Google Local Search byebye

• 20 Odpowiedzi
  • 6921 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kniuk

• 18
Google Local Search byebye
« dnia: Wrzesień 23, 2012, 11:13:08 »
Kolejne doskonałe posunięcie TomTom'a ! W najnowszej aktualizacji navcore (12.040) dla mojego urządzenia (go825live z polskiej dytrybucji), czyli pewnie i dla serii 1000, via... Zastąpiono usługę Google Local Search usługą Lokalne wyszukiwanie. Ta druga to jakiś żart, przynajmniej w Polsce jest ona jakimś mikro ułamkiem tego co dawało Google. A za tym jedyna działająca jak należy w Polsce usługa LIVE wycofana. Mogli mieć chociaż na tyle honoru, żeby Google'a wyłączać przy przedłużania subskrpycji LIVE, a nie z marszu...

Ostrzeżenie dla tych co jeszcze nie aktualizowali - nie róbcie tego jeśli macie usługi LIVE i korzystacie z Google!

Na moim pudelku stoi jak byk" Google - Lokalne wyszukiwanie z Google. Byłem od lat klientem Tomtom'a i wielu osobom poleciłem go, podbijając tym sprzedaż ich urządzeń. Nie zamierzam jednak dawać się dłużej robić w balona. Od 2 lat polityka Tomtom'a jest skandaliczna, jeśli chodzi o wodzenie klienta za nos. Od momentu wprowadzenia urządzeń z navcore 10 mieli same wpadki. Daleko nie szukając - usługa otrzymywania aktualizacji Mapshare zaczęła działać po prawie 2 latach od wprowadzenia pierwszych urządzeń z navcore 10 !! Oczywiście cały czas sprzedawali urządzenia reklamując je, jako mające Mapshare.

FY Tomtom.

P.S.
Do moderatora - proszę nie wciskać tego posta do wątku "Lista Navcore dla każdego TomToma", użytkownicy forum mają prawo bronić się przed tą aktualizacją rękoma i nogami!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2012, 13:18:54 wysłana przez kniuk »

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
Odp: Google Local Search byebye
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2012, 13:50:16 »
Niestety tym posunięciem Tt strzela sobie w stopę! W Google można było znaleźć wszystko. Obecnie żenada. Żałuję że zaktualizowałem...

*

Offline teleatlas

• 266
  • Sprzęt: TT GO5200, iPh SE
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2012, 18:10:48 »
Ale lipa :O A powiedzcie czy na nowym navcore poprawnie ściągają się poprawki MapShare (powinny być poblokowane drogi w budowie np. A1 ze Strykowa do Kowala), bo jeśli nie to nie aktualizuję...

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2012, 22:22:09 »
Ale lipa :O A powiedzcie czy na nowym navcore poprawnie ściągają się poprawki MapShare (powinny być poblokowane drogi w budowie np. A1 ze Strykowa do Kowala), bo jeśli nie to nie aktualizuję...

Po pierwsze- non stop chce pobierać to samo jeżeli chodzi o MapShare, znaczy nie poprawili nic.
Po drugie- drogi w budowie nie poblokowane.
Po trzecie- jak wrócić do Google bo szlag mnie trafia!

Spróbuj się dowiedzieć swoimi drogami od kiedy HD Traffic 6.0 w Polsce? Dzięki.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2012, 08:47:49 »
Waszko,
TomTom robi wszystko żeby przestać korzystać z ich usług. Mapy średnio aktualne, POI to jakaś tragedia, a teraz to...
Lokalne wyszukiwanie czasem coś znajduje ;) ale dane tak na oko mają jakieś 5 lat :/

Teleatlas,
Kto dostarcza dane do Lokalnego wyszukiwania ? Można tam jakoś aktualizować dane ?

*

Offline kniuk

• 18
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2012, 09:42:12 »
Dodawać można:
http://mycompany.places.tomtom.com/    (oczywiście nie po polsku)
a oglądać tu:
http://places.tomtom.com/ (szczątkowy polski)

Ale ja tego nie dotykam, nie będę za nich roboty odwalał! Tam nic nie ma, nie wiem skąd oni bazę kupili. Prawdopodobnie jest wyciągnięta z POI z map, a tam od dawna nic z tym nie robili. Teraz liczą, że się userzy rzucą i będą za nich robotę odwalać. Nie wiem dokładnie jak to jest w innych krajach, ale ludziska na anglojęzycznych forach też narzekają, więc na pewno nie jest dobrze.
Moim zdaniem  kogoś powinni za to wy... z roboty. Ale oni pewno nie widzą problemu, mają burdel przynajmniej od 2..3 lat i się już przyzwyczaili że klient to śmieć.

Ż E N A D A !

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2012, 10:35:36 »
Dodawać można:
http://mycompany.places.tomtom.com/    (oczywiście nie po polsku)

Tia, faktycznie ! Tylko nie ma w krajach do wyboru - Polski :P
Czyli nie można dodawać !
Super usługa. Oby tak dalej TomTom !!!

Połączone: Wrzesień 24, 2012, 11:10:51
Po trzecie- jak wrócić do Google bo szlag mnie trafia!

TomTom dogadał się z Apple i Blackberry w sprawie map. Wiec pewnie to jakiś większy deal.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 11:10:51 wysłana przez Bankier »

*

Offline pws31

• 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 24, 2012, 11:51:45 »
TomTom dogadał się z Apple i Blackberry w sprawie map. Wiec pewnie to jakiś większy deal.

Ano dogadał się, w nowym iOS nie ma Google Maps, tylko jakieś inne. I jest info, że TT za tym stoi. I wyszedł kwas jak sie masz, a do tego po chińsku (był artykuł na onecie czy gdzieś). Nie mam pojęcia co to za mapy apple od TT dostał, ale jaja jak berety.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2012, 12:27:06 »
Ano dogadał się, w nowym iOS nie ma Google Maps, tylko jakieś inne.

Na mapach TT na iOS jest trochę lepiej. Więcej punktów i bardziej aktualne.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 16:40:48 wysłana przez Bankier »

*

Offline kniuk

• 18
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 24, 2012, 14:33:39 »
Próba wyszukania w Niemczech na places.tomtom.com.
Po wejściu w firmę jest rekord o nazwie "Source" (dla j. angielskiego) i podaje chyba zawsze "Gelbe Seiten" czyli nie najgorzej. W Polsce "Source" jest puste !
Analogicznie u nas musieliby zadać się z Panoramą Firm albo PKT. Ale najwyraźniej tego nie zrobili. Pewno za grosze kupili jakieś śmieciowe dane, żeby coś mieć na start. Można mieć tylko nadzieję, że będzie lepiej. No za 2...3 lata jak to w TT bywało drzewiej.

akualizacja: Uspokoiłem się wziąłem kilka głębszych oddechów i wykręciłem numer do pomocy technicznej TT.
Pan był świadom "problemu" i twierdził że mają obiecane że w ciągu 2 tygodni coś się poprawi jeśli chodzi o jakość wyszukiwania. Tylko, że chyba sam nie był przekonany że tak będzie...Ja dalej obstawiam 2..3 lata
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 15:02:41 wysłana przez kniuk »

*

Offline tomaszt

• *
  • 59
  • Sprzęt: GO 500
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2012, 10:01:31 »
A na stronie TomTom w zakładce usługi dalej w ofercie widnieje wyszukiwanie lokalne z Google.
http://www.tomtom.com/pl_pl/services/live/local-search-google/
Zakrawa to na kpinę.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 25, 2012, 11:16:22 »
Zakrawa to na kpinę.

Niektórzy kupili usługę LIVE z wyszukiwaniem google, więc ciekaw jestem jak TT chce ten problem rozwiązać.

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 25, 2012, 22:51:27 »
Oficjalna odpowiedź TomTom:

The change in local search service is required because Google discontinued its version of the Local Search service that TomTom uses.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 30, 2012, 23:01:29 »
Tak czy inaczej jest to podstawa do zwrotu towaru do sprzedawcy/producenta.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 02, 2012, 23:38:29 »
Tylko ciekawe co ma zrobić Bogu Ducha winny sprzedawca, który nie miał o tym pojęcia. Konsument - sprzedawca (konsumenta chroni prawo konsumenta) natomiast sprzedawca - dystrybutor to już prawo handlowe, które niestety takie "proste" nie jest...

Oby tomtom w jakiś sposób zrekompensował użytkownikom brak tej funkcji i w ramach reklamacji dał jakieś darmowe aktualizacje map... choć to pewnie nierealne.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 03, 2012, 13:31:23 »
Tylko ciekawe co ma zrobić Bogu Ducha winny sprzedawca, który nie miał o tym pojęcia.

Ja niedawno przerabiałem taki pokrewny aczkolwiek dość analogiczny temat. Chodziło o program do analizy pracy sieci radiowych który utracił pewna część swojej funkcjonalności  na skutek wycofania się Google z bezpłatnego i płatnego udostępniania pewnych swoich zasobów. Wszystkie licencje na program zostały zwrócone do sprzedawcy i z tego co wiem on dalej zwracał do dystrybutora. Sprzedawca zwrócił całą kwotę za oprogramowanie. Wszystko odbyło się bezproblemowo i nawet w miarę szybko.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 12, 2012, 11:56:36 »
Sam posiadam GO Live 825 i zgłosiłem do pomocy technicznej zapytanie - ciekawe jestem jak to potraktują...

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 15, 2012, 22:02:02 »
Taką odpowiedź uzyskałem:

Zgodnie z Warunkami licencji dla użytkownika końcowego dostępnymi na stronie   http://www.tomtom.com/lib/doc/legal/eula/EULA-Polish-NO_US CAN.pdf :
"5) LICENCJE NA OPROGRAMOWANIE OSÓB TRZECICH: Produkty firmy TomTom mogą wykorzystywać oprogramowanie osób trzecich. Pomimo klauzul 2, 3 i 4 użycie pewnych materiałów osób trzecich ujętych w oprogramowaniu może podlegać innym warunkom."
Zgodnie z tym warunki korzystania z usług Google (http://www.google.com/intl/en_us/help/terms_maps.html) posiadają takową klauzulę: "Stale zmieniamy i udoskonalamy Usługi. Możemy dodać lub usunąć funkcje, a także zawiesić lub całkowicie zakończyć świadczenie Usługi. ".
Z tego też względu wstrzymanie usług Firma TomTom motywuje jako zgodne z warunkami umowy.
W tym konkretnym opisanym przez Pana przypadku wyszukiwarka Googłe została zamieniona przez firmę TomTom na wyszukiwarkę TomTom Places.

No to chyba na tyle...

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 16, 2012, 10:38:39 »
Totalna porażka z tym nowym wyszukiwaniem. Nie ma nic. Mam wrażenie że baza POI jest gorsza niż oryginalne w urządzeniu!

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 21, 2012, 18:52:43 »
Totalna porażka z tym nowym wyszukiwaniem. Nie ma nic. Mam wrażenie że baza POI jest gorsza niż oryginalne w urządzeniu!

U mnie został stary soft... na razie wszystko działa bez zmian. Nie zmuszą mnie do update i tyle :)

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 21, 2012, 22:57:02 »

U mnie został stary soft... na razie wszystko działa bez zmian. Nie zmuszą mnie do update i tyle :)

Nie na długo. Podobno usługi wujka Google wyłączą z początkiem grudnia...