Nokia pogrąża notowania TomTom'a

• 57 Odpowiedzi
  • 8322 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
Odp: Nokia pogrąża notowania TomTom'a
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 05, 2010, 10:33:10 »
Darmowa nokiowska OVI ma traffic online.
tak ma ale z tego co czytałem gdzieś w necie to Traffik noki działa w 10 krajach spośród kilkudziesięciu..... w polsce podejrzewam  że on niedziała, wie ktoś może ?

W Polsce nic nie działa. Ani TT LIVE, ani Nokia...
Jedynie AM ma taką namiastkę traffic online, ale to dopiero raczkuje...

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 05, 2010, 10:47:33 »
Na duży plus w Nokii to nareszcie w miarę dokładna mapka Ukrainy  :ok:

« Odpowiedź #32 dnia: Luty 05, 2010, 16:18:16 »
W nawigacjach 'telefonowych' obsługa Live (o ile jest lub będzie dostępna) musi kosztować krocie, no bo połączeń nie ma za darmo. Nawet na Zachodzie :mrgreen:
I tak Live może uratować TT czy Garmina

A Live TomTOma to przez co się łączy???

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 05, 2010, 16:38:12 »
Wykupujesz abonament bodajże na poszczególne państwa.

*

Zachu

« Odpowiedź #34 dnia: Luty 05, 2010, 18:02:51 »
TT planuje codzienną aktualizację map: http://gpstracklog.com/2010/02/tomtom-daily-map-updates.html

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 05, 2010, 20:42:03 »
TT planuje codzienną aktualizację map: http://gpstracklog.com/2010/02/tomtom-daily-map-updates.html

To byłoby coś :)
Tylko czy do tego wypuszczą nowe urządzenia TT czy obejmie też te stare np. x40/x50.

« Odpowiedź #36 dnia: Luty 05, 2010, 22:38:13 »
Wykupujesz abonament bodajże na poszczególne państwa.

To podaj przykładowe ceny to zobaczymy czy niby takie tańsze będzie od nokii

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 05, 2010, 23:30:24 »
Koszt utrzymania prze Nokię całego działu map i nawigacji do telefonów kom. (gdyby na tym nie zarabiali - a zarobią na większej ilości sprzedaży telefonów) w 2009 roku, to raptem 0,3% przychodu ze sprzedaży infrastruktury dla operatorów telekomunikacyjnych (bez sprzedaży teflonów). Ot, taki przykład żeby pokazać potencjał firmy i to że mogą sobie pozwolić na darmową aplikację nawet z 99-letnim supportem.

Problemem Nokii jest tak na prawdę Samsung i powoli Google, a konkurowanie czy też nie z TT i resztą producentów nawigacji nie ma dla nich większego znaczenia. Problem to ma z pewnością TT a nie Nokia.

Bardzo ciekawe dane - a może jakieś konkretne źródło podasz? 0,3% na utrzymanie map  :mrgreen: teraz już wiem dlaczego mapy Navteqa mają tak zj***** kategoryzację dróg i lubią często prowadzić tak jak nie powinno  :mrgreen: Coś mi się wydaje że mimo wszystko trochę zaniżona cyfra biorąc pod uwagę że nokia kupiła navteqa za większą kasę niż TT TeleAtlasa

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 05, 2010, 23:52:25 »

przykładowo w Niemczech :9.95 euro za miesięc
                                            59.95 e za 6 miesięcy i
                                             99.95  za 12 miesięcy

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 06, 2010, 02:14:18 »
Coś mi się wydaje że mimo wszystko trochę zaniżona cyfra biorąc pod uwagę że nokia kupiła navteqa za większą kasę niż TT TeleAtlasa

Kwota nie obejmuje przecież zakupu Navteqa, gdyż przykład dotyczy tylko zeszłego roku.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 06, 2010, 02:23:02 »
tak ma ale z tego co czytałem gdzieś w necie to Traffik noki działa w 10 krajach spośród kilkudziesięciu..... w polsce podejrzewam  że on niedziała, wie ktoś może ?

Hmm..., przy wgranej całej europie do N97 traffic pobiera dane przez ileś tam sekund, przy wgranej samej polsce tez pobiera ale krócej, przez kilka sekund. Nie wiem czy jakieś dane ulegają zmianie (nie wiem jak sprawdzić), ale coś tam chyba pobiera.

*

Offline Komarek.pl

• 429
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 06, 2010, 09:52:07 »
A Live TomTOma to przez co się łączy???
Przez GPRS   B)
Opłata za Live jak już pisano może nawet kosztować 100 euro/rok. Czyli ca. 8 euro miesięcznie. To i tak duuużo taniej niż za łącza np. Orange'a w Holandii.
Ale kupując teraz serię 9** dostajesz już Live na pół roku gratis a od maja z Lifetime'm na rok :ok:
Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 06, 2010, 11:41:36 »
Opłata za Live jak już pisano może nawet kosztować 100 euro/rok. Czyli ca. 8 euro miesięcznie. To i tak duuużo taniej niż za łącza np. Orange'a w Holandii.

Za ta cenę jest przynajmniej roaming... wiec nie jest tragicznie.

Ale kupując teraz serię 9** dostajesz już Live na pół roku gratis a od maja z Lifetime'm na rok :ok:

Livetime na mapy, czy na Live ?

BTW kiedy nowe mapy ? 22/02 ?

*

Offline Komarek.pl

• 429
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 06, 2010, 12:33:03 »
Livetime na mapy, czy na Live ?
BTW kiedy nowe mapy ? 22/02 ?
Lifetime na mapy (płatny) ale wejdzie dopiero od maja. Live do roku gratis przy Lifetime.
Luty update dla WE (info z RSS jeszcze z grudnia ub. roku). Co do CE nic nie napisali.
Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 06, 2010, 13:02:38 »
@emisiu

ale nadal nie podajesz źródła skąd niby tylko 0,3% co wydaje się kwotą wręcz śmieszną.... jak na utrzymanie tak dużej firmy jak navteq

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 06, 2010, 15:52:24 »
@emisiu

ale nadal nie podajesz źródła skąd niby tylko 0,3% co wydaje się kwotą wręcz śmieszną.... jak na utrzymanie tak dużej firmy jak navteq

Wspominałem już o tym wcześnie, mam znajomego w Nokia GB. Wcale nie śmieszną jak popatrzysz na to że Nokia generuje znaczącą część produktu krajowego Finlandii. W zeszłym roku sam eksport Finlandii przekroczył 100 miliardów dolarów z czego ponad 23% to Nokia. Do tego dolicz jeszcze prawie 100 tys. pracowników pracujących poza Finlandią w fabrykach i biurach firmy a będziesz miał skalę porównawczą w stosunku do chicagowskiego Navteqa.

« Odpowiedź #46 dnia: Luty 06, 2010, 18:06:49 »

przykładowo w Niemczech :9.95 euro za miesięc
                                            59.95 e za 6 miesięcy i
                                             99.95  za 12 miesięcy

Myślisz, że Nokia nie dogada się z operatorami komórkowymi jak wprowadzą u siebie to samo pełną parą? TomTom trafił na ciężkiego przeciwnika i żeby wyjść z tego zwycięsko będzie musiał się nieźle nagimnastykować nad nowymi pomysłami w swojej navi

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 06, 2010, 22:28:52 »
Myślę że TomToma i Nokię nie należy postrzegać przede wszystkim w kategorii przeciwników. Przynajmniej na razie. TT to ni miej ni więcej tylko nawigacja samochodowa, Nokia to głównie telefony komórkowe z wieloma funkcjami (także z nawigacją w wybranych modelach).
To trochę tak jakby porównać wielofunkcyjne urządzenie drukująco-skanująco-ksterująco-faksujące (mam takie w domu i sobie chwalę) z szybką kolorową dupleksową drukarka laserową (taka mam w pracy i też chwalę) - niby na obu wydruki wychodzą bardzo ładne, ale różnic w eksploatacji nikomu nie trzeba chyba wyłuszczać.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 00:31:23 wysłana przez emisiu »

« Odpowiedź #48 dnia: Luty 07, 2010, 00:13:33 »
W takim razie TT zostanie tylko walka o wymagającego klienta, który zawodowo będzie potrzebował nawigacji i o maniaków takich jam my. Nokia przejmie dużą część klienteli, która będzie potrzebowała prostą nawigację, bez zbędnych bajerów z przystępną ceną. Teraz pytanie: czy TT utrzyma się na rynku tylko dzięki klientom w 1 zdaniu?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 07, 2010, 00:33:06 »
Czemu nie, biorąc pod uwagę że ma ich kilkanaście milionów.

*

Offline zbych1

• **
  • 233
  • Sprzęt: Asus 639, HTC Diamond, laptop dell
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 07, 2010, 14:20:03 »
Jezdżąc na trasie Polska-Niemcy_Holandia zauważyłem że tylko 1 sztuka na 10 to nie tomtom , w większości to akurat u polskich kierowców częściej spotykałem coś innego niż tomtom , niemcy, holendrzy, beldzy , czy nawet ukrainscy , litewscy , kierowcy tirów w większości uzywają tomtoma , natomiast nie spotkałem holendra który by używał coś innego niż właśnie rodzimy tomtom , poprostu tomtom króluje na europejskich drogach i napewno tego nie zmieni darmowa nawigacja noki.

« Odpowiedź #51 dnia: Luty 07, 2010, 16:07:28 »
nie zmieni darmowa nawigacja noki.

Czyli jednak nie było kryzysu i na zachodzie dalej nie liczą się z kasą i żyją na kredyt ? :ok:

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 08, 2010, 12:03:59 »
mam znajomego w Nokia GB

@ emisiu

Z całym szacunkiem - dla mnie to żadne wiarygodne źródło   :wink: Z drugiej strony mogę mieć wujka który pracuje w Navteq GB i zaprzeczy temu o czym Ty piszesz  :E (chodzi o te 0,3%)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 08, 2010, 20:52:02 »
Zrób sobie z tą informacją co uważasz, nie zamierzam do niczego Cię przekonywać. Tak mi to przedstawił w rozmowie i tak to tu opisałem i tyle. Źródło jak źródło, nie mam lepszego.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 11, 2010, 09:18:33 »
Darmowa nawigacja w Windows Mobile 7
http://telepolis.pl/news.php?id=17290

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 15, 2010, 10:28:23 »
Może nie związane bezpośrednio z tematem - ale tyczy się NOKII, która niestety też ma kłopoty i to nie małe - akcje spadły w ciągu kilku miesięcy o 20%

Źródło:

http://technowinki.onet.pl/artykuly/technologie/nokia-w-opalach,1,3176396,artykul.html

*

Offline zbych1

• **
  • 233
  • Sprzęt: Asus 639, HTC Diamond, laptop dell
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 15, 2010, 10:35:50 »
Cytat z onet.pl
Rozmiar tekstu: standardowyRozmiar tekstu: średniRozmiar tekstu: dużyOdsłuchaj Nokia w opałach
12 lut, 13:12
Nelson D. Schwartz / New York Times

Duma Finlandii radzi sobie coraz gorzej: jej nowe modele telefonów nie zachwycają, a smartphony przegrywają z ofertą konkurencji.

Jeżeli jest jeszcze na świecie jakieś miejsce, gdzie nadal nie wypada chwalić się iPhone’em czy BlackBerry, to z pewnością jest nim siedziba Nokii podczas dorocznego zebrania analityków. Na początku grudnia, gdy kierownictwo firmy przedstawiało w Helsinkach swe plany na 2010 rok, zachowanie widowni całkowicie przeczyło płynącemu ze sceny optymistycznemu przesłaniu. Kiedy radosna prezentacja w PowerPoincie zachwalała najnowszą ofertę Nokii, siedzący z tyłu sali menadżerowie zapamiętale bawili się gadżetami konkurencji, najczęściej marki BlackBerry.

Już wcześniej napisałem że nokia upada i upadnie a to za sprawą niedoskonałej chinskiej produkcji , jakieś pół roku temu oddawałem do sterwisu nokie był to model na rok 2009 (6600 fuld), kupiny w czerwcu i jeszcze w czerwcu wylądował w serwisie , aby go oddać do puktu noki (tylko punkt naprawy nokia katowice) stałem w kolejce 2 godziny tyle ludzi było po odbiór i tyleż samo oddawało telefony do naprawy , zgadnijcie ile czasu telefon był w naprawie?? odebrałem go w czwatrek w ubiegłym tygodniu , 5 razy był w naprawie praktycznie jechałem po niego i odrazu po sprawdzeniu jak działa oddawałem go z powrotem do naprawy (nacisnięcie kilka razy pod rząd klawisza "6" blokowało cały system telefonu) ostatnia naprawa 4 luty 2010 w koncu wymiana płyty gł no i w dodatku klapki tylnej i wyświetlacza , bo przy przdostatnim odebieraniu stwierdziłem że serwis uszkodził wyświetlacz i spowodował rysy na tylniej klapce. Telefon był w dwóch możliwych serwisach w Warszawie tj. SACEL POLSKA (2 naprawy) i Regenersis (3 naprawy). wydaje mi się jak będą w takim stanie telefony sprzedawać to nawet darmowa nawigacja im nie pomoże.

« Odpowiedź #57 dnia: Luty 15, 2010, 12:39:38 »
Akurat takie porównanie nie jest miarodajne - przykład ranking kradzieży samochodów w Polsce - na 1 miejscu Passat - tylko, że Passatów jest najwięcej na naszych drogach i nie jest to miarodajne - powinien być ranking ilości skradzionych do ogólnej liczy danego modelu na naszych drogach i tak też powinno się liczyć w komórkach ich naprawy w stosunku do ogólnej liczby fonów nokii w POlsce