nowa seria map od TomTom-a

• 130 Odpowiedzi
  • 23414 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: nowa seria map od TomTom-a
« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 24, 2007, 21:26:59 »
Akubit, chyba oglosze bezsilnosc  ;)
Myślę, że w końcu powinieneś! Gdzie w tym linku jest mowa o programie?

*

Offline Marcin Ryszard

• 29
  • Above Us Only Sky
  • Sprzęt: MDA I, III, Pro, Compact III, Compact IV, HTC HD2
« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 24, 2007, 21:47:57 »
Akubit, chyba oglosze bezsilnosc  ;)
Myślę, że w końcu powinieneś! Gdzie w tym linku jest mowa o programie?

Wejdz w link, kliknij wybierz produkt, wybierz Model Navigator 5, wybierz dowolne urzadzenie PDA np. MDA Compact III, mozesz wybrac mape, ale ... nie musisz , z prawej strony, na poziomie 2 Ktora mape chcesz kupic zobaczysz znak "?" (zapytania), najedz lub kliknij kursorem i zobaczysz napis "Po pobraniu mapy, nowy program TomTom 6 zostanie automatycznie zainstalowany.Mapy wczesniej zainstalowane na urzadzeniu nie beda wspolpracowac z nowym oprogramowaniem."

Przeczytaj tez tekst Jakuba TomTom aktualizuje mapy
18 kwietnia 2007 12:39 - Jakub Kańczugowski

"Firma TomTom udostępniła nowe mapy dla oprogramowania TomTom Navigator oraz urządzeń PNA marki TomTom. Nowe mapy oferują wiele nowych informacji nawigacyjnych, takich jak tysiące kilometrów nowych dróg i nowe skrzyżowania na terenie całej Europy, mapy Afryki Południowej, Hong Kongu, Singapuru, nowy zasięg płatnej strefy w Londynie (Wielka Brytania), nowe Użyteczne Miejsca w małych miasteczkach (Francja) oraz więcej informacji dotyczącej numeracji domów (Włochy, Hiszpania, Portugalia). Niestety brak szczegółowych danych co do zmian jakie zaszły na mapie Polski. Oto pełna treść komunikatu prasowego TomToma, wraz z cenami za nowe mapy, gdyż nie są one dostępne za darmo.
TomTom, największy światowy producent samochodowej nawigacji satelitarnej, przedstawił dziś dostępne uaktualnienia dla map znajdujących się w ofercie firmy. Klienci będą mogli w łatwy sposób pobrać nowe mapy poprzez oprogramowanie TomTom HOME lub ze strony internetowej www.tomtom.com. Nowe mapy TomTom zawierają uaktualnione informacje o regionach znajdujących się w Europie, Azji, USA i Kanadzie. Dostępna będzie też całkiem nowa mapa Południowej Afryki. Ponadto nowe mapy zawierają liczne aktualizacje sieci dróg, w tym tysiące kilometrów nowych dróg, nowe skrzyżowania i Użyteczne Miejsca w całej Europie. Korzystanie z najbardziej aktualnych map umożliwia dokładną, prostą, bezpieczną, łatwą i bezstresową nawigację.

Uaktualnione mapy są kompatybilne z całym portfolio produktów TomTom m.in. z liniami TomTom GO, TomTom ONE, TomTom RIDER i TomTom NAVIGATOR 6. Mapy można nabyć poprzez stronę internetową TomTom lub poprzez TomTom HOME – bezpłatne oprogramowanie, które pozwala użytkownikowi na zarządzanie, pobieranie, przechowywanie i przesyłanie informacji z komputera na urządzenie TomTom. Użytkownicy mogą w prosty sposób zainstalować nowe mapy na swoich urządzeniach TomTom poprzez TomTom HOME. „Dzięki uaktualnieniu bazy map, TomTom pozostaje liderem w dostarczaniu łatwych, tanich i najbardziej dokładnych map na rynku. Użytkownicy mogą teraz zakupić mapy z najnowszymi i najbardziej aktualnymi danymi, dzięki czemu ich urządzenia pozostają cały czas aktualne. To wszystko zapewnia najlepszą i najbezpieczniejszą nawigację dostępną dla klientów TomTom” - mówi Alexander Ribbink, Dyrektor Operacyjny TomTom. Aktualne mapy są już dostępne poprzez TomTom HOME lub na stronie www.tomtom.com/products/maps

Ceny map kształtują się następująco:
Mapy regionalne: 39.95 - 59.95 Euro
Mapa Zachodniej Europy – 99.95 Euro
Mapa Polski, Czech, Węgier i Słowacji – 59.95 Euro (47% pokrycia Polski)
Mapa Południowej Afryki – 99.95 Euro
Mapa Hong Kongu – 39.95 Euro
Mapa Singapuru – 39.95 Euro
Mapa USA i Kanady – 99.95 Euro"

Czy to wystarczy, czy nadal chcesz dyskutowac ?  :D

pozdrawiam  8)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 24, 2007, 22:00:29 »
Nie, nie chcę. Jeżeli nie odróżniasz mapy od programu, a na poparcie swojej tezy wklejasz cały artykuł to nie chcę. Zrozum, że "Po pobraniu mapy, nowy program TomTom 6 zostanie automatycznie zainstalowany" oznacza, iż jeśli miałeś TT5 to wtedy  nastąpi aktualizacja do najnowszej wersji. Jeżeli nie miałeś wcześniej TomToma to to nie nastąpi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #93 dnia: Kwiecień 24, 2007, 22:09:32 »
Cytat: Marcin Ryszard

No to kup (spróbuj kupić) samą mapę i zobaczysz czy program Ci się zainstaluje
na urządzeniu, na którym nie masz wcześniejszej wersji.
Tylko jak się nie uda to nie płacz, OK? ;)
A jak się uda, to Ci chwała - odkrywco luki w systemie sprzedaży TT  ;D
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #94 dnia: Kwiecień 24, 2007, 22:14:55 »
Dzięki, bo już nie miałem siły  ::)

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 24, 2007, 22:21:17 »
Można kupić. I zainstalować nowe mapy 6.75.
1. ściągnij i zainstaluj TomTom Home
2.  ściągnij program TT6
http://www.tomtom.com/support/solution.php?GID=3&PID=1401&SID=0&CID=215&Language=9&FID=6737
3. skopiuj dowolna mapę od kolegi, nie musisz jej rejestrować (nie masz zreszta kodów rejestracyjnych), potem ją skasujesz.
4. wgraj program TT6 za pomocą TT home
5. Po włączeniu zobaczysz kod urządzenia (to ten kod podaj przy zakupie mapy poprzez TT home)
6. Kup mapy za pomocą TT home, ściągnij i skopiuj na kartę. Wszystko za pomocą TT Home. Poprzez automat zostaną zarejestrowane.
7. Koniec, masz nowe mapy i nowy TT6
8. Wczoraj sam tego doświadczyłem i mam Eu West i Central, oryginał za 109Eur
Wszystko legalnie.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2007, 23:09:43 wysłana przez corona »

*

Offline Marcin Ryszard

• 29
  • Above Us Only Sky
« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 24, 2007, 22:37:30 »
Akubit - peace  :)

W pelni to rozumiem, przypomnij sobie caly watek naszej dyskusji,
... i mozna kupic wszystkie aktualne mapy, jest dokladnie napisane "Po pobraniu mapy, nowy program TomTom 6 zostanie automatycznie zainstalowany.Mapy wczesniej zainstalowane na urzadzeniu nie beda wspolpracowac z nowym oprogramowaniem."

To oznacza, ze np.jezeli bylem posiadaczem TTN5 i kupuje nowa mape poprzez strone producenta to urzadzenie za pomoca programu TomTom Home, sciagnie i zainstaluje mi najnowsza wersje TT tj.6.75
Pisze jako posiadacz paru wersji TT, nie mam najmniejszych problemow ze sciagnieciem (kupnem) jakiejkolwiek mapy. Po wejsciu na strone sklepu system rozpoznaje mnie, nie wiem natomiast jak to wyglada w przypadku osoby, ktora nie miala jeszcze zadnego produktu TT...,
pisalem o tym - prawda ? I pisalem o tym, ze nie wiem jak jest z osobami, ktore nie mialy TT. :)
Ty natomiast podwazales cene i wersje mapy, mysle, ze poprostu sie niezrozumielismy  ;)

pozdrawiam  8)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 24, 2007, 22:56:47 »
Cytat: corona
Wszystko legalnie.

Prawie wszystko ... gdyby nie ten pkt 3, nie byłoby się do czego przyczepić.

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 24, 2007, 23:08:43 »
Corona jestes wielki  :D

Podsumowales wszystko, tylko czy aby napewno jest to legalne ?  ;)

pozdrawiam  8)

Za mapy zapłaciłem.
Zarejestrowałem

Mapa kolegi jest bezużyteczna bez rejestracji. Zresztą i tak ją kasujesz, jest ona potrzebna tylko do tego aby program po włączeniu nie pokazał ci ekranu "brak map" i po kolejnym kliknięciu wyłączył się.
Bez sensu jest normalna oferta TT. Zapłać 59.95EUR za mape PL po to aby potem dokupić Europe za 109EUR w której będziesz miał to za co zapłaciłeś już 59.95EUR

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2007, 23:12:38 wysłana przez corona »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 24, 2007, 23:29:52 »

Za mapy zapłaciłem.
Zarejestrowałem

Mapa kolegi jest bezużyteczna bez rejestracji. Zresztą i tak ją kasujesz, jest ona potrzebna tylko do tego
aby program po włączeniu nie pokazał ci ekranu "brak map" i po kolejnym kliknięciu wyłączył się.

Mapa jest potrzebna tylko do tego, żeby oszukać program, że jesteś już legalnym użytkownikiem oprogramowania TT.
W ten sposób stajesz się właścicielem legalnego TT6 nabytego w nielegalny sposób.
Nielegalność polega na uzykaniu korzyści majątkowej przez poświadczenie nieprawdy, tudzież fałszerstwo,
oraz (skuteczne) namawianie (kolegi) złamania umowy licencyjnej (zakaz pożyczania).
Korzyścią jest uzyskana różnica ceny. Tak to moim zdaniem wygląda w świetle prawa.

*

Offline Marcin Ryszard

• 29
  • Above Us Only Sky
« Odpowiedź #100 dnia: Kwiecień 25, 2007, 00:11:26 »
Obawiam sie, ze niestety nocnyMarek ma racje  :(

*

grnt

« Odpowiedź #101 dnia: Kwiecień 25, 2007, 01:11:04 »
Czy w mapie Europy Zachodniej i Centralnej w wersji v.6.75.1409 pokrycie Polski jest takie same jak w PL_CZ_HU_SK_plus_6.75.1409, tzn 47%?

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #102 dnia: Kwiecień 25, 2007, 09:11:56 »
Jest tak jak wcześniej stwierdziłem - update map narazie dostępny tylko dla starych klientów. Taka polityka tej firmy.

*

Offline PrzemKo80

• 10
  • Sprzęt: One v.2 6.75 1409
« Odpowiedź #103 dnia: Kwiecień 25, 2007, 11:28:13 »
Wracając do tematu wątku :D mam pytanko apropos mapy 6. 75 która jest do kupienia na stronie.  Chodzi o Map of Poland, Czech Republic, Hungary and Slovakia (NAV 6).

Czy to jest tzw.  plus? Tzn czy są główne drogi innych wschodnich państw (Serbia, Chorwacja, itd itp)? Jakby ktoś mógł wstawić spis co oprócz tych 4 państw jest na mapie.
Kiedyś była taka CZ_SK_HU_PL_plus co miała przelotówki na wschód i na południe od Polski.
Pozdrav
[/quote]

O ile mi wiadomo są to mapy CZ_SK_HU_PL_plus glowne drogi Europy!
Jesli jestem w błedzie to mnie poprawcie. . .

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #104 dnia: Kwiecień 25, 2007, 11:55:32 »
+ w przypadku tej mapy to inne glowne drogi ale w Europe zach i  polnocnej. Zapomnij o major roads w Serbii, Chorwacji , Bulgari i Rumuni
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #105 dnia: Kwiecień 25, 2007, 13:21:26 »

Za mapy zapłaciłem.
Zarejestrowałem

Mapa kolegi jest bezużyteczna bez rejestracji. Zresztą i tak ją kasujesz, jest ona potrzebna tylko do tego
aby program po włączeniu nie pokazał ci ekranu "brak map" i po kolejnym kliknięciu wyłączył się.

Mapa jest potrzebna tylko do tego, żeby oszukać program, że jesteś już legalnym użytkownikiem oprogramowania TT.
W ten sposób stajesz się właścicielem legalnego TT6 nabytego w nielegalny sposób.
Nielegalność polega na uzyskaniu korzyści majątkowej przez poświadczenie nieprawdy, tudzież fałszerstwo,
oraz (skuteczne) namawianie (kolegi) złamania umowy licencyjnej (zakaz pożyczania).
Korzyścią jest uzyskana różnica ceny. Tak to moim zdaniem wygląda w świetle prawa.
Korzyścią nie jest uzyskanie różnicy w cenie. Cena jest taka sama. Korzyścią jest posiadanie aktualnej mapy w jednym kawałku.
Jest inny sposób.
Możesz kupić mapę US albo innej części świata, poprzez stronę TT bez konieczności podawania kodów.
Mając ją masz juz kod. Wtedy możesz go podać i kupić poprzez TT Home Mapę Eu West + Central
Mapy US albo innej części świata którą nie musisz instalować. W ten sposób możesz mieć 2 inne mapy, które nie nachodzą na siebie obszarem.
Co jeśli nie skorzystałbym z dodatkowych map? Oszukałem sam siebie? Poświadczyłem nieprawdę? Na pewno ominąłem w ten sposób lukę w systemie.
Nikogo nie naraziłem na straty ani dodatkowe koszty. Podany kod nie jest kodem map tylko urządzenia.

Napisane: Kwiecień 25, 2007, 13:17:45
Czy w mapie Europy Zachodniej i Centralnej w wersji v.6.75.1409 pokrycie Polski jest takie same jak w PL_CZ_HU_SK_plus_6.75.1409, tzn 47%?

Tak

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #106 dnia: Kwiecień 25, 2007, 14:14:13 »
+ w przypadku tej mapy to inne glowne drogi ale w Europe zach i  polnocnej. Zapomnij o major roads w Serbii, Chorwacji , Bulgari i Rumuni

Ale jesteś tego pewny?
Bo w opisie ma te same informacje co wersja Box (major roads of WE + CE + St. Petersburg + Moskwa), a w tej mapie przelotówki w Rumunii, Bułgarii, Serbii oraz Chorwacji jak najbardziej są (choć rzeczywiście, są to bardzo GŁÓWNE drogi).
Czyżby update zawierał mniejszy obszar niż starsza wersja?
Nie chce mi się wierzyć.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #107 dnia: Kwiecień 25, 2007, 19:27:33 »
Są tu osoby co mają tą mapę. Prośba aby ktoś to sprawdził :-*
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

« Odpowiedź #108 dnia: Kwiecień 25, 2007, 19:38:18 »
Cytat: kwieto link=topic=65564. msg434459#msg434459 date=1177503253
Cytat: Claude link=topic=65564. msg434408#msg434408 date=1177494932
+ w przypadku tej mapy to inne glowne drogi ale w Europe zach i  polnocnej.  Zapomnij o major roads w Serbii, Chorwacji , Bulgari i Rumuni

Ale jesteś tego pewny?
Bo w opisie ma te same informacje co wersja Box (major roads of WE + CE + St.  Petersburg + Moskwa), a w tej mapie przelotówki w Rumunii, Bułgarii, Serbii oraz Chorwacji jak najbardziej są (choć rzeczywiście, są to bardzo GŁÓWNE drogi). 
Czyżby update zawierał mniejszy obszar niż starsza wersja?
Nie chce mi się wierzyć.

sprawdzałem wczoraj, nie ma stolicy Rumunii :(, a na poprzedniej wersji dało się tam dojechać

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #109 dnia: Kwiecień 25, 2007, 20:06:43 »
sprawdzałem wczoraj, nie ma stolicy Rumunii :(, a na poprzedniej wersji dało się tam dojechać

Ale Bukaresztu na poprzedniej (mam tę z wersji "box") też nie ma.
Natomiast są drogi wiodące do Bukaresztu.

Sprawdź czy jest np. Ryga, Tallin, Moskwa...
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #110 dnia: Kwiecień 26, 2007, 11:37:00 »
8. Wczoraj sam tego doświadczyłem i mam Eu West i Central, oryginał za 109Eur

i jak ci działa?, bo na n560 nie działa, tzn muli tak, że do niczego się nie nadaje...wtopa za 109 euro...

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #111 dnia: Kwiecień 26, 2007, 12:04:14 »
dziwne, bo wczoraj znajomy własnie kupił te mapę na n560 i wcale nie nic nie muli
może faktycznie wyszukanie miejscowosci troszke dłużej trwa, ale już wyszukanie ulicy trwa normanie
----------------------------
the born to be wild

« Odpowiedź #112 dnia: Kwiecień 26, 2007, 14:48:21 »
Cytat: kwieto link=topic=65564. msg434593#msg434593 date=1177524403

Sprawdź czy jest np.  Ryga, Tallin, Moskwa. . .

Jest Moscow

W Anglii, koło Glasgow :)

Pewnie znalazła by się jakaś blondynka która by się zorientowała że jedzie w złym kierunku dopiero w Eurotunnelu

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #113 dnia: Kwiecień 26, 2007, 16:05:39 »
Ponawiam prośbę. Czy ktoś kto ma tą mapę (PL_SK_CZ_HU 6.75) mógłby sprawdzić i jednoznacznie stwierdzić następujące rzeczy:
Czy są na niej główne drogi takich państw jak np Serbia, Chorwacja, Litwa, Łotwa...?
Pytanko także o okręg łódzki. Czy poprawiły się miasta przyległe do Łodzi (Zgierz, Pabianice, Konstantynów, Aleksandrów, Andrespol), tzn czy mają nazwy dróg i numerację?
Dzięki.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #114 dnia: Kwiecień 26, 2007, 16:23:48 »
Ponawiam prośbę. Czy ktoś kto ma tą mapę (PL_SK_CZ_HU 6.75) mógłby sprawdzić i jednoznacznie stwierdzić następujące rzeczy:

Dodam jeszcze, że chodzi o mapę kupioną, bo o krążących po sieci fake'ach (ze stanem typu v645) już się zdążyłem naczytać :"P

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #115 dnia: Kwiecień 26, 2007, 16:39:42 »
Zgierz - są nazwy dróg i jest także numeracja
Pabianice - są nazwy dróg i jest także numeracja
Konstantynów - brak nazw dróg /choć same drogi są/
Aleksandrów -  brak nazw dróg /choć same drogi są/
Andrespol -   brak nazw dróg /choć same drogi są/
----------------------------
the born to be wild

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #116 dnia: Kwiecień 26, 2007, 22:23:07 »

A czy jest w Pabianicach ulica Moniuszki i Śniadeckiego z numeracją?
Dzięki

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
« Odpowiedź #117 dnia: Kwiecień 26, 2007, 22:24:25 »
Czy są na niej główne drogi takich państw jak np Serbia, Chorwacja, Litwa, Łotwa...?
Pytanko także o okręg łódzki. Czy poprawiły się miasta przyległe do Łodzi (Zgierz, Pabianice, Konstantynów, Aleksandrów, Andrespol), tzn czy mają nazwy dróg i numerację?
Dzięki.

Dzisiaj miałem przez moment w rekach nawigacje klienta i z ciekawosci (mnie interesuje) sprawdziłem Chorwacje - nie było żadnych dróg, przypuszczam, że z reszta będzie identycznie.

« Odpowiedź #118 dnia: Kwiecień 26, 2007, 22:45:03 »
dziwne, bo wczoraj znajomy własnie kupił te mapę na n560 i wcale nie nic nie muli
może faktycznie wyszukanie miejscowosci troszke dłużej trwa, ale już wyszukanie ulicy trwa normanie

wyznaczanie trasy trwa wieki...
Napisane: Kwiecień 26, 2007, 22:43:20

Dodam jeszcze, że chodzi o mapę kupioną, bo o krążących po sieci fake'ach (ze stanem typu v645) już się zdążyłem naczytać :"P

to musiałby być niezły fake, wersja 645 z autostradą do Strykowa  ;D :P :P

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #119 dnia: Kwiecień 27, 2007, 09:18:25 »

A czy jest w Pabianicach ulica Moniuszki i Śniadeckiego z numeracją?
Dzięki

Obydwie te ulice są z numeracą - zresztą całe pabianice są z numeracją  ;)