POI z AM do TT. czy to możliwe?

• 72 Odpowiedzi
  • 25255 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 06, 2006, 22:26:15 »
Cytat: "yayco"
... wystarczy abyś wrzucił do folderu mapy ikony o nazwach identycznych z przekonwertowanymi ....

Dzięki za szybka odpowiedź.

„MEMORY FIND YAYCO I WSZYSTKO JASNE”

Ale czy dałoby radę tak jak krowie na rowie?

Czy dobrze rozumuję, że do katalogu z mapa mam dograć jakiś mały plik graficzny o nazwie identycznej z nazwą pliku ****.OV2.?
Jaki to ma być plik graficzny? (jakie rozszerzenie?)

*

Offline yayco

• 870
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 06, 2006, 22:41:45 »
Dobrze rozumiesz.
Na przykład do katalogu DE_AT_CH_PL_CZPlus-Map, wrzucasz skonwertowany plik Esso.ov2 i adekwatną ikonkę.
Plik ikonki jest  zwykłą bitmapą z rozszerzeniem bmp. Rozmiar (jak to już wyżej opisywano) 22x22 (ale mniejszy tyż może być). Nie więcej niż  256 kolorów  :wink: . W omawianym przypadku będzie to plik Esso.bmp

*

Offline JuBE

• 26
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 06, 2006, 23:32:08 »
Wrzucasz do katalogu plik fotoradary.ov2 i plik fotoradary.bmp i już masz komplet. Jak zaznaczysz sobie na stronie mobilne.net ulubione kategorie i wybierzesz do nich obrazki to jak ściągasz plik wszystkie.uam to tam dodaj że razem z obrazkami i masz te obrazki w jednym pliku zip.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 07, 2006, 12:38:34 »
Bardzo duże i ładne DZIĘKUJĘ.

Zarez poćwiczę

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 10, 2006, 14:51:26 »
no to teraz jeszcze sofcik pobierający z określonego katalogu plik wszystkie.uam i automatycznie wrzucający tomtomowe kategorie do odpowiedniega katalogu. Sofcik najlepiej taki ktory najpierw konwertuje pliik uam a potem odpala TT :)

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 22, 2006, 22:30:36 »
A jak dodać dźwięk?

*

Offline yayco

• 870
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 22, 2006, 22:39:35 »
Cytat: "stadim"
A jak dodać dźwięk?

Uruchamiamy tomtoma --> Zmień ustawienia -->Zarządzaj UM -->Powiadamiaj gdy w pobliżu UM

Wybierasz kategorię (tomtomowską lub dodaną) , określasz w jakiej odległości ma ostrzegać i wybierasz dźwęk ostrzegawczy.
Tomtom ma ograniczone w tym względzie możliwości i możesz wybierać tylko z tego co oferuje.
Istnieje co prawda przyjemny program pozwalający implementować co się chce, choćby ostrzeżenia automapy, ale mam wrażenie, że używanie tego stanowi naruszenie umowy licencyjnej, albowiem edytuje się , a w konsekwencji zmienia oryginalne pliki tomtoma.

« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 23, 2006, 01:08:08 »
Myślałem raczej o dodaniu wav-a do katalogu i wskazaniu TT aby go odgrywał, ale skoro nie można to trudno.

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 23, 2006, 02:00:58 »
pewnie ze mozna
tu masz latwy sposob
http://www.tomtomsatnav.info/poiw.html
nie jest to reverse engineering wiec nie pekaj a zreszta kto to sprawdzi...
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline mags

• 27
    • Fotografia
  • Sprzęt: omnia
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 01, 2006, 03:02:40 »
Programik fajny. Natomiast mam problem z TT na nokii 3230 - w czasie nawigacji po zaalarmowaniu o np. suszarce zawiesza się TT, albo nawet resetuje telefon. I tak jest za każdym razem.
Może miał ktoś taki podobny problem?
Poczytaj Regulamin - potrzebna zgoda

« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 26, 2006, 16:46:46 »
Czy ktos może się podzielić swoimi POI z AM (fotoradary itd)? Ja nie posiadam komputera z Windows więc mi trudniej ;)
Będę wdzięczny za pomoc.
Może warto zrobić jakiś serwerek z takimi punktami?

olowek

*

Offline dylek

• **
  • 192
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 26, 2006, 19:27:41 »
Cytat: "olowek"
Czy ktos może się podzielić swoimi POI z AM (fotoradary itd)? Ja nie posiadam komputera z Windows więc mi trudniej ;)
Będę wdzięczny za pomoc.
Może warto zrobić jakiś serwerek z takimi punktami?

olowek

podaj email, wysle ci

*

reboot

« Odpowiedź #42 dnia: Maj 06, 2006, 17:14:07 »
Naprawde w TT nie ma innej mozliwosci dodania swoich dzwiekow niz takie podmienianie w programie z poziomu Windowsa?
A jesli juz nie ma innej mozliwosci, to moze ktos ma programik zamieniajacy wav na ogg, bo jak szukam, to znajduje tylko takie, gdzie trzeba recznie w dosie wpisywac komendy :)

*

Offline yayco

• 870
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 06, 2006, 17:32:12 »
Cytat: "reboot"
Naprawde w TT nie ma innej mozliwosci dodania swoich dzwiekow niz takie podmienianie w programie z poziomu Windowsa?

Naprawdę. Nie ma.

Cytat: "reboot"
A jesli juz nie ma innej mozliwosci, to moze ktos ma programik zamieniajacy wav na ogg, bo jak szukam, to znajduje tylko takie, gdzie trzeba recznie w dosie wpisywac komendy :)

Z darmowych ( i po polsku) to audacity jest całkiem w porządku :)

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 06, 2006, 20:10:16 »
Cytat: reboot
[\quote]

istnieje mozliwosc przypisania dzwiekow instalujac oprogramowanie np CheckPOIt /darmowe/,
http://www.oabsoftware.nl/count.php?fil=http://checkpoint.oabsoftware.nl/images/SetupCheckPOInt5.exe&ver=5.0.2
po instalacji w tym programie mozesz przypisywac dowolne dzwieki np. wav do danej kategorii
nalezy jedynie pamietac, ze po odpaleniu TT, z menu TT odpalasz ow program
pozdrowionka 8)
----------------------------
the born to be wild

*

reboot

« Odpowiedź #45 dnia: Maj 06, 2006, 20:34:11 »
Niestety nie umiem sobie poradzic z tym, aby dzwieki *.ogg byly odtwarzane przez TomTom Mobile (nie jest to GO i nie jest Navigator).

Telefon to Nokia 9500, a nie jakis PocketPC, wiec chyba sposob podany przez marcusa nic mi nie da...

Mam dzwieki *.ogg i plik data.chk, wiec jak ktos zechce mi pomoc, to moge mu podeslac te pliki na maila i on mi je jakos wprowadzi do TomToma...

Chce podmienic biezace dzwieki czyli "Bell 1/2/3, Beep 1/2/3/4/5, Boing, Bugle, Cow, Cuckoo, Polite 1/2/3"

-----------

Dobra poradzilem sobie i podmienilem te dzwieki... Sa to dzwieki sciagniete z poi.mobilne.net i przerobione polecanym wczesniej programem na *.ogg - niektore odtwarzaja sie ladnie, a niektore trzeszcza :) ale mniejsza z tym.
Czy da sie w TomTomie gdzies w opcji blokowanych drog ustawic, zeby wyczytywal drogi z kategorii, ktora dodalem (a dokladniej zrobilem sobie kategorie zablokowanych drog we Wroclawiu i wrzucilem ja na telefon), bo na razie telefon jedynie informuje, ze w danym miejscu "cos" jest, ale tak samo reaguje jakby to byla budka z gyrosem :)

*

Offline jakub76

• **
  • 113
  • Sprzęt: Samsung S I9000
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 08, 2006, 23:02:28 »
Programik do konwersji działa super, dzięki wielkie dla JuBE  :D
Acer N30 > MDA Compact I > Nokia E50 > Nokia E52 > MDA Compact IV > Samsung S I9000 :))

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 06, 2006, 11:39:01 »
ttpoi nie chce otworzyc pliku - co mam napisać w wierszu polecenia?
EDIT:
juz ok. W oknie dosowym Windowsa XP nie chciało ruszyć, pod starym dosem (win98) zadziałało - fajny programik. Dzięki

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 08, 2006, 16:21:13 »
Moj Tomtom Go 700 po uzyciu konwetera ,,ttpoi" widzi tylko ok. 40 pozycji na mapie. Co to moze byc moze ktos wie? Probowalem juz kilka razy wrzucic wygenerowany plik ale to nic nie pomoglo. Dokladnie chodzio baze fotoradarow.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 08, 2006, 19:56:41 »

« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 09, 2006, 12:02:17 »
Cytat: "Moi"
Jaką masz wersję systemu?

Wersje mam najnowsza vr. 6.150

Przejzalem link juz wczesniej i wynika z tego ze moge miec widocznych naraz na mapie tylko 100 POI?

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 09, 2006, 16:01:01 »
Cytat: "tojaskrzat"
Cytat: "Moi"
Jaką masz wersję systemu?

Wersje mam najnowsza vr. 6.150

Przejzalem link juz wczesniej i wynika z tego ze moge miec widocznych naraz na mapie tylko 100 POI?

100 kategorii.
Moze 6-ka nie czyta poi z 5-ki?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 08, 2007, 01:40:53 »
a ja mam pytanie, czy w tomtomie trzeba te nowe kategorie jakoś specjalnie włączać??

mam mapy 1223, wrzucam do folderu z mapą plik ov2 i bmp no i tomtom ich w żaden sposób nie widzi. mam tomtoma 5.20

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 08, 2007, 10:45:55 »
Cytat: "danveld"

mam mapy 1223, wrzucam do folderu z mapą plik ov2 i bmp no i tomtom ich w żaden sposób nie widzi. mam tomtoma 5.20

Musisz wejsc do ustawien POI (lub UM) i wlaczyc te kategorie POI, ktore chcesz, aby byly pokazywane.

« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 08, 2007, 11:59:48 »
no właśnie ich tam nie ma na liście. W tym problem

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 08, 2007, 13:44:37 »
Nie ma ich na liscie POI czy na liscie z ustawieniami POI?

« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 08, 2007, 15:48:18 »
nigdzie ich nie ma, wogóle tomtom ich nie widzi

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 10, 2007, 15:17:51 »
moze jakos nieszczesliwie je nazwales  :huh:
(taki pomysl tylko np. identycznie jak jakies standardowe),

albo zapomniales o limicie obslugiwanych POI w tt 5.x  :surprised:

« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 11, 2007, 00:08:08 »
no są oryginalnie nazwane, nie mam juz pojecia. pozostaje mi spróbować dodać te punkty do pliku poi.dat w tomtomie

« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:38:16 »
Zobacz stronę:

Jeszcze jeden taki link i zegnasz sie z tym forum  :wkurzony:
Claude