Kupiłem wczoraj TT GO 1000 i mam dwa pytania

• 5 Odpowiedzi
  • 4012 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
  • Sprzęt: TomTom
Kupiłem wczoraj TT GO 1000 i mam dwa pytania
« dnia: Luty 25, 2011, 15:16:01 »
Kupiłem wczoraj TT GO 1000 i mam dwa takie pytania i dylematy:

1) Nie ładuje baterii przez ładowarkę sieciową:
W moim nowym urządzeniu GO 1000 bez żadnych problemów ładuje się bateria, jeśli podłączę je do komputera, tudzież gniazda zapalniczki samochodowej, ale niestety bateria nie ładuje się wcale za pomocą sieciowej ładowarki USB Philips 5,4V, przez którą bez trudu od dawna ładuję  5” TomToma XXL… Co prawda zasilanie z sieci 220V za pomocą w/w ładowarki Philipsa normalnie dociera do GO 1000, gdyż przy rozładowanej do zera baterii, mogę wtedy normalnie korzystać z urządzenia, ale ładowania baterii jednak nie ma…
Jeśli ktoś z osób śledzących ten wątek zna odpowiedź na mój dylemat, to bardzo bym prosił o podpowiedź?!
Dzwoniłem dzisiaj w tej sprawie do wsparcia technicznego firmy TomTom, ale odpowiedź, którą otrzymałem (moim zdaniem), jest wręcz żenująca, gdyż Pan, który mi jej udzielał miał w tej kwestii znacznie mniejszą wiedzę niż ja i z bezradności kazał mi odesłać urządzenie do serwisu…
A może problem jest tylko w tym, że urządzenia z serii GO 1000/1005 są specjalnie zabezpieczone i przez to są kompatybilne jedynie z oryginalną ładowarką firmy TT, a starsze urządzenia, jak np. XXL nie maja takich ograniczeń – może ktoś wie?

2) Drugie moje pytanie dotyczy ostrzegania o fotoradarach:
W moim starym urządzeniu XXL, przy zbliżaniu się do fotoradaru stałego jestem ostrzegany dźwiękiem, który sam sobie ustawiłem, ale dodatkowo jeszcze precyzyjną słowną informacją lektora np. "FOTORADAR 50km/godzinę", czego w moim nowym urządzeniu GO 1000 już nie ma i nigdzie nie można tego ustawić...
Jeśli ktoś wie dlaczego tak jest, to bardzo bym prosił o informację, co jest tego przyczyną?
Być może powodem jest to, że w starym XXL mam wykupioną subskrypcję na fotoradary, a w GO 1000 nie ma jeszcze możliwości, aby wykupić subskrypcję, więc sposób informowanie o zbliżaniu się do fotoradaru, jest przez to po prostu uboższy i dlatego nie ma informacji słownej lektora?
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2011, 16:24:50 wysłana przez Akwafan »

*

Offline cezarcezar

• 17
  • Sprzęt: TomTom GO 1000 LIVE .HTC Tatoo.iPhone
Odp: Kupiłem wczoraj TT GO 1000 i mam dwa pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2011, 16:29:06 »
Witam
Postaram sie odpowiedziec na drugie pytanie: W tym uzadzeniu powinienes miec juz wykupiona licencje na jeden rok,czyli cale LIVE.
W tym tez masz juz radary.
Teraz jezeli chodzi o ustawienia to masz je wszystkie w opcjach tam mozesz zmieniac odleglosci i dzwieki jakie tylko chcesz.A jezeli chcesz miec komunikaty w postaci glosowej ostrzegajace o naprzyklad z blizaniu do fotoradaru musisz przestawic dzwiek na komputerowy jak go nie masz to trzeba go sciagnac i zamontowac.
Pozdrawiam

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2011, 17:33:27 »
W tym uzadzeniu powinienes miec juz wykupiona licencje na jeden rok, czyli cale LIVE.
W tym tez masz juz radary.
Teraz jezeli chodzi o ustawienia to masz je wszystkie w opcjach tam mozesz zmieniac odleglosci i dzwieki jakie tylko chcesz. A jezeli chcesz miec komunikaty w postaci glosowej ostrzegajace o naprzyklad zblizaniu do fotoradaru musisz przestawic dzwiek na komputerowy jak go nie masz to trzeba go sciagnac i zamontowac.

No tak, ale ja akurat mam zwykłe GO 1000, czyli nie w wersji LIVE. Mam jedynie 2 letnią bezpłatną subskrypcję na aktualizację map, której jak na razie i tak nie można wykorzystać.

A możesz mi napisać, gdzie mogę znaleźć i ustawić te ostrzeżenia o zbliżaniu się do fotoradaru wypowiadane przez lektora?
Wiesz bo przeszukałem już całe urządzenia GO 1000 i nigdzie nie mogę tego znaleźć.
A robię to tak: w MENU GŁÓWNYM wchodzę w USŁUGI, potem w FOTORADARY, a następnie w USTAWIENIA OSTRZEŻEŃ, no i tam niczego takiego nie ma. Mogę tu jedynie ustawić odległość lub czas i wybrać jeden z dźwięków - i nic więcej... Dokładnie tak samo jest w moim starym XXL. Tylko tyle, że w XXL jest jeszcze jedno miejsce, gdzie mogę coś takiego ustawić, a mianowicie wchodzę w ZMIEŃ USTAWIENIA, a potem w ZARZĄDZAJ UM-ami, a tam wchodzę w OSTRZEGAJ W POBLIŻU UM i tutaj mam wyszczególnioną całą listę różnych fotoradarów - a w GO 1000 już tej drugiej możliwości nie ma! W GO 1000 są tu tylko wszystkie inne "zwykłe" UM-y tzn. bez tej całej listy fotoradarów, przejazdów kolejowych, kontroli drogowych i fotoradarów przenośnych. Więc może ta dodatkowa lista fotoradarów itp. oraz dodatkowe ostrzeganie komunikatem wypowiadany przez lektora, pojawia się dopiero po wykupieniu dodatkowej rocznej subskrypcji?

Połączone: Luty 25, 2011, 21:55:24
Dodam jeszcze, że moja ładowarka sieciowa Philipsa ma takie parametry:

Input: 100-240V~50/60Hz 0.2A
Output: 5,4V - 350mA
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2011, 21:55:24 wysłana przez Akwafan »

*

Offline cezarcezar

• 17
  • Sprzęt: TomTom GO 1000 LIVE .HTC Tatoo.iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2011, 23:42:41 »
Witaj
U mnie ustawienia zwiazane z powiadamianiem na mapie ruznych punktow ustawia sie w zarzadzanie UM .Tam masz ustawienia wyswiatlania ,dzwiekow i odleglosci.Natomiast jezeli chcesz by Cie informowalo w postaci dzwieku ,glosu mowionego musisz w glownych ustawieniach zmienic Lectora na komputerowego.
A tak z innej beczki,dlaczego nie dodales kilku groszy i nie wzioles z LIVE.Jak sie skonczy ten beta testerowanie to bedzie nawet dosyc odjechane uzadzonko.
Ja uzywajac LIVE ,jak nie ma problemow z internetem sobie chwale jest zarabiaste,chociaz tez tak samo czasem uparte jak Garmin,jak sie uprze na jakas trase to ciezko mu to wybic z tego lepka.
Pozdrawiam

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2011, 01:13:05 »
A tak z innej beczki, dlaczego nie dodales kilku groszy i nie wzioles z LIVE.

No, ale w moim przypadku, to nie cena decydowała o wyborze, ponieważ w RTVeuroAGD za GO 1000 zapłaciłem 899zł, a GO 1000 LIVE można kupić na Allegro już nawet za 799zł. Po prostu nie zależało mi na LIVE, gdyż jest to usługa dodatkowo płatna, więc wolałem kupić urządzenie z polskiej dystrybucji z pewną gwarancją i 24 miesięczną bezpłatną aktualizacją map.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 01:24:10 wysłana przez Akwafan »

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2011, 13:12:35 »
1) Mój problem odnośnie ładowania GO 1000 został rozwiązany. Zamówiłem w sklepie internetowym TomTom oryginalną ładowarkę sieciową USB i teraz bez trudu mogę ładować z sieci również GO 1000.

2) Co do powiadamiania głosem lektora o zbliżaniu się do fotoradaru, to TomTom odpowiedział mi, że powinno być możliwe pobranie tego powiadamiania po uruchomieniu nowej wersji MyTomTom.

Dziękuję wszystkim za pomoc, którą otrzymałem od Was w PRYWATNYCH WIADOMOŚCIACH :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2011, 08:49:55 wysłana przez Akwafan »