Nowa wersja firmware 8.351.9982 dla modeli Go x20, Go x30 oraz Go x40 dostępna

• 44 Odpowiedzi
  • 10135 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
TomTom udostępnił dzisiaj nową wersję firmware 8.350.9980 dla modeli Go x20, Go x30 oraz Go x40. Aktualizacja firmware jest dostępna jak zwykle przez TT Home.

:mrgreen:

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 18:12:42 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live

co nowego?
--
pozdrawiam :-)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
W tym changelog'u to jest rewelacyjne:

"Version 8.301
(TomTom GO x20 and x30 series)
    * Fixes EPT not working in Australia"

Jak w ogóle żyroskop może pracować w pozycji do góry nogami?  :E :grin:

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
Znowu nie działają inne programy (Tripmaster, Eventlogger, ...)   :mad:

*

Offline HP3715

• 393
sbi, co to za programy? gdzie mozna o nich poczytac?

co do softu to zmienila sie ikona uslug tomtom - live
--

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
sbi, co to za programy? gdzie mozna o nich poczytac?
Ja używam ich do logowania trasy którą jechałem, poniżej są linki
Tripmaster
Event_Logger

Czy u was po zainstalowaniu tej nowej wersji również znacznie ściszyły się komendy głosowe z wewnętrznego głośnika TT ?

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
Czy u was po zainstalowaniu tej nowej wersji również znacznie ściszyły się komendy głosowe z wewnętrznego głośnika TT ?

Zaobserwowałem to również na moim urządzeniu. Może istnieje sposób na podniesienie poziomu głośności gdzieś w plikach konfiguracyjnych navcore?

Swoją drogą to dziwne, że chcąc odsłuchiwać komend w radio trzeba koniecznie zapodać jakąś muzę z tomtom-a...

PS.
Pewnym rozwiazaniem pozostaje wyłaczenie opcji powiazania głośności z poziomem hałasu.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2009, 15:36:33 wysłana przez andgoldi »
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Potwierdzam: komunikaty głosowe są znacznie ciszej - niewiele pomaga nawet podgłośnienie; trzeba koniecznie wyłączyć opcję "Połącz głośność z poziomem hałasu". Poza tym - i tu dość poważny błąd w nowym sofcie - obowiązkowo muszę oglądać podpowiedzi np. do ustawiania głośności - niewyłączalne w ustawieniach. I kolejny ups: dzisiaj jechałem Gdynia-Warszawa i na tej trasie mój Go930 z nowym softem zresetował się 2 razy podczas jazdy! Chyba przywrócę z backupu poprzednią wersję, bo w tej coś chyba nie bangla...

*

Offline HP3715

• 393

a moj 740 live dziala jakby stabilniej i zestaw glosnomowiacy lepiej laczy sie z telefonem...
w sumie wszystko OK..
--

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8

a moj 740 live dziala jakby stabilniej i zestaw glosnomowiacy lepiej laczy sie z telefonem...
w sumie wszystko OK..

na stronie meintomtom jest pełny opis zmian w navicore,głównie chodzi o poprawę nadajnika FM i łączności z telefonem.
Pozdrawiam

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
Mi się wydaje, że pojawiły się w mapie wyglądu zaplanowanej trasy wskaźniki oznaczenia miejsca startu i mety, łącznie z odległością do nich (w powiększeniach jak nie widać tych punktów). Nie przypominach ich sobie w poprzednich wersjach firmwaru.

Potwierdzam: komunikaty głosowe są znacznie ciszej - niewiele pomaga nawet podgłośnienie; trzeba koniecznie wyłączyć opcję "Połącz głośność z poziomem hałasu". Poza tym - i tu dość poważny błąd w nowym sofcie - obowiązkowo muszę oglądać podpowiedzi np. do ustawiania głośności - niewyłączalne w ustawieniach. I kolejny ups: dzisiaj jechałem Gdynia-Warszawa i na tej trasie mój Go930 z nowym softem zresetował się 2 razy podczas jazdy! Chyba przywrócę z backupu poprzednią wersję, bo w tej coś chyba nie bangla...

Wiekszosc bugow po updatach navcor wynika z aktualizacji i instalacji na poprzednim sofcie. Podstawa co potwierdza serwis TT i radzi wlasnie w przypadku problemow, instalowac nowy navcor na czystym TT (usuniete wszystkie pliki z root z pamieci TT - katalogi moga pozostac). Fakt ze pierwsza aktualizacja pobrana jest jakis starszy navcor a kolejna to juz najnowszy. Od jakiegos czasu stosuje ta metode i zawsze jest OK. Jesli poczytacie [PIRACTWO] i rozne problemy z navcore w wiekszosci przypadkow taki sposob instalacji rozwiazuje problem i TT dziala stabilnie i prawidlowo.

Pozdrawiam

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
Mi się wydaje, że pojawiły się w mapie wyglądu zaplanowanej trasy wskaźniki oznaczenia miejsca startu i mety, łącznie z odległością do nich (w powiększeniach jak nie widać tych punktów). Nie przypominach ich sobie w poprzednich wersjach firmwaru.

http://www.yourtomtom.com/449/navcore-8-updates-tomtom-devices.html
Contains only small bugfixes and improvements, like re-enablement of route instructions through FM Transmitter (GO x20, GO x30 only), Improved phone book transfer to the navigation device and new "Indicator markers" on the "Browse map" and "Navigate to..." screens showing the direction and distance as the crow flies to your home, present location, current destination and a pre-settable marker.

Zauważyłem też ikonkę - Home - coś jak w AM; przy adresie domowym na mapie.
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2009, 10:14:00 wysłana przez Bankier »

Mój GO 700 poprzez TT Home nie aktualizuje oprogramowania - mam rozumieć, że nie przyszła jeszcze kolej na ten model.
pozdrawiam.

*

Joker87

Pobawiłem się najnowszym firmware i wydaje mi się że przy większej ilości wyświetlanych UMów wszystko działa płynniej

*

Offline Cat^

• 1017
OK, zakładamy, że chętnie wyczyszczę całego swojego GO930 i zainstaluję wszystko "od zera i na czysto". Co i jak mam zrobić? Jest coś w rodzaju HardReset i jak zareaguje TomTom Home np. na wykasowanie wszystkiego z GO930? Co z mapami (mam wykupioną subskrybcję na Europę, nie mam na USA i Canada)?

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Powinien normalnie zareagować :-) w razie czego zrob kopię calej pamięci na dysk twardy - a potem:

- podłaczasz tomka pod USB
- formatujesz w FAT lub Fat32
- Odpalasz TThome
- instalujesz firmware (zapewne będzie to 2 razy, bo najpierw jakąś starszą wersję a potem jeszcze raz nowszą)
- dodajesz glosy
- kopiujesz katalog swojej legalnej mapy Western and Central Europe do urządzenia.

Powinno wszystko śmigac.

Potem ewentualnie jeszcze raz TTHome i ściągasz poprawki map share i fotoradarki oraz Quick GPS Fix.

*

Offline Cat^

• 1017
Dzięki za info. Czyli TTHome nie zainstaluje mi "od zera" także mapy? Tam też przecież może być bałagan po ostatnich aktualizacjach... A jeśli zaktualizuje to co z także legalną, choć nie aktualizowaną (niewykupiona subskrypcja) mapą USA i Kanady? Też mi TTHome zainstaluje odpowiednią (starszą) wersję?
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 12:51:28 wysłana przez Cat^ »

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
Dzięki za info. Czyli TTHome nie zainstaluje mi "od zera" także mapy? Tam też przecież może być bałagan po ostatnich aktualizacjach... A jeśli zaktualizuje to co z także legalną, choć nie aktualizowaną (niewykupiona subskrypcja) mapą USA i Kanady? Też mi TTHome zainstaluje odpowiednią (starszą) wersję?

Najpierw wykonaj kopię całego urządzenia przez TT Home. Po dokonaniu zabiegów, o których pisali koledzy przekopiuj cały katalog z mapą do folderu głównego urządzenia. Będzie działać.
Pobieranie nie zadziała, a nawet jeżeli, to za chwilę będą nowe mapy 830 - szkoda czasu na ściąganie.

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
Mapę, mapy (w stanie takim jak pobierałeś z serwera) jak i inne pliki powinieneś znaleźć również w katalogu "pobieranie" folderu HOME
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline Cat^

• 1017
Dziękuję wszystkim za pomoc.

TT 930 najnowsza wersja softu 8.350 ma bledy np. pilotem nie mozna przewijac ksiazki telefonicznej gora dół  a w  poprzedniej wersji dzialalo

*

Bartek1987

A jak wygląda u Was sprawa z książką z numerami telefonów? Mi nie chce się kopiować  :(. Mam TT 930T z najnowszym softem.

Pokazuje jedynie inicjalizuję telefon i koniec. Później wyrzuca że telefon nie jest podłączony. Telefon to e51
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2009, 20:26:26 wysłana przez Bartek1987 »

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
A jak wygląda u Was sprawa z książką z numerami telefonów? Mi nie chce się kopiować  :(. Mam TT 930T z najnowszym softem.

Pokazuje jedynie inicjalizuję telefon i koniec. Później wyrzuca że telefon nie jest podłączony. Telefon to e51
Mi z Nokią E61 poszło (930T), ale i tak używam wersji SE do TTusera  :evil:.
Wprawdzie program jest przygotowany do używania crakowanych map, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by używać go z mapami legalnymi. Przynajmniej głos normalnie działa (nie jest wyciszony), no i można sobie włączyć ikony jak w 940 Live.
Straszną lipę odstawił TT z tą wersją navcore.  :S

*

Bartek1987

Mi nie idzie. Poczekam do następnego navcore. Jak narazie zgłosiłem ten błąd.

*

Offline Cat^

• 1017
U mnie poszło.

*

Bartek1987

Tkie problemy pojawiają się chyba tylko przy symbianie

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
TomTom udostępnił dzisiaj nową wersję firmware 8.351.9982 dla modeli Go x20, Go x30 oraz Go x40

:mrgreen:

Pozdrawiam

*

Offline HP3715

• 393
Darek, wiadomo co poprawili?
u mnie sie wysypywal w trakcie nawigowania, ciekawe tez, bo wyrzucil mi dzis jakas wiadomosc ala sms, ale nie zdazylem odczytac..
a moja nokia e65 nie obsluguje smsow na ekranie tomka..
--