Jeszcze jedno pytanie o gwarancję map TT

• 13 Odpowiedzi
  • 1856 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mmartyn

• 16
  • Sprzęt: TomTom GO 720
Jeszcze jedno pytanie o gwarancję map TT
« dnia: Czerwiec 29, 2008, 20:47:06 »
Cześć,

mam nadzieję, że jeszcze nie jesteście ostatecznie tym znudzeni. Przypadek nieco specyficzny: GO720 kupiony w sierpniu 2007 i nigdy nie podłączany do internetu. Należy do szwagra, który dziś poprosił mnie o zaktualizowanie odbiornika - sam nie jest dość komputerowy, swoim zdaniem. OK, podjąłem się.
Otóż to, co mnie zdziwiło po podłączeniu to zbitka dwóch rzeczy:
- gwarancja najnowszych map została uznana
- ale tylko dla mapy WE
Nota bene, wersje wszystkich 3 map w odbiorniku to 7.05. W tej chwili mozolnie ładuje mi się uaktualnienie mapy WE, pewnie więc szwagier będzie miał 7.20. Jestem jednak zdania, że pozostałe 2 mapy też powinny zostać uaktualnione do wersji 7.20.

(1) Czy mam rację?
(2) Jak si e za to zabrać, aby było skutecznie i szybko?

pzdr Mm

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Odp: Jeszcze jedno pytanie o gwarancję map TT
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2008, 11:13:04 »
Po pierwsze napisz maila do supportu tomtom o zamianę map na jedną kompletną Western and Central Europe 7.20. Jeżeli masz podział mapy na wschód i zachód to powinni dać Ci jedną kompletną jaka teraz obowiązuje. Poszukaj w szukajce wiele tematów juz o tym było.

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2008, 11:58:30 »
Po pierwsze napisz maila do supportu tomtom o zamianę map na jedną kompletną Western and Central Europe 7.20. Jeżeli masz podział mapy na wschód i zachód to powinni dać Ci jedną kompletną jaka teraz obowiązuje. Poszukaj w szukajce wiele tematów juz o tym było.

Raczej, nie sądzę, aby Support po prawie roku użytkowania urządzenia chciał uwzględnić jeszcze "Gwarancje najnowszych map", tym bardziej, że trzeba im w takim przypadku dostarczyć dowód zakupu urządzenia (rachunek z sierpnia 2007)

:mrgreen:

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

kichu1979

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 01, 2008, 09:22:53 »
Wlasnie na tym co pisze kolega caly dowcip polega. Gwarancja oficjalnie obowiazuje 30 dni
od daty zakupu i w razie jakichs problemow i koniecznosci kontaktu z supportem  decydujace
znaczenie ma data na dowodzie zakupu urzadzena.

To ze udaje sie zaktualizowac mape pozniej, tak jak Ty to zrobiles wynika z tego, ze caly proces
jest zautomatyzowany (co do zasady) i  serwery  TomToma obslugujace gwarancje licza 30 dni
od daty kiedy dane urzadzenie (device id) pojawi sie w ich "polu widzenia" czyli realnie mowiac
od daty kiedy pierwszy raz podlaczysz urzadzenie do sieci via TomTom HOME. Ale to ze dalo sie
tak zrobic jak zrobiles to jest tylko, ze tak powiem "bonus" calej tej sytuacji wynikajacy ze sposobu
obslugi gwarancji map od strony technologicznej. Serwery dat zakupu nie znaja, a jakos te 30 dni
liczyc musza.

Natomiast oficjalnie Twoja gwarancja najnowszych map wygasla we wrzesniu 2007 roku i na
ugranie czegokolwiek z supportem nie masz szans.

*

Offline mmartyn

• 16
  • Sprzęt: TomTom GO 720
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2008, 16:23:13 »
Na ile znam rodzinkę, jest prawdopodobne, iż sprzęt nigdy nie był włączony. To, dlaczego uniosłem brew to fakt, że zaktualizowana została jedna mapa, pozostałe 2 nie...

Cóż, nie będę pisał do supportu. Faktycznie, roszczenia po roku od zakupu nie mają podstaw. Dzięki za porady.

*

kichu1979

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2008, 18:02:11 »
Na ile znam rodzinkę, jest prawdopodobne, iż sprzęt nigdy nie był włączony. To, dlaczego uniosłem brew to fakt, że zaktualizowana została jedna mapa, pozostałe 2 nie...

TO urok zwiazany z poczatkiem dzialania gwarancji najnowszych map, po interwencji supportu recznie dopisywano aktualizacje pozostalych. No ale u Ciebie jest juz niestety po terminie.

Jedyna sensowna opcja to chyba zakup przy najblizszej aktualizacji (beda nowe w sierpniu) mapy Wesstern and Central Europe
czyli bedziesz mial to wszystko co masz teraz na jednej duzej mapie.

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 02, 2008, 11:28:44 »
Jedyna sensowna opcja to chyba zakup przy najblizszej aktualizacji (beda nowe w sierpniu) mapy Wesstern and Central Europe
czyli bedziesz mial to wszystko co masz teraz na jednej duzej mapie.

Tylko im pogratulować że będa w sierpniu. Juz na wakacje ale 2009 roku.
Polityka TT to jakieś jedno wielkie nieporozumienie.

*

kichu1979

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 02, 2008, 11:59:14 »

A to sie nie zgodze. TomTom aktualizuje mapy co 3 miechy, wiec generalnie jesli chodzi o pytanie
kiedy aktualizowac to uzytkownik ma 'do wyboru do koloru'. Aktualizacja wakacyjna byla w maju.

Generalnie masz 2 opcje, kupic akutalizacje majowa (obecnie mapy sa przecenione o 20/30%)
lub poczekac do sierpnia na nowsza wersje.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2008, 13:39:35 »

W części krajów wakacje są tylko w sierpniu, stąd taka polityka.

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 03, 2008, 12:20:02 »
Tylko im pogratulować że będą w sierpniu. Juz na wakacje ale 2009 roku.

A to sie nie zgodze. TomTom aktualizuje mapy co 3 miechy, wiec generalnie jesli chodzi o pytanie
kiedy aktualizowac to uzytkownik ma 'do wyboru do koloru'. Aktualizacja wakacyjna byla w maju.

Generalnie masz 2 opcje, kupic akutalizacje majowa (obecnie mapy sa przecenione o 20/30%)
lub poczekac do sierpnia na nowsza wersje.

Aktualizacja nie na wszystkie mapy jest co 3 miesiące. np. Hongkong, kupiłem w styczniu, do dziś w ofercie jest ten sam. Ale może to wyjątek.
Promocyjna cena jest wyłącznie na urządzenia TT, na PPC niestety nie, tu mapy to zupełne starocie.
Mapy oferowane dla TT nie posiadają obsługi pasa ruchu, po za TTx30. Oprogramowanie z TTHome zawiera juz ta funkcję brak tylko map.
Co do polityki mam na myśli:
1. Chcesz być aktualny płać co chwile za upgrade mapy
2. Chcesz z Polski pojechać do Niemiec, musisz kupić 2 mapy (chyba ze masz urządzenie TT x20, choć w praktyce w PPC działa świetnie mapa EU zach + centralna v675, ale to po wielu bojach z obsługa TT)
3. Aktualnie nie ma map całej Europy do TTx30, można ja kupić znowu w kawałkach.

Co oznacza wiec "do wyboru do koloru", jaki tu wybór, kupic mape za 30% które jest już stara i za moment dokupic nową. Jestem gotów ponosić koszty zmiany map na nową, ale obecne koszty są niewspółmierne do tego co oferują. Obecnie coraz częściej bardziej opłaca sie zmienić całe urządzenie. (np TT One v3 w MediaMarkt za 399) niż kupic aktualne mapy. Rozmumiem że zakup samych map od zera może miec jakiś tam koszt. Ale dla swoich stałych klientów powinni mieć lepszą ofertę, Skoro kupujesz ich urządzenie decydujesz sie na ich mapy. A oni maja to gdzieś i doją cie ile się da. Tu przewaga PPC nad TTxxx (można zmieniać dostawcę oprogramowania i map). Stąd polityka TT to nieporozumienie. Sami budują pirackie podziemie. Na szczęście konkurencja nie spi.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 03, 2008, 12:59:10 »
Nie jestem wielkim fanem TT , jak gdzies wspominalem wlasnie kupilem navigona gdzie za 19,95eur mam darmowe aktualizacje calej Europy przez 2 lata  :ok: ale przesadzasz.
1. Chcesz być aktualny płać co chwile za upgrade mapy - a po cholere kupowac nowe mapy co 3 miesiace ?
2. Chcesz z Polski pojechać do Niemiec, musisz kupić 2 mapy (chyba ze masz urządzenie TT x20, choć w praktyce w PPC działa świetnie mapa EU zach + centralna v675, ale to po wielu bojach z obsługa TT) - chyba przed zakupem wystarczy ustalic gdzie jezdzisz i pod te ustalenia kupic odpowiednie urzadzenie, chocby tego go 720.
3. Aktualnie nie ma map całej Europy do TTx30, można ja kupić znowu w kawałkach- to chwilowa sytuacja
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

kichu1979

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 03, 2008, 13:00:59 »
Mapa calej Europy dla X30 jak najbardziej jest, ale dostepna wylacznie przez gwarancje map a nie przez sklep.
Dlaczego ? Dlatego, ze kazdy nabywca urzadzenia X30 lapie sie na nia z automatu... kto ma ja kupic skoro kazdy
uzytkownik/nabywca sciagnie ja sobie za free przez gwarancje najnowszych map.

Co do rynku PPC sie nie wypowiadam bo on mnie nie interesuje. Niemniej jednak bedac uzytkownikiem PPC
odpuscilbym sobie TT juz dawno... nie od dzis widac, ze TT zarzucil rynek PPC na rzecz PND.

Co do tego, ze np. starsze urzadzenia nie obsluguja czegostam co maja najnowsze... to z jednej strony rozumiem
rozczarowanie, z drugiej strony nie dziwi. TomTom nie jest jedynym producentem ktory stosuje takie rozroznienia,
Garmin tez np. w nizszych/starszych modelach swoich nawigatorow nie udostepnia jakiejs funkcjonalnosci, ktora
maja wyzsze/nowsze modele. Caly ten rynek tak dziala i to nie od dzis.

Co odroznia TT od np. Garmina to to, ze wlasnie jako jeden z niewielu producentow przenosi nowa funkcjonalnosc
na starsze urzadzenia (mowie caly czas o rynku PND)... i tak po jakims czasie firmware 7 zostalo udostepnione
dla starszych urzadzen... na starych mapach 6.x mozna dzis korzystac z mapshare... a skoro firmware v8 dla x20
juz wyszlo, to ja sie wcale nie zdziwie jak przy okazji najznliszej lub nastepnej aktualizacji map, mapy v8 czyli
z obsluga asystenta pasa ruchu zostana udostepnione dla starszych urzadzen.

Do wyboru do koloru... no wlasnie wybor jest i to spory... calkowicie otwarta i przewidywalna polityka cenowa
oraz harmonogram aktualizacji map daje uzytkownikowi wybor... bo jesli   bardzo chce i mnie na to stac
to moge kupowac nowa mape co 3 miesiace... jesli to mi nie pasuje to moge te same mapy kupowac z 2
miesiecznym poslizgiem w promocji. Jesli nie potrzebuje tak czesto aktualizacji map moge kupic sobie co pol
roku, co rok, co 6 lub 9 miesiecy. De facto kazdy uzytkownik ma 8 mozliwosci zeby zaktualizowac sobie mape
4 w normalnych cenach i 4 w promocyjnych. Do tego  jesli np. czesto jezdze w swoim kraju, a poza rzadko
to moge sobie mape calej europy zaktualizowac raz na rok czy dwa, a mape mojego regiony czesciej za mniejsze
ieniadze. Generalnie z tych wszystko kombinacji map, temrinow aktualizacji oraz cen (zwykla lub promocyjna
za cene lekkiego opoznienia) mozna skladac sobie taka kombinacje jaka komu odpowiada.

Dwie rzeczy o ktorych mozna by w tym zakresie dyskutowac to cena oraz fakt, ze obok plac za aktualizacje
przydalby sie jakich model subkrypcji rocznej dwu-letniej etc.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 03, 2008, 14:56:54 »
Mapa calej Europy dla X30 jak najbardziej jest, ale dostepna wylacznie przez gwarancje map a nie przez sklep.
Dlaczego ? Dlatego, ze kazdy nabywca urzadzenia X30 lapie sie na nia z automatu... kto ma ja kupic skoro kazdy
uzytkownik/nabywca sciagnie ja sobie za free przez gwarancje najnowszych map.

Jakkolwiek jest to prawda to osobiście wolałbym np. za rok móc kupić mapę całości chociażby ze względu na funkcjonalność wyznaczania tras i nawigowania bez konieczności przełączania map. Być może tak będzie ale nie jest to możliwe w tej chwili. Poza tym 1 miesiąc gwarancji najnowszych map to nie jest jakaś rewelacja i nietrudno wyobrazić sobie scenariusz, gdy ktoś kupuje sprzęt z aktualnymi mapami i nie zdąży się "załapać" na aktualizację.

Zgadzam się, że przydałaby się możliwość wykupienia subskrypcji nowych map.

*

kichu1979

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 03, 2008, 15:10:44 »
Jakkolwiek jest to prawda to osobiście wolałbym np. za rok móc kupić mapę całości chociażby ze względu na funkcjonalność
wyznaczania tras i nawigowania bez konieczności przełączania map.

Przy najblizszej aktualizacji map - czyli zgodnie z harmonogramem na poczatku sierpnia - duza WCE powinna byc juz w sklepie.