NAWIGACJA TOMTOM GO 730 TRAFFIC

• 8 Odpowiedzi
  • 3314 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
NAWIGACJA TOMTOM GO 730 TRAFFIC
« dnia: Grudzień 01, 2008, 09:44:47 »
Witam,

zamierzam kupić w/w urządzenie które wg opisu sprzedawcy zawiera interesujące mnie mapy europy (głównie interesują mnie Włochy, Czechy, Słowacja, Austria, Niemcy i oczywiście polska).

Rozumiem, że zakupując urządzenie dostaję jakieś tam fabryczne mapy - jak z ich aktualnością? Czy są to najnowsze dostępne mapy czy jeszcze będę musiał doinwestować?

Jak z aktualizacją? Płaci się za nową mapę czy tak jak w Automapie jest okres subskrypcji?

Proszę o info. Bo w TomTom kompletnie nie orientuje się jak wyglądają procedury, a stronę mają masakrycznie nieczytelną...
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
Odp: NAWIGACJA TOMTOM GO 730 TRAFFIC
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2008, 10:07:03 »
Witam,

zamierzam kupić w/w urządzenie które wg opisu sprzedawcy zawiera interesujące mnie mapy europy (głównie interesują mnie Włochy, Czechy, Słowacja, Austria, Niemcy i oczywiście polska).

Rozumiem, że zakupując urządzenie dostaję jakieś tam fabryczne mapy - jak z ich aktualnością? Czy są to najnowsze dostępne mapy czy jeszcze będę musiał doinwestować?

Po zakupie w ciągu 30 dni możesz bezpłatnie zaktualizować mapę którą masz w urządzeniu.

Jak z aktualizacją? Płaci się za nową mapę czy tak jak w Automapie jest okres subskrypcji?

Proszę o info. Bo w TomTom kompletnie nie orientuje się jak wyglądają procedury, a stronę mają masakrycznie nieczytelną...

Możesz wykupić subskrypcję na roczną aktualizację map - ukazują się co kwartał - cena jest zależna od mapy którą posiadasz, ale wychodzi taniej niż kupowanie nowej mapy.

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2008, 23:10:14 »
kontynując wątek...Kupiłem GO730T w ubiegłym tygodniu, navcore zaktualizowany do v.8.300, mapa do v.815 i mam w zwiazku z tym pytanie do uzytkowników takiego zestawu.
Ile wolnej pamieci RAM pozostaje wam po uruchomieniu trybu navigacji, przeliczania trasy (Warszawa-Giblartar - jaki czas obliczenia? u mnie 2.40 - 3.00 min. Czy to dobry wynik?), lub poprostu w trybie sledzenia.
Nie wiem czy to norma ale w moim przypadku wolna pamięc RAM oscyluje w granicach 12 - 8 MB.
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2008, 23:23:48 »
Ja w końcu zrezygnowałem z TomTom'a. Pojeździłem trochę z pożyczonym i jakoś nie widziałem zbytniej róznicy między AutoMapą 5.2... mam licencję na Diamondzie i narazie chyba pasuje z tematem TomToma...

Odstraszył mnie także wyświetlacz w niskiej rozdziałce, byłem przekonany że to co najmniej 640x480... ehhh...
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2008, 19:34:31 »
kontynując wątek...Kupiłem GO730T w ubiegłym tygodniu, navcore zaktualizowany do v.8.300, mapa do v.815 i mam w zwiazku z tym pytanie do uzytkowników takiego zestawu.
Ile wolnej pamieci RAM pozostaje wam po uruchomieniu trybu navigacji, przeliczania trasy (Warszawa-Giblartar - jaki czas obliczenia? u mnie 2.40 - 3.00 min. Czy to dobry wynik?), lub poprostu w trybie sledzenia.
Nie wiem czy to norma ale w moim przypadku wolna pamięc RAM oscyluje w granicach 12 - 8 MB.

Proszę także o opinię w/w kwesti uzytkowników GO930...

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 05, 2008, 00:30:17 »
U mnie (930T) wyliczenie tej trasy zajęło 2.30. Wolny RAM to 10-14 MB to się zmienia, jak np. w tle chodzi odtwarzacz to oczywiście jest mniej. Jak widać wyniki podobne, bo to praktycznie ten sam system co 730.

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 05, 2008, 09:04:22 »
tak wynik jest podobny ale czy to jest OK!
Czy jest sposób by utrzymac 20-15 MB wolnego RAMu w czasie navigacji, śledzenia, czy przeliczania?
Czy obecna ilość wolnej pamięci będzie wystarczająca na coraz bardziej wymagające navcore i mapy?

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 05, 2008, 09:13:46 »
O ile wiem, to wszystkie nowe wersje TT GO mają tą samą ilość pamięci 64MB RAM, Ekran LCD 4.3 cala, format 16:9 (WQVGA: 480*272 pikseli)
Procesor 400 MHz. Model 730 ma tylko zmniejszoną ilość pamięci flash (2GB).
Nie powinno być więc problemu.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 05, 2008, 15:37:19 »
Ja w końcu zrezygnowałem z TomTom'a. Pojeździłem trochę z pożyczonym i jakoś nie widziałem zbytniej róznicy między AutoMapą 5.2... mam licencję na Diamondzie i narazie chyba pasuje z tematem TomToma...

Odstraszył mnie także wyświetlacz w niskiej rozdziałce, byłem przekonany że to co najmniej 640x480... ehhh...

No i właśnie tutaj się objawia Twoja pomocna innym opinia n/t nawigacji - lepiej 2,8 cala w 640x480 niż 4,3 cala 480x272  :mrgreen:

Już teraz wszyscy wiedzą że lepiej mieć diamonda z Automapą niż TomTom'a z górnej półki :-)

Automapa:
+ dobra mapa do jeżdżenia po Polsce
+ fajna grafika  :mrgreen:

TomTom
+ Też dobrze sobie radzi w Polsce choć ma nieco mniej punktów z dokładnym adresem niż Automapa (Ulica + numer)
+ poprawki Mapshare
+ powiadamianie o korkach przez TMC
+ wyszukiwanie po Kodach pocztowych
+ Asystent Pasa
+ Zestaw głośnomówiący
+ Transmiter FM

Nie wydaje mi się że ta wg Ciebie słaba rozdzielczość aż tak źle rzutowała na cały produkt ;-)

PS. Na diamonda też jest tomtom w rozdzelczości 640x480  :O~