Moim zdaniem TomTom nie powinien przez rok od momentu aktywacji urządzenia pobierać jakichkolwiek opłat.
To jest kwestia czysto uznaniowa - bo dlaczego akurat rok, a nie np. 15, 8, 6 lub 27 miesięcy?
Albo np. wszystkie aktualizacje do zakupionej wersji?
Zgodzę się natomiast, że wersja polityka TT jest tu daleka od ideału, bo przy zakupie pudełkowej wersji powinna być gwarantowana przynajmniej aktualizacja map do bieżącej wersji. W tej chwili kupując nowe PNA i nową "pudełkową" wersję TT Navigatora w tym pierwszym będziesz miał najnowsze mapy, a w tym drugim - z końca zeszłego roku, a za ich zaktualizowanie musisz zapłacić :/
Jeśli zaś chodzi o przepisanie licencji na inne urządzenie, to w TT obowiązują limity czasowe - pierwszy raz możesz przepisać licencję bodaj po dwóch tygodniach, potem (jeśli dobrze pamiętam) po pół roku itd.
Ja w każdym razie nie miałem najmniejszych problemów z przepisaniem licencji i nie dzwoniłem w tym celu do supportu. Nie pamiętam już, czy przerejestrowałem urządzenie poprzez rejestrację automatyczną, czy stronę ttcode - w obu przypadkach efekt powinien być dokładnie ten sam.