której nie znałem a będzie to miły skrót do pracy. w tt natomiast w ogóle tych dróg nie ma :(
HTC HD2
HTC Hero
TomTom Go 920T