TT GO 720 problem z aktualizacją oprogramowania

• 26 Odpowiedzi
  • 9577 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TT GO 720 problem z aktualizacją oprogramowania
« dnia: Luty 23, 2009, 01:26:46 »
Witam! Mam problem z Go 720. Urządzenie kupiłem w zeszłym roku na Allegro, od kola, który prowadzi sklep internetowy. Było nowe, nieużywane. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem po jego otrzymaniu było podłączenie do internetu i ściągnięcie aktualizacji. Jednak po ich zainstalowaniu pojawił się komunikat „Nie znaleziono map”. Nawigacje zareklamowałem. Koleś poprosił o podesłanie mu pliku z urządzenia: ttgo.bif
Odesłał mi dwa pliki: ttsystem oraz Western_and_Central_Europe-9.meta.dct 
Pierwszy kazał podegrać do głównego katalogu, a drugi do katalogu mapy zaznaczając jednocześnie, że wszystko jest ok., tylko, żeby się nie podłączać do netu???!?!? TT ruszył... Odkryłem, że TT blokuje się, gdy ściągnę aktualizację oprogramowania (Tom Tom Application for GO520 / GO720 / GO920)... Również kupon promocyjny okazał się być przeterminowanym... Popytałem ludzi i ktoś mi podpowiedział, że owszem urządzenie jest nowe, ale pewnie zostało „przeflaszowne”, czyli ma nieoryginalną mapę... WERSJA MAPY TO 7.21. I tu moje pytanie. Czy będę miał problem z zainstalowaniem najnowszej wersji mapy zakupionej na stronie tomtom.com?? Jeśli nie, to czy po jej zainstalowaniu będę mógł spokojnie aktualizować navicore?? Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdro!
Mundvfr   

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
Odp: TT GO 720 problem z aktualizacją oprogramowania
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2009, 07:06:47 »
Dobrze Ci powiedział, urządzenie nowe, ale oprogramowanie złamane, w celu obsługi
nielegalnnie aktywowanych map, no i sama mapa również złamana, nie kupiona.

Masz dwa wyjścia, albo się pogodzić ze stratą finansową i obecnie zaktualizować
urządzenie przez TTHome i kupić najnowszą mapę, jaka Ci pasuje, albo uderzyć
i to ostro do gościa, zwrócić sprzęt, odzyskać kasę i kupić w pełni "sprawny".
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline kolczan

• *
  • 92
  • Sprzęt: GO Premium - były GO 500, 825 LIVE, GO 920, PDA
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2009, 09:45:39 »
Wydaje mi się, że nie dość mocno zaakcentowałeś odpowiedź ;)
Tak - po aktualizacji i kupieniu nowej mapy (koniecznie poczekać na ukazanie się najnowszej wersji na dniach) urządzenie będzie działać.
Pozdrawiam - Mirek

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2009, 10:56:34 »
Mapę oczywiście możesz kupić i wszystko będzie działać (także aktualizacje navcore + poprawki map).
Nowa mapa - kosztuje 110 euro - czyli około 520 zł.

Nie wiem, tylko czy będziesz mógł kupić roczny abonament na mapy (ta opcja jest korzystniejsza), bo obecnie nie masz żadnej oryginalnej mapy.

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2009, 11:28:48 »
Mapę oczywiście możesz kupić i wszystko będzie działać (także aktualizacje navcore + poprawki map).
Nowa mapa - kosztuje 110 euro - czyli około 520 zł.

Nie wiem, tylko czy będziesz mógł kupić roczny abonament na mapy (ta opcja jest korzystniejsza), bo obecnie nie masz żadnej oryginalnej mapy.

Może uda się sprawdzić, jaka ostatnia wersja legalnej mapy była zaistalowana.
Jeżeli nie jest ona starsza jak 2-3 aktualizacje - to taniej będzie wykupić subskrypcję przez TT Home.

Zawsze można zrobić kopię całego urzędzenia przez TT Home, następnie sformatować pamięć i pobrać wszystko co zaproponuje TT Home do pobrania.
Następnie poprosić support o udostępnienie ostatniej legalnej mapy, kóra przysługuje temu urządzeniu. :mrgreen:

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2009, 11:40:46 »
Może i nie zaakcentowałem, nie chciałem być brutalny :D

Tak czy inaczej, gdyby mi ktoś zrobił taki numer, że sprzedał sprzęt "nowy", bez uprzedzenia
o nielegalnej zawartości oprogramowania i map, nie odpuściłbym i zadał sobie odrobinę
wysiłku, odzyskując wszystkie koszty, lub co najmniej wartość zakupu nowej, legalnej
mapy. W innym razie powiadomienie odpowiedniej instytucji i gwarancja sporych kłopotów.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2009, 14:57:25 »
Tak to jest z okazjami po 200zł tańszymi niż normalna cena  :mrgreen:

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2009, 20:35:34 »
Dzięki za pomoc. Cóż, człowiek się uczy na błędach i następnym razem nie skorzystam z Allegro, bo można tam trafić na bezczelnych oszustów... Kiedy ma się ukazać nowa wersja mapy, bo zdecydwonie będę chciał ją kupić?

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2009, 00:38:24 »
Może podaj nick gościa, który Ci wlepił takie oprogramowanie.
Jeśli ktoś na własny użytek ma coś nielegalnego to mogę się z tym pogodzić, ale jak już ktoś to sprzedaje jako oryginał to nie mam słów.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2009, 02:41:24 »
Ja się powtórze, nie odpuścił bym w zadnym razie, czy prywatnie czy nie,
jak nie poinformował, że to przewał, już by miał wizytę panów i jesień
średniowiecza z tyłka i bez litości. Jak chcesz kupić mapę, to czekaj cierpliwie,
mieliśmy nadzieję, że w okolicy 10 lutego będzie nowa, już jest 25 i dalej nie ma
ale na dniach raczej będzie, więc nie rób nerwowych ruchów, szkoda kasy.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 25, 2009, 09:47:21 »
Nowa mapa musi się pojawić w przeciągu 2 tygodni. Inaczej trudno będzie TomTom-owi wywiązać się z obietnicy 4 map w roku dla tych co je wykupili...
No chyba że dwie wyjdą w ciągu 2-3  miesięcy...

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 25, 2009, 13:06:30 »
Nowa mapa musi się pojawić w przeciągu 2 tygodni. Inaczej trudno będzie TomTom-owi wywiązać się z obietnicy 4 map w roku dla tych co je wykupili...
No chyba że dwie wyjdą w ciągu 2-3  miesięcy...
Zawsze mogą porzestać na 4 mapach (i "w ciagu roku" skreślić).
nawet bym wolał...;-)

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 25, 2009, 13:44:27 »
Kurde może opóźnienie jest spowodowane tym że wprowadzą od razu mapy z danymi 2009.2 ??? Albo chociaż 2008.12 :-) Zawsze to lepiej niż 2008.10  :mrgreen:

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 25, 2009, 17:37:55 »
Kurde może opóźnienie jest spowodowane tym że wprowadzą od razu mapy z danymi 2009.2 ???

Pewnie udostępnią od razu mapy v825.xxx, pomijajac wersje v820.xxx

:mrgreen:

Pozdrawiam

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 26, 2009, 01:38:45 »
Russia_Baltics_Finland-825.2213 już jest więc pewnie Dariusz ma rację.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 01:53:10 wysłana przez dagetto »

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 26, 2009, 13:58:37 »
Jeżeli historia się powtórzy to 8.25 będzie ostatnią wersją z nr 8 w nazwie i następna mapy będą w wersji 9.xx  :mrgreen:

Ale tomtom jest nieobliczalny i nie wiadomo co do głowy im przyjdzie  :mrgreen:

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 26, 2009, 16:38:45 »
Jeżeli historia się powtórzy to 8.25 będzie ostatnią wersją z nr 8 w nazwie i następna mapy będą w wersji 9.xx  :mrgreen:

Ale tomtom jest nieobliczalny i nie wiadomo co do głowy im przyjdzie  :mrgreen:

Hmmm.... raczej nie, bo przecież najnowsze urządzenia (x40) mają navcore 8. A ostatnim razem było to (przemianowanie map 7 na mapy 8 ) związane z pojawieniem się serii x30.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 16:40:24 wysłana przez Bankier »

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 26, 2009, 18:32:15 »
Może podaj nick gościa, który Ci wlepił takie oprogramowanie.
Jeśli ktoś na własny użytek ma coś nielegalnego to mogę się z tym pogodzić, ale jak już ktoś to sprzedaje jako oryginał to nie mam słów.

Nicka niestety nie pamietam, bo koles wystawil TomToma na prywatnej aukcji. Cala transakcja odbyla sie przez telefon, wiec nawet nie moglem mu wystawic komentarza. Dodam, ze cena byla nieco nizsza, bo kupowalem dwa TomTomy (sobie i bratu) i oba oczywiscie byly "odswiezone" w ten sam sposob... Malo tego mial to byc GO 720 T, a przyszedl Go 720, czyli bez anteny do RDS... Pozniej jak mi podeslal mailem "poprawione" pliki to bylo podane nazwisko, numer telefonu, mail i strona sklepu internetowego. Jesli chcecie moge jego nazwisko opublikowac, ale  nie wiem czy ma to teraz sens. Strone sklepu jak i maila podaje ponizej, zeby ktos inny nie nacial sie jak ja.

www.akcesoria-gsm.com.pl
e-mail: kabelki@data.pl

Pewnie sie zastanawiacie, czemu TT nie oddalem. Nastepnego dnia po jego otrzymaniu wyjezdzalem do Rotterdamu i nie wyobrazalem sobie tej podrozy bez nawigacji. A pozniej wiadomo, towar uzywany nie podlega zwrotowi.... I tak z nim zostalem. Ogolnie, z urzadzenia jestem bardzo zadowolony i nie zamienilbym go na Auto Mape!!! 

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 26, 2009, 18:51:04 »
Większego trudu nie miałem z odnalezieniem go na allegro:

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=332708

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 26, 2009, 20:47:14 »
Pewnie udostępnią od razu mapy v825.xxx, pomijajac wersje v820.xxx

:mrgreen:

Pozdrawiam

Może pracują nad zmianą zabezpieczeń, bo teraz złamać mapę można w 2 sekundy i może stąd te opóźnienie.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 20:48:56 wysłana przez dagetto »

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 26, 2009, 21:11:10 »
Większego trudu nie miałem z odnalezieniem go na allegro:

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=332708

Dokladnie to jest on! Tak, jako nick mial numer telefonu komorkowego, dlatego do niego dzwonilem... Uwazajcie na kola!! Bardzo go nie polecam!!! :mad: :mad:

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 27, 2009, 00:17:40 »
@dagetto

No nie wiem zobacz, że większość producentów i tak odpuszcza bo to bezsensowna gra w kotka i myszkę. Garmin od ponad roku nic nie zrobił z zabezpieczeniami a w skali światowej to chyba 2 producent PND na swiecie albo i pierwszy - bo w USA mają się naprawdę świetnie, teraz dodatkowo wprowadzili 4 aktualizacje w ciagu roku   B) tak jak Navigon. Jedynie polityka cenowa i aktualizacje wliczone w cene urządzenia lub abonament ma jakiś sens żeby zachęcić ludzi do kupowania oryginału. Gdyby zeszli z ceny i dali za jakieś 150zł abo na rok to podejrzewam że mało komu by się chciało kombinować.

I tak już sporo zrobili że dali możliwość kupienia mapy całej Europy dla wszystkich urządzeń ze slotem na kartę pamięci lub z pamięcią 2GB bo jeszcze rok temu o tej poże do ONE XL mogłeś pomarzyć conajwyżej o Western Europe + oddzielnie Eastern Europe.

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 27, 2009, 00:22:13 »
Większość, ale nie AutoMapa, która straszy kontrolami policyjnymi   ;D
Zabezpieczenia pewnie ulegną zmianie przy pojawieniu się wersji 9. Poczekamy, zobaczymy.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 27, 2009, 16:20:52 »
Ja mam Automape Europy - subskrypcja ważna do połowy czerwca ;-) i jak cena poniżej 150 nie spadnie to nie przedłużam i zostaje tylko na tomtom'ie

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 27, 2009, 21:23:40 »
Reasumujac, to zeby wszystko smigalo jak nalezy, to najpierw musze zaktualizowac TT, czyli przez TT Home pobrac firmware 8.301. Oczywiscie pojawi sie wowczas komunikat "nie znaleziono map". Dopiero wtedy mam kupic/pobrac najnowsza mape, zainstalowac ja i wtedy wszystko bedzie si, czy tak?? Czy przed pobraniem lepiej skasowac stara mape, zeby uzyskac wolne miejsce na dysku (nie mam karty pamieci), czy tez nowa mapa nalozy sie na stara??

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 27, 2009, 21:32:40 »
Reasumujac, to zeby wszystko smigalo jak nalezy, to najpierw musze zaktualizowac TT, czyli przez TT Home pobrac firmware 8.301. Oczywiscie pojawi sie wowczas komunikat "nie znaleziono map". Dopiero wtedy mam kupic/pobrac najnowsza mape, zainstalowac ja i wtedy wszystko bedzie si, czy tak?? Czy przed pobraniem lepiej skasowac stara mape, zeby uzyskac wolne miejsce na dysku (nie mam karty pamieci), czy tez nowa mapa nalozy sie na stara??

Zrób kopię całego TT przez TT Home, a później wykasuj katalog z mapą. Możesz też sformatować lub wykasować całą pamięć z poziomu windows. Potem pobierasz aplikację, ew. kolejny raz aż pojawi się najwyższy dedykowany numer. W dalszej kolejności kupujesz mapy.  :D

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 27, 2009, 21:44:20 »
Dzieki, teraz juz wiem dokladnie co robic!! :mrgreen: