PL CZ HU SK v660.1219 - Ciekawostki Dropsa

• 35 Odpowiedzi
  • 10448 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jaszek

• 46
    • Przydatne linki by Jaszek
  • Sprzęt: TTG 700
« dnia: Listopad 30, 2006, 22:52:38 »
Może komuś się przyda, bo nie jest to jawnie podane nigdzie w opisie mapy. Zawiera ona szczegółowe plany miast (łącznie z numeracją) dla Moskwy i Saint Petersburga.

Kolejną ciekawostką jest możliwość wyznaczenia trasy do Chorwacji. Najpierw jednak trzeba w trybie przeglądania mapy zaznaczyć Ulubione lub POI w pobliżu określonego celu (Zadar, Split, Dubrownik) a następnie wyznaczyć drogę do tego punktu.

Może ktoś jeszcze coś doda, ja jastem zachwycony tą mapą po aktualizacji z wersji v568.0

*

Offline kwieto

• 2785
Re: PL CZ HU SK v660.1219 - Ciekawostki Dropsa
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2006, 07:21:53 »
Cytat: "Jaszek"
Może komuś się przyda, bo nie jest to jawnie podane nigdzie w opisie mapy. Zawiera ona szczegółowe plany miast (łącznie z numeracją) dla Moskwy i Saint Petersburga.

Wiadomo, wiadomo.... mapa sprzedawana jako Region z TTN6 ma Moskwe i St. Petersburg, wiec trudno by update ich nie mial...

Kolejną ciekawostką jest możliwość wyznaczenia trasy do Chorwacji. Najpierw jednak trzeba w trybie przeglądania mapy zaznaczyć Ulubione lub POI w pobliżu określonego celu (Zadar, Split, Dubrownik) a następnie wyznaczyć drogę do tego punktu.

Rozumiem ze Miasta w Chorwacji sa bez numeracji?
Mozna wyznaczyc trase do centrum miasta, albo do punktu na mapie - nie koniecznie trzeba sie posilkowac "ulubionymi" (IMO to okrezna droga)

Tak czy siak, jesli ktos juz ma TT, to sporo dokladniejsza mapa regionu za c.a. 200PLN to IMO jest atrakcja :")
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Jaszek

• 46
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2006, 10:04:34 »
Cytat: "kwieto"

Rozumiem ze Miasta w Chorwacji sa bez numeracji?
Mozna wyznaczyc trase do centrum miasta, albo do punktu na mapie - nie koniecznie trzeba sie posilkowac "ulubionymi" (IMO to okrezna droga)

Oczywiście, że bez numeracji, w zasadzie to tylko parę głównych dróg.

No właśnie, że nie można wyznaczyć do centrum miasta, bo te chorwackie miejscowości nie pojawiają się w spisie (nie wiedzieć czemu), bo taki na przykład Minsk czy Kijów jest.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2006, 10:14:40 »

No właśnie, że nie można wyznaczyć do centrum miasta, bo te chorwackie miejscowości nie pojawiają się w spisie (nie wiedzieć czemu), bo taki na przykład Minsk czy Kijów jest.

a koniecznie musisz mieć to w spisie?

nie wystarczy wskazać punktu na mapie?

*

Offline Jaszek

• 46
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2006, 10:52:31 »
Cytat: "Tytusdj"

Był taki kawał: można tak, można tak - maść na szczury, maść na szczury  ;)

Ja wychodzę z prostego założenia, że życie należy sobie ułatwiać...
A podczas jazdy, trudno coś zmienić przez wskazywanie punktu na mapie.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2006, 13:53:48 »

Był taki kawał: można tak, można tak - maść na szczury, maść na szczury  ;)

Ja wychodzę z prostego założenia, że życie należy sobie ułatwiać...
A podczas jazdy, trudno coś zmienić przez wskazywanie punktu na mapie.

Pozdrawiam

rozumiem, czyli wolisz przez wskazanie centrum miasta, a nie wiesz , że jadąc masz trzymać ręce na kierownicy niezaleznie od opcji w TT?  ]:>  ]:>  ]:>

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2006, 15:14:12 »

rozumiem, czyli wolisz przez wskazanie centrum miasta, a nie wiesz , że jadąc masz trzymać ręce na kierownicy niezaleznie od opcji w TT?  ]:>  ]:>  ]:>

trzymanie rak na kierownicy nie ma nic wspolmego z TT czy jakąkolwiek inna nawigacja , a raczej z tym , kto siedzi na siedzeniu pasazera...

*

tramp

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2006, 15:45:33 »
:)  :)

*

Offline Jaszek

• 46
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2006, 16:32:59 »
Cytat: "lechupe"

trzymanie rak na kierownicy nie ma nic wspolmego z TT czy jakąkolwiek inna nawigacja , a raczej z tym , kto siedzi na siedzeniu pasazera...

Lepiej się tego nie da ująć, dzięki kolego za pomoc :)

ATPO: TTG 700 ma takie bardzo przydatne cudeńko - pilota, w życiu bym tego zestawu nie zamienił na najlepsze PDA.

Pozdrawiam

*

tramp

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2006, 18:37:20 »
hehe a my byśmy w życiu nie zamienili swoich wypasionych PDA (a już szczególnie takich N-ek z VGA) na te prymitywne jednozadaniówki :))

nasze słuchają się komend głosowych kolego, pilota nawet nie trzeba brać do ręki :)))
(info dla pocketomaniaków - tak mu tylko napisałem, żeby sobie nie myślał Bóg wie co  :) , inna sprawa, że z Microsoft Voice Command sporo można zdziałać)

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2006, 18:46:38 »

ATPO: TTG 700 ma takie bardzo przydatne cudeńko - pilota, w życiu bym tego zestawu nie zamienił na najlepsze PDA.

Pozdrawiam

nim też operujesz w czasie jazdy?

Cytat: "tramp"
hehe a my byśmy w życiu nie zamienili swoich wypasionych PDA (a już szczególnie takich N-ek z VGA) na te prymitywne jednozadaniówki :))

nasze słuchają się komend głosowych kolego, pilota nawet nie trzeba brać do ręki :)))

AMEN  ]:>

ale muszę przyznać, że nie doczytałem, że polemizuję z użytkownikiem tak ułomnego urządzenia   :))

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 01, 2006, 21:34:47 »

Dobrze ze dopisales drobnym druczkiem (troche powiekszylem czcionke):

(info dla pocketomaniaków - tak mu tylko napisałem, żeby sobie nie myślał Bóg wie co  :)[/color]

W praktyce pilot jest, niestety, bardziej uzyteczny niz komendy glosowe.
Bawilem sie tym (komendami glosowymi) kiedy kupilem pierwszego Macintostha (czyli jakies 8 lat temu). I mimo ze juz wtedy dzialalo to na niezlym poziomie - uczylo sie np. barwy glosu i sposobu mowienia przez wlasciciela - to dosc szybko sobie odpuscilem. Oczywiscie technika przez ten czas poszla do przodu, ale dalej jest to dosc malo "wiarygodna" technologia. Zwlaszcza w przypadku jazdy samochodem (halas, wlaczone radio, etc.)
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Jaszek

• 46
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 02, 2006, 14:07:59 »

rozumiem, czyli wolisz przez wskazanie centrum miasta, a nie wiesz , że jadąc masz trzymać ręce na kierownicy niezaleznie od opcji w TT?

nim też operujesz w czasie jazdy?

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi? Chcesz powiedzieć, że nie dotykasz nawigacji w czasie jazdy? Żeby skorzystać z opcji Omiń część trasy lub Omiń blokade drogi zatrzymujesz się na poboczu? Nie rozmawiasz przez telefon komórkowy podczas jazdy (oczywiście przy uzyciu zestawu)?

Jakoś nie chce mi się wierzyć...

ale muszę przyznać, że nie doczytałem, że polemizuję z użytkownikiem tak ułomnego urządzenia   :))

Czy ułomnego, to kwestia dyskusyjna, każdy wybiera to co mu bardziej pasuje. Ja cenie sobie prostotę i wygodę. Mam zamocowany na stałe do deski rozdzielczej trochę przerobiony uchwyt mocujący nawigację, do którego dochodzi podłączone na stałe zasilanie, antena GPS i mikrofon. Nie muszę odklejać co chwilę od szyby uchwytu, żeby ktoś nie chciał sprawdzać, czy w schowku nie leży nawigacja, nie plączą mi się kable do zasilania, mało tego, nie muszę pamiętać o naładowaniu baterii PDA, żeby nie stracić wszystkich danych i programów.

No i kto ma ułomne urządzenie  ]:>

PS. Do rozmów używam starej dobrej Nokii 6310i, do zdjęć analogowego Nicona, do pracy laptopa a do nawigacji TTG 700. I dobrze mi z tym  ;)

AMEN

*

kichu1979

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 02, 2006, 14:28:16 »

rozumiem, czyli wolisz przez wskazanie centrum miasta, a nie wiesz , że jadąc masz trzymać ręce na kierownicy niezaleznie od opcji w TT?

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi? Chcesz powiedzieć, że nie dotykasz nawigacji w czasie jazdy? Żeby skorzystać z opcji Omiń część trasy lub Omiń blokade drogi zatrzymujesz się na poboczu? Nie rozmawiasz przez telefon komórkowy podczas jazdy (oczywiście przy uzyciu zestawu)?

Jakoś nie chce mi się wierzyć...

Na co jeszcze chcialem zwrocic uwage, zmiana ustawien w czasie jazdy, wcale nie oznacza, ze ktos siedzi w nosem przyklejonym do ekranu i nie wie co sie dzieje.

Jak ktos to madrze robi i z glowa, to operacja taka niczym sie rozni sie od zmiany plyty w odtwarzaczu w samochodzie czy tez ustawienia klimatyzacji itp podobnych.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 02, 2006, 16:21:37 »
Cytat: "kichu1979"
Na co jeszcze chcialem zwrocic uwage, zmiana ustawien w czasie jazdy, wcale nie oznacza, ze ktos siedzi w nosem przyklejonym do ekranu i nie wie co sie dzieje.

Jak ktos to madrze robi i z glowa, to operacja taka niczym sie rozni sie od zmiany plyty w odtwarzaczu w samochodzie czy tez ustawienia klimatyzacji itp podobnych.

Madrze i z glowa... to np. przy uzyciu pilota? :"P

Panowie, nie ma o co sie klocic. Sam nie narzekam na palmtopa, ale nie powiem, ze nawigacja dedykowana bym nie pogardzil (co nie znaczy ze sprzedalbym wtedy palmtopa).

*

tramp

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 02, 2006, 18:34:43 »

Czy ułomnego, to kwestia dyskusyjna, każdy wybiera to co mu bardziej pasuje. Ja cenie sobie prostotę i wygodę. Mam zamocowany na stałe do deski rozdzielczej trochę przerobiony uchwyt mocujący nawigację, do którego dochodzi podłączone na stałe zasilanie, antena GPS i mikrofon. Nie muszę odklejać co chwilę od szyby uchwytu, żeby ktoś nie chciał sprawdzać, czy w schowku nie leży nawigacja, nie plączą mi się kable do zasilania, mało tego, nie muszę pamiętać o naładowaniu baterii PDA, żeby nie stracić wszystkich danych i programów.

no jak już tak merytorycznie tu sobie dyskutujemy to mam zamocowany na stałe przyzwoitej klasy uchwyt ale do szyby bo nie lubię śladów majstrowania w kokpicie. W każdym razie nic nie stoi na przeszkodzie by umocować go na kokpcie szczególnie, że jest już dla niego wyznaczone piękne miejsce.
Nie wiem po co kolega chce odklejać od szyby uchwyt, to chyba w Rosji choć już tam też społeczeństwo się bogaci i kradnie raczej nowe bryki niż jakieś tam zabawki elektroniczne :)))) Złodziej też się wycwanili i nie lecą na każdy badziewny, prętowy uchwyt przyklejony do szyby bo dobrze wiedzą, że co najwyżej spotkać mogą jakieś Mio :))) co innego profesjonalna instalacji - rodzi ona poważne podejrzenia, że w schowku leży jakiś lepszejszy tomtom :)) - niech kolega nie niedocenia co sprytniejszych złodziejaszków
nie plączą mi się kable i oczywiście nie muszę pamiętać o ładowaniu
o przechowanie danych dba oczywiście także WM5
wszystkie argumenty kolegi do bani  :]

gdyby kolega napisał, że ma oryginalną nawigę z ekranem >6" (najlepiej 10") sterowane myszką Command albo z kierownicy to by było coś, a tak to kolega zachwala jakiegoś walającego się po całym aucie pilota

nie mówiąc o tym, że pocket robi kupę innych rzeczy bo to się rozumie samo przez się
dla każdego coś miłego, ja tam bym tomtoma nie kupił nawet jakbym miał za dużo kasy bo nie uruchomię na nim iGO

acha Kwieto a Ty jak zawsze masz sporo do powiedzenia tylko informacje jakby zdezaktualizowane
kolega sprawdzi co na temat łatwości obsługi Microsoft Voice Command pisze się w internecie
acha no i 8 lat to naprawdę sporo  :S

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 03, 2006, 00:52:57 »
kolega sprawdzi co na temat łatwości obsługi Microsoft Voice Command pisze się w internecie

To niech kolega odpowie czemu napisal w takim razie takie fajne stwierdzenie pt: "info dla pocketomaniaków - tak mu tylko napisałem, żeby sobie nie myślał Bóg wie co", bo jak dla mnie wyglada to na: "napisalem ze cos takiego jest, choc tak naprawde jest tak do bani, ze sam tego nie uzywam"

Wiec moze niech kolega opisze ze szczegolami jak to dziala Microsoft Voice Command na jego pockecie (moze by kolega zalinkowal jakis zapis, dzwiekowy lub jeszcze lepiej video?), zamiast podpierac sie tym "co sie pisze w internecie" ?

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 05, 2006, 10:33:19 »

A ja tam wolę PDA. Weź sobie takiego TT700 czy 910 do kieszeni, szczególnie latem schowaj. W aucie na pewno nie zostawisz bo ukradną. A Palmtopa schowasz bez problemów do kieszeni czy nawet na szyje powiesisz, 150g Ci głowy nie urwie. Dowolna programowalność, nie podoba Ci się  TT wkładasz iGO. Pełna wielozadaniowość a w TT tylko Mapy i kalkulator  :))  (no moze jeszcze odtwarzanie multimedii w niektórych modelach...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 05, 2006, 11:18:52 »
Cytat: "lukjod"
...

Alez ja nigdzie nie napisalem ze MS Voice Command jest do ... - ja bardzo chcialbym uslyszec relacje Trampa z codziennego uzywania tego gadzetu - takie "deep review" :")

*

Offline jakub76

• **
  • 113
  • Sprzęt: Samsung S I9000
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 31, 2006, 16:14:41 »
Panowie temet był inny, powróćmy do niego....
Acer N30 > MDA Compact I > Nokia E50 > Nokia E52 > MDA Compact IV > Samsung S I9000 :))

*

Offline Jaszek

• 46
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 03, 2007, 10:13:30 »
Cytat: "jakub76"
Panowie temet był inny, powróćmy do niego....

No właśnie  :)

To dodam jeszcze, że "wykryłem" Rygę i Wilno z numeracją budynków...

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 28, 2007, 10:15:53 »
Hej chłopcy. Nie bijcie się ;)
Ja posiadam HTC z preinstalowanym TomTom'em i mam możliwość zakupu map po niższej cenie. Przed tym jednak chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa pokrycia. Pisałem do TT ale dostałem jakąś standardową odpowiedź nic nie wyjaśniającą. Tak więc pytanie do użytkowników.
Jakie kraje się znajdują na mapie Eastern Europe czyli PL_SK_CZ_HU czy jakoś tak?
Mi się wydaje że powinny być tylko te wymienione a czytam że jest inaczej. Rosja Łotwa Ukraina Chorwacja a i o Turcji też gdzieś było  :O
Jak to w końcu jest? Rozumiem że te 4 tytułowe są z "super pokryciem" a reszta drogi główne.
Czy mógłby ktoś wypisać taką listę i przy każdym kraju mniej więcej co i jak?
Dzięki z góry, Radek.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline piotr.sto

• **
  • 103
  • Sprzęt: TT GO 720
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 29, 2007, 10:07:21 »
Przyznam się, że stroną wschodnią posiadanych map do tej pory zbytnio się nie interesowałem. Czytając powyższe posty postanowiłem sprawdzić i stwierdziłem, że oprócz Moskwy i Sankt Petersburga plany miast z numeracją domów są także dla Wilna, Rygi i Tallina. Poza tym obwodnice i drogi przelotowe m. in. dla: Mińska, Kijowa, Kiszyniowa, Bukaresztu, Sofii, Tirany, Belgradu, Sarajewa, Zagrzebia i Lwowa. Pomiędzy tymi miejscowościami jest bardzo wiele mniejszych, lecz bez siatki dróg - naniesione są tylko główne trasy przelotowe.
Znbalazłem także 2 miejscowości w Afryce nad Morzem Śródziemnym - Ceuta i Melilla (ta ostatnia z numeracją budynków).

RadaRes - a co do super pokrycia PL, CZ, HU, SK - to jest tak, jak podają na stronach TT

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 29, 2007, 20:18:24 »
Super dzięki.
Tylko teraz pytanie za 100 punktów. Skąd wziąć tę mapę? Gdzie nie spytam to nikt o takiej nie słyszał, w TomTomie odpowiadają szablonowo że mapa PL_CZ_SK_HU nie zawiera innych wschodnich krajów. Dziwne to wszystko.
Drugie pytanko mam takie. Kupiłem sobie Artemisa który ma preinstalowany TomTom. W ramach tego dają darmową mapę jednego dowolnego miasta. Mapa zawiera miasto i okolice o dość dużym promieniu ale... Poza moim miastem jest bardzo kiepsko. Spore miasta przyległe maja w zasadzie tylko drogi przejazdowe. Jak to jest w pełnej wersji? Ja myślę że może ta wersja moja po prostu jest specjalnie okrojona. Jakby ktos mógł sprawdzić czy w Pabianicach jest ulica Moniuszki.
Pozdrawiam.

*

Offline piotr.sto

• **
  • 103
  • Sprzęt: TT GO 720
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 30, 2007, 08:59:04 »
Mapę, o której pisałem (v. 660.1219) możesz kupić na stronie TT - w wersji download (tak wyjdzie taniej, niż kupując np. na allegro w wersji na karcie). W wersji tej będziesz miał pokrycie PL, CZ, HU, SK - zgodnie z tym, co podaje TT plus miasta i drogi, o których wspominałem powyżej.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 30, 2007, 12:33:53 »
Cytat: "RadaRes"
Super dzięki.
Tylko teraz pytanie za 100 punktów. Skąd wziąć tę mapę?

Mapa sprzedawana z TTN 6 na karcie, opisana jako PL_CZ_SK_HU + Moskwa i St. Petersburg ma rowniez glowne drogi Europy - w tym wschodzniej. I nieliczne miasta na tym terenie z numeracja itd.
Wersja na karcie jest starsza (nie chce mi sie uruchamiac TT by sprawdzic, jak bardzo potrzebujesz to daj znac), natomiast 660.1219 to zdaje sie wersja z ostatniej aktualizacji map, osiagalna via download.
Obie mapy maja podobna dokladnosc, nowsza jest troszke bardziej zaktualizowana.

*

Offline kaka

• *
  • 50
Mapa Chorwacji
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 07, 2007, 14:25:45 »
Interesuje mnie mapa chorwacji lub przynajmniej główne drogi.Ucieszyłem się czytając ten wątek.Zadałem pytanie do tomtoma i taką odpowiedz dostałem/Kontynuując wątek mapy (przepraszamy za dwa maile, ale problem techniczny nie pozwolił na dokńczenie wątku w jednej wiadomości). Mapa, o której Pan wspominał Central Europe & Major Roads of WE Mapa jest to mapa PL,CZ,SK,H,D,A,CH plus główne drogi Europy Zachodniej.

Nie posiadamy takiej mapy jak Central Europe & Major Roads of WE v660.1212 zawierającej cyt. "Germany-Helvetia-Austria-Tchehia-Poland-Slovakia-Hungary-Latvia-Lithuania-Estonia- provincies with city of Saint Petersburg and Moscow. Plus some major roads of Romania-Kroatia-Slovenia-Bosnia Herzegovina-Servia-Albania-Fyrom-Bulgaria-Moldova-Ukraine and Belarus/"

Informacje na forach są nieoficjalne i nie możemy ponosić za nie odpowiedzialności.

Prosimy o zapoznanie sięz poniższymi informacjami (zasięg nowych map):
Kurde juz nic nie wiem.

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 07, 2007, 17:50:24 »
No właśnie to jest piękne. Ja kupiłem Artemisa z preinstalowanym Tomkiem (fakt istotniejszy był sprzęt). Myślałem że jakoś inaczej potraktują takich klientów, a tu nic. Zdawkowe odpowiedzi, jak chciałem kupić mapę to ani grosza rabatu... A te maile to tak jakby robot pisał.
Na razie nie kupiłem i chyba nie kupie. Wolę chyba zainwestować w iGo, a może Automapa nas zaskoczy? ;)
Pozdrav

*

Offline kwieto

• 2785
Re: Mapa Chorwacji
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 07, 2007, 17:51:34 »
Cytat: "kaka"
Kurde juz nic nie wiem.

No bo Central Europe to rzeczywiscie nie maja (przynajmniej dla palmtopow)
Trzeba bylo pytac o pokrycie mapy PL-CZ-SK-HU dla TTN 6...

*

Offline kaka

• *
  • 50
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 08, 2007, 18:34:37 »
Ja nie pytałem się o pokrycie tylko interesowała mnie mapa Chorwacji lub główne drogi dojazdowe i zacytowałem Wasze wypowiedzi z forum.Mam Tomtom-a One.