One XL czy Go 720

• 9 Odpowiedzi
  • 1395 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

One XL czy Go 720
« dnia: Luty 13, 2008, 09:08:54 »
Witam,
              zastanawiam się nad zakupem nawigacji z ekranem 4,3". Rozpatrywałem urządzenia w których mógłbym zainstalować automapę ( korzystam od 2 lat na MDA2 ), jednak nie mam ochoty na zabawy z odblokowaniem windowsa, a np Navroad zwyczajnie mi sie nie podoba. W związku z tym, ze TT poszerza ciągle swoje pokrycie w Polsce wybór padł na ich urządzenia. Zastanawiam sie jednak czy kupić One XL TCEEE czy 720. Z nawigacji korzystam głownie w Polsce, ale czasem chciałbym zabrać sprzęt na dalszy wyjazd. Nie potrzebuje transmitera FM czy zestawu głośnomówiącego, odtwarzacza mp3 i innych wodotrysków. Skłaniam sie do ONE XL, jednak mam obawy co do procesora 266 MHz ( vs 400MHz jest sens dopłacić do 400 Mhz ?

Pozdrawiam
Piotr

*

kichu1979

Odp: One XL czy Go 720
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2008, 10:26:55 »
Moim zdaniem, jesli nie potrzebujesz rzeczy o ktorych piszesz to nie ma wiekszego sensu rozwazac 720
bo de facto niewiele zyskujesz w praktyce, prawie nic, a predkosc zegara przy samej nawigacji wiekszej
roznicy robic nie bedzie. Co najwyzej bedzie odrobine dluzej liczyl dluzsze trasy.

Pomijajac rzeczy o ktorych piszesz, to elementy za ktore warto realnie doplacic to IMO pilot, EPT oraz 4GB pamieci, ale to wszystko to juz w modelu 920.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2008, 10:56:58 »
400Mhz w wyższych urządzeniach jest właśnie po to aby podczas nawigowania pociągnąć jeszcze zestaw głośnomówiący, MP3 czy transmitowanie FM. Do samej nawigacji 266Mhz i 32MB RAM w zupełności wystarczy. Możesz się jeszcze rozglądnąć za modelem GO 520 - oficjalnie w polsce go nie ma (na allegro są z prywatnego importu - z gwarancją taką niby na niby - bo w polsce u producenta tego nie zareklamujesz). Kosztują nie wiele drożej albo i taniej niż ONE XL T CEE ale ONE XL T CEE ma antenkę RDS-TMC - kapitalna sprawa - sam testowałem w centrum Berlina. Choć z drugiej strony pewnie antenki RDS-TMC niedługo tomtom będzie sprzedawać osobno i będzie można dokupić do modelu GO 520. Ja sam osobiście skłaniałbym się ku GO 520 + antenka TMC i chyba sam sobie  wniemczech przy najbliższej okazji sprawię - bo Polscy dystrybutorzy oficjalnie mówią że GO 520 nie będzie u nas sprzedawany (z wiadomych względów) - a szkoda...

*

kichu1979

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2008, 11:45:24 »
Tylko wez pod uwage fakt, ze 520 jest urzadzeniem regionalnym, czyli w zaleznosci gdzie kupisz bedziesz mial mape odpowiedniego regionu. Wiec do 520 - jesli bedziesz chcial jezdzic w Polsce bedziesz musial dolozyc minimum 180 PLN na zakup mapy Eastern Europe, a jesli z kolei chcialbys miec na 520 mape calej Europy trzebaby dolozyc ok. 400 PLN na zakup mapy WCE. + byc moze karta pamieci (nie wiem ile 520 ma na pokladzie).

Nie znam tez cen 520-tek, ale przed zakupem radzilbym sie zaorientowac dokladnie w tej materii, bo wyjdzie ze zakup 520 + potrzebne
mapy + ewentualna karta bedzie po prostu nieoplacalny i lepiej od razu wziac 720.

Chociaz generalnie to ja do 720 podchodze sceptycznie, poniewaz majac 920 kompletnie nie wykorzystuje tych elementow
swojego modelu, ktore zyskuje sie porownujac 720 vs XL (glosnomowiacy, transmiter FM etc.), natomiast w praktyce bardzo
sobie chwale i przydaja sie te elementy ktore dostajemy kupujac 920 czyli pilota oraz EPT.

- pilota - duza wygodna obslugi i brak rozproszenia zwiazany z koniecznoscia siegania do nawigacji, trafiania palcem itp itd.
  jedziesz sobie i cyk cyk, obsluguje sie navi z podobna wygodna jak obsluguje radio przez przyciski na kierownicy. Chociaz duzo
  oczywiscie zalezy od konkretnego samochodu, gdzie i jak mamy zawieszonego gpsa itp itd.

- EPT - w Polsce przydatne srednio (malo mamy tuneli itp), chociaz pare razy w warszawie przydala mi sie w sytuacji, gdzie zaraz po tunelu   
  musialem skrecac  w prawo i oszczedzilo mi nieco zachoduj i jezdzenia naookolo... a takze w paru bardzo waskuch uliczkach dookola wiezowcow.
  Ogolnie im bardziej wypuszczamy sie w swiat tym bardziej sie  nam to moze w praktyce przydac.

Reasumujac ogolnie model 720 w porownaniu XL nie dodal mi zadnej realnej funckjonalnosci, ktora bym wykorzystywal. Model 920 tak.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2008, 11:48:15 wysłana przez kichu1979 »

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2008, 17:55:05 »
- EPT - w Polsce przydatne srednio (malo mamy tuneli itp), chociaz pare razy w warszawie przydala mi sie w sytuacji, gdzie zaraz po tunelu   
  musialem skrecac  w prawo i oszczedzilo mi nieco zachoduj i jezdzenia naookolo... a takze w paru bardzo waskuch uliczkach dookola wiezowcow.
  Ogolnie im bardziej wypuszczamy sie w swiat tym bardziej sie  nam to moze w praktyce przydac.

Ja z innej beczki, ale o tym samym. Mam wbudowaną w samochód nawigację - jej EPT polega na tym, iż uzyskuje informację prosto z kół (czujniki są potrzebne i tak do ABS-u). Zapewniam Cię, że komfort posługiwania się taką nawigacją jet ogromy (mimo, iż mapy starawe, a i oprogramowanie nawigacyjne sprzed czterech - pięciu lat) - w wielu sytuacjach, gdy moje Mio głupieje (wystarczy zatrzymać się pod wiaduktem - tunel do tego niepotrzebny).

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2008, 18:10:10 »
Mówimy tu raczej o sytuacjach ekstremalnych - ja jeżdżąc po Berlinie gdzie są tunele i wiadukty problemów na One T CEE nie miałem. Wracając do tematu. Kupując GO 520 T (czyli z RDS-TMC) w Niemczech czy Anglii zapłacimy za niego około 1000-1100zł + karta 4GB 100zł + mapy 370zł. Daje to nam około 1500-1600zł. Mamy pamięć 4GB do dyspozycji (+ wewnętrzna na MP3 i zdjęcia) oraz odbiornik TMC. A w Polsce TT Go 720 ma wbudowanej pamięci 2GB (czyli nowe mapy 7,15 wejdą ale wersja dla 720 chyba bez Rosji) i brak antenki RDS-TMC... Reasumując szkoda że w Polsce TomTom nie chce wprowadzić Go 520T do oferty  :kill: :kill:

*

kichu1979

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2008, 18:56:00 »
To ja patrzac na Twoja kalkulacje kupna 520T proponowalbym kupno 920T z pixmanii za 1659 PLN

http://www.pixmania.com/pl/pl/660752/art/tomtom/gps-go-920-t-europa.html

Ewentualnie jesli ktos ma firme i zarejestrowany europejski NIP to mozna skorzystac z tej oferty za 1360 PLN

http://www.pixmania-pro.com/tomtom-gps-sat-nav/pluk1_23_1914_0_349_0_0_10.html

I latwiej dla polskiego kosnumenta bedzie wygladala realizacja gwarancji, niz w przypadku samodzielnego
zakupu 520T gdzies tam za granica.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2008, 21:21:05 »
Dzięki za wszystkie sugestie.  Rozważam zakup w polskim sklepie, tak więc wybór między One XL lub Go720. 920 raczej nie wchodzi w grę - pilot jest mi nie potrzebny, a brak systemu "podtrzymującego" w trudnych warunkach jetem w stanie przeżyć.
Reasumując, Waszym zdaniem  jeśli będę korzystał TYLKO z nawigacji, to 266MHz z One XL spokojnie da sobie radę z mapami i POI.
Ok, dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
PP

*

Offline ruphert

• *
  • 71
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: TomTom ONE 2nd Edition
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2008, 09:13:28 »
Dzięki za wszystkie sugestie.  Rozważam zakup w polskim sklepie, tak więc wybór między One XL lub Go720. 920 raczej nie wchodzi w grę - pilot jest mi nie potrzebny, a brak systemu "podtrzymującego" w trudnych warunkach jetem w stanie przeżyć.
Reasumując, Waszym zdaniem  jeśli będę korzystał TYLKO z nawigacji, to 266MHz z One XL spokojnie da sobie radę z mapami i POI.
Ok, dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
PP

Tak!

W Warszawie, w Arkadii (Vobis) Go 910 za 800 zeta.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2008, 11:29:53 wysłana przez ruphert »

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2008, 21:46:53 »
Ok, dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
PP

Moj One v.2 z bardzo duża ilością POI  działa bez żadnych problemów...