Licencja TomTom

• 8 Odpowiedzi
  • 3557 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bossbusko

• 308
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note III
Licencja TomTom
« dnia: Wrzesień 12, 2007, 06:27:18 »
Kupilem Mda CIII z pakietem TT N6 i mapa Pl-Cz-Sl-HU.
Niemoge tylko znalesc informacji czy licencje na program posiadam na stale czy jest ona czasowa? Co gdy wyjda aktualizacje programu i mapy. I co w sytlacji gdybym kiedys tam chcial zmienic telefon na inny- czy mogl bym przenies wtedy licencjonowana mape?
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III

*

Dżeju

Odp: Licencja TomTom
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2007, 08:32:55 »
TomTom nie ma licencji ograniczonych czasowo, jak też nie ma czegoś takiego jak subskrypcja znana z AM. Za każdą aktualizację map trzeba płacić, bezpłatnie dostępne są tylko aktualizacje samego programu. Z przenosinami na innych sprzęt nie ma żadnego problemu.

*

Offline mkycler

• *
  • 87
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2007, 11:45:53 »
Z przenosinami na innych sprzęt nie ma żadnego problemu.

A tu bym się kłócił. Mam Maps of Western Europe aktywowane na Nokię 6680 i po przesiadce na TyTN musiała odbyć się ostra wymiana zdań z supportem TomToma, aby można było mapy aktywować na nowym sprzęcie. Nie bo nie i już. Jak napisałem, że instaluję pirata to zmiękli.

*

Dżeju

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2007, 11:57:59 »
No cóż, może trafiłeś na kogoś, kto wstał lewą nogą  :(  U mnie przebiegło to przyjemnie i bez problemu - a może to ja trafiłem na ludzkiego gościa  :)

*

Offline bossbusko

• 308
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note III
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2007, 12:23:23 »
a może to ja trafiłem na ludzkiego gościa  :)
To zeby to zrobic trzeba sie z kims kontaktowac.
Na stronie TT znalazlem miejsce gdzie wpisuje sie swoj kod produktu i pokazuje czy ma sie najnowsza mape czy nie. Tzn jesli kiedys mi napisze zer jest nowsza to bede musial wybulic za to kilka stow dodatkowo???
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III

*

Dżeju

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2007, 12:27:58 »
To zeby to zrobic trzeba sie z kims kontaktowac.
Pisałem do ichniej pomocy technicznej (support).

Na stronie TT znalazlem miejsce gdzie wpisuje sie swoj kod produktu i pokazuje czy ma sie najnowsza mape czy nie. Tzn jesli kiedys mi napisze zer jest nowsza to bede musial wybulic za to kilka stow dodatkowo???
Niestety  :'(

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2007, 19:27:17 »
Dlatego trzeba rozsądnie kupować mapy do Tomka. Czasem wart poczekać troche na nowsze;) Ja kupiłem PL_CZ_SK_HU 6.75 a za niedługo wyszła 6.80 z dodatkowymi bałkanami i wschodem i do tego była tańsza w promocji.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 12, 2007, 20:12:20 »
Ale to jest takie granie w kotka i myszkę (może poczekam i trafię na coś lepszego). Moim zdaniem TomTom nie powinien przez rok od momentu aktywacji urządzenia pobierać jakichkolwiek opłat.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2007, 07:44:02 »
Moim zdaniem TomTom nie powinien przez rok od momentu aktywacji urządzenia pobierać jakichkolwiek opłat.

To jest kwestia czysto uznaniowa - bo dlaczego akurat rok, a nie np. 15, 8, 6 lub 27 miesięcy?
Albo np. wszystkie aktualizacje do zakupionej wersji?

Zgodzę się natomiast, że wersja polityka TT jest tu daleka od ideału, bo przy zakupie pudełkowej wersji powinna być gwarantowana przynajmniej aktualizacja map do bieżącej wersji. W tej chwili kupując nowe PNA i nową "pudełkową" wersję TT Navigatora w tym pierwszym będziesz miał najnowsze mapy, a w tym drugim - z końca zeszłego roku, a za ich zaktualizowanie musisz zapłacić :/

Jeśli zaś chodzi o przepisanie licencji na inne urządzenie, to w TT obowiązują limity czasowe - pierwszy raz możesz przepisać licencję bodaj po dwóch tygodniach, potem (jeśli dobrze pamiętam) po pół roku itd.
Ja w każdym razie nie miałem najmniejszych problemów z przepisaniem licencji i nie dzwoniłem w tym celu do supportu. Nie pamiętam już, czy przerejestrowałem urządzenie poprzez rejestrację automatyczną, czy stronę ttcode - w obu przypadkach efekt powinien być dokładnie ten sam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 07:47:00 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.