Nowe komunikaty głosowe w TomTomie

• 10 Odpowiedzi
  • 1873 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Marzec 21, 2006, 21:55:59 »
Na razie w TT GO 910, ale mam nadzieję na rozszerzanie na dalsze platformy.
Chodzi o text-to-speech, czyli syntezę mowy na podstawie zapisanych nazw. Program już nie ogranicza się do komunikatu: skręć w lewo za 100 metrów, teraz mówi np.: za 100 metrów skręć w lewo, w Bourbon Street.
Wątpię, żeby to szybko dało się adaptować na język polski, ze względu choćby na nasze spółgłoski nazywane przez Rosjan "szipiaszczije".
Dokładnie 20 lat temu przygotowałem Żonie na 8 marca życzenia składane przez Atari. Przyznam, że od tego czasu postęp w syntezie jest niesamowity.
W serwisie MyTomTomGo.com można przeczytać o owocach współpracy TomToma z włoską firmą Loquendo w tej dziedzinie. Przeczytać, ale - co ważniejsze - także i posłuchać.
Szczególnie polecam plik ostatni - Emotion. Jestem pod wrażeniem...

http://www.mytomtomgo.com/vervolg.php?id=128

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 21, 2006, 22:00:58 »
Zajebista sprawa. Nawet jeśli z Polskim językiem wyjdzie w 2007 to i tak warto czekać :-)

*

silentjob

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 21, 2006, 22:05:42 »
Parafrazując pewna reklamę, przyszłość jest jasna, przyszłość to TT :wink:.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2006, 22:30:05 »
Tylko niech zmienią przy okazji komunikat: "przed tobą - (na przykład) skręt w lewo" gdy tak naprawdę chodzi o to, że następny manewr do wykonania to będzie skręt w lewo, ale dopiero powiedzmy za 2 km.

W sytuacji, gdy na drodze jest jakieś skrzyżowanie to może to być mocno mylące!!
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 22, 2006, 12:23:50 »
Jak już jesteśmy przy komunikatach - najbardziej irytujące jest powtarzanie np. "trzymaj się lewej strony, następnie trzymaj się lewej strony". Jeśli potem jeszcze padnie "Jedź do przodu, nastepnie zjedź" to wszyscy moi pasażerowie pękają ze śmiechu.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 23, 2006, 11:51:53 »
Mi i tak w tomtomie komunikaty bardziej się podobają niż w AM z prozaicznego powodu. Po prostu mówi 3 razy mniej niż jadzia z AM która każdy manewr powtarza za 4 razy... horror

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 24, 2006, 11:52:26 »
To się zgadza. Komunikaty w TT są o wiele przyjaźniejsze. Chociaż czasem po kilkudziesięcio minutowej ciszy Andrzej potrafi wręcz przyprawić o palpitację serca.
IMHO z komunikatami w TT jest podobnie jak z interfejsem. Są zdecydowanie  "ergonomiczniejsze" niż np. w Automapie. Zastanawiałem się często z czego to wynika. Chyba jest to po prostu wynik uwzględniania właściwych wniosków z uwag użytkowników, których jest w przypadku TT o wiele więcej i są nastawieni na użytkowanie systemu, nie wymyślanie kolejnych gadżetów.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2006, 13:52:14 »
Cytat: "sierek"

IMHO z komunikatami w TT jest podobnie jak z interfejsem. Są zdecydowanie  "ergonomiczniejsze" niż np. w Automapie. Zastanawiałem się często z czego to wynika. Chyba jest to po prostu wynik uwzględniania właściwych wniosków z uwag użytkowników, których jest w przypadku TT o wiele więcej i są nastawieni na użytkowanie systemu, nie wymyślanie kolejnych gadżetów.

Myślę też że wynika z dłuższego doświadczenia TT. Ale, Panowie idzie wiosna i ptaszki ćwierkają że AM wzięła się w garść i będziemy mieli niespodziankę :D

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2006, 15:08:44 »
No, dawaj, dawaj, Pablo... :?:  :?:  :?:

*

Offline sam

• 3
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2006, 15:17:03 »
Witam.
Czy ktos z kolegow moze podeslac lub wskazac miejsce lezakowania pl jezyka dla tt 5.2 dla mego SEP910i?
Z gory dziekuje :)
pozdr.sa

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2006, 16:25:47 »
Cóź odnośnie AM to poczekamy na konkret. Zbyt wiele było obietnic. A co do TT mi się podoba funkcja "czytaj na głos drogowskazy". Ciekawe jak się to sprawdzi :D