Europa w jednym kawałku dla TomToma...

• 16 Odpowiedzi
  • 2229 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Grudzień 10, 2005, 14:38:08 »
już nie tylko dla TT GO 700 (z HDD).
Pojawiły się takie mapy na karcie SD 1,5(?)GB. Umożliwiają nawigację door-to-door na  całym obszarze objętym mapami o wymaganej szczegółowości (ale Polska też jest).
Oferta jest przeznaczona  dla TT GO 300, 500, One i TomTom Ridera. Mam jednak nadzieję, że będzie dostępna także dla PDA i Smartfonów (choć znając "ciśnienie" TomToma na sprzedaż urządzeń all-in-one...).
Cena: 249 EUR.
http://www.tomtom.com/products/accessory.php?ID=168&Product=143&Category=&Language=1&Tab=0

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2005, 01:21:50 »
No... to pasuje do każdego TomToma - dla Pocketa oraz Smartphona też... podobnie jak ta ostatnio wydana mapa DE+AT+CH+PL+CZ Plus All ver.632 którą sobie kupiłem bo nie jestem Czechem (TT Invoice nr. : F-882052 ) i ona także działa i z Pocketem, i z Smartphonem, i z TT Go.

*

• 6498
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2005, 02:38:08 »
A tego czy działa z innymi urządzeniami, to ja nie wiem, bo nie mam TTN5 Mobile, ani TT GO.
Wiem natomiast co pisze producent, lub raczej czego nie pisze. Nie wspomina, że karta SD z mapą całej Europy jest kompatybilna z TTN5 i TTN5M. Wymienia tyko te urządzenia, które wypisałem w pierwszym poście.
Mapę Europy w całości też kupiłeś?

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2005, 14:46:08 »
Nie, Europy w całości nie kupiłem.

*

• 6498
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2005, 16:56:48 »
To czemu twierdzisz, że z pewnością będzie działać na PDA z TTN5/TTN5M?
Wymienność pomiędzy platformami map jednego regionu niekoniecznie musi świadczyć o podobnej zasadzie dla szczegółowej mapy całej Europy.

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2005, 18:14:56 »
na 100% mapy z TT GO 700 dzialaja na pda,
czyli jak ktos ma odpowiednia duza karte to moze miec cala europa jako jedna mapa w swiom pda :))
----------------------------
the born to be wild

*

• 6498
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2005, 18:23:06 »
Jeśli jest pewne to co piszesz, to wygląda mi na to, że TomTom faktycznie faworyzuje swoje drogie urządzenia. Bo jakież inne wytłumaczenie?

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2005, 18:53:23 »
Biorąc pod uwagę, że w komplecie jest również karta SD to nawet cena jest przystępna :D Zważywszy, że mam w domu niepotrzebne TT Go Classic ze starymi Alpami w ver390 to może odpuszczę sobie pocketa do nawigacji i zostanę tylko przy TT GO :)
Czy ktoś wie jaka wersja map jest w tym pakiecie i co może oznaczać "Product code for activation, support and potential future map upgrades"

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2005, 18:54:51 »
jest to pewne, bo sam testowalem :) i dla wersji navigator oraz dla wersji mobile
faktycznie TT faworyzuje swoje urzadzenie, ale jak widac chyba wszystkie rodzaje map bede wkrotce dostepne dla wszystkich urzadzen
----------------------------
the born to be wild

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2005, 19:44:46 »
Literat:
Wersja 390 map jest z TTN3, pochodzą z jesieni 2004.
Napis mówi o tym, że masz prawo na podstawie  tego klucza rejestrować mapę, uzyskiwać pomoc w jej użytkowaniu i ubiegać się o przyszłe upgrade (w domyśle: z rabatem).
Możesz więc dokonać upgrade do wersji 5 map, ale nie wiem jaka jest aktualna cena upgrade 3->5.
V.390 map działa jednak z wersją 5.x softu.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2005, 12:00:51 »
Cytat: Moi
Jeśli jest pewne to co piszesz, to wygląda mi na to, że TomTom faktycznie faworyzuje swoje drogie urządzenia. Bo jakież inne wytłumaczenie?

...wydaje mi sie, ze chodz tu o cos innego. Nie jestem pewien ale nie sadze aby moj SPV C500 obslugiwal karty wieksze niz 1GB, poza tym nigdy nie widzialem karty miniSD wiekszej niz 1GB wiec w jaki sposob TOMTOM mialby rozprowadzac te "duze" mapy dla TOMTOM MOBILE ? Nie ma nosnika ktory by to zmiescil.

Podobny problem pewnie dotyczny PDA. Nie sadze aby kazdy model obslugiwal karty wieksze niz 1GB. Ja osobiscie uzywam IPAQa 3970 ktory jest juz dosc stary wiec pewnie z obluga duzych kart bedzie mial problem...

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2005, 12:05:35 »
Ja mam kartę 2 GB od 3 dni, kupiłem w cenie hurtowej za 450zł :) Zmieścił się cały tom tom bez problemów, co prawda nie jest to jako jedna mapa tylko 8. Przy kazdym uruchomieniu tomtom sie pyta ktora mapę chcę użyć.

*

Offline kilazz

• **
  • 218
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 12, 2005, 12:12:47 »
Ta cena hurtowa 450 to razem z tomtomem? Bo jak za sama karte to drogo, chyba ze to sandisk ultra :)

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 12, 2005, 12:49:29 »
Cytat: Moi
Literat:
Wersja 390 map jest z TTN3, pochodzą z jesieni 2004.
Napis mówi o tym, że masz prawo na podstawie  tego klucza rejestrować mapę, uzyskiwać pomoc w jej użytkowaniu i ubiegać się o przyszłe upgrade (w domyśle: z rabatem).
Możesz więc dokonać upgrade do wersji 5 map, ale nie wiem jaka jest aktualna cena upgrade 3->5.
V.390 map działa jednak z wersją 5.x softu.

Wiem, że działa bo soft zaktualizowałem, tylko moje pytanie było jaka wersja map jest sprzedawana (ta w jednym kawałku) czy to jest 632 czy jakaś wcześniejsza, bo jeżeli 632 to skuszę się nawet jeżeli nie będzie z mojej wersji upgradu tylko trzeba będzie kupić za wspomniane 249 euro.

*

• 6498
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2005, 13:12:08 »
Odpowiem tak - zaktualizowana wersja map (ta z Toruniem i Bydgoszczą + 99%  Czech i poprawioną Portugalią), ale pojedyncze regiony, miała oznaczenie 605 dla TT GO/One/Rider. Być może dla TTN5/TTN5Mobile miała oznaczenie  632, ale info o oznaczeniu  dla TT GO pochodziło z dwóch różnych źródeł.
Jaki symbol ma mapa Europy w jednym kawałku? - nie wiem. Ani  dla jednej, ani dla innych platform. Mogę jedynie spekulować, że powinna mieć w obu przypadkach numer wyższy..
Niestety, TomTom nie umieszcza na opakowaniach symbolu wersji map. Trudno więc w sklepie sprawdzić ich aktualność. No, ale nie dotyczy to chyba tej integralnej mapy Europy dla wszystkich wersji poza TT GO 700, bo ta przecież jest "nowissima nowa"...

[Dodano: 2005-12-12 13:23:56]
Dodam tylko, że dla użytkowników TT GO 700 darmowy upgrade jest tylko dla tych, którzy kupili urządzenie po 20 listopada. Pozostali, mogą sobie kupić nowe mapy za "drobne" 249 EUR, lub poczekać do przyszłego roku na tradycyjny upgrade i map, i softu ze zniżką dla dotychczasowych licencjobiorców.

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 12, 2005, 15:08:09 »
Do Kolegi "waflo":

Już są większe niż 1GB karty mini-SD - czytaj np. tutaj:

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10955

i wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią o bezproblemowej współpracy z telefonami HTC... A wtedy można będzie ładować dowolne mapy TomToma...

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 13, 2005, 08:37:35 »
2GB minisd, nizle :) Pewnie przyjdzie nam jeszcze troche poczekac zanim cena zrobi sie bardziej przystepna....w UK 1GB miniSD mozna dostac za ok 250zl, lub za te same pieniadze 2,2GB CF :)