Kiedy nowa wersja map?

• 19 Odpowiedzi
  • 3814 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
Kiedy nowa wersja map?
« dnia: Grudzień 07, 2008, 20:22:21 »
Na Mikołaja sprawiłem sobie prezent w postaci TT 930  B).
Czy jest wiadomo kiedy przypuszczalnie pojawi się nowa wersja map? Obecnie mam Europę zachodnią i Polskę w wersji 8001765 a urządzenia 8001. Obecnie nie bardzo jest mi pilne uaktualnianie map, a w sumie mam 30 gwarancję bezpłatnych map (urządzenie jeszcze nie było rejestrowane na stronie TT)

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
Odp: Kiedy nowa wersja map?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 07, 2008, 21:00:35 »
Mapy 8.15 wyszły mniej więcej miesiąc temu, czyli nowe pojawią się mniej więcej za dwa miesiące.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 07, 2008, 23:31:12 »
Lepiej uaktualnij w ramach gwarancji 30 dniowej do wersji 8.15  :mrgreen: Kolejna aktualizacja w połowie lutego 2009 więc za darmo się nie załapiesz. Ewentualnie wykup abonament na rok czasu za stosunkowo nie duże pieniądze.

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 07, 2008, 23:54:46 »
Lepiej uaktualnij w ramach gwarancji 30 dniowej do wersji 8.15  :mrgreen: Kolejna aktualizacja w połowie lutego 2009 więc za darmo się nie załapiesz. Ewentualnie wykup abonament na rok czasu za stosunkowo nie duże pieniądze.
Dziękuje za info
Jak najlepiej wykupić abonament i kiedy to zrobić?

*

Offline begus

• *
  • 63
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 07, 2008, 23:58:26 »
Ale chyba póki urządzenie nie zostało podłączone do internetu i zarejestrowane w centrali TomToma to można śmiało poczekać do lutego na następną aktualizację z pierwszym użyciem programu TomTom Home, prawda? Bo gwarancja najnowszych map biegnie od momentu zarejestrowania a nie od momentu zakupu.

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2008, 08:00:18 »
Dziękuje za info
Jak najlepiej wykupić abonament i kiedy to zrobić?

Wariant1.
Jeździsz na razie na starych mapach "800". Czekasz z podłączeniem urządzenia - nie mając poprawek mashare, gpsfix itp. Próbujesz załapać się na darmową aktualizację do najnowszej wersji "820". Oszczędzasz w ten sposób 13,95EUR. Pytanie tylko, czy warto do lutego jeździć z mapą "800" - trochę jej jednak brakuje do obecnej "815".

Wariant2.
Podłączasz urządzenie już teraz do sieci, TT podnosi Ci mapę do wersji 815. W momencie pojawienia się nowej mapy wykupujesz ab abonament roczny (indywidualna wycena przez TT Home) w kwocie 55,80EUR (za Usługa Map Update - Europa Środkowa i Zachodnia). Masz spokój przez rok.

Wariant3.
Jak w wariancie 2, ale po pojawieniu się nowej mapy czekasz np. przez dwie kolejne aktualizacje. W tym przypadku i tak nic nie zaoszczędzisz, bo w momencie decyzji o aktualizacji system zaproponuje Ci roczny abonament w kwocie 55,85EUR + 27,90EUR opłaty wyrównującej (za podniesienie mapy do aktuaklnej wersji).

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2008, 10:50:34 »
Wariant1.
Jeździsz na razie na starych mapach "800". Czekasz z podłączeniem urządzenia - nie mając poprawek mashare, gpsfix itp. Próbujesz załapać się na darmową aktualizację do najnowszej wersji "820". Oszczędzasz w ten sposób 13,95EUR. Pytanie tylko, czy warto do lutego jeździć z mapą "800" - trochę jej jednak brakuje do obecnej "815".

Wariant2.
Podłączasz urządzenie już teraz do sieci, TT podnosi Ci mapę do wersji 815. W momencie pojawienia się nowej mapy wykupujesz ab abonament roczny (indywidualna wycena przez TT Home) w kwocie 55,80EUR (za Usługa Map Update - Europa Środkowa i Zachodnia). Masz spokój przez rok.

Wariant3.
Jak w wariancie 2, ale po pojawieniu się nowej mapy czekasz np. przez dwie kolejne aktualizacje. W tym przypadku i tak nic nie zaoszczędzisz, bo w momencie decyzji o aktualizacji system zaproponuje Ci roczny abonament w kwocie 55,85EUR + 27,90EUR opłaty wyrównującej (za podniesienie mapy do aktuaklnej wersji).

Dziękuje za info,
Chyba zdecyduje się na drugi wariant, wygląda rzeczywiście najrozsądniej.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 08, 2008, 11:56:04 »
Ale chyba póki urządzenie nie zostało podłączone do internetu i zarejestrowane w centrali TomToma to można śmiało poczekać do lutego na następną aktualizację z pierwszym użyciem programu TomTom Home, prawda? Bo gwarancja najnowszych map biegnie od momentu zarejestrowania a nie od momentu zakupu.

Nie jest tak do końca - gwarancja obejmuje urządzenia nie starsze niż rok od wyprodukowania (niech ktoś mnie poprawi jeżeli się mylę). W lutym może się okazać że urzadzenie ma juz rok od zjechania z taśmy i gwarancja map nie zadziała... Mapy 8.00 jak się nie mylę powstały na końcu 2007 lub na poczatku 2008.

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 08, 2008, 12:50:54 »
Dziękuje za info,
Chyba zdecyduje się na drugi wariant, wygląda rzeczywiście najrozsądniej.
[/quote]

Małe sprostowanie.
Wykupując subskrypcję roczną przed ukazanie się map "820" zapłacisz tak jak napisałem (czyli np. z początkiem stycznia). Natomiast kupując zaraz po ukazaniu się tych map dojdzie jeszcze opłata za podniesienie do aktualnej wersji, czyli dodatkowo 13,95EUR. Niczego to nie zmienia, tylko kwota do wydania ciut więsza, a za to okres obowiązywania subskrypcji nieco dłuższy. Decyzja należy do Ciebie.
Ja zapłaciłem:
Usługa MapUpdate - Europa Środkowa i Zachodnia 55.80EUR
Aktualizuj do najnowszej mapy (rabat ± 75%) 27.90EUR.

Na pewno warto najpierw skorzystać z gwarancji najnowszych map po podłączeniu urządzenia/rejestracji konta.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2009, 16:10:55 »
Na stronie TomTom zniżka 30% na wszystkie mapy kończy się za 9 dni. Ciekawe co potem... :)

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2009, 17:16:03 »
Na stronie TomTom zniżka 30% na wszystkie mapy kończy się za 9 dni. Ciekawe co potem... :)

Potem zapewne przedłużą o kolejne 2, 3 tygodnie. Ostatnio było podobnie. Później będzie nowa wersja. :D

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 10, 2009, 16:59:09 »
Ja obstawiam między 10 a 15 lutego... modlę się żeby poprawili te blędy z wpisywaniem calej pełnej nazwy ulicy.

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 10, 2009, 23:54:26 »
Liczę też na nowy soft. 8.300 ma błędy poważne - miganie ekranu i zwalnianie samej navi.

PS. dzisiaj minął termin promocji. Wielkie odliczanie i ... dalej jest :) Ach ten cudowny TomTom  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 10:44:02 wysłana przez Waszko »

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 22, 2009, 16:38:26 »
A ja bym chcial aby drogi byly oznaczone realna predkoscia/przejezdnoscia a nie tylko dopuszczalna predkoscia. Tu pytanie: czy mapy TT to ma tylko na mapy tych danych nie naniesiono, czy po prostu tak musi byc ze glowna droga 50km/h jest rowna tej ledwo co udeptanej miedzy.

Przyklad: trasa Praga-Kudowa-Wroclaw. Wybrana trasa: najszybsza.
TT7 z mapami 7.2 prowadzi przez gory wzdluz granicy, zamiast przez Klodzko.
Kuriozalnie tez wyglada trasa Wawa-Kudowa-Praga. Zamiast przez wroclaw, to najszybsza jest wg TT przez Krakow.

Pare razy mnie tez TT wyprowadzil na skroty... zjechalem z glownej, chwile jechalem wsiami, co nie jest problemem dopoki sie nie skonczylo czarne i drogi po prostu nie byly odsniezane. No i mialem scandinavian rally
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 22, 2009, 19:13:39 »
A ja bym chcial aby drogi byly oznaczone realna predkoscia/przejezdnoscia a nie tylko dopuszczalna predkoscia.
Musiałbyś zrobić upgrade do map w wersji 8 - one zawierają dane o rzeczywistych prędkościacj jazdy.

Kuriozalnie tez wyglada trasa Wawa-Kudowa-Praga. Zamiast przez wroclaw, to najszybsza jest wg TT przez Krakow.
IMHO droga przez Kudowę jest zapchana ciężarówkami, z Warszawy do Pragi nie jeździłem, ale z Wrocławia bardzo często i samochodem osobowym wolałem jeżdzić przez Jakuszyce. Natomiast z Katowic najszybciej i najwygodniej jest przez Brno choć to sporo dalej.

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 22, 2009, 20:30:36 »
Mam może naiwne pytanie ale nie wiem - to pytam.
Wykupiłem nową mapę wraz z aktualizacją na cały rok.
Rozumiem, że TT Home sam poinformuje mnie, że jest nowa aktualizacja mapy.
Dobrze kombinuję ?

*

Dżeju

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 22, 2009, 22:03:42 »
... Kuriozalnie tez wyglada trasa Wawa-Kudowa-Praga. Zamiast przez wroclaw, to najszybsza jest wg TT przez Krakow....

Widać już w TT wiedzą, że Wrocek przejechać obecnie to masssakra  :-|   Dwie godziny w plecy  :]

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 23, 2009, 00:06:49 »
Mam może naiwne pytanie ale nie wiem - to pytam.
Wykupiłem nową mapę wraz z aktualizacją na cały rok.
Rozumiem, że TT Home sam poinformuje mnie, że jest nowa aktualizacja mapy.
Dobrze kombinuję ?

Dobrze gadacie.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 23, 2009, 10:13:31 »
A ja bym chcial aby drogi byly oznaczone realna predkoscia/przejezdnoscia a nie tylko dopuszczalna predkoscia.
Musiałbyś zrobić upgrade do map w wersji 8 - one zawierają dane o rzeczywistych prędkościacj jazdy.

IMHO droga przez Kudowę jest zapchana ciężarówkami, z Warszawy do Pragi nie jeździłem, ale z Wrocławia bardzo często i samochodem osobowym wolałem jeżdzić przez Jakuszyce. Natomiast z Katowic najszybciej i najwygodniej jest przez Brno choć to sporo dalej.

Wersja 7.xx strasznie dziwnie wylicza niektóre trasy. Szczególnie w Polsce. Nie tylko na trasach, ale także w miastach.

W wersji 8.xx jest nieporównywalnie lepiej. Choć np. trasa W-wa Poznań
- TT 8.3 (mapy 8.15, IQ routes) wylicza (standardowo) przez Sochaczew, Łowicz, Stryków -> A2,
a
- AM 5.3 - wylicza przez trasę Katowicką, a później bokiem do Strykowa -> A2.

W tym akurat wypadku IQ TT jest g#**^%$ warte :)

Natomiast trasa Poznań - Praga; lub Poznań Wałbrzych - wylicza poprawnie. Nie kieruje przez Wrocław.

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 23, 2009, 15:02:27 »
A ktoredy wyznacza Poznan-Praga? Pewnie przez J. Gore co mnie nie dziwi. Jednak tam bym sie bal jechac w zimie.
Z Wrocka jest tamtedy blizej do Pragi o 20 km niz przez Kudowe. Tylko ze raz jechalem i jechalem dluzej niz przez Kudowe.
Swoja droga odkad na trasie Klodzko-kudowa zrobili nowe drogi, z dwupasmowymi podjazdami to sie bardzo fajnie tamtedy jezdzi.

Jeaszcze odnosnie trasy przez Brno. Moze szybsza, ale
a) duzo dluzsza
b) duzo wypadkow i duze prawdopodobienstwo korka (wiem, mieszkam w Pradze wlasnie)
c) jadac podrozna predkoscia 130-160 nie nadrobi sie czasowo roznicy dystansu.

Ogolnie mi brakuje rozdzielenia glownych drog przelotowych przez obszary zabudowane od pobocznych drog wiejskich. Szczerze to watpie czy IQroute to gwarantuje.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell