Nokia pogrąża notowania TomTom'a

• 57 Odpowiedzi
  • 8332 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline swierszcz.33

• 42
  • Sprzęt: TomTom GO 740 Live
Odp: Nokia pogrąża notowania TomTom'a
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2010, 17:34:24 »
I to jest dobre info może w końcu zaczną bardziej poważnie podchodzić ao aktualizacji map nic tak dobrze nie robi jak konkurencja:)
Prawdziwi Mężczyźni nie piją miodu Prawdziwi Mężczyźni żują pszczoły.

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2010, 18:29:06 »
na pewno skoczy sprzedaż  telefonów.
Mam nadzieję że tylko niezapomną o starszych modelach i że na moją poczciwą E61 też się pojawi z czasem  :wink: .

zobaczymy jak zareaguje TT na całą sytuację...

*

Offline zbych1

• **
  • 233
  • Sprzęt: Asus 639, HTC Diamond, laptop dell
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2010, 10:41:10 »
A mnie się wydaje że to nokia w taki sposób zaaregowała na drastyczny spadek sprzedaży telefonów nokia , spadek nastąpił nie tylko z powodu załamania się gospodarki światowej a w dużej mierze z tego powodu że obecnie prawie 99% produkci noki nosi nazwe made in china , np.żaden holender czy anglik nie kupi telefonu z takim napisem , a telefony wyprodukowane/skałdane w chinach to dokładnie takie same porównianie jak opla złożonego w polsce a opla wyprodukowanego w niemczech czyli totalny chinski szajs , serwisy nie nadążają z naprawą tej chinszczyzny , a wiadomo jak działają serwisy w polsce jak i regenersis tak i nokia , 50% stwierdzeń naprawianych teli na gwarancji to zalanie a 30% to uszkodzenia mechaniczne , naprawia się tylko 20 % telefonów na gwarancji , inna sprawa jest taka że podczas używania map noki wymagana jest tranmisja danych GPRS lub szybsza i czy to jest całkowicie darmowe kożystanie z map , nie wydaje mi się. Prawie od zawsze nokia stosowała takie układy GPS w swoich telach że zawsze z nimi były kłopoty aby mogły kożystać z dowolnych programów nawigacyjnych czyli już wtedy szykowała się do zmuszenia uzytkownika z kożystania z systemów narzuconych przez nokie, tym sposobem zyskają troche klientów ale stracą indywidualistów którzy nie cierpią jak się im coś narzuca.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 10:45:28 wysłana przez zbych1 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2010, 10:55:57 »
Cytat: zbych1
podczas używania map noki wymagana jest tranmisja danych GPRS lub szybsza i czy to jest całkowicie darmowe kożystanie z map , nie wydaje mi się.

A jednak Ci się wydaje. Mapy można pobrać i zainstalować za pomocą PC
(cała EU 2.2GB, mozna pobrać wybrane kraje albo nawet regiony/landy)
i nie korzystać w ogóle z GPRS (albo wykorzystywać łącze tylko do usług online).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2010, 12:40:06 »
i nie korzystać w ogóle z GPRS (albo wykorzystywać łącze tylko do usług online).

Można też wyszukiwać POI online lub offline. Akurat to jest całkiem fajne, bo bazę POI maja całkiem aktualną.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2010, 13:06:29 »
Nic dziwnego - żyjemy w czasach globalizmu. Nokia chcąc sprzedać więcej swoich telefonów i nie myśli o tym, że zrujnuje rynek innym firmom które zarabiały tylko na tym. Oni żyją z telefonów, a darmowa nawigacja to ogromny haczyk na klienta i jak widać ogromny cios w cały rynek GPS, zwłaszcza że Nokia to od lat nr. 1 w sprzedaży telefonów na świecie.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2010, 13:30:26 »
Rozmawiałem właśnie z kolegą który pracuje w Nokia GB, i dowiedziałem się że ten producent będzie sukcesywnie wprowadzał też do oferty kolejne modele PNA (ale już nie z WCE), przewidziane typowo do nawigacji. Będą wersje z budowanym modułem modemu gprs/umts/lte, wersje z sinozębym oraz wersje "gołe" - ale wszystkie będą już miały wgrane mapy.
Posiadacz będzie miał prawo do dożywotniego i bezpłatnego uaktualniania map i programu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 13:39:01 wysłana przez emisiu »

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2010, 13:52:55 »
A mnie się wydaje że to nokia w taki sposób zaaregowała na drastyczny spadek sprzedaży telefonów nokia , spadek nastąpił nie tylko z powodu załamania się gospodarki światowej a w dużej mierze z tego powodu że obecnie prawie 99% produkci noki nosi nazwe made in china , np.żaden holender czy anglik nie kupi telefonu z takim napisem , a telefony wyprodukowane/skałdane w chinach to dokładnie takie same porównianie jak opla złożonego w polsce a opla wyprodukowanego w niemczech czyli totalny chinski szajs ,

(...)

Kolego, za przeproszeniem, straszne głupoty piszesz... W Chinach produkowana jest ogromna ilość wszelkiego typu produktów na zlecenie i wg technologii i wg norm jakościowych narzuconych przez największe na świecie firmy. Wierz mi, ich fabryki niektórych produktów, to najnowocześniejsze fabryki na świecie. Często nawet jedyne...

BTW:: poczytaj sobie co to jest np. ODM... i musisz też wiedzieć, że wielu producentów z Tajwanu i Korei działających na zlecenie globalnych koncernów (Nokia, Sony, Apple, HP) ma swoje fabryki w Chinach.

A już to porównanie jakości produkcji Opla w Polsce i Niemczech, to już jest absurd! Nie wiem, czy w dzisiejszych czasach nie jest akurat odwrotnie...  :evil:
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 23, 2010, 13:58:37 »
Rozmawiałem właśnie z kolegą który pracuje w Nokia GB, i dowiedziałem się że ten producent będzie sukcesywnie wprowadzał też do oferty kolejne modele PNA (ale już nie z WCE), przewidziane typowo do nawigacji. Będą wersje z budowanym modułem modemu gprs/umts/lte, wersje z sinozębym oraz wersje "gołe" - ale wszystkie będą już miały wgrane mapy.
Posiadacz będzie miał prawo do dożywotniego i bezpłatnego uaktualniania map i programu.

Nieźle. Jeśli poprzednie dane spowodowały spadek cen akcji Garmina i TT, to wypuszczenie na rynek PNA z darmową nawigacją i mapami, spowoduje wielką rewolucję na rynku nawigacji.
Największy wpływ to będzie miało na takie firmy właśnie jak TomTom, gdzie marże są dość wysokie. Coś mi się wydaje, że za chwile TT będzie sprzedawał dożywotnią aktualizację za cenę rocznej aktualizacji  :mrgreen:

Swoją drogą ciekawe, na czym Nokia będzie zarabiać...

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 23, 2010, 14:18:59 »
BTW:: poczytaj sobie co to jest np. ODM... i musisz też wiedzieć, że wielu producentów z Tajwanu i Korei działających na zlecenie globalnych koncernów (Nokia, Sony, Apple, HP) ma swoje fabryki w Chinach.

Uściślając - wyższe modele produkuje się w Korei i na Tajwanie a niższe w Chinach. A mało kto wie że wyższe modele (różnych urządzeń,nie tylko telefonów) produkuje się również w... Meksyku! Tam właśnie wyższe modele produkuje Motorola, HP, a ostatnio nawet Sony.

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 23, 2010, 14:29:21 »

Swoją drogą ciekawe, na czym Nokia będzie zarabiać...
mogą to być usługi typu TT- HD traffic (tak myślę).........producenci map  niebędą za darmo robić nowych map, niesądzicie ?

a co do samej nokii to podejrzewam że będą zarabiali głównie na sprzedaży telefonów...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 14:31:02 wysłana przez jansol »

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 25, 2010, 19:55:30 »
Albo sprawa wyladuje w sadzie jako "nieuczciwa konkurencja". I nie zdziwilbym sie - bo udostepnianie produktow ponizej kosztow jest zabronione.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 25, 2010, 20:03:53 »
Albo sprawa wyladuje w sadzie jako "nieuczciwa konkurencja". I nie zdziwilbym sie - bo udostepnianie produktow ponizej kosztow jest zabronione.
ciekawe........ wsumie google też udostępnia za free....niesądze że to będzie takie proste w końcu za telefon trzeba czasem ponad tysiąc zapłacić a to niejest już całkiem za free.

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 25, 2010, 20:25:00 »
Nie chodzi o telefon. Tylko o aktualizacje. Co jest imo wykroczeniem w swietle prawa w przypadku dominujacego producenta jakim jest Nokia a probujacego przejac rynek nawigacji za pomoca darmowej dozywotniej aktualizacji.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2010, 11:11:39 »
Panowie nie ma co się podniecać. Dopiero co wprowadzili tą usługę i nie wiadomo jak do końca będzie ona wyglądać. Ja obstawiam że aktualizacja life time będzie powiązane z life time telefonu - czyli maksymalnie 2 lata - a potem zobaczysz napis, że Twój telefon jest EOL (End of life) i aktualizacji już nie będzie - trzeba będzie kupić nowy telefon za kolejne 1000zł  :mrgreen: Nokii nie stać żeby Navteqowi płacić w nieskończoność za mapy do starych urzadzeń. Kwestią czasu będzie dogadanie się TeleAtlasa z Samsungiem czy SonyEricssonem lub LG i też wprowadzą podobną usługę. Dla Takiego TeleAtlasa (TomTom'a) będzie to i tak zbawienne bo będzie mial kolejnych kilkadziesiąt milionów sprzedanych licencji rocznie - a taka liczba ulicą nie chodzi - szczególnie po tym jak ich akcje spadły w sumie o ponad 40% od momentu wykupienia TeleAtlasa.

*

Offline Komarek.pl

• 429
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 26, 2010, 14:16:00 »
ich akcje spadły w sumie o ponad 40% od momentu wykupienia TeleAtlasa
Od października ub. roku o 50 %  :mrgreen:
Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 26, 2010, 15:53:25 »
Moim zdaniem to lekka przesada, nie każdy chce mieć nawigację w telefonie i nie każdy, by mieć nawigację kupi telefon Nokia. Ja za tą firmą nie przepadam i nie kupię jej telefonu, by mieć wieczystą nawigację.

Dużo osób korzysta z nawigacji w pracy, a jak tu z niej korzystać jak ciągle dzwoni i trzeba ją przykładać do ucha.
Urządzenia PND, PNA nadal będą dobrze się sprzedawać.

Film dla tych się się martwią jak oni te nokie robią:
http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Wizyta-w-pekinskim-oddziale-Nokii,wid,11882442,wiadomosc.html

« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2010, 17:07:20 wysłana przez Myomi »

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 26, 2010, 17:16:22 »
Nokii nie stać żeby Navteqowi płacić w nieskończoność za mapy do starych urzadzeń. Kwestią czasu będzie dogadanie się TeleAtlasa z Samsungiem czy SonyEricssonem lub LG i też wprowadzą podobną usługę. Dla Takiego TeleAtlasa (TomTom'a) będzie to i tak zbawienne bo będzie mial kolejnych kilkadziesiąt milionów sprzedanych licencji rocznie - a taka liczba ulicą nie chodzi - szczególnie po tym jak ich akcje spadły w sumie o ponad 40% od momentu wykupienia TeleAtlasa.

Nokia jest właścicielem Navteq'a.
Ja mam wrażenie, że TA jest ogólnie drogi, dlatego ostatnio mało jest urządzeń z mapami TA. Coś mi się wydaje, że konkurencja raczej będzie kupować licencje od Navteq'a niż od TA.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 04, 2010, 15:15:46 »
Ten fakt mi akurat umknął że Nokia jest właścicielem NavteQ. Mimo wszystko ja obstaje przy swoim i uważam że nie będzie wsparcia dłuższego niż 2 lata - i nie zdziwiłbym się, że mapy będą ściągane przez Nokia Software Updater wraz z nowym firmware telefonu. Po dwóch latach koniec nowych firmware = się koniec nowych map  :mrgreen:

TomTom w końcu zacznie się sprzedawać w podobnych cenach co NavteQ - bo kasy z nieba nie wezmą, zejdą z cen i dogadają się z innym producentem telefonów.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 04, 2010, 15:34:06 »
Ten fakt mi akurat umknął że Nokia jest właścicielem NavteQ. Mimo wszystko ja obstaje przy swoim i uważam że nie będzie wsparcia dłuższego niż 2 lata

Nawet jeśli dwa lata, to i tak OK. TT każe sobie płacić około 80 Euro za aktualizację dwuletnią.

*

Offline Komarek.pl

• 429
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 04, 2010, 17:02:50 »
... dogadają się z innym producentem telefonów.
Na razie nie bardzo.
Tutaj TT i Garmin gęgali trochę o przyszłości:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8424733.stm  :mrgreen:
Pozdrawiam!

*

Offline zbych1

• **
  • 233
  • Sprzęt: Asus 639, HTC Diamond, laptop dell
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 04, 2010, 18:47:19 »
"nokia" czy inne oprogramowanie nawigacyjne nigdy nie zagrozi tomtom-owi a to dlatego że tomtom stosuje "prostote" uruchamiania i planowania trasy w dodatku bardzo przejrzystym i intuicyjnym intrfejsie dla niemca , anglika, francuza, holendra i wielu innych to jedyny interfejs którego obsługi nie trzeba się uczyć a tym bardziej myśleć jak to uruchomić , poprostu dwa,trzy stuki paluszkami i jedzie do domu , dla polaka ,ruska , i wielu z krajów byłej komuny to nie ma różnicy co to za nawigacja będzie gdyż już polski "niemowlak" rodzi się ze zdolnościami "ja umieć wszystko"

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 04, 2010, 20:42:44 »
Ten fakt mi akurat umknął że Nokia jest właścicielem NavteQ. Mimo wszystko ja obstaje przy swoim i uważam że nie będzie wsparcia dłuższego niż 2 lata - i nie zdziwiłbym się, że mapy będą ściągane przez Nokia Software Updater wraz z nowym firmware telefonu. Po dwóch latach koniec nowych firmware = się koniec nowych map  :mrgreen:

TomTom w końcu zacznie się sprzedawać w podobnych cenach co NavteQ - bo kasy z nieba nie wezmą, zejdą z cen i dogadają się z innym producentem telefonów.

Koszt utrzymania prze Nokię całego działu map i nawigacji do telefonów kom. (gdyby na tym nie zarabiali - a zarobią na większej ilości sprzedaży telefonów) w 2009 roku, to raptem 0,3% przychodu ze sprzedaży infrastruktury dla operatorów telekomunikacyjnych (bez sprzedaży teflonów). Ot, taki przykład żeby pokazać potencjał firmy i to że mogą sobie pozwolić na darmową aplikację nawet z 99-letnim supportem.

Problemem Nokii jest tak na prawdę Samsung i powoli Google, a konkurowanie czy też nie z TT i resztą producentów nawigacji nie ma dla nich większego znaczenia. Problem to ma z pewnością TT a nie Nokia.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 04, 2010, 21:14:26 »
"nokia" czy inne oprogramowanie nawigacyjne nigdy nie zagrozi tomtom-owi

Oj, nie wiem. Aplikacja Nokii jest dość prosta. W porównaniu np. do AM jest prosta w obsłudze jak drut :) Po drugie mapy z całego świata są za darmo. Dla osób sporadycznie korzystających z nawigacji - telefon z gps na pewno będzie sensowną alternatywą.
Używałem w ub.miesiącu nawigacji pieszej (nokii) w UK i było OK. Nie ma kilku rzeczy co ma google.maps (połączenia komunikacji miejskiej, warstwy), ale wielką zaletą jest offline'owe działanie.

Zobaczycie, lada chwila TT będzie musiał zweryfikować strategię i za chwilę się okaże że promocyjne dwuletnie aktualizacje (a może nawet dożywotnie) będą pewnie z każdym urządzeniem. Sama aplikacja np. dla Windows chyba też nie znajdzie wielu chętnych przy utrzymaniu obecnych cen.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 04, 2010, 21:16:22 »
Problem to ma z pewnością TT a nie Nokia.

Też tak myślę. I chyba nie tylko my, skoro kurs leci...

*

Offline Komarek.pl

• 429
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 04, 2010, 21:37:22 »
Też tak myślę. I chyba nie tylko my, skoro kurs leci...
Niestety dzisiaj 5.5 euro :(
Tak się jeszcze nad jednym zastanawiam. Dla mnie najważniejszą cechą w nawigacji jest teraz Live. W nawigacjach 'telefonowych' obsługa Live (o ile jest lub będzie dostępna) musi kosztować krocie, no bo połączeń nie ma za darmo. Nawet na Zachodzie :mrgreen:
I tak Live może uratować TT czy Garmina :]
Pozdrawiam!

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 04, 2010, 22:39:25 »
I tak Live może uratować TT czy Garmina :]
też tak uważam, bo po co komu darmowa mapa jak prowadzi największymi korkami.
 Swego czasu był słynny test NE i nokia wypadła najbladziej (jeśli chodzi o omijanie najbardziej zatłoczonych tras).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 04, 2010, 23:05:32 »
Darmowa nokiowska OVI ma traffic online. Ilość pobieranych danych nie jest wcale duża, więc koszt jej eksploatacji wcale nie musi być drogi. Pewnie wyjdzie tego (np. w Plusie) parę złociszy na miesiąc.

*

Offline jansol

• 813
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 05, 2010, 08:37:37 »
Darmowa nokiowska OVI ma traffic online.
tak ma ale z tego co czytałem gdzieś w necie to Traffik noki działa w 10 krajach spośród kilkudziesięciu..... w polsce podejrzewam  że on niedziała, wie ktoś może ?